Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google čelí dalšímu mediálnímu praní ohledně sběru dat z Wi-Fi

Pokud vím, tak wardriving není nelegální. Když ta data jen tak poletují vzduchem na veřejně přístupných místech, tak proč ne? Kdyby jezdili s citlivým mikrofonem a zaznamenávali všechny zvuky kolem, přičemž by nahráli kus nejedné konverzace, je to taky nelegální?

Samotný sběr dat tedy asi těžko, zveřejňování nasbíraných či dokonce prolomených hesel by bylo asi něco jiného. Co se týče nešifrovaných sítí, tak to je problém jejich provozovatelů a uživatelů. Kdyby byla část hovorů přes mobilní sítě nešifrovaná tak je to taky jejich problém a ne toho, kdo si to třeba nahrává.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice nemam rad cloudovou modu a troubeni day do sveta, ale v Tom to pripade souhlasim s tim, ze G. nic spatneho nedela. Need bych se dockal to ho, ze ve jmenu ochrany ovcana bude nekdo prikazovat, kam se muzu ve verejnem prostoru diva a Co mohu slyset. Lide by se meli o sve soukromi starat sami. Treba i tim, ze nastavi vykom sveho Ap tam, ze nebude zbytecne smazit do ulice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Navíc tím ještě ušetří za elektřinu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že si 90% BFU pořídí ADSL s wifi aby nemuseli tahat kabel na druhej konec bytu a vůbec je nezajímá, jak si ty "škatulky" mezi sebou povídaj nebo že se dokonce dají nějak nastavovat. Opravdu by mě zajímalo, kolik takových AP má dokonce default heslo ;)

A takové ovce pasák úředník rád a s chutí ochrání před jejich vlastní blbostí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No mám pocit, že už tady na DIIT byl článek, že zahraniční úředníci to vyřešili. Aby jsi se nemohl vymlouvat, že tvoji IP z AP někdo zneužit, tak že zodpovídáš za zabezpečení svého AP proti zneužití... nebo tak nějak šalamounsky :-)

S tím nastavováním AP máš pravdu, navíc některé (tuším od O2) mají rovnou dvě WiFi sítě, tu jednu si znalý ohlídají, ale občas je nadefinovaná druhá wifi VOIP a to už většinou nečekáš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud tomu nerozumi, nikdo jim nebrani zaplatit si nekoho, kdo ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je rozdiel data zozbierat a data spristupnit dalsej osobe. Ide o porusenie telekomunikacneho tajomstva, aspon podla mna. Aj pri pouzivani vysielaciek na volnych pasmach mozes vypocut rozhovory dalsich osob, ale nikdy nesmies obsah tohto rozhovoru sprostretkovat dalsej osobe a prave toto google robi. A to je vec ktora mne osobne prekaza a myslim ze je nelegalna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že telekomunikační tajemství platí pro ty, kteří zprostředkují přenos této zprávy. Pokud si bude někdo povídat jen vysílačkama, tak se to na něj nevztahuje. Jestli se mýlím, tak pošli odkaz, kde je to napsáno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právní úprava telekomunikačního tajemství a ochrany osobních a zprostředkovacích dat je obsažena v ustanoveních §84-86 telekomunikačního zákona.
Předmětem telekomunikačního tajemství dle telekomunikačního zákona
a) je obsah zpráv přepravovaných nebo jinak zprostředkovaných telekomunikačními zařízeními a sítěmi s výjimkou zpráv určených veřejnosti,
b) jsou provozní doklady, z jejichž obsahu je zjevný obsah přepravovaných zpráv,
c) jsou data související s poskytováním telekomunikační služby, zejména údaje o účastnících telekomunikačního spojení.
(zdroj: http://www.epravo.cz/top/clanky/telekomunikacni-tajemstvi-17706.html)

Podla mna v pripade zverejnenia MAC adries ide o prezradenie casti spravy sprostredkovanej telekomunikacnym zariadenim (wifi karta) a podla mna sa nejedna o spravu urcenu verejnosti ale o data suvisiace s sprostretkovanim talekomunikacnej sluzby, ktore su tiez sucastou telekomunukacneho tajomstva.

cely zakon: http://www.pravnipredpisy.cz/predpisy/ZAKONY/2000/151000/Sb_151000_-----...

