Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger zařadil zpátečku, Intel nepřekoná AMD ani v letech 2023-2024

nelze říci že by byl problém v architekturách, i ta opomíjená 11gen byla konkurenceschopná +- na úrovni se ZEN_3. Ovšem co je drtilo byl počet jader kdy konkurence měla jednou tolik. Alder s Raptorem jsou na tom solidně i s jádry, ovšem jsou evidentně dizajnovány na menší nanometry a to dělá neplechu.
Zvláštní je že TSMC ohledně výroby získali takový náskok - že by ti ostrovní čínani byli natolik chytří oproti američanům nebo pevninským? Všichni ostatní včetně Intelu a Samsungu se s tím dost trápí - a rozhodně to nejsou chuďasové co by si nemohli dovolit zafinancovat talentované jedince. Proto by bylo dost zajímavé vědět jestli ty klíčové průlomy TSMC má kolektivní práce nebo se jim podařilo získat a utajit neznámého génia...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ja tipuju kolektivni prace a nastaveni celkoveho systemu od vzdelavani az po vyzkum a taky je zene motivace hrozby z pevninske ciny
cpou do vyzkumu jednoznacne nejvic penez a vysledky jsou videt
urcite je tam spousta genialnich lidi, ale i tihle lide potrebuji kolem sebe schopny tym a funkcni system

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A evidentně nemaj tolik zazmrdováno :) Indián si přitáhne pod sebe dalšího indiána, velká domu a pak se všichni diví, že výsledky nejsou...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je jednoduchý. TSMC se v podstatě chová jako malá rodinná firma kde se jde za cílem. Naproti tomu Intel je korporát kde se tváří, že se jde za výsledkem, ale cestou manažerstvo nastraží tisíc a jednu překážku. V reálu to pak vypadá, že technik v TSMC potřebuje pro nějaký test díl a jde k frantovi přes ulici, a ten mu to vyrobí za týden načež fakturu donese do účtárny a může testovat. V Intelu technik požádá nákup aby mu ten díl sehnali a dodá jim k tomu podklady, týdny letí a po 3 urgenci se tedy ozvou, že tomu nerozumí a jestli by si dodavatele nenašel sám a oni to pak dojednají. Druhý den technik pošle dodavatele se kterým se mezitím domluvil, že by to potřeboval rychle, a že objednávka dojde brzy. Nákup překvapivě reaguje rychle a zahájí proces založení dodavatele a jako předvoj pošle 20 stránkový dotazník zda on nebo některý z jeho dodavatelů do 150 kolene náhodou nevykořisťuje nějakou menšinu a nebo děti v africe/asii, a pokud náhodou neodpoví po pravdě tak si to soudně odnese. Dodavatel samozřejmě váhá, protože může ručit jen za sebe, ale ne za své dodavatele a tak běží komunikace a po pár dnech je dodavatel založen. Technik si říká super už to poběží, ale ejhle objednávka musí projít schválením a tu se někdo zeptá zda proběhlo výběrové řízení, že to objednáme zrovna tady u toho dodavatele, a že jinde to můžou mít určitě za výhodnějších podmínek a tak jede další kolo......ve výsledku tu blbost za 150 dolarů dostane o 5 měsíců později než kolega z TSMC. Tak takhle nějak se ztrácí technologický náskok v posledních 2 dekádách (předtím nebyla konkurence).

:-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalý popis situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@DDR0
Priemerne IQ na Taiwane je 106.5 (najvyssie na svete spolu s Japonskom), v USA je to len 97.4, v Indii 76.
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country

Prijmy TSMC su na urovni Intelu, cca 70 miliard.
V TSMC je priemerny plat $130k, priemer na Taiwane $50k.
Intel dava $99k, priemer v USA je $75k.

