Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Foxconn zvažuje akvizici LCD divize Sharpu, pomohla by Applu

Finanční situace LCD divize společnosti Sharp není nijak růžová a to i přesto, že je technologicky na výši a její IGZO displeje ve velkém odebírá Apple. I proto si na ní brousí zuby Foxconn a další…

Je to tři roky, co se Intel snažil podpořit prodeje a zájem o Ultrabooky všemi možnými prostředky a jedním z nich byla akce Ultrabook Ecosystem Symposium, která měla vypíchnout ty prvky, které jsou pro budoucí mobilní platformy (a především pro Ultrabooky) klíčové. Mezi zmiňovanými technologiemi figurovala zkratka IGZO, která v té době byla poměrně neznámá. Po třech letech můžeme říct, že v seznamu technologií figurovala oprávněně, byť se s ní setkáváme spíš na produktech Applu než na Ultraboocích od Intelu. (Čistě pro zajímavost: z technologií, které se i přes pozornost na sympoziu žádné velké budoucnosti nedočkaly, byly třeba Windows 8 a dotykové ovládání na noteboocích.)

Přestože Intel tehdy vnímal IGZO jako klíčovou technologii a Sharpu se ji podařilo dotáhnout do sériové výroby a dostat na trh, ani po třech letech nedokázala zaplatit vývoj a náklady. LCD divize stále kazí finanční zprávy společnosti, a tak se začíná šuškat o možném odprodeji zbývajícího podílu, který Sharp v této divizi má (část už odprodal v minulosti, aby měl finance na dokončení vývoje).

Apple a IGZO - úvodní foto

Jedním z hlavních zájemců je Foxconn. Ten displeje od Sharpu montuje do iPadů pro Apple. Pokud by měl továrnu na IGZO pod kontrolou, bylo by pro něj řízení dodávek jednodušší. Pokud by podíl v LCD divizi odkoupil, nešel by do investice sám, ale společně s Applem, který má na stabilních dodávkách displejů stejně velký zájem jako Foxconn. Oba mají ale ještě jeden důvod.

Sharp totiž údajně jedná s Innovation Network of Japan, která je největším akcionářem společnosti Japan Display, hlavního konkurenta LCD divize Sharpu. Japan Display by na továrnách Sharpu mohl mít zájem z toho důvodu, že rovněž dodává displeje Applu a pokud by se se Sharpem nemusel trumfovat, nabídne nižší cenu, mohl by vydělávat víc. Což je logicky jeden z důvodů, proč by raději výrobu LCD panelů získal Foxconn s Applem.

Žádná z dotčených stran oficiální cestou tyto zprávy nekomentovala. (Na úvodním snímku vidíte komplex Green Front Sakkai, přičemž továrna na LCD je ona velká a zhruba čtvercová budova ve středu komplexu).

Tagy: 

Diskuse ke článku Foxconn zvažuje akvizici LCD divize Sharpu, pomohla by Applu

Žádné komentáře.