Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GIMP 2.7.1 pro Windows: vyzkoušejte single-window režim

Také mne u verze 2.7 "jednookenní" režim potěšil.
Jinak už se nyní nechá stáhnout přeložená binárka pro Windows už ve verzi 2.7.3. Jedná se stále o vývojovou verzi (stabilní verze se dočká čísla 2.8), ale oproti 2.7.1 si program polepšil v rychlosti i stabilitě, a najdou se i další vylepšení a opravy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, provedl jsem aktualizaci. Pokud máš nějaké zajímavé linky na další/novější buildy, určitě se o ně poděl :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím jak mít aktuální (nejnovější) verzi gimpu z gitu pro linucha, ale to by zdejší woknocentrická majorita nezkousla :) Navíc by to byl OT vůči článku, tak snad příště.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skončil jsem u verze 2.4. - poslední normální verze GIMPu. Ten hybrid se zcela zbytečným oknem 2.6. šel z disku hodně rychle. Od té doby je pro mě GIMP mrtvý.

Když budu chtít něco, co se snaží vypadat jako fotošop, pořídím si fotošop. Asi nakonec nebude zbytí, GIMP 2.4. dost zastarává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena GMPu je ale trochu jinde, takze srovnavat to s fotokramem je dost mimo.A wokeni rezim je OK, aspon si to muzu hodit kam chcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odvolávat se na cenu je už to poslední co zbývá, faktem je že se GIMP už dlouhou dobu nějak výrazně nevylepšuje.

Sám používám Paint.Net, sice to nemá tolik funkcí co GIMP ale líp se mi to používá a je do toho hromada pluginů. Mě stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku divná rétorika. Tolik protikladů v jednom příspěvku :) Pro mne je gimp stále živý a denně jej používám v práci (ppa/matthaeus123 repozitář). Photoshop si nedám legálně i s OS na klíčenku, o ceně ani nemluvě. Verze 2.4 nemá především "Layer group" a bez toho se (mi) dělají složitější koláže a fotomontáže hůře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda mě jednookení verze přesvědčí si jej nainstalovat, ale nezačal jsem ho používat jen a proto, že se mi okna rozprskly různě po všech třech monitorech a to jaksi od programu neočekávám. Takže je to potěšující krok, minimálně tuto možnost tam měli mít už od začátku a volitelnou, aby se zarytí linuxáři nezbláznili. Navíc při dnešních maxiHD rozlišeních monitorů ani není potřeba část programů přesouvat na vedlejší monitory, prostoru je dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vás nenutí jej používat. Co krční páteř, pořád jako za mlada nebo už nás pobolívává za krkem a hlava? Pokud děláte dispečera nebo "obchůzkáře" tak to těch víc monitorů chápu (ještě ten střih videa bych pochopil). A to třeba v Photoshopu máte nástroje na levé straně a volby na právé? To musí být radost na něčem takovém pracovat, myška si alespoň zalítá a očima se naučíte koukat i za roh. Raději zůstanu u virtuálních ploch. Jednooknový systém má svá pro, ale né vždy (volby zaberou víc místa než nástroje, u oken si mohu nastavit "always on top")...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vice monitorove reseni neni nicim neobvyklym... a pokud delate grafiku tak mi nerikejte ze vyuzijete svuj sirokouhly monitor... kde kdo ho radeji otoci na vysku aby mohl pohodlne spracovavat navrhy A3 A4 atp. (Plakaty obalky)

A vas agresivni komentar je opravdu odporny :)

Ve stejnem tonu bych mohl napsat "A to si jako prepinate kvuli nastrojum 8 virtualnich proch jo? a to vam z toho jeste nejebe?"

Taky si myslim ze volba jednookeniho vzhledu mela byt jako default aby se priblizila komercnim titulum... pro ty co vyuziji nastaveni nastroju rozesete nekde jinde (nebo nejak jinak) by mohly byt panely odtrhavaci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, opět vedu boj s větrnými mlýny (mínuskáři opět řádí, už si začínám připadat jako fotoba).

Né každý vytváří grafiku pro tisk (pivot jsem použil 3x za 4 roky). Problém práce s vícero monitory je ergonomie, kdy pracovní náplň má být pokud možno uprostřed, ideálně kolmo k očím. Přepnutí virtuální plochy je rychlejší (klávesová zkratka nebo gesto myši) než neustálé kroucení hlavou a přeostřování zraku (zkuste se natočit webkamerkou a udělejte si autoanalýzu). Virtuální plochy stačí většinou 2(3), dle potřeby. Další problém jsou nadbytečné odlesky, vyšší spotřeba celé sestavy atd. Zatím jsem v domácnostech neviděl u nikoho 2 (stejný) monitory... Eyefinity vypadá fajn, ale jako příležitostný hráč flashovek, no asi tak.

