Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google rozšíří servery AMD FirePro S9300 X2 s duální Fiji a HBM

Az na to ze:
- Tesla P100 ma TDP 250W (300W je pri pouziti NVLink)
- Nvidia je v Google Cloudu take, ba co vic, je na vsech hlavnich cloud platformach https://blogs.nvidia.com/blog/2016/11/16/tesla-p100-on-google-cloud-plat...
- Nvidia na ten vykon potrebuje jen polovicni die size, tj. 610mm^2 proti 1192mm^2 u AMD (2x596mm^2)

Ehm :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ok. v googlu jsou dementi. Jenom siky není vůbec sick.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Radeony presto maji znatelne vyssi teoreticky maximalni vykon a to i presto, ze srovnavame 28nm proces proti 16nm! coz mimojine stoji za tim rozdilnym die size, Pascalu bude konkurovat az Vega, ktera prijde za par mesicu.
Navic u Nvidia jste vazan na jejich proprietarni reseni, coz je obecne obrovska nevyhoda.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne P100 bude asi drazsi nez S9300 X2. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální cena FirePro je $5999. Oficiální cena klasické verze Tesla P100 nebyla, ale server s osmi má vyjít na $129k. Pomalejší PCIe verze stojí plné konfiguraci $9428.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stale marne cekam na vyvazene zpravy, bohuzel porad nic. Clanek o AMD v Google Cloud tu je, o Nvidii nic.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že trpíte selektivní slepotou nebo ještě najkou závažnější poruchou, protože o pár řádků níže je novinka o superpočítači postaveném na nvidii...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vubec ne. Uvedomte si, ze se jedna o jeden a ten samy supercomputing projekt. Obe firmy se do nej dostaly zaroven. AMD to oznamilo 15., Nvidia 16. listopadu. Tak proc se tu informuje jen o jednom z konkurentu? Dokazete to nejak rozumne vysvetlit? Ne. Tento clanek a event je prave ukazkovy priklad zdejsi selektivnosti a biasu - do projektu se zapojili oba konkurenti, ale informuje se jen o jednom.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete nám spíš nějak rozumně vysvětlit, proč by se překlad tiskového prohlášení AMD měl zabývat P100?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zrejme mel namysly aby se bud dany text zabejval obema firmama treba po odstavcich jako vseobecna novinka o danem projektu do ktereho jsou zapojeno jak AMD tak Nvidia, a nebo byli novinky napsane pro kazdou z firem zvlast

ostatne informovani jen o uspesich AMD nicemu nepomuze, jak vidis nekteri proste danou vec stejne napisi do diskuze, do te diskuze ktera je casto sledovanejsi nez samotny clanek, ostatne servru ktere sleduji aktivitu na danych strankach je spousta a na Diit jiste dobre vedi kde je jejich sila zobrazeni :)

z meho ciste laickeho pohledu na vec neb nevlastnim zadne diskuzini forum, se domnivam ze pro zobrazeni/ctenost je nejlepsi mit na danem portalu novinky ze vsech smeru konkurence, a nejlepe aby dane novinky psali lidi zapaleni pro danou znacku, tim se vpodstate vyvola nejvetsi "flamewar" a reklama se zobrazuje a zobrazuje :D psal vpodstet jen o jedne znacce znamena ze na dane strance po case zustane jen pevne jadro fanousku te dane znacky a par nedincu co se snazi kalit vodu v diskuzi, po case to prestane bavit vetsinu z nich a zobrazeni/ctenost klesne, ale treba je to jinak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tim se vpodstate vyvola nejvetsi "flamewar" a reklama se zobrazuje a zobrazuje..."

osobne na takovych strankach z principu automaticky blokuji reklamu a kdyz uz je to za hranici vkusu tak je prestanu navstevovat ....

navic je zvlastni ze kdyz nekdo napise o produktech NV a nezmini v dane oblasti uspechy AMD tak je to v poradku a nikdo se tu nepohorsuje ale kdyz je to naopak tak se najdou taci kterym to silene vadi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste jednou a pomalu:
- jedna se o jeden projekt
- dostaly se do nej obe firmy
- pise se tu ale jen o AMD

Je jasne, ze kdyz jedna firma vyda neco, a druha po case zas neco jineho, tak se uvede clanek o jedne firme a o druhe az treba neco vyda. Ale tohle je naprosto shodna zalezitost, kde melo byt bud informovano o obou v jednom clanku, nebo o kazde z firem ve vlastnim clanku.