Z toho mozme vidiet ze maju i lepsich geniov aj im lepsie platia. Intel ma 17% zamestnancov v Indii. A teraz si predstav ze mas 19 tisic takych expertov vo firme ako Koduri. :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

průměry jsou ošemetná věc. IQ také - víceméně jde o hrubý výpočetní výkon. Jiná věc je fůze mnoha zdrojů a jejich správné pochopení. Proto si spíš myslím že za jejich úspěchem stojí nikoli kolektivní práce "tisíce mravenečků" s IQ 120 ale jednoho-dvou jedinců co umí myslet nekonvenčně. Takových lidí je na světě i ve vědě velice málo. Příkladem může být i Jim Keller. Takoví jedinci jsou hodně vzácní a i cena zlata proti nim bledne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na lidské bohy jako Jim Keller nevěřím.
V době před internetem existovaly. Například Leonardo da Vinci. Ale dnes když jsou informace snadno dostupné a narodí se takovýto génius, tak se ztratí v davu. Těžko vymyslí něco co nenajde na Wikipedii.
Takovýto génius se musí celý život věnovat jednomu oboru aby po 20 letech bádání mohl překonat už vymyšlené a přijít s něčím novým.
Problém je že ta doba 20 let platila na přelomu století ale dnešní mládež na to bude potřebovat 30 let. A tady narážíme na to že mozek začne stárnout.
Ani na kolektiv chytrých nevěřím. Zas. Proč by měli být chytřejší než jedinec, který má přístup k internetu. Kde může svoje nápady rozvíjet.

Jedině umělá inteligence dokáže popohnat vývoj skokem kupředu. Ale až jí člověk přestane omezovat svojí inteligencí a bude zdokonalovat jen sama sebe. Tedy dosáhne singularity.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Většinou nepotřebuješ jednoho génia, ale hodně se hodí dobrej manažer :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například začátky Apple. Wozniak = génius. Jobs = manažer. Spolupráce těchto dvou vizionářů byla velmi úrodná.
Ale to bylo dávno. Od té doby několik generací jde v jejich stopách. Ale ta cesta prostě dál nevede. Konec. Dnes potřebuješ geniálního manažera který vede tým géniu ve svém oboru, aby se podařilo objevit něco nového. A další generace už bude v koncích. Ani TSMC nebude schopna věčně zmenšovat tranzistory. Jedině umělá inteligence dokáže udržet technologický pokrok. Lidský mozek má svoje limity.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v době, kdy se rodil Apple taková konkurence nebyla, byli inovátoři, proto je stále těžší přijít s něčím novým a uspět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panenko skákavá. To si jako představuješ, že na poradě vytáhneš notebook a začneš hlásat pravdy z Wikipedie? :) Ne teda, že by s k tomu naše školství, pro které začíná být matematika a fyzika špatné slovo a společnost zmítaná ideologiemi nepřibližovala.

Ono to je naopak, internet a IT obecně chytrého jedince akceleruje, jelikož má přístup k databázím, výpočetnímu výkonu a prototypování. Tím se výrazně zrychluje práce, takže na něco nového můžeš přijít sakra rychle. I když záleží na oboru, někde prostě potřebuješ desítky let, abys něco vyzkoumal (medicína), zatímco jinde můžeš s revoluční myšlenkou přijít rychle (IT).

Z toho si nic nedělej, že na géniální lidi a nositele vizí nevěříš, oni tvojí existenci často také přehlížejí :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano nová generace odkojená internetem nám ukazuje že v některých oborech máme ještě rezervy. Ale ty budou brzy vyčerpány.
Poslední perspektivní obor je umělá inteligence. Ta jediná má budoucnost.

Ohledně manažerů s notebookem na poradě.
Jo pěkně jsi je vystihl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Internet, Wiki a tak urcite hodne pomuze, ale zejmena tomu, kdo ma v hlave. A ne nestaci mit jen pristup i informacim..., mnohem dulezitejsi je si ty informace pamatovat, alespon zhruba, a metainformace. Pokud vubec nevis, ze neco existuje, tak te ani nenapadne se tim zabyvat a hledat to. Samozrejme, clovek si muze udelat reserzi v nejakem uzkem oboru, ale vetsina soucasnych zalezitosti je multidisciplinarni.
A velkou roli hraje i zkusenost, intuice a takove ty veci mezi nebem a zemi....
Genius najde uplatneni v kazde dobe. A soucasna doba mu nahrava vice, nez ostatnim. Staci mu si drobne nastudovat mnoho oboru a zbytek si dohleda. Ostatni se v te zaplave informaci a moznosti ztrati raz dva.... Nebo nedohlednou urcita rizika reseni, ktere genius vidi hned, nebo alespon rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani géniové nejsou všichni stejní, někdo je více úzce zaměřený a někdo vidí víc do šířky, jeden vidí i rizika a jiný si je ani nepřipouští. Prostě jako lidé obecně, jen s tím že tady jsou ty rozdíly ještě výraznější. Historie nám takových lidí dala dost, ne každý geniální vynálezce dopadl dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A ne nestaci mit jen pristup i informacim..., mnohem dulezitejsi je si ty informace pamatovat, alespon zhruba ..."

