Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fotonovinky iPhonu 4S - světelnější, ostřejší a celkově lepšejší

Ludia by asi lepsie prijali, ak by bolo vsteko take iste, akurat o 0.3" vacsi display.

namiesto toho su creva uplne ine akurat display ostal rovnaky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s tím hodnocením přijetí počkal, až se to bude prodávat a lidé budou reagovat hlasováním svých peněženek. Moc dobře pamatuji reakce fanoušků a uživatelů po představení prvního modelu nebo iP 4. Vždy převažovalo rozčarování a "tohle snad nebude fungovat". Přitom Apple si zakládá na tom, že to co tam dá perfektně funguje. Je jako dvojče BMW, každý rok navštívím jejich BMW Welt a hned mám chuť něco od nich vlastnit :)))

Děkuji autorům za jejich rozbor foto části, hodně toho jsem neznal. Osobně jsem zvědav na funkčnost SiRi (pokud OK, vidím to revoluční jako když přišly SMS) a zakomponování iCloud do aplikací. Také se těším na konkurenci, s čím se bude snažit iP 4S předehnat. Co jiného si můžeme jako uživatelé přát. Já sám to nevyzkouším, dobře mi slouží iP 3G, tudíž změna až se do ní dá červotoč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně velmi potěšilo, že telefonu nezvětšovali úhlopříčku ... Už tak je relativně velký a kdyby byl i jenom o trochu větší, tak už ho jednou rukou nezvládnu ovládat ... (nedošáhl bych na druhý roh telefonu ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo no. TeSla lidi nezajímají parametry, ale super cool featurky. Inovace je skvělá věc, ale je ji taky třeba dotáhnout dokonce a proto iPhone 4s je to co je.
Na super cool design a featurky si lidi hold musí počkat až na 5ku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborný článek. Umíte to, hoši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo lepšejší působí roztomile ^^

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nema nahodou treba taky HTC Titan nebo HTC Radar svetelnost f2.2?? http://www.htc.com/www/smartphones/htc-radar/

...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To sice má, ale je to přesně to, o čem tu píšu - HTC se chlubí jen číslem. O konstrukci objektivu nemá na webu ani slovo a stejně tak se radši nechlubí tím, jaké z toho lezou fotky. Ty, co zveřejnili uživatelé, se výstupům 4S neblíží ani omylem. Tu je pár samplů z iPhonu: http://www.abload.de/img/img_10311274o.jpg http://www.abload.de/img/img_1401107k2.jpg http://www.abload.de/img/img_0945z7oe.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

htc se nechlubi jen cislem. myslim ze na engadget je video, kde jejich anglicky zastupce popisuje, co udelali prave s tim fotakem pro zlepseni kvality .. a kde jsi videl vystupy z titanu/radaru, kdyz ma byt k dispozici az cca za tyden?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ty, ale já měl Titan v ruce už asi před třemi týdny, dovezený z Thajska, takže spousta lidí ho má k dispozici už dnes

