Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte jako první podporuje na USB 3.0 deskách UASP – že by konečně?

co to je UASP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB Attached SCSI Protocol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protokol USB Mass Storage má vysoký objem neužitečné komunikace) takže nedokáže dostupnou propustnos využít efektivně. S protokolem UASP, který pro přenos dat používá příkazy SCSI, mohou být přenosy o pětinu rychlejší. Krom toho UASP podporuje NCQ a S.M.A.R.T. a oproti běžně používaným protokolům USB Mass Storage a Bulk Only Transfer nabízí také lepší mechanismy detekce chyb přenosu, pro zálohování dat na USB zařízení může být tedy spolehlivější.
viz: http://extrahardware.cnews.cz/gigabyte-chysta-podporu-uasp-scsi-pres-usb

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné, že tyto elementární informace musí člověk hledat v diskusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No smutné spíš je, že si v té newsce neklikneš na ten odkaz.
Výhoda internetu je, že právě není nutné vše popisovat, že stačí odkaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to jen vysvětlil: ten odkaz byl do úvodu doplněn právě poté, co se tato debata rozjela. Měl jsem totiž za to, že jsem ho tam dával a už jsem chtěl odpovědět právě něco v tomto smyslu, jenže jsem si zavčasu ověřil, že jsem ho tam zapomněl dát. To jediné je na tom to smutné. Odkazovaná zpráva byla v původním článku uvedena pouze mezi souvisejícími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se snad omluvíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to se tedy omlouvám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, máme tady už snad konečně dostatek zařízení USB 3.0, je tady "nová" specifikace UASP, máme podporu ze strany výrobců čipů, ale kdy se k***a už objeví podpora ze strany výrobců desktopů, tak se nikdy USB 3.0 masově nerozšíří....
Někteří "notebookáři" už s ním přišli, ale u HP, DELL nebo LENOVO v poli stolních PC zatím nic.
Mně konkrétně to hodně zajímá docela dost, protože moje staré PC už těžce dýše, ale nebudu kupovat nové bez USB 3.0 a na "slož si doma sám" dost odvahy nemám :o(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, kup si PCIe ×1 USB 3.0 řadič s čipem NEC (Renesas), zamontuj do PCIe ×1 slotu v PC (je-li tam) a hotovo, to bys měl zvládnout bez ohledu na to, zda máš, nebo nemáš odvahu na skládání vlastního PC. Pak použiješ ovladač třeba zrovna z webu Gigabyte a je vystaráno. Akorát pro ty USB 3.0 porty budeš muset lézt do zadní části PC, ale to je pořád ještě normální i u "slož-si-sám" PC, pokud sis teda nekoupil desku, jejíž součástí je i patřičný front panel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud z toho nepůjde bootovat tak je to oničem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně. A chtít EFI místo BIOSu (kvůli podpoře velkých disků) je legrace číslo dvě. Pěkně mě to štve, protože už bych počítač také pomalu potřeboval vyměnit. Kdyby teď PC odešlo, tak jsem zvědavý, co bych dělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl, nějak mi uniká důvod, proč to bootování neimplementovali, když už ne na samostatných kartách, tak alespoň na deskách, kde je integrován USB 3.0 řadič (že by to jako dali do BIOSu). Něco mi říká, že to bude implementováno až v momentě, kdy USB 3.0 bude součástí čipsetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na samostatnych kartach to nemusi byt mozne. Predstava, ze na karticce s USB 3.0 bude komplet logika PC BIOSu pro bootovani ... a jak by se nastavovalo ktery BIOS ma prednost?

U integrovanych USB 3.0 radicu by to ovsem nemel byt o nic vetsi problem nez u chipsetovych. Stejne se to do toho BIOSu bude muset pripsat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda-li to je nebo není offtopic, ale zajímalo by mě srovnání nějakého disku na USB 3.0 a e-sata. No prostě stojí to USB 3.0 vůbec za to, když ho stále hodně počítačů nemá + nejde bootovat atd? Naopak šuplík s esata připojím téměř všude, hlavně ho připojím i k pár let starým laptopům, tam je povětšinou sice "jen" starší 3Gbit sata, ale něco mi říká, že vzhledem k rychlostem dnešních disků to bude úplně jedno (vč. většiny SSD). Pokud mám pravdu, pak je zatím USB 3.0 jen takový hype. Většina zařízení - zvukovky atd vystačí v pohodě s 2.0 a i za pár let budou stále obsahovat pouze 2.0 kontroléry, stejně jako moderní klávesnice obsahuje klidně i 1.0 kontrolér, protože osazení 3.0 kontrolérem by bylo zbytečné a drahé. Opravte mě, jestli se mýlím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

esata právě nepřipojíš skoro všude a skoro nikdy ho nenajdeš na předním panelu skříně, navíc esata neřeší napájení. Esata je výborný pokud máš svůj počítač (notebook) jím vybavenej, zatímco pokud přenášíš data po různých počítačích, tak se hodí usb na který se můžeš spolehnout že ho najdeš všude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děkuju za odpověď, takže jdu s klidem do esata. Veškeré argumenty které uvádíte proti se mě totiž netýkají - na ntb mám kombinováný esata s usb 2.0 takže obsahuje i napájení, v eshopech je běžně k dostání kombinovaný esata/usb 2.0 šuplík na 2.5 HDD, takže to v případě nouze stejně půjde připojit k čemukoliv s USB a tam kde je esata půjde použít i esata, napájení je vyřešeno z USB. No a když už je někde náhodou USB 3.0 je tam snad pokaždé i esata co jsem viděl, naopak se to říci ale nedá, takže je jasno. Šlo mi spíš čistě o rychlost USB 3.0 vs esata. Jestli jsem to ale správně pochopil, tak na disk v plné rychlosti stačí obě rozhraní, USB 3.0 je ale drahé, není rozšířené a vzhledem k té problematice co se tu řeší - např. že neumí boot mi přijde i značně omezené

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o rychlost, tak SATA je pro disk nativní rozhraní, zatímco na USB3 je potřeba převodník. Takže SATA vyjde rychlejší vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by řekl klasik, dostat se mi zmetek co to vymyslel do ruky, nakopu ho do koulí. Takovej baznecht vícepinovej, beznápadu, za to si nic jiného nezaslouží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už aby tu byla optická rozhraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i k optickému rozhraní bude potřeba ještě klasika pro napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevadí, napájení může být součástí konektoru, tady jde o výhody optiky a jejího škálování kdy není třeba měnit konektor a "kábl" ale jen vnitřek. Je tu prostor pro neomezený růst přenosových rychlostí v budoucnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optická rozhraní tu jsou a nepřináší žádný vámi popisovaný užitek. Dovede si představit lom paprsku na konektoru? Myslíte, že vyzařovač bude na 10let stejný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka konkrétního provedení jde to udělat tak i tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nu, a sme spet pri milion druhoch konektorov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě ty konektory taky se..u, už na klasický USB jsem alergický a 3.0 mě (podle fotek) přijde horší. Geniální mi přišel FW400, zatímco FW800 je k vzteku. SATA je celkem fajn... proč to nejde u těch nejpoužívanějších udělat komfortní???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.