Inženýr nemusí vědět všechno.
Ale ví, kde má začít hledat.

"... a takove ty veci mezi nebem a zemi ..."
Například .. fáze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vědět, kde se dozvím co si nepamatuji nebo ještě nevím, je přece naprostý základ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Engineering nastastie nie je len o mechanickej praci, ale je to odvetvie kreativne. Jim Keller, ani ini nemusia byt priamo bohovia, ale mozu mat schopnost pozriet sa na problem "zvonku". Vseobecne maju ludia, ktori robia v jednej firme, alebo na jednom projekte tendenciu na to, ze beru riesenie, ktore existuje za dane a nemenne a vsetky potencialne navrhy formuju v jeho kontexte. Potom je prirodzena tendencia len doliepat, minimalne upravovat, ale nerobit velke zmeny. Ludia si nejak zvyknu na zivot s tym co maju, takze ich to prestane palit a neuvedomuju si, ako velmi ich to, co maju obmedzuje.

Potom staci, aby prisiel jeden outsider, ktory tymto zvykom zatazeny nie je a moze vidiet velmi rychlo to, co maju ini uz roky pred ocami. Zaroven, ak casto meni firmy, ma skusenosti s viacerymi roznorodymi a odlisnymi pristupmi, rieseniami, atd. Ak sa nauci tento know-how prenasat, tak sa z neho defakto boh stane, pretoze aj ked nema nejake nadludske alebo nevsedne vedomosti, stale ma schopnosti, ktore 98% (a viac) ostatnych chybaju.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím do jaké míry vzali jeho práci vážně, ale přeci jen 7 let je dlouho, je to víc než trvá uvedení nového návrhu do výroby. Možná proto odešel, kdo ví, jak jeho práci brali vážně. Možná měl vytvořit jen alternativu k jejich práci... Spekuluji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy osobně vidím rozdíl v něčem jiném. Produktivitě a pracovitosti. V Evropě a USA se řeší LGBTQHChKRDTN+++, věci jako pozitivní diskriminace apod. a na pracovištích lidé tráví velkou porci času zcela bezuzdným schůzováním o nesmyslech. A když už se pracuje, tak se řeší naprosto nepodstatné věci. Ono se stačí podívat, jak postupně dojíždí Apple, jejich produktová řada mobilů je čím dál tím směšnější a "novinky" bizarnější.
A pak si vezmětě Taiwan (nebo Koreu či Japonsko), kde se udržuje kult práce. Jestli si někdo myslí, že evropské nebo americké prostředí (zejména Kalifornie je zasažena extrémně a firmy zdrhají do Texasu) přeje vývoji a inovacím založeným na tvrdé práci, tak opravdu ne, tudy cesta vpřed nevede.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Do Texasu se stěhují akorát montovny... přemýšlím, kolik má Texas univerzit srovnatelných s Caltech, nebo MIT? Nenapadá mě ani jedna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi, kde u Vas konci hranice srovnatelnych, kazdopadne takovy Texas Austin ( https://www.utexas.edu/ ) zadna orezavatka nejsou. Samozrejme, Caltech i MIT (stejne jako Harvard, Stanford, Yale, Princeton a dalsi) jsou soukrome skoly, UT(exas) ne. Takze se okolo toci vetsi penize, v prumeru plati svym zamestnancum lip (a nechaji studenty platit vetsi skolne) a.. "the rich get richer" . Samozrejme, privatni vs verejna neni jediny indikator - zdravime napr. UC Berkeley - byt to je v hodnoceni STEM (science/tech/engineering/math) vicemene jedina public TOP10.