Zajímavé je co dokáží nadaní vytvořit v takovém mypaint (win/unix/N900), který také není jednookení. Navíc ta představa kreslení na třech plochách s jedním tabletem :)

PS: Zatímco předřečníkovo "zarytí linuxáři nezbláznili" bylo vyloženě láskyplné, jako obvykle :) Dobrá, příště se pokusím místo uvedení faktů bez obalu o náznak eňoňuňování. U nás je zvykem a dobrým mravem jít s davem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi pol roka pracujem s dvoma monitormi - v praci aj doma - a k jednej ploche sa urcite nevratim. Ci uz pracujem s dokumentami, alebo robim grafiku, mat o (aspon 1) pracovnu plochu viac je vyrazny prispevok k efektivite prace.

Virtualne plochy su podla mna nezmysel, skusal som, ale aj tak som po kratkej dobe skoncil na jednej ploche s kopou otvorenych okien. Virtualne plochy su proste len chaby pokus o zvacsenie pracovnej plochy, pretoze bez prepinania sa clovek neobide.

Pri viacerych displejoch mam na ociach vsetko co potrebujem. Kruteniu hlavy sa clovek sice nevyhne, krk ma ale nikdy nebolel. Da sa to do istej miery obmedzit spravnym rozmiestnenim obsahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne.
V praci bych uz min jak 2 monitory nesnesl. Doma toleruju 1x 24palc. lcd, ale brzdi to. Prepinani ploch neni produktivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přepínání ploch JE produktivní a efektivní. Tedy pokud nepracujete s wokny (jízlivá poznámka, řešitelný krok navíc). Většinu z Vás bych chtěl vidět při práci, aniž byste o tom věděli, to by byl matroš pro analýzu :)

Budu hádat, spousta ikonek na ploše, neskutečně skutečný bordel na discích, v názvech souborů i adresářích, ... Jen fabuluju, pro neznalé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přepínání ploch jsem zkoušel několikrát, ale ve výsledku mě to vždycky jen blbě zdržovalo. Featura pro masochisty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přepínání ploch ve Windows? V KDE? V Gnome? V Blackboxu? ... kde? On je v tom docela dost veliký rozdíl.

Osobně plochy používám v KDE, kde to funguje hodně dobře a asi bych se bez toho už neobešel (resp. velmi nerad).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady me napada jedine - podle sebe soudim tebe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virtualni plochy jdou udelat i na Woknech, stejny (dobre, velice podobny) princip jako na Linuxu. Zkousel jsem, dekuji, nechci. Nevidim rozdil mezi prepnutim okna a prepnutim plochy a tam jeste pripadne okna... Takhle mam 'bordel' na 1 plose a vim kde co mam. Pri pouziti treba 3 ploch abych si pamatoval, kde na ktere z nich co mam 3x. 2 monitory jsou pro praci idealni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jdou, svého času s tím přila i NVIDIA ve svých ovladačích. Není však součástí winOS, tím to moc lidí nezná a nepoužívá (a kolikrát by jim to na notebookách přehladnilo práci). Jak se jednou něco blbě naučíte, už si blbě odvykáte (pokud vůbec). Přepínání ploch díky compizu, kwin nebo nově v gnome3 je trošku jiné kafe (a navíc nastavitelné podle potřeb, od rychlosti po vypnutí různých zeslabovacíh efektů, to jde ve vista+ v nabídce jen stylem ano/ne - nic mezi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se neprojeví za rok, ale za 10 až 20 (podle fyziognomie dotyčného). 100x nic umořilo osla, fyzikální zákon. Ale nebudu Vám do Vaší efektivity mluvit, přestože si nevidíte na špičku nosu. Všichni kdo mi dali v předchozím postu mínusy potvrzují teorii dr. House: většina lidí jsou idioti. Nemluvě o těch co volili současné politiky. Tentokrát bez servítek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pravdu ma ten chlapec ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak s cim. s tim, ze vetsina lidi jsou idioti urcite. s tim ostatnim ne. Casto se stava, ze pocit geniality je prvni stadium debility, pamatujte na to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chudáci geniální tříleté děti, demence na obzoru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Placas tu nesmysly a neovereny domnenky. Z vice monitoru jeste nikdy nikoho za krkem po 10-20 letech nebolelo. Naopak, lidi uz bolela hlava z toho, ze si nejsou schopni zapamatovat co si dali na kolikatou virtualni plochu. Nemluvim o jejich inteligenci, jen popisuju praxi.

