Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 3090 FE: Největší referenční chladič historie a 12pin napájení

Na miesto 2x8pin bude s GPU trčať len jeden 12pin.
Aspon že si ta 3080 vystači s 2x8pin 375W, už som sa bal že fakt 3x8pin :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netreba zabúdať, že ešte samotný PCI Express 16x , do ktorého ide karta, vie poskytnúť cca 75W...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je tam doporučen 850W zdroj (na fotografii toho "kabelu"). Jinak tyhle GK snad z PCIe nic netahaj, ale jde to rovnou z těch 12V molexů. Můj odhad spotřeby je, že to bude žrát nad 370-400W (celkem - chlazení, zdroje, GPU, paměti), neb veka si vystačí s 2×8p a někdo to zkoušel i přetočit, konektory se mu neutavili.

A osobně bych se tomu ani moc nedivil, protože proces samsungu nevypadá jako nejvhodnější, ale klidně mně někdo opravte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velky rozdiel v hustote nieje. TSMC 7nm 66 MTr/mm2 a Samsung 8nm 61MTr/mm2
Velky skok nastava až u TSMC 7nm+ 115MTr/mm2 zatial to použival len Apple.
Prva GPU tymto 7nm+ procesom bude až NAVI21 typujem najskvor o 2 mesiace.
Zaujimavosťou je že Ampere A100 820mm2 na 7nm procese kde maximalny počet Tr je 55 milionov, bude mať menej tranzistorov ako NAVI21 505mm2 7nm+ s 58milionov Tr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě záleží, jak vysoko to budou honit. Nechme se překvapit, ale tohle zkrátka napovídá, že to nebude nijak energeticky nenáročná karta.

Jinak je tu ještě jeden detail, který vyšťourali u konkurence. Ten 12p konektor má menší rozteč i velikost samotných vývodů, fyzicky je velká jako jeden 8p. Reálně sice může být jeho odpor/schopnost protlačit daný proud aniž by se roztavil vysoká, ale stejně to zabijí ty dva 8piny, ze kterých se to celé krmí. Přijde mi to trochu zbytečné a nebo jako příprava na palbu ostrými, kterou ještě nemůžeme vidět :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ale není správná hodnota. TSMC N7 nedosahuje 66 MTr/mm², ale 96,5 MTr/mm²:

https://en.wikipedia.org/wiki/7_nm_process
https://semiwiki.com/semiconductor-manufacturers/samsung-foundry/8157-ts...

8nm proces Samsungu je derivát 10nm procesu, oproti kterému má asi o 10 % lepší parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2080Ti FE brala z PCIe slotu 50W, celkovo 279W a v peaku 360W. https://www.tomshardware.com/reviews/nvidia-geforce-rtx-2080-ti-founders...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

viem, že sa táto téma riešila aj pri prvých GPU Polaris (RX 470/480)...tam myslím zase cucalo viac ako povolený limit 75W ak sa nemýlim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky si na to vzpomínám. Bylo to velké halo jak grafiky od AMD přetěžují MB apod a velmi rychle to utichlo poté co se zjistilo, že nVidia tahá ze slotu mnohem víc. Např špičkový odběr z PCIe slotu šel u GTX960 až přes 225W.
GTX960
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/ZLjuMpMLdzaL65xJXcfZL.png
RX480
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/yzvSoHj56SwdQszGwpGY67-650-80.png

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2x 8 PIN + PCIe = 375 W. Takže pripomienka o slote je irelevantná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch napájecích konektorů už je docela hodně a navíc od každýho druhýho něco "plandá" (6+2 pin, 4+4 a 20+4pin do desky)..
Za chvíli to bez modulární kabeláže ani nepůjde. Mě zajímá, co dají výrobci na nový např. 700W zdroj - 4x6+2pin? Nový 2x12 pin? Obojí? nic? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, to je daň za zpětnou kompatibilitu. V období, kdy nastupovali SATA disky/rozhraní, tak se stále používaly disky a mechaniky s 4pin molexy a PATA sběrnicí. Několik let tak člověk kupoval zdroje (často nemodulární), ze kterých trčela všechny možné konektory. Pak se ještě nabalil PCIe molex a bylo vymalováno. Nedéle se držel asi malej 4pin molex na "disketovky", který se využíval ještě na zvukovky a podobné smetí. Nicméně i ten je dnes asi za zenitem (u Seasonicu X-650 ho stále mám mimochodem).