PS: Pro ilustraci - ja osobne se nejakou dobu pohyboval v Atlante na Emory (privatni), kde za rohem je i Georgia Tech (verejna). A i kdyz vedecky bych v STEM oborech radil GATech nad Emory, prislo mi, ze na Emory se lidi maji lepe. Samozrejme, na Emory frci hlavne medicina (a taky coca-cola, ze :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kiez by jedinym ukazovatelom miery produktivity vo firme bolo mnozstvo meetingov a miera riesenia LGBT :) To by bol raj na zemi a velmi rychlo by sa dalo zistit, kam neist robit. Lenze ono sa ti moze stat, ze aj vo firme, kde na projekte videli za 5 rokov dva planovacie mitingy a priebezne mitingy su v lepsom pripade raz mesacne sa deadlajn uplne majestatne presere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On počet mítinků a kvalita projektu + lidí, co na tom dělají nemusí nijak souviset. Je to hlavně o vzdělání, zkušenostech a dobrém nápadu + jak si ti lidé k sobě sednou, pracovní prostředí tj. nálada ve firmě dělá taky hodně. Ne každý snáší zbytečný stres navíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IQ nie je vypocetny vykon. Vysoke IQ ti dava schopnost riesit zlozity problem. Kym clovek s IQ 100 ziadne riesenie nevidi, tak clovek s IQ 150 vidi 10 moznych rieseni problemu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lidé s vysokým IQ zase mají jiné problémy, třeba vyjít se svým okolím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pochopitelne. Protoze, jsou v situaci, kdy bezni dospeli okolo nich jsou vuci nim na urovni, jako deti vuci dospelym. Takze jsou cely zivot v situaci, kdy vlastne komunikuji s dospelymi "detmi", ktere si neuvedomuji, ze jsou deti a s kterymi nelze jednat jako s detmi.....
Je temer nemozne vysvetlit jim zcela jasne a trivialni veci.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě složitější, bývají u nic pozorovatelné poruchy spadající pod socio či psychopatii. Někdy i další psychické odklony od běžného průměru, jako by maximální mozková kapacita byla daná a pokud výrazně příroda někde přidá, musí jinde ubrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"IQ tests are made to have an average score of 100." pre ludi neznalych anglictiny: "IQ testy su vytvorene tak, aby priemerne skore bolo 100."

Tolko k priemernemu skore v IQ testoch v US a inde. Tie testy su dokonca prisposobene kazdej krajine, jej kulture, zvyklostiam, atd. Tym padom sa moc krajiny medzi sebou skrz ne porovnavat nedaju. A to tvrdenie o roznych cislach priemerneho IQ su tak na urovni clanku vycucaneho z noveho casu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz hrajes chytreho tak napis i dalsiu vetu "Psychologists revise the test every few years in order to maintain 100 as the average."
Ludia ktori robia testy nie su na urovni opice a vedia co robia. To skor tvoj prispevok ma hodnotu exkrementu. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch způsobů jak testovat jsou spousty včetně zaměření (logika, paměť) a někdy jsou více závislé na znalostech. Pořádní komplexní test trvá několik hodin i téměř celý pracovní den. Takže ona ta porovnatelnost není až tak jednoduchá, samozřejmě to dělají odborníci o tom žádná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V USA 97,4? to se mi nezdá že by tam bylo tak hodně. No to je asi tím že celé dvacáté století tam přicházeli ty nejlepší mozky z celého světa.
Ale že by západní pobřeží dokázalo narovnat průměr celým státům? To se mi nezdá.

No každopádně tam máš +1 za názory bez politické korektnosti. Říct že Indové mají průměrné IQ 76. No to je velká dávka odvahy. V dnešním světě. Za mého mládí bylo normální nazývat věci a lidi pravými jmény. Ale to bylo v minulém tisíciletí. To byl svět ještě normální.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

IQ 97 a menšie má 41-45% populáciem, ted 55-59% má vyššie IQ
pir
IQ 75 a menšie má 4,8-6% populácie, takže pre Indiu s 11% obyvateľstva planéty Zem je hlúposť
https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano IQ je definované tak že průměrný člověk má 100.
ALE
S jedním takovým původním indem. Korektně romem. Jsem chodil do třídy. Byl nejchytřejší z rodiny. Když potřetí opakoval první třídu tak už uměl číst. IQ 75 pro Indii je naprosto reálná hodnota.
Škoda že tě taky neoobohatili tito spoluobčané.
Mohl jsi mít pestřejší názory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v Indii je 11% svetovej populácie
medián bude nižší ako priemer a teda viac ako 1/2 indov bude mať podpriemerné IQ v Indii
t.j. 5,5% svetovej populácie (polovica populácie indie) bude mať IQ pod priemerom Indie
IQ 75 a menšie má 4,8% svetovej populácie. Takže to nesedí, ani keby všetci s IQ 75 boli v Indii to nie ej možné ani teoreticky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, matematicky mi to taky nevychází. Ale geneticky to tak je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IQ velmi zalezi od vychovy vo veku do 7 rokov a od rasy. Aziati, ti sikmooki, maju najmenej svalov ale najlepsi mozog. Tu nemozes brat vseobecne tabulky. Aj tie rebricky podla krajin su postavene tak, ze sa im tam prihlasi clovek, zada krajinu povodu a vyplni test.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ide o počet ľudí