Okrem toho je obsah vypocutej alebo prenasanej spravy chraneny listinou zakladnych prav, clanok 13:
http://www.psp.cz/docs/laws/listina.html

Niesom pravnik tak je mozne ze sa mylim, ale v kazdom pripade mi to pride znacne nevhodne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samotný sběr dat je ok, tady ovšem jde o motiv proč se to děje. Google to nedělá, protože chce být hodný na své uživatele, dělají to aby získali výhodu na trhu a tím i zisk, a to se samozřejmě konkurenci nelíbí.

Nicméně nesouhlasím, že MAC adresa vašeho přístroje není to samé jako osobní údaj. To že je veřejně vysílána neznamená, že by se měla někde ukládat na X let.

Navíc tak vznikají bezbečností rizika, protože někdo prolomí wi-fi síť někde na sídlišti, a pak díky databázi zjistí, že je ten samý mobil/book připojen v síti například banky. Díky databázi lokací není problem si ten mobil najít znovu na nějaké nechráněné síti a udělat z něj trojského koně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MAC adresy všech zařízení, i těch, které ještě neexistují jsem na svém laptopu schopen celkem bez problémů vygenerovat. :-)

To co se vám, zřejmě podvědomě, nelíbí je fakt, že tato MAC adresa by mohla být spárována s geografickou polohou. Ale opět - tyto informace má každý poskytovatel připojení k Internetu, který toho ví daleko víc, než nějaký Google. A donedávna to tomuto ISP dokonce nařizoval stát.

Někde jsem četl, že Google své řešení založil na kismetu, což se nedivím, protože kismet opravdu tohle všechno zaznamenává.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: článok síce vyjadruje tvoj postoj k veci (t.j. že nie si paranoik :)), ale treba si uvedomiť jednu vec - MAC "poletuje vzduchom" len v lokálnom okruhu zariadenia, t.j. "v susednej dedine" už vidieť nie je. Google ju ale umožňuje lokalizovať na globálnej úrovni - a to je veľký rozdiel. Otvára to potom možnosti na globálne zneužitie na šmírovacie účely kýmkoľvek (úradmi, veľkým obsahom a podobne).

Rozsahy MAC adries sú známe a pridelené známym výrobcom a určité "agentúry" majú možnosť sa dozvedieť (s alebo "bez" súdneho povolenia) konkrétny typ a výrobné číslo zariadenia a odsledovať ho až k zákazníkovi. Taktiež to poskytuje možnosť vtvoriť si rôzne "profily" skupín užívateľov a účinný datamining dokáže z viac údajov vyťažiť viac konkrétnych osôb.

