Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 5000 v roce 2025, letos možná GeForce RTX 4090 Super

Vydani 4090Ti (Super) muze mit treba jeste i jeden smysl. Pokud by treba RDNA4 prinesla vylepseny pomer cena/vykon, ktery by prevysoval (dostatecne) aktualni NV nabidku, muze uvedenim 4090Ti posunout nabidku o level dolu ve smyslu, ze muze upravit doporucene ceny smerem dolu u cele rady nebo minimalne modelu, kde by AMD mela prilis navrch. Zaroven by 'obcerstvila' hlad po nejvyjnejsi karte na trhu, ktera se 2 roky od uvedeni asi uz moc prodavat nebude (mysleno pro hry).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Blackwell přijde opravdu tak pozdě, rozhodně by to chtělo nějakou true RTX 4090 Ti (Super), tj. konečně dodat v podstatě plně aktivní AD102 čip a ne jen nějaké jeho ořezávátko a využít skutečně plný potenciál co to nabízí, ať ten výkon aspoň trochu posunou nahoru, trochu to osvěží a znovu trochu nakopne prodeje ve snob endu, vždyť i tak by to už bylo jen něco kolem 10%, což bude sotva stačit, aby šel oproti 4090 poznat aspoň nějaký rozdíl, tak ale pokud AMD vydá skutečně jen mainstream RDNA4, což nejspíš nepřekoná ani 7900 XTX, tak jim to bude stejně stačit a ten „Titan“ by si taky určitě „plno“ lidí ještě rádo koupilo a čekají jen na to, kdy konečně něco bude.

Celkem škoda, že se o high end teď zrovna AMD ani nepokusí s RDNA4, sice ty chiplety ještě asi nemají tak odladěné a nechová se to úplně ideálně, aby ty výpočetní mohli skládat, takže by to zas tolik výkonu nepřineslo, ale přeci jen toto mohla být využitá dobrá příležitost, když Nvidie teď nestíhá, tak překonat 4090 s RDNA4 se klidně mohlo podařit, prostě to vyřešit podobně jak s RDNA3, použít holt jen jeden výpočetní, místo RDNA3 nasadit RDNA4, fixnout ty frekvence a stihnout to rychle dropnout ještě před uvedením high end Blackwellu, určitě by to sklidilo nějaký úspěch. Každopádně v mainstreamu to bude mít asi Nvidie dost těžké, konkurovat RDNA4 jen s Adou, když Blackwell přijde asi o dost později.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4/5 čipov 4090 su 100% možno sa Nvidia po dvoch rokoch umudri a prestane mrzačiť funkčne 18300SP čipi, nie že by to aj AMD nerobilo ale AMD dava od začiatku možnosť kupiť plnokrvny čip a nie len zmrzačene čipi ako Nvidia, bolo by to dosť trapne keby Nvidia ani neuviedla plno krvny čip ale len mrzakov :D
To ako by Ferarri vyrabala vykonny dvanasť valec, ale preto že ste to vy tak vam vypneme dva valce a pobežite len na desiatich, lebo pre vas by to bolo až vela vykonu ale samozrejme za plnu cenu to nič že sme ho zmrzačili vykonovo o dva valce musite biť aj s tym spokojny a s toho nadšeny :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to v ktorom vesmíre si videl, aby cca 600mm2 veľký čip na 4nm litografii mal výťažnosť cca 80%. To ešte pri 250mm2 by som veril...ale pri 600mm2 uverím v interval 15-30%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na nabídku CPU Intel.
Spousta modelů .. a přitom jen 3 křemíky.

Výroba není levná a tak se snažé prodat vše, co vydrží zaruční lhůtu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blackwell rozhodně musí nějak protlačit místo Hoppera, když ten už na konkurenční řešení ani nestačí a teď na to ani nestačí včas reagovat, nemají nic, vždyť z toho už musí Huangovi úplně slézat vlasy a stejně tak padat i jeho ego, když se teď nechali tak potupně překonat, ti už to nejspíš brali tak, že jsou nepřekonatelní a mají pohodlný náskok, tak to už zas jen tak šmrdlili a očividně je dost překvapilo, že AMD ty chiplety nakonec opravdu fungují tak dobře, najednou kolem nich prosvištěl nějaký Intinct, ti si nestihli ani uprdnout a je po zakázkách a mají hned co dohánět.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ostava dufat, ze s novou generaciou sa VRAM posunie na 32GB.
Facebook nedavno vydal novy AI model CodeLlama 70B a rozumne minimum sa posunulo na 27GB - https://huggingface.co/TheBloke/CodeLlama-70B-Instruct-GGUF#provided-files

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než doufat, že do té doby se objeví víc alternativ k geforce. I Keller něco vypouštěl o zabijákovi GPU AI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GeForce RTX 5090 by měla mít 384bit sběrnici, což znamená ve standardní konfiguraci maximálně 24 GB a při použití nebinárních (3GB) GDDR7 až 36 GB. Uvážíme-li přístup Nvidie ke kapacitě paměti, tak bych pro klasickou GeForce RTX 5090 čekal těch 24 GB. Víc možná pro nějakou Ti/Super/Titan nebo profesionální karty.

https://diit.cz/clanek/nvidia-rtx-50-blackwell-zustane-na-maximalne-384b...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu jak NVIDIA zdražila mezigeneračně (Quadro RTX A5000 / RTX 5000 ADA) bych si velké iluze o VRAM progresu v Geforce segmentu nedělal. Bez konkurenčního tlaku v HighEndu se bude situace asi jen zhoršovat.