Aug 15, 2022
Additionally, TSMC has access to a strong labor pool, as
10,000 semiconductor engineers were trained in Taiwan last year,
compared to the measly 1,400 for South Korea.

>a o 130 tisíc USD/rok u TSMC

je rozprávka=pohádka

TSMC employee stood at 95 million won last year,
https://wccftech.com/samsung-faces-several-drawbacks-when-competing-with...

95 000 000 Juhokórejský won sa rovná
68 313,87 americký dolár
https://www.google.com/search?q=95+million+won+to+usd&client=firefox-b-d...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli by si Intel už neměl přiznat, že po patnácti letech je už architektura Core vytěžená. A nezkusit jít úplně novou cestou

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenže někdo tu novou cestu musí vymyslet, zvolit, a musí být sakra skvělá. A to opravdu není jako ráno vstanu a vymyslím skvělou přelomovou architekturu, která bude roky dělat miliardový byznys. Ale bez debat by Intel potřeboval vyšlápnout z těch posr.... jezer a posunout se někam dál.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když ono plavání je vždycky pomalejší, než běh. I lodě se pohybují výrazně pomaleji, než silniční nebo kolejová vozidla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A obcas konci na dne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se architektura, navržená Kellerem, dostane ke slovu až po sedmi letech, tak to znamená, že je na tom Intel s inovacemi ještě hůř, než si (téměř) všichni myslíme. Nejen, že neuvidí AMD ve zpětném zrcátku, neuvidí ani zadní světla vlaku AMD kdesi v dálce.
Po sedmi letech je i ta nejgeniálnější architektura poněkud omšelá. Proč vlastně Keller rezignoval?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když všechny architektury "mezi" byly zpožděný a furt není proces, na kterej byla tahle navežená, tak holt smůla no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keller je světoběžník. Udělá svou práci a jde dál. V Intelu možná narazil na megahnízdo zmrdíků, nebo zjistil, že to co navrhnul nemá Intel jak vyrobit, byť mu možná na začátku tvrdili něco jiného.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Keller byl u Intelu 2 roky, těžko mohl nějak finalizovat návrh, když navíc teprve skládal tým. Dopadne to jako u K8, kterou dodělal Rich Witek. Tady bude u kormidla víc lidí, kteří dřív u Intelu navrhovali Core jádro SandyBridge a Gelsinger je přetáhl odjinud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale intel uvidi amd ve zpetnym zrcatku.. jenom zmenil strategii jak toho dosahne.. gelsinger zaradil zpatecku a dohani amd couvanim..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@Pety: Keller odešel, protože v té době vedení nesdílelo jeho názor, že by alespoň jednou za 5 let měli provést velký redesign jádra. Též navrhoval, aby Intel vyráběl u TSMC část (cutting-edge) CPU, když interní proces(y) není k dispozici, aby se nemuselo čekat nebo předělávat na starší proces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Jestli se architektura, navržená Kellerem, dostane ke slovu až po sedmi letech, tak to
>znamená, že je na tom Intel s inovacemi ještě hůř, než si (téměř) všichni myslíme

Neznamená (Zen5 príde na trh viac 6 rokov po začiatku jeho vývoja- Áno dnes už sa robia architektúry CPU pre rok 2029-2031)
Vývoj CPU architektúry x86 trvá 4-4,5 roka a 420 dní trval nábeh a optimalizácia výroby+ dodávky partnerom.
5,5 roka od uvedenia Zen-u bude 2.9.2022

A to, či sa Intel prebral a začal vývoj vďaka Zen-u sme nemohli vidieť skôr ako 2.9.2022

Ak by nebola výroba s EUV
19. 10. 2021
Doposud obvyklá doba výroby křemíkového čipu tak naroste o další 2-3 měsíce. Souvisí to mimo jiné s pomalejším zpracováním na EUV osvitových jednotkách
https://diit.cz/clanek/3nm-wafer-tsmc-bude-stat-pres-20-000-doba-vyroby-...