A je potreba to nahlas rict, aby i ctenari s mensim prehledem vedeli, jak biased tenhle web je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- ne nejedna :) to se tak muze jevit laikovy
- ano i ne kdybych bral doslova zpravy od Google NV i AMD tak AMD ma mnohem sirsi zaber zatimco NV se zameruje jen na cast projektu
- ne nepise v clanku se okrajove zminuje i NV :)

btw 15.11.2016
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-radeon-technology-2016...

16.11.2016
https://blogs.nvidia.com/blog/2016/11/16/tesla-p100-on-google-cloud-plat...

takze to ani neoznamili soucasne :) navic ten od NV je takovy nemasny neslany a vic zajimavejsich informaci se dozvim ze zpravy od AMD tedy abych byl korektni spise casti zpravy obslehnute primo od Google :)

btw Google vydal nejakou neutralni zpravu kde pise o vsech partnerech svych projektu ? :)
pokud vim tak ve svych nejnovejsich zpravach bud mluvi vseobecne jen o nasazovani GPU a nebo zminuje konkretne AMD coz castecne cituje AMD ve svych materialech....NV neni zminovana vubec nebo jen velmi okrajove ostatne velmi podobne jako v teto prezvane zprave :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi nejakej divnej? Vzdyt jsem to psal uz o nekolik postu vys, ze jedno uvedeni bylo 15. a druhy 16., jenze tenhle clanek jaksi vysel az par dni potom. A co se tyce Googlu, tak ten zminuje obe firmy a venuje se jim naprosto stejne:

"Google Cloud will offer AMD FirePro S9300 x2 that supports powerful, GPU-based remote workstations. We'll also offer NVIDIA® Tesla® P100 and K80 GPUs for deep learning, AI and HPC applications that require powerful computation and analysis. GPUs are offered in passthrough mode to provide bare metal performance. Up to 8 GPU dies can be attached per VM instance including custom machine types."

https://cloudplatform.googleblog.com/2016/11/announcing-GPUs-for-Google-...

To mimochodem znamena jednu zajimavou vec - nasazeni FirePro nema nic spolecneho s vypocty. AMD bohuzed pro ne zase utrelo, protoze Radeony jsou nasazeny jako grafiky pro remote desktop. To Nvidie jsou tam jako vypocetni powerhouse. Tim padem je cely clanek zde flop, protoze autor naprosto nesmyslne fabuluje:

Soucek: "FirePro S9300 X2 [...] se dostala do zakázky na rozšíření cloudových serverů společnosti Google pro výpočty a strojové učení"
Google CPB: "Google Cloud will offer AMD FirePro S9300 x2 [...] for remote workstations."

Takze nejen ze je tenhle web biased, ale jeste navic nepise pravdive. Ubohost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:)nevimm kdo je tu divny .... bohuzel google jak jsem napsal NV zminuje spise okrajove a celkove AMD venuje vice prostoru (tech zprav bylo vic) ... nejdriv si zjisti jak to doopravdy je a pak se vrat to ze sis zpetne dokazal dohledat par utrzku vytzenych z kontextu je chvalihodne ale stale jsi uplne mimo misu :)

mimochodem vetsi debilitu jsi napsat nemohl :) >>> "nasazeni FirePro nema nic spolecneho s vypocty. AMD bohuzed pro ne zase utrelo...." akorat to dokazuje tvou neznalost .....dalsi debata se zanicenym fanatikem nema smysl ..chapal bych to kdyby jsi delal pro NV ale takhle mi to nejde moc do hlavy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dej nejake linky kde by bylo videt, ze se Google venuje AMD vic. Ja jsem sem link dal, primo k tomu projektu. Ty jsi nedal nic.