Co si budeme povidat, kdo jednou zkusil praci na virtualnich desktopech, bud se mu to zalibilo a nebo je zarytym odpurcem. Kdo jednou zkusil praci na vice monitorech, nechce uz jinak (a zatracuje praci na virtualnich desktopech). A ja k tomu dodavam - kdo jednou zkusil praci na 30"/2560x1600, nechce jinak (a posila do kopru vic monitoru i virtualni plochy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak dlouho tu májí lidé více monitorů ve vzdálenosti 60cm až 1m? Módou se to stalo až nedávno. 30" je určitě lepší než 2 menší s tlustým rámem, o tom žádná. Jenže dnes jsou stále nejprodávanější neergonomické, na koleně topící notebooky s nizkým rozlišením a jediným displayem (o přibaleném OS nemluvě) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesnaz se nam tu vnutit SVOJI vizi desktopu, kazdy ji ma jinak, ja osobne pouzivam vicemonitorove i viceplochove reseni zaroven, kde na kazdem monitoru je vzdy jina virtualni plocha a ty dale muzu na kazdem monitoru nezavisle na sobe prepinat. A ver mi, ze to sve vyhody ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se o nic nesnažim, i když pravdu říkávám nasurovo rád. Teorie davu opět zvítězila, halelujá. Zítra objednávám druhý monitor, abych byl také in. Ironické poznámky dávám tentokrát stranou, určitě by většina opět nepochopila pointu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teorie davu zvítězila? Tomu se říká demokracie. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„…demokracie splývala s vládou lůzy…“

Aristoteles

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli jsi opravdu tak hloupy nebo to jen delas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělám, včera jsem si na podal patent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale celé Tvoje extempore je v duchu, že máš patent na rozum a jeden monitor je prostě dogma.

Já mám několik let dva monitory a bez nich by to - pro mě - už nešlo - v jednom je většinou obrázek, schéma, nebo mentální mapa, v druhém text. Nechci Tě unavovat neurovědou, ale existuje na to teorie (dost verifikovaná), že je to optimální kombinace.

A většina lidí, co dělaj s grafikou, GIS, nebo jen s grafama prostě potřebují/jsou zvyklí na víc monitorů. I s pivotem. Leda bys měl 27"+, to vydá za dva.

Ale věř si čemu chceš. A klidně používej jeden s virtuální plochou.

Taky jsem jí používal a šikovná věc, i ve Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gurulixi ten vetrnej mlyn jsi ty sam. Mozna by stalo za to si uvedomit, ze ne vzdycky mas pravdu, protoze ne vzdycky znas vsechna fakta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně :) Na každou zbraň je zanedluho protizbraň. S tím jsem počítal ještě než se začala diskuze diferencovat na hodné a zlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je na tom v porovnani treba se Zonerem ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, ZPS Pro je univertzální nástroj pro fotografy, GIMP je amatérský pokus o grafický editor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoner je hracka pro LAMY, Gimp je profi nastroj, ktery pouzivam, ale ja uz fotim jen modelky ... takze obacs potrebuji i retusovat ;-))
Potrebuji zony a tak ... no nic ;-))

Zonre je prohlizec obrazku, skvely pro windows a umi delat i upravy pro amatery.

Gimp je profi nastroj na editaci fotek ;-) Ale neumi prohlizet obrazky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v Zoneru jde pohodově retušovat. Musíš mít ovšem verzi Pro, ne Home nebo dokonce Free, což jsou skutečně nástroje pro sváteční fotografy.
Samozřejmě se použitý nástroj musí řídit tím, co poptřebuješ dělat. Pohrdat jiným nástrojem je ovšem blbost - jako bys tvrdil, že vrtačka je lepší než kladivo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ani Home verze není ovšem zdarma jako GIMP...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, že není. Zato se s ní dělá pohodlně a intuitivně.
To už si musí rozhodnout každý sám, jakou cenu má jeho čas, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kašli na ně na zapšklé linuxáky, GIMP je to nejlepší co mají tak si ho brání. (Když nechtějí pustit chlup na lepší věci)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Názor mamlase :) A další přitakávaj, jak úsměvné. Oni pouští chlup jinak, dotováním projektu, konzultacemi, svým časem při vývoji. To ale "profíkům" vašeho ražení v životě nejspíš nedojde. Vy prostě umíte jen brát, né dávat. To není žádné hrdinství, to umím také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Oni pouští chlup jinak, dotováním projektu, konzultacemi, svým časem při vývoji."