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle blbě fotil starý panasonic, který jsem vlastnil. Jen šum a při zvětšení to vypadalo, jako by to někdo nakreslil. Na focení dokumentů ale dobrý.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blbě? Který kompakt fotí líp? Takhle fotí Canon za 8000 Kč na ISO80: http://www.digimanie.cz/digimanie/media.nsf/v/07A2DB3FE12FB553C12577D200...$file/standardscene2big2.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis vybral jen šum a srovnal s jedním kompaktem. Chlapák. A co argument, že to vypadá jak omalovánka? Jinak Fuji F200EXR (když nechci tahat zrcadlo) za méně než 5k http://www.kocicka.com/DCSF1601.JPG z víkendu ať nejdu daleko na ISO 100 a http://www.kocicka.com/DCSF0204.JPG na ISO 800. Já po tak oslavném článku čekal technicky dobré fotky, ale ta rozplizlost akorát ukazuje na odšumování již od nízkých ISO. Zázrak se nekoná, jediné co musím uznat je ostrost i v rozích, ale zase je to pevné ohnisko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, je třeba přehodit z DCSF na DSCF. Edit zde funguje přímo ukázkově.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesrovnávejte to prosím s kompaktama. Optika kompaktů je úplně jiná a taky má jiné možnosti => horší optické vlastnosti. Jestli jsem to dobře pochopil, tak u Apple je to jedna ohnisková vzdálenost a jedna pevná clona a to se pochopitelně dá udělat mnohem lépe než zoom a variabilní clona.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co prosím? Odkdy nebo proč by fixní clona měla nabízet lepší možnosti než nastavitelná? :-) Stačí si položit pár otázek: Proč mají profesionální objektivy clonu? Proč krajináři cloní? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jste mě nepochopil - měl jsem na mysli výrobu optiky, která je v tomto případě jednodušší, resp. pokud se použije stejná konstrukce, tak se dá mnohem lépe udělat korekce na vady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nesouvisí se clonou. Taky je třeba nezapomínat na fakt, že objektiv na kompaktu se měří na centimetry, kdežto objektiv mobilu jen v milimetrech, což značně omezuje možnosti ve výběru optimální optického designu a použitých korekcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jak jste psal, objektiv u Applu asi v tomto směru příliš omezený není, když tam má pět čoček, takže si pořád stojím za tím, že nejspíš objektiv Applu kreslí lepší než objektivy kompaktů a že to je dané tím, že je "jednodušší" co se týče jeho schopností. Stejně jako kreslí lépe snad kterýkoliv objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, když ho srovnáme se zoom objektivem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je optický modul omezený rozměry a vzdáleností od snímače, jsou možnosti Applu stejné omezené, jako by byly u libovolného jiného výrobce. Pokud Apple prokázal, že je schopný v rámci těchto limitů navrhnout objektiv, který má lepší optické vlastnosti než řada kopmaktních aparátů, u kterých mají výrobci s konstrukcí optiky naprostou volnost, pak si to zaslouží uznání. Jestli je ohnisko pevné nebo ne je v tomhle ohledu irelevantní, řada mobilů má objektiv s pevným ohniskem a přesto kreslí hůř než kompaktové zoomy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to srovnával s kompaktem? Myslím, že to začal no-X a já jen nahodil jiný, který jsem mám teď v používání a odpovídal na jeho otázku. Na mou jsem se samozřejmě odpovědi nedočkal. Takže udělám závěr sám - 4s fotí lépe než některé kompakty. Když si vezmu hodně staré kompakty co jsem měl, tak fotí lépe než Olymp 220 zoom, panasonic LS2, ale podstatně hůř než třeba Minolta Dimage F100, Fuji 2800 zoom (2001), Fuji F601, Canon A70, S30 a S40. O Canonu PowerShot Pro70 (1998 - fotil parádně, ale 70k v té době), který je hodně vousatý nemá ani cenu mluvit. Víc jich tu nebudu vypisovat, ale prošlo mi jich rukama přes 50. Kompaktů které fotí lépe než tento telefon, pane no-X, je převelice dlouhá řada, takže otázka "který kompakt fotí líp?" může napsat jen někdo, kdo tomu moc nerozumí. To že se vyrábí kompakty děsivé kvality je věc jiná. A ano, ukázkové fotky jsou dobré na telefon, ale jinak je to stále slabota.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no-x to porovnával s HTC. Řekl bych, že první kompakt, co tu byl zmíněn, byl panasonic (a předem se omlouvám, jestli se pletu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, byl zmíněn, ale nešlo primárně o něj, ale o ty hrůzné fotky, které jsou mu podobné rozpitostí barev, domýšlením detailů a podobně - prostě mi ho ten výstup připomíná, akorát panasonic má horší barvy (a nejen barvy). To že HTC fotí tragicky je známé, taky jsem pár HTC měl a nebylo to ani na ty dokumenty. Když to srovnám s mým Galaxy S http://www.kocicka.com/1.jpg a http://www.kocicka.com/2.jpg tak tam propastný rozdíl nevidím. Ale jeho super blábol, že fotí líp jak všechny kompakty je mimo mísu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uveď prosím konkrétně, kde jsem napsal, že 4S fotí líp než VŠECHNY kompakty. Pokud si nedostatek argumentů musíš kompenzovat smyšlenkama, pak bys asi měl přehodnotit svoji účast v diskusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větu "Který kompakt fotí líp?" jsem pochopil tak, že asi nic lepšího nebude. Prostě říkám, že těch kompaktů je dlouhá řada, stejně tak těch co fotí hůř.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Applu možná právě teď chybí Jobs, aby křičel na celý svět "zahoďte kamery, zahoďte foťáky, tohle je revoluce Apple dal světu produkt na který nikdo nemá", nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel se stalo pravidlem ze tady prinasite informace ktere maji prinaset weby zamerene na danou oblast - vid podrobny popis Nikon 1 nebo ted IP4S. Odvadite kus prace. Diky za to.