Trend bude jasný, všechno napájet z 12V větve, zjednoduší to návrh zdroje a eliminuje ztráty. Navíc se 5V větev moc nepoužívá, -5V prakticky neexistuje a -12V se také prakticky nepoužívá (byť přítomno stále je v ATX konektoru). Osobně bych se nedivil, kdyby se zvedlo napětí i na víc praktických 24V, kdy potečou poloviční proudy, po vzoru serveru a průmyslu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm. Jenže co procesory, ramky a NVME SSDčka. Tam naopak potřebuješ hodně pod 12V a co nejméně rozkmitaných. A jestliže máš prostě udělaný obvod, který dává x V +-y % tak ten y rozkmit bude v případě 24 voltů dvojnásobný.

Navíc co ušetříš na zdroji a kabelech, budeš muset přidat na napájecích kaskádách, které samy o sobě nemají už při redukci z 12V na 1V žádnou skvělou účinnost a z 24V na 1V to bude už masakr odpadní teplo.

čím dál menší výrobní proces IO začíná vytvářet paradox. Čím menší je proces, tím více tranzistorů lze mít a tím více lze paralelizovat a tím zvyšovat souhrnnou spotřebu, kde nejednodušší cesta k efektivitě je růst pracovního napětí, čím menší je proces, tím nižší je průrazné napětí a tím nižší je vyžadováno pracovní napětí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to samozřejmě vím. Jinak u SMPS zdrojů ta účinnost s rostoucím napětím neklesá tak drasticky, sám jsem nedávno navrhoval několik zdrojů do radiostanice, kde se na zvlnění a EMI dost hraje ;)

Jde o to, že cílem je minimalizovat ztráty, přechoďáky a nežádoucí vlivy směrem od zdroje. Na deskách je dneska už takhle tuna různých zdrojů, ať je to CPU, chipset, paměti, tak i audio codec a další smetí. Vtip je ten, že takhle na desce přibyde akorát jeden, dva další zdroje, ale podstatně to zjednoduší návrh napájecího zdroje jako takového. Zvednutí napětí je pro velké servery typu blade nutné, protože je tam integrováno ohromné množství obvodů, co generuje moře tepla a moře energie papá. A i když v současnosti umíme vytvářet velmi energeticky efektivní elektroniku, stále je hlad po velkém výkonu, který nám tu laťku neustále posouvá výše (10 let zpět hi-end karty nám požíraly sotva 250W, dneska je to pomalu standard).

Jinak u těch spínáků, efektivní 5A integrovaný monolyt má při jednotkách MHz a rozdílu napětí dV 1-10V rozdíl v účinnosti do 5%. Nechce se mi teď lovit v šufleti, ale není to brutalita. Jde samozřejmě i o topologii toho stepdownu, ale nijak drastické to fakt není. Problém je šum a zvlnění u nízkých napětí a to už neovlivníš. Ten šum tam bude vždycky, je to spínák. Snažil jsem se dokonce na devkitu dopídit hodnot, co naměřili v labu (cca 20mV), prakticky nereálné. I při správném měření a co nejmenších smyčkách jsem se na těch 20mV nedostal, byť už jsem byl blízko.

PS: takovej menší "rejp". A víš taky to, že kdysi se z 5V krmilo skoro všechno, než zjistili, že ty proudy by byly tak velké, že se začalo nasazovat krmení z 12V? Přišlo to konkrétně s érou Pentií 4, kdy se nám najednou TDP/spotřeba vyhoupla na 90+W z "líbivých" cca 35-40W u tualatinů. Od té doby (cca rok 2002) se nám skoro veškerý velký odběr v počítačích (těch osobních) přestěhoval na 12V a 5V větve ve zdrojích byly dimenzovány na menší a menší výkony, až je dneska 5V v minoritě. Ono totiž těch 12V ve výpočetní technice sloužilo primárně pro analog a různé sběrnice (taková RS232 má rozsah -15 až +15V standard). Jenže za tu dobu se podoba počítačů změnila, stejně jako používané periferie a sběrnice.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On asi myslel lineárne zdroje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je to jasné, ale u těch SMPS zdrojů s širším rozsahem to taky plave. Proto máme PFC (což je taky zdroj). Zatím jsem se setkal s tím, že to lehce padne, ale změní se i ostatní parametry, některé k lepšímu, některé k horšímu, což je logické. Kdybych už neměl tolik papírů, tak to snad nafotím a někam pošlu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A víš taky to, že kdysi se z 5V krmilo skoro všechno, než zjistili, že ty proudy by byly tak velké, že se začalo nasazovat krmení z 12V? Přišlo to konkrétně s érou Pentií 4,

Jeden takovej zdroj (z ery AT) doma mam v supliku. Umi to dodat tusim 30 amperu na 5V vetvi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ono ještě starší ATX zdroje do té doby s P4 měli silné 5V větve. Ještě můj starej 550W seasonic měl vyhrazeno přes 100W do 5V (dneska tipuju max 50W u slabších zdrojů).