No a podle toho to vypadá.

A nechápu co je špatné na tom používat free věc (Paint.NET) a neplatit za to nebo zaplatit a používat fotokrám.

Na hrdinství není čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejhure se dela s photoshopem ... pokud ho neumis ;-)
photoshop je naprosto neintuitivni ... pokud nejsi grafik ;-)

Gimp je na tom podobne, je delan pro grafiky a proto je treba se jej naucit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si v něm zkus animovat gify, něco tak pitomého aby člověk pohledal. Vůbec to na to nemá vhodné GUI. Na ProMotion to nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věc názoru. Už jsem pár bannerů udělal a dělalo se mi v něm dobře (gimp-GAP), dokonce líp než v opěvovaném photoshopu. Stačí znát pár pravidel. Na stránkách gimpu je tutoriálek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me se v něm zas dobře nedělalo... faktem je že animování je tam jaksi dobastlené takže nemůže být 100%tní.

PS:Takový postoj je pro linuxáky typický, je to sice naprd ale nám se v tom dělá dobře (jde to ale dře to). Výsledek - nikdy se to nezlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co na Vás říct a neurazit (abyste se neurazil). Typicky widlácký postoj uživatele ze série "urban legends" :)

Hlava to nepobrala, chyba tedy bude zákonitě v programu. Ano, dělá se mi v něm dobře, chtěl jsem a ovoce se dostavuje. Taky nehaním photoshop za jeho kostrbaté zoomování (neumí přes prostřední kolečko myši, není výchozí chování, neřešeno dál), nemožnost volitelně uložit png s průhledností a podkladovou barvou (někdy důležité pro IE6) atd. Gimp a GNU/linux je o svobodě a o výběru priorit. Každý výběr má svá dilema (zaplatím 45$ měsíčně za pronájem na 1 PC nebo překousnu první nezdar a budu to mít grátis s pár omezeními kdekoli na čemkoli). Pod slovem svoboda si stejně jako demokracie každý představíme něco jiného. Běžte si raději pročíst EULA všech programů co používáte, mezitím budu odpočívat u toho NAPRDu.

Faktům zdar :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi mame jiny nazor na retus ;-) a praci s tabletem.

Jinak jo, cena zoneru je bezpredmetna, je levny a zlepsuje se, ale neni to ono ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vypadá to fakt super. Už se těším na stable.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak drahy linuxaci idem do vod neprebadanych a skusim uvidim co to je :) .. kedze po asi 20 minutovej instalacii a 2 minutach spustania programu vybehlo na mna 1 okno na debug messages ..dobre suhlasim treba.. a dalej 3 bezprizorne nieco ako panely s nastrojmy .. ktore sa daju volne posuvat po ploche co ale asi nieje ucelom toho programu .. jazyk som dal slovensky .,.samozrejme cele to je v anglictine akurat nastroje sa volaju nastroje a polozky az ked sa na ne klikne je prelozene co su .. ako nic proti anglictine ale ehm ...
no dobre som teda dal novy obrazok vybral rozlisenie a viem si kreslit skoro tak pohodlne ako v malovani .. :) no dobre tak asi ani na to nie je ten program primarne urceny takze hura na nieco ine .. len tym bezprizornym oknam fakt nerozumiem .. a to ze okna maju vela okien ..hmm no fakt ked vidim toto pochybujem co je oknovitejsie ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on gimp vlastne pro widle neni ;-) je to neoficialni build ;-))
Pod linuxem ovsem funguje skvele, vcetne jazyku, teda cesky umi, slovenstinu jsem nezkousel ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...Kdy uz prijdete na to, ze Photoshop je proste Photoshop :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nezbytný to nástroj pro každého uživatele, který je zároveň profesionálním grafikem, ale jaksi omylem nemá Photoshop legálně. Edituje s tím maximálně tak fotky z dovolené, jen aby šel davem, protože fotošopa je prostě kůl, že ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moralista z donucení, linux, GIMP, trochu troll

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne protoze je kul, ale proto, ze obcas pri obycejnych fotkach udelas par opravdu dobrejch. Pak najednou zacnes potrebovat udelat tohle a tamhleto a na Ps najdes vse ve videonavodech, vsechno jde. V ostatnich ne, driv nebo pozdeji narazis na problem ze neco nejde udelat tak, jak bys chtel. Photoshop, da se rict, v takovych chvilich podporuje rozvoj znalosti. Proste kdyz to umi vic nez ty nebo ja, je to lepsi cesta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.