Jsem rad ze jste tu zminili ze marketingovych 50%+ je vlastne 2.8->2.4 coz je usmevnejsi. Je skoda ze tu neni popsano jak navyseni o 3Mpx pravdepodobne dopadne na sum.

Prekvapilo me jak konstrukce optiky souvisi se svetelnosti. Jeden by rekl ze staci zvetsit prumer a tudiz pomer polomeru a ohniska, a svetelnost je na svete.

Zaroven bych podezrivave koukal na dvojnasobny vykon CPU. Asi vsichni tusime ze jestlize 1 jadro dela 100% vykonu, tak 2 jadra nedelaji 200% :)

Kazdopadne ano, je to evoluce, ne revoluce. (na cemz neni nic spatne, spise naopak)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je i úplně nový snímač (konstrukčně), tak by to nemělo zvyšovat šum jen zvýšením počtu snímačů.

Ten 2x větší výkon není dán pouze duplikací jader, ale vyšší frekvencí a posunutím o generaci výš. V rychlosti jsem nenašel testy samotného CPU, ale tady je ta grafická část:

http://www.anandtech.com/show/4760/arms-mali400-mp4-is-the-fastest-smart...

Ale máte pravdu, že teoretické výkony nebo testy nezaručují stejné výsledky u reálných aplikací, ale díky za to, hned se dají programovat lepší kulišárny, nebo prasárny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne novy snimac? Ak myslis Sony IMX105 (ktory je v Galaxy S2), tak ani nie.. a prave tento ma byt v Iphone 4S (s F2.4 optikou)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, měl jsem upřesnit, že vůči iP4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím vyšší světelnost, tím více se projevují optické vady a tím více korekcí je třeba. A na korekce je třeba více optických členů. Pokud bereme v úvahu objektivy s pevným ohniskem, tak to funguje asi tak, že pro světelnost f/2.8 stačil triplet (už s materiály, které byly k dispozici u ve 30./40. letech), výrazně ostřejší byl tessar a profi optika s touto světelností používala 5-6 členů (většinou to byly - respektive jsou - ernostary nebo variace planarů). Pokud ale byla třeba světelnost kolem f/2, pak i objektivy s pěti členy (Primoplany) jsou co do rozlišení opticky velice slabé. Na slušnější výstup je třeba alespoň 6 členů (profi optika s touhle světelností jich mívá i 8 a ani to nestačí na korekci všech základních vad včetně chromatické aberace). Takže i zdánlivě malý posun ve světelnosti může být dost komplikovaná záležitost. U iPhonu je znát, že i přes pět členů (což je poměrně dost) využívají jejich korekčního potenciálu pro rovinu ostrosti docela nadoraz, takže bokeh je poměrně živý. Ale to bych jim odpustil, zvlášť když mají na pohled lepší výstupy než třeba to, co leze z Canonu SX30 za 8 tisíc :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být moc osobní, ale jak to že toho tolik víš o optice a fotoaparátech? Kde se to dá naučit? Jsi zapálený amatér, nebo na tohle máš školu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen dlouhodobá zvědavost :-) Ono to začalo tak, že jsem před lety chtěl k zrcadlovce nějaký starší manuální objektiv, jenže každý doporučoval něco jiného, tak nezbylo než to sehnat všechno a vyzkoušet. Pak se samozřejmě člověk chce o ty zkušenosti podělit, aby jiným tohle ušetřil, takže se dostane na diskusní fóra, kde se zase dozví další informace, další tipy a kde narazí na lidi, kteří vědí ledacos z historie, nebo mají kontakty třeba v Zeissu. Od takových lidí existují i webové stránky, kde vysvětlují historický vývoj optických designů jednotlivých výrobců, jejich filozofii a důvody, které je vedly k různým rozhodnutím. Což opět vyvolává další zvědavost, takže u mě to skončilo tím, že jsem si posháněl, vyzkoušel a zčásti opět prodal prakticky všechnu známou optiku, která se prodávala pro M42 závit... A to taky na člověku nějakou stopu zanechá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, a nechceš o tom napsat nějakou pěknou knihu? Řekl bych, že tvoje podání jsou dobře srozumitelná i laikům. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já o tom v podstatě nejsem schopný napsat ani článek, ke kterému už mě někteří čtenáři (s šéfredaktorem v čele) dokopávají dlouhé měsíce :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to můžu potvrdit ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste došli k závěru, že "akcie Applu padají"?