Takže treba pripočítať 6-9 mesiacov,takže prvá reakcia na Zen sa môže reálne objaviť na trhu v Q2 2023 (rok 2025 je meškanie ale nie nejaké strašné)

Mimochodom medzi Bulldozerom a Zen-om je bez 5 dní 5,5 roka..

AMD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018

Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

AMD’s Zen 5 architecture set for a 2024 release
AMD confirmed it was on track at a recent event
Senior Staff Writer, Tech Advisor Sep 6, 2022
https://www.techadvisor.com/article/743667/amd-zen-5-release-date-pricin...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jak s jeho návrhy Intel pracuje a co se tam vůbec děje. Když vezmu běžnou dobu vývoje procesoru od návrhu přes prototypy, ladění až po uvedení, už mělo být dávno něco vidět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, čo začali vyvíjať v deň uvedenia Zen má 3-4 mesiace verejné vzorky pre partnerov.

A Intel bol v šoku
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

Největší balík peněz z R&D rozpočtu AMD jde na Zen
9. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/zen-primarni-investici-amd

Jul 10, 2021 at 6:45AM

Advanced Micro Devices handsomely rewarded investors who bought in 2015 and held.
In 2015, AMD faced possible bankruptcy amid declining PC sales.
https://www.fool.com/investing/2021/07/10/if-invested-5000-in-amd-2015-h...

February 19, 2022
It’s a stark turnaround for a company that was on the brink of bankruptcy six years ago.
https://znlive.com/2022-amds-market-value-has-gone-from-the-brink

Ak by Zen nebol trhákom, tak AMD na prelome Q2 a Q3 2017 musí ohlásiť ochranu pred veriteľmi a buď reštrukturalizáciu - "mäkký bankrot s pokračovaním" alebo likvidáciu- "tvrdý bankrot bez možnosti pokračovať".
Všetci okolo verili, že 40% je nezmysel (a AMD ho nadhodnocuje a zavádza) a aj 25% nárast IPC je ťažko dosiahnuteľný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže od té doby AMD větší nárůst IPC i hrubého výkonu, předvedla vícekrát. To že Intel nedokáže držet krok není chyba AMD, ta se ze svých chyb poučit umí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hej ale pokiaľ Intel nepočítal s AMD na trhu resp. počítal s bankrotom nemal nič vo vývoji a teda nemá čo poslať na trh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už přece Intel předváděl dřív a úplně všichni můžou být rádi, že AMD přežilo. Každý si ještě pamatuje ty "pokroky" u Intelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce si pamatuji, jak se říkal, že Intel nesmí nechat AMD padnout. Nevím, co na tom bylo pravdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som netvrdil, že nesmie, ale ak to dovolí skomplikuje si život s protimonopolnými úradmi.
Bolo to v čase, keď Intel vlastnil 5-7% AMD, dnes má pod 5%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nepsal, že je to vaše tvrzení, jen že se to tehdy říkalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> jak se říkal

sa dá preložiť primárne ako "jak si říkal" aj "jak se říkalo."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já lidem zde v diskusi netykám. Což jste si mohl všimnout, zbytek je slovíčkačení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se Jimu Kellerovi nelíbilo, co se uvnitř Intelu děje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pat +1
Jsem rád že své výroky o zpětném zrcátku začal brát realistický.
Jen nechápu věty:
"Takže očekáváme pokles na dno. Byznys ale poroste. "
To je totální mimoň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě počítá s celkovým růstem poptávky a stále nedostatečnou kapacitou výroby AMD. Fakt doufám, že AMD se pokusí o nějakou moderní či aspoň modernější architekturu i u Global Foundries a jejich zaostalejších nanometrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, nějaký levný Ryzen 3 či Athlon by se hodil. Do HTPC a podobných strojů ideál, tam člověk nepotřebuje ultra výkon a nejposlednější výrobní proces. Bohužel tahle kategorie je u AMD dlouhodobě zadřená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele kdybys mel vlastni firmu a v ni skupinu lidi co dela na vyrobku, na kterym mas 40% marze, presunul bys ty lidi na vyvoj vyrobku na kterym budes mit 20% marze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že neznám důvody. Jen z pohledu zákazníka je to prostě velké mínus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD takové věci vyrábí a prodává.