Důvod je na snadě. Dřív byla logika prim 5V, ještě 486 CPU byly 5V a 3V modely. Takže až následující CPU a pro ně vhodné desky nesly stabilizátory/zdroje kvůli tomu. Později se k tomu začala nabalovat další logika - PCI sloty jsou 3.3V, AGP bylo i 1.8V a samozřejmě nestále nám klesalo napětí na CPU. Paměti taktéž nebyly neustále 5V. Do toho nám rostl příkon, samozřejmě. Takže význam 5V větve postupně klesal (čistě 5V logiky je dnes už poměrně málo) a rostl význam 12V větve. S ubývajícím analogem a praktickým vymícením RS232, LPT, gameport a další rozhraních a sběrnic, začalo ustupovat i -12V, -5V se dělalo interně, pokud bylo třeba. Dnes si -12V většinou vyrábí daná periferie/zařízení sama a s těmi 5V by to taktéž nebyl problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžný průmyslový distribuční standard pro napájení je už léta 48Vss (začíná se prosazovat i v autech).
Dříve byl navazující nízkonapěťový systém s konverzí na 12Vss a teprve z něho dále na nižší hladiny (5Vss, 3,3Vss nebo další nižší úrovně), ale dnes (s využitím nových technologií výkonových spínacích prvků FET) je trend přímá konverze z 48Vss na danou napěťovou hladinu (tedy třeba i 0,8Vss pro jádrovou logiku), neboť se takto dosahuje lepší účinnosti. Trendem je také zvyšování spínací frekvence měničů (ze stovek kHz na MHz), neboť klesají rozměry potřebných indukčností i vyhlazovacích kondenzátorů.

PS: Při napájení z elektrorozvodné sítě se používá konverze s řízeným usměrňovačem nebo PFC na stejnosměrné napětí, a teprve z něho se dále konvertuje (izolovaný měnič) na oněch distribučních 48Vss.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemate nahodou nejake vysvetleni, proc vidim u nekterych systemu -48V? (konkretne ATCA). Proste digitalni logika k IPMI je v pozitivu, a vykonovy vstup do blade v negativu.. hlava me to nebere (jo, je to izolovany, takze na tom nejak nesejde.. ale presto me to vrta hlavou, jak se k tomu zapornemu napajeni dospelo)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím tu reklamu v TV.
Tuto kartu Vám doporučuje ČEZ, Váš dodavatel elektrické energie....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Snad bude takhle extremni jenom 3090 a 3060 uz bude v pohode, stejne jako i9 od intelu je extrem tak 10600K je docela v pohode
Bude to, ale smutny upgrade, jako turing zvysil spotrebu a cenu neumerne vuci vykonu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak je to výhodné, RT výkon je o 500% vyšší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nesmíš uvažovat výkon/watt ale RT výkon/watt, pak budeš koukat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co by Jensen predaval o rok / dva, ak teraz zvysi vykon o 500%?
Pekne postupne, zvysovat vykon o 100% a mozme dojit kravku este 10 rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak z tohoto smrdí průser pro nVidiu. Tohle vypadá na TDP ještě vyšší než jsem počítal já (a já jsem hodně proti zelenému moru, takže vždy trochu přeháním).

AMD má tak volné pole působnosti. Jen to musí marketingově dobře uchopit, tj. vyprdnout se na výkon, protože se 4096 SP jednotkami fakt neporazí nVidiu s 5000+ jednotkami, zejména ne v DX11 hrách a začít marketinogovu masáž na efektivitu.

Jako tuším u 3090(Ti) 500W reálné spotřeby, když se jen trochu popožene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč průser? Karty budou výkonnější, levnější při RT výkonu na Watt a ve všem lepší, než konkurence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajisté máš kartu otestovanou když tvrdíš podobné věci:) Nebo jenom plácáš protože Kožeňák přece nemůže uvést menší přímotop:)
To chlazení spolu s napájením vypadá děsivě,třeba nám nVidia uvede další ,,povedené FX,, :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže rozdíl bude v tom, že narozdíl povedených FX ty kraty budou mít odpovídající výkon :)

tady si každý myslí, že každou generaci klesne spotřeba n a výkon bude o 1/3 větší a že to takto půjde do nekonečna :D ..

osobně jsem mile překvapen, že měli koule na to udělat konečně i v referenci 3 slotovou kartu a za to palec nahoru ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak při té teretické spotřebě 300-400W se to chlazení hodí, či spíše stává nutným, zatím tyhle velké chadiče byly jen nice to have.