A ta veta primo od Googlu, kde jako duvod nasazeni Radeonu uvadi remote workstations, je tam zcela jasne videt. Hodlas snad tvrdit, ze sam Google nevi, co a proc kupuje? Ehm :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kdo hleda najde delam ve firme ktera je uzce provazana z Google i NV/AM a jejich partery kteri delaji stavi servery a WS takze mam pomerne prehled z pochopitelnych duvodu nemohu rici vice nez se da vyhledat na netu ..ale to info tam opravdu je dokonce ze stejneho zdroje akorat jiny post :D

...takze mi prosim rekni k cemu tedy slouzi Workstation s nekolika GPU akceleratory na vypocty >>>> utratim treba pul mega za specializovany WS jen abych si na tom poustel piskvorky ? :D to uz je z tve strany nejvyssi stupen idiocie :D :D (pardon za muj poklesek a urazky ale tohle uz neni mozne :D ) ..doufam ze me konecne osvitis a doplnis mi moje znalosti :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ze na necem spolupracujes s Google jo? Nenech se vysmat. Kdyz ani nevis, co to je remote workstation. Napovim - GPU virtualizace. Treba kdyz je tym grafiku, kteri maji jen tenke klienty (treba nejaky iMac), ale potrebuji slusny graficky vykon. Nebo render farmy, atd.. Ocividne vubec nemas tuchu, co to remote workstation je.

K te druhe casti - takze neco tvrdis a odmitas nam to dokazat, byt jedinym linkem? Myslim, ze o tom si vsichni snadno udelaji obrazek :) Lehci jsi mi to ani udelat nemohl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:D aha tak panacek si jen plete pojmy a dojmy :) ok koncim kdyz bude tvrdit ze to nema nic spolecneho s vypocty :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takze zadneho linku se nedockame? To jsem si myslel :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

omlouvam se ale nemam silu se tu pretahovat s clovekem co nema ani zakladni znalosti ale mysli si pravy opak ..z lidi typu CRHA apod. jsem nekdy vycerpany ..mozna nekdy jindy az se zase pro danou vec zapalim budu donekonecna spamovat vlakno a vyvracet neci mylne predstavy ...ale ted opravdu ne ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky pokus :)

Fakt je ten, ze jsi neco bez jedineho dukazu tvrdil a ja ti to s dukazy vyvratil. Je jasne, ze zadny link nikdy nedodas, protoze zadny ani nemas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechala mě holka, nevadí, mám přece ještě Nvidii. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nova inzerce se nehleda na zaklade skutecne zobrazene reklamy, ale na zaklade navstevnosti, tedy vcetne tech co reklamu blokuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