Že za to někdo nechce zaplatit ... není problém AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde možná na trhu jsou i levnější AMD, jen ten náš je moc malinký, asi už se prostě nedostává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by chtěl překonávat může tak akorát udělat soutěž v neschopnosti tam by byl Intel jednička.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale doženou, jen musí nastat "ešte väčší zmena pardígmy", ako hovorí Jurko Tralalák. Keď si nevieš rady, zober pár atómových coríkov a zamiešaj do hlavného receptu, pridaj zopár wattíkov a pridaj dve veľké spätné zrkadlá a úspech je zaručený, a to aj napriek zlej litográfii ...

Snad to v Intelu konečně pochopí a už se spojí s VIA a začnou dělal pořádné procáky .-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Babica už dělá u Intelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, takže zaradiť spiatočku, pozrieť do "zrcátka" a plyn zošliapnuť až na podlahu

To bude jazda :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Návrat Intelu v r.25-26 pomocí Arrow Lake a Lunar Lake, s tím že MeteorLake měl být konkurencí pro ZEN4 ale reálně přijde až později kde bude konkurencí spíš ZEN5
xD xD xD

Letošní podzim ZEN4.
Jaro 2024 ZEN5, ve stejné době zpožděný nástup MeteorLake
Zima 2025 ZEN6.
a v dohledu (r.26-27) ZEN7

I tak to Intel projede, jedině že by s každou nadcházející generaci se zvedlo IPC o cca 100%, tím by se mohla snížit spotřeba,další generace by to kompenzovala zase vysokým IPC......
pak by výkon na Watt mohl být skutečně lepší než u AMD.
Ale tak vysoké IPC je ....ehmm.... nepravděpodobné , protože AMD bude zvyšovat IPC i počet jader

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred chvilou zarezanie neperspektivnej Gpu, teraz Pat tak nejak priznava pravdu.
Co sa to tam deje ? Ze by navrat k rozumu ?
V podstate vidim 2 moznosti vysvetlenia tychto vzacnych javov:
1. naozaj tam zacinaju dostavat rozum
2. situacia je este horsia ako si myslime, a neostava im nic len postupne popriznavat ako to vlastne je
Cas ukaze, ktora moznost je spravna

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych si že vyklízí stůl, aby jeho nástupce mohl začít s čistým stolem bez udržování(vzbuzování) falešných nadějí. Jakkoli v P.G. viděla řada lidí Spasitele, může mu zůstat pouze role Trpitele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dosavadní výměny ředitelů k ničemu nevedly. On taky ředitel až tolik neovlivní ve společnost jako je Intel, tam se musí jít hlouběji a je třeba výraznější změna firemního prostředí a komunikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to právě CEO, který před akcionáři nevykládá karty na stůl. Možná tak činí v rámci ochrany ceny akcí, ale zastíracímí manévry jako výplata dividend z minulého zisku nepomáhá potřebné změně. Pokud dlouhodobé udržování agónie není cestou musí jít radikální cestou několika paralelních vývojů a výběru toho nejlepšího (v kontextu dostupné vlastní výroby či cizích kapacit). Ano, znamená to zvýšení nákladů na R&D, ale jak je vidět se sázkou na jednu kartou toho asi moc neuhrají. Prakticky asi jen omezené výrobní kapacity AMD jim zachraňují p...l.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paralelní řešení projektů mne taky napadlo. Ale Intel musí i zeštíhlet v administrativě a vedení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže tímhle je v podstatě potvrzeno že v roce 2025/26 bude Intel v nejhorším stavu a potom možná možná konečně dojde ve firmě k nějaké razantní změně díky které se buď znovu začne zvedat nebo se rozpadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neví, co bude. Bez restrukturalizace, která musí začít co nejdřív, jen samotný produkt (ideálně produkty) stačit nemusí. Intel musí snížit ztráty, vývoj konkurenceschopných výrobků chvíli trvá a už chvíli se nedaří, přitom Intel živí spoustu manažerů a úředníků patrně zbytečně, ti firmě s vývojem a řádným testováním moc nepomůžou. Mám pocit že vedení je stále v jakémsi snu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Catování kostů ...

Mohli by začít reklamní divizí a PR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.