Day's Range: 372.58 - 384.78
52wk Range: 285.26 - 422.86

http://finance.yahoo.com/q/bc?t=3m&s=AAPL&l=on&z=l&q=l&c=&c=%5EIXIC

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Okamžikem vydání 4S padly, pak se mírně zvedly, ale přesto se během dne už na hodnotu před vydáním nedostaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebyl ten pokles spíš okamžitou reakcí na NEuvedení očekávaného founu no 5, která trh do 24 hodin přešel?

http://finance.yahoo.com/q/bc?t=5d&s=AAPL&l=on&z=l&q=l&c=

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

I to je samozřejmě možné. Dalo by se říct, že 4S prostě uživatelům nepřinesl, co očekávali. A reakce tisku jsou místy opravdu nevybíravé - a vše hází právě na 4S (imho neoprávněně, protože ten se zatím jeví jako povedený).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze opravuje problemu s antenou ? Hmm, neni tak davno, co se vsichni v Apple vcetne fanousku busili do prsou, ze to je problem v rukou :-DD
No, nic ve zlym .. je to hezka hracka .. ty fotky jsou moc hezky (koukal jsem oficialni link) a nevadi ani to, ze sum na ISO64 je cca ISo1600 novych DSLR s APS-C. Jsem zvedav, jak to pujde s Apple, kdyz Steve uz je pryc. Dovolim si predpoved .. nevydrzi. Prevalcuji ji nakonec .. dnesni doba je takova, ze dinosauri umeli prezit jenom diky visionarum .. lidem jako byl Steve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neříkal že to není problém, nebo byl problém v rukou. Ale že dopad tohoto problému je v reálu opravdu marginální, i se "zkratovanými" anténami měl příjem jako jiné telefony bez "zkratu", což dokázaly mnohé pokusy. Prostě nafouknutá bublina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a jen kvuli te bubline ma 4S dve anteny vid?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsou tam 2 antény naleznete zde (odstavec: Call it better, faster, and even more worldly.)
http://www.apple.com/iphone/features/

Problémy s anténou u iP4 byl opravdu nafouknutý a Apple ho technicky vyřešil už u modelů prodávaných v říjnu loňského roku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem zastáncem telefonů Apple, ale jestli jsou to opravdu snímky z 4S, tak to klobouk dolů. Ten prostřední snímek je podle metadat (pokud nejsou upravená) z iPhone 4S a podle GPS z pevnosti Königstein. Fakt to fotí lépe jak kompakty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vždycky myslel, že iPhone je telefon a on to bude asi foťák

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pry malo novinek. Asi to nekteri nedokazi ocenit. Me by stacilo kdyby vysel aktualizovany SGS s funcnim GPS prijimacem, ktery by pozici jen tak nehadal. Nad fotkama, ktere z 4S lezou klobouk dolu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prednáška v štýle tohto článku mala byť súčasťou prezentácie iPhone4S a potom by sme to všetci pochopili v čom a o koľko je lepší ako predošlá generácia. Steve Jobs mal na to talent dobre zdôrazniť a podať veci tak aby sme to mali šancu pochopiť aj keď nie sme odborníkmi v danom obore. Autor tohto článku má podobný talent, gratulujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem telefon od Apple neměl, ale 4S si pořídím, protože jsem se rozhodl, že nastal čas přejít na skutečný mobil a přestat používat atrapy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.