Takže ano, ja som paranoik a neželám si, aby MAC adresy mojich zariadení moholi byť lokalizované globálne - ak ich niekto chce zistiť, tak nech si láskavo sadne na autobus a príde si až na našu ulicu sám. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice nemám co schovávat, ale pro jistotu wifi nemám (po celým baráku mám strukturku) a u telefonu vypínám i BT ;) (sice spíš kvůli výdrži baterie...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. tento prispevek timto clankem to vlastne vubec nesouvisi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché řešené - pořídit si AP a všechna ostatní WiFi zařízení s možností změny / spoofingu MAC a celý google i všichni ostatní špióni se můžou jít klouzat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to moc reseni neni, to jako kazdy tyden budete menit mac adresu na svojem AP a vsechny svoje mobily,pocitace,tablety,... budete take menit ??? To vas chci videt.
Navic plno operatoru si mac adresu s vama paruje a tudiz kdyz se mu na druhe strane objevi jine zarizeni s Mac adresou tak mu proste ten internet neda a vy musite volat svemu poskytovateli aby si ve svoji databazi nastavil novou MAC protoze mate jinej router (a za tyden znova.... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ten problém jsem řešil když jsem měnil chcíplý router. Sice ten nový uměl klonovat jinou MAC adresu, ale jak zjistit co si zařízení od poskytovatele pamatuje... :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to musis myslet predem a tu MAC si opsat ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl z web managementu screenshot nastavení s mac adresama obou pc aby dostávaly stejnou ip, jenže někde najít mac adresu samotného routeru, na to už se nemyslelo....
Nakonec jsem zjistil že to neblokuje na jednu danou MAC poskytovatel schválně, ono si to to zařízení co mám pod střechou prostě tak blbě pamatuje :-D Takže stačil jeden delší desetiminutový restart a jel i ten nový.... :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý síťový zařízení by mělo správně na sobě mít štítek s mac adresou, takže i když to chcípne, neměl by být problém si ji z toho štítku přečíst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl, opravdu by mě zajímalo, co je možné z MAC adresy APčka, které je zapnuté 24/7, zjistit. Kromě SSID, výrobce, jeho polohy, a že má WPA2 zabezpečení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Posílá ji v beacom packetu. Právě od ní se odvozuje výrobce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já vím, že se od MAC adresy (první "poloviny") odvozuje výrobce - tady na té stránce si to může každý zjistit http://standards.ieee.org/develop/regauth/oui/public.html. Mně zajímá, jakým způsobem může znalost nějké MAC adresy a její polohy narušovat soukromí konkrétního označitelného člověka a jak je možné daného člověka svázat s danou MAC adresou.

Já samozřejmě chápu, že kdyby měl někdo o konkrétní MAC adrese dokonalý přehled jejího pohybu, že se asi dá "odhadnout", o koho jde (třeba podle toho, kde se adresa nejčastěji vyskytuje v noci). Tu ale nemá ani Google, takle podrobné informace dostane jen ze Streeet View a to kolem vás denně nejezdí (nebo myslíte, že Androidy sledují komunikaci také tak podrobně, jako ji sledovaly Street View auta? To by asi ty mobily na baterku dlouho nevydržely).

Podle mě lidi dělaj šílenej humbuk jen proto, že v nějaké databázi najdou "zrovna to jejich zařízení", ale kvůli tomu zkratu, k němuž v ten moment v jejich hlavách dojde, si nějak neuvědomí, že typicky nikdo neví, že to zařízení je právě jejich. Věřím tomu, že když někdo potřebuje někoho sledovat, to poslední, co udělá, je, že se spolehne na MAC adresu WiFi jeho mobilu nebo notebooku.

Lidi toho přímo o sobě (i bez MAC adresy) na internetu navypráví hromadu, často s přesností na centimetry - a tady jim bude vadit nějaká adresa nějakého přístroje? Ostatně co si budeme povídat: MAC adresa a poloha APčka, které se nepohybuje, je tak nějak k ničemu. Bóže, tak někdo ví, že mám doma Ovislink. A permanentně zapnutou WiFinu na mobilu má jen člověk, kterému nevadí nabíjet mobil denně (nebo jednou za dva dny). Já nevím, jak vy, ale já si na mobilu zapínám WiFinu, jen když ji potřebuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co se týče soukromí lidí, tak toho nechápeš víc. myslím, že je marné někomu něco vysvětlovat, když to nechce chápat. na soukromí lidí máš svůj vlastní politický názor a vysvětlováním ho nikdo nezmění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neznamená, že se nemůžu dozvědět něco zásadního, co mi třeba doteď unikalo a co by mohlo můj názor změnit ;). Moje názory nejsou a nemohou být neměnné, neboť v každém okamžiku mám k jejich utvoření jen omezené množství informací, neexistuje okamžik, kdy bych věděl úplně všechno :).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.