Pokud ty karty nabídnou při dané spotřebě adekvátní výkon, nevidím v tom problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

velké chladiče nejsou o nice to have věci, ale že chci mít doma tichou GK, i prakticky nejlepší chladič od MSI u polarisu nebyl dost tichý, abych ji neslyšel a to ta karta žrala 130W, takže šla pryč a mám 1070 AMP extreme od zotacu a spokojenost, myslím si, že 400W nejsi schopný vzduchem tiše uchladit, 400W je fakt už hodně, když to zkombinuju ještě s i9 intelem dostávám už solidní přímotop na zimu a ne PC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne každý vyžaduje tiché chlazení nebo nízké teploty. Pokud chladič kartu uchladí na výrobcem stanovené hodnoty je dostačující a cokoli navíc je nice to have.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale ne každý vyžaduje tiché chlazení nebo nízké teploty"
Díky za vtip na pondělní odpoledne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, osobně nejsem zastánce až tak monstrozních řešení, protože to odpadní teplo je někdy i znát. V létě máme v místnosti už tak slušné vedro a u toho počítače je to ještě horší.

Každopádně, neberte mne za těžkého kritika, protože i skrze to co jsem napsal, to má jednoznačnou výhodu. Z velké a žravé karty se snadno udělá nežravá a tichá, ale z malé a nežravé se větší výkon za malé navýšení spotřeby už nevytříská (obvykle). Moje V64 se většinu času fláká a ten vodník na tom je dar z nebes, co se týče akustických projevů a čistoty v kysně :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

monstrozní řešení nemá nic společného s odpadním teplem. Tady je to spíš nutnost aby to šlo uchladit.

Jinak na teplo je snadné řešení, říká se mu klimatizace, doporučuji vyzkoušet. Když je po sobě pár dní většího tepla, tak je to de facto nutnost a šance se trochu zchladit nehledě na to zda tu jede nebo nejede počítač :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V historické budově to bývá problém, hlavně když jsou ve zdech šutry :)

A monstrozní řešení má souvislost s odpadním teplem, kdyby nebylo, neuchladí se to. Obvykle stačí lehce podvoltovat, přijdeme sice o nějakej výkon, ale většinou získáme nížší teploty ( = větší šance delší životnosti), méně hluku, menší spotřebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani v historické budově není problém s klimou, jsou klimatizace mobilní, sám jsem v bytě nechtěl řešit montáž jednotky na střechu nebo na fasádu, mobilní klima má sice daleko k ideálnímu stavu ale pomáhá mi to parné letní dny přežít v příjemné vnitřní teplotě :)

Není třeba podvoltovávat ale omezit FPS, člověk se v tom aspoň nemusí hrabat, velmi často jedu s grafikou na půl plynu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně velké chlazení mám na Gaming X Triu a to je karta s TDP jen 210W. Co je špatného na velkém chladiči, jistě půjde koupit i menší provedení, pokud člověk bude chtít, nebo na to dá vodní blok

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já došel s 1060 tak daleko že jsem jí podtaktoval, podvoltoval a začal chladit skoro pasivně. Nějak mi ten výkon u her nechybí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což zřejmě není případ těch, kteří budou nakupovat kartu o které píše článek, že

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zřejmě ne, ale asi bych s ní udělal to samý a výkon by mi tuplem nechyběl :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle karta bude mít na svědomí prolomení těžebních limitů na severu Čech... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne, tohle bude v odůvodnění pro stavbu dalších 2-4 bloků Temelína :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkejte až vyjde nějaká nereferenční RTX 3090 Gayming OC Ultima Fors edice, kde tomu naloží řekněme ještě 25%+ powerlimit
Tam klidně 3x8pin nacpou nebo 2x8 pin a 12pin k tomu :D

a 2 slotove řešení bude dlouhé jak traverza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA jede presne vzorově po jasné demenci intel-u, je to velke jako prase, bude to zrat jako prase a tez to bude nacenene jako prase, to maj za to ze hypovali proti 7nm procesu, pak se spolehali na Samsung a nasledne je TSMC poslala do píči, i tak aby na 8nm procesu vzniknul takovyto mastodont, no poteš košte, jo MSRP je na urovni 1400 dolaru cili realne mezi 1650 - 1700€, ty vole jedna karta bude stat tolik co pred lety poradne pc-čko, fakt jim jebe a to ukazkove.

Jasne 850W zdroj, extra 12 pinove napajeni, 2 proti sobe jedouci velke ventilatory, trislotova pozice a skrin rovnou Big Tower, to mi je pokrok, skutecne...