RTX 5000 ADA 32GB/256bit 12800 CUDA-cores ... 4400US$
RTX A5000 (Ampere) 24GB/384bit 8192 CUDA-cores ... 1500US$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen IV a Ada Lovelace se prodavaji velice dobre, cili by nebylo odveci kdyby i AMD pockala na 3nm proces a vydala tak lepsi produkt(jak puvodne u Zen V planovala) nez to co aktualne vydat planuje, jednoduse neni duvod to umele uspisit, 4nm necht vyuzije pri serverove rade Epyc Turin, ale desktop, ten necht uvede na 3nm, kdyz uz skutecne ne, alepson by mohla prihrmourit oci pri variante Zen V X3D, tam by se ji to nasobne vyplatilo, navic ten produkt je i tak v planu vydani v Q1 2025:

https://diit.cz/clanek/zen-5-x3d-ryzen-9000x3d-se-chysta-na-ces-2025

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 nm proces prostě nebyl včas. Počítal bych s ním pro serverové a HPC Zen5 a možná časem pro nějaký refresh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Zen IV a Ada Lovelace se prodavaji velice dobre, cili by nebylo odveci kdyby i AMD pockala na 3nm proces .."

Taky by se mohlo stát, že by neměla co prodávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě je to jedno, Zen 5 bude něco jako Zen 4+ a Zen 6 bude Zen 5. Je to samozřejmě trochu nadsázka, protože AMD si do budoucna může nadesignovat, co chce, to je jejich věc. Nicméně reálně se nic nemění, zájemce o nový procesor si ho koupí, ať se jmenuje jakoli a třeba člověk jako já, který jede na Zen3 a přírůstek výkonu Zen 4 pro něj není dostatečný, prostě stejně vynechá i tu další řadu Zen 5 a půjde až do té generace s větším přírůstkem výkonu u Zen 6. Asi tak teda. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš zas nějak popletený, ne, Zen5 má úplně nová, větší jádra, tak jaký malý přírůstek, co bys ještě chtěl? Zen5 není žádný Zen4+, co to plácáš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu se hádat, uvidíme, jaký bude přírůstek výkonu. To jediné je totiž důležité. Pokud bude přírůstek výkonu velký, není co řešit, pokud bude malý, tak to pro mě zajímavé nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj keď Zen5 zostal vlastne na "evolučne vylepšenom 5nm procese", čiže 4nm...nemožno ho ani v náznaku považovať za Zen4+...bude obsahovať tak zásadné zmeny v architektúre, že AMD ho musela postaviť od podlahy nanovo (samozrejme s využitím doterajších skúseností). Zen1-Zen4 majú 4xALU a Zen5 bude mať 6xALU a k tomu silné AVX 512 jednotky...to nebude len 10-15% zlepšenie IPC...to bude o dosť viac (samozrejme nie v každej situácii).

Ale v čom sa s tebou zhodnem, že ako vlastník vlajkovej lode Zen3 generácie na AM4 sockete, bude môj najbližší upgrade až Zen6 a to nie z dôvodu, že by 16 jadrový Zen5 mal malý nárast výkonu (oproti Zen3), ale preto, že Zen6 bude vysoko pravdepodobne poslednou generáciou pre AM5, a súčasne bude AM5 už vyladenou platformou s vysoko dostupnými vysokokapacitnými DDR5 modulmi, tak ako to má teraz AM4 v spojení s 5950X a 128GB DDR4 RAM (4x32GB modul).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodnutie padlo už dávnejšie a preto sa v AMD rozhodli, že zbrusu novú architektúru "Zen 5" nebudú nasadzovať na odkladaný a nevyskúšaný výrobný proces (3nm), ale použijú evolučne zlepšený 5nm, čiže 4nm. Jednoducho na 3nm si ešte nechajú čas..a bude nasadený až pre "Zen 6" kde budú meniť CCX na 16jadrový, budú meniť aj puzdrenie na 2.5D a aj PCI Express 6.0 (ale to možno len pre serverový segment..čiže sa to bude týkať iba IO čipletu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S údajnou RTX 4090 Super si spojuji jedinou naději, že si NVIDIA snad nedovolí ji napájet jediným 12VHPWR. Mixovat konektory asi také nebude, při využití dvou 12VHPWR by mohla jedna starost odpadnout, problém nepodpory PCIe 5.0 asi zůstane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

velmi zle spravy pre hracov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá zpráva pro hliněná prasátka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.