Necht se AMD uz nesere a vyda RDNA II, vubec nemusi dosahnout RTX 3090 jenom necht preskoci 3080 jak vykonem tak 2/3 spotrebou a 2/3 cenou, je jiz nacase po intel-u sesadit čepec i nvidii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1600€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta za 45k a možná zvládne i 4K bez RT no nekup to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím existují herní karty s cenou i pod 10 tisíc zvládají hry v 4k s RT a to v 60+ FPS, takže top model o generaci novější nebude zvládat to co současný mainstream?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Žádná současná karta nezvládá 4K s RT při 60 fps takové pohádky můžeš říkat děckám před spaním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To byla ukazka klasicke "JirkaK demagogie". On urcite do toho zaplacne DLSS, aby jsi to renderoval v nizsim rozliseni. Klasik Jirka, demagog jako vysity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nový konektor Nvidia 12-pin:
https://pbs.twimg.com/media/EgG193GWkAEO4y-?format=jpg&name=large
Molex Micro-Fit 3.0 (zatížitelnost max. 5,5A na pin -> při 10-pinech pro napájení max. 330W, což rozhodně nenahrazuje zatížitelnost 2x 8-pin)
https://www.molex.com/molex/products/part-detail/crimp_housings/0430251200

Původní 8-pin (Molex Mini-Fit Jr., zatížitelnost max. 6(8)A na pin -> při 6-pinech pro napájení max. 216(288)W; zlacená verze v závorkách):
https://www.molex.com/molex/products/part-detail/crimp_housings/0455870004

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi to šťourat z těch speců, ale pokud máme 12pin konektor na 12V a budu počítat, že "neojebou" zem, takže to bude 6 pinů na zem a 6 pinů na Vcc, tak při 5,5A×6×12 = 396W.

U těch 8pin molexů budeme počítat 4p zem a 4p vcc, jsou dva, takže 8. Tedy 6×8×12 = 576W

To vše za předpokladu, že je poměr 50:50. Realita je takováto: https://mainframecustom.com/wp-content/uploads/2019/11/Example-Diagram-4... takže paradoxně pro GPU horší, i když je to dnes daleko větší požírač energie. Ale i tak vítězí plnotučné 8piny, než microfit 12p.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...u 6-pin i 8-pin konektoru je využito pro napájení jen 6 párů.
U 8-pin konektoru je pak poslední pár v originálu použit pro snímání reálné hodnoty napětí na konektoru (SENSE) a tedy kompenzaci úbytku na přívodním kabelu. Stejně tomu bude i u nového 12-pin konektoru.
Popis např. zde:
https://linustechtips.com/main/applications/core/interface/imageproxy/im...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovej obrázek jsem taky našel, jenže u mého seasonicu X-650 s modulární kabeláží, jsou standardně pcie kabely tvořené 6piny s 2pinem "přibastlitelným" navíc. A mám tkaový pocit, že ten dvojpin je čistě zem, takže kompenzace se nekoná.

Každopádně cílem bylo poukázat na to, na co jsi poukázal i ty, že ten 12pin je proudově horším řešením. Na druhou stranu, kdyby to nemělo tak velkej odběr, tak to tolik netopí a zároveň by neměli důvod na to cpát tak velkej chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...varianta 8-pin bez SENS skutečně obsahuje 3 páry pro napájení (+12V a GND) a poslední pár je tvořen jen zemí (2x GND).

PS: Ještě jsem se díval do standardu ATX, a každá větev +12V je standardně dimenzována na 16A (18A špička), ale větve +12V pro napájení grafiky mají standardně 18A (22A špička), což sedí i k těm konektorům - 3x 6A (7,3A špička).
Z jedné větve (standardní konektor 6- nebo 8-pin) +12V zle tedy standardně získat 216W, ze dvou 432W. U 12-pin konektoru je ale limitace max. proudem na jeden pin, takže i kdyby byl plně využit jen pro napájení (6x 5,5A) je to 396W.
Daná grafická karta by tedy neměla mít vyšší příkon než nějakých 380W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to líbí. Sice by mi to bylo k velkému H, protože jen tohle krmit datové asi znamená TR 3x ale mě se to prostě líbí jak je to obrovský. Líbí se mi staré dvoucipovky jak jsou vždy obrovské. Prostě poradny mastodonti. Hlavně si nemyslím, že by nějaká hra z téhle karty vytáhla to samé co nějaký benchmark (kdyz se tu budem bavit o energetických narocich). Každopádně 500W zdroj i v platinum asi nee.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.