netusim jestli vsechny IT web magaziny funguji na principu predplacene inzerce v navaznosti na navstevnot nebo na principu zobrazovani banneru ci klikani na ne atd. :) tam kde se to uz prehanelo proste nechodim ...prvni krok blokovani reklamy a druhy ze dane stranky prestanu navstevovat zaplatpnabuh existuje dost pomerne slusnych zahranicnich zdroju kde se prectu relevatnejsi informace(i kdyz tam to taky nekdy zaskripe)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem s GP100 nezacal. Kdybys clanek cetl, jakoze jsi ocividne necetl nic, zjistil bys, ze GP100 zminil sam autor a nesmyslne ho porovnaval z danym dvouprocesorovym Radeonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem článek četl a v kontextu tématu (serverová karta pro ML) ta citace není nesmyslná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze jedna karta je urcena ciste pro FP32 a druha pro FP16 a FP64, tak je to zcela nesmyslne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to ovšem pouhá citace druhého produktu v žebříčku podle daného kritéria, tak je to nepodstatné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vazne? Dobre, tak jak my vysvetlis, ze efektivita GP100 v FP64 je oproti tomu Radeonu 6x lepsi, a tim padem je Nvidie prvni? Oo, ale ted zacnes brecet, ze to neni fer, ze Radeon neni urceny na FP64 (ktery cip AMD ale je, ze ano) :D Smesne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No právě, nejsem si jist, zda lze říci, že "efektivita GP100 v FP64 je oproti tomu Radeonu 6x lepsi". V první řadě se u toho Radeonu nejedná o kartu orientovanou na FP64, takže jeho jednotky pro FP64 jsou jaksi "vedlejší" a není např. vůbec jasné, jak se tato karta bude chovat, když většina jejího "žhavého" křemíku (což jsou jednotky pro FP32) bude neaktivní. Předpokládám, že víte, jak se v provozu chovají obvody CMOS (oproti třeba obvodům PMOS nebo NMOS)? Je více než pravděpodobné, že tak vůbec nedosáhne plné spotřeby. A pokud reálnou nevíte (a to nevíte), tak nemůžete počítat energetickou efektivitu.

"ktery cip AMD ale je, ze ano"

Třeba FirePro S9150. Bohužel je to o generaci zpátky, takže si budete muset počkat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"No právě, nejsem si jist, zda lze říci, že "efektivita GP100 v FP64 je oproti tomu Radeonu 6x lepsi". V první řadě se u toho Radeonu nejedná o kartu orientovanou na FP64, takže jeho jednotky pro FP64 jsou jaksi "vedlejší" a není např. vůbec jasné, jak se tato karta bude chovat, když většina jejího "žhavého" křemíku (což jsou jednotky pro FP32) bude neaktivní."

A to je presne moje pointa. Autor zdejsiho clanku totiz sriovnava efektivity GP100 s tim Radeonem a to je nesmysl. Musel jsem ti to sice vnutit pres inverzi te puvodni logiky, ale konecne jsi to pochopil. Gratuluju, ze to ale trvalo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' ciste pro FP32 ''
dalsi kravina.. ((: fiji ma fp16 register-packing takze v realu dava fp16 rychlejc jak fp32..
hele ja se treba divim ze tu vic nepisou o tom, ze at ted vyjde jaka chce hra at uz dx12 nebo ne tak prakticky ve vsem jsou radeony o dost rychlejsi..
https://www.computerbase.de/2016-11/call-of-duty-infinite-warfare-benchm...
pascalu dost rychle dosel dech.. taky o tom nepisou a dela tu nekdo zagorku? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze jsou v DX12 Radeony rychlejsi? Hahaha. V DX12 je to trochu jinak - Nvidie nemaji tak velky naskok, jako v DX11, ale porad jsou oproti konkurenci rychlejsi. Cim driv si prestanes lhat, tim driv si uvedomis, ze kupujes horsi grafiky ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Siki, odkud jsi se tu vyloupl? :))
Trolis, trolis, trolime, ale teda blbe.. ale jesteli mas potrebu se dale zesmesnovat, tak do toho.. ale NV pozitivni fora jsou jinde.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tu neco trapny, tak tohle:

Soucek: "FirePro S9300 X2 [...] se dostala do zakázky na rozšíření cloudových serverů společnosti Google pro výpočty a strojové učení"
Google CPB: "Google Cloud will offer AMD FirePro S9300 x2 [...] for remote workstations."

https://cloudplatform.googleblog.com/2016/11/announcing-GPUs-for-Google-...

Autor clanku vydava Radeony v Google za compute karty, pritom sam Google tvrdi pravy opak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radeony maji znatelne vyssi teoreticky vykon? Asi ani ne:
- GP100 je jeden cip, ten vyse zmineny Radeon FirePro jsou dva cipy
- souperit muzou sotva v FP32, protoze v FP64 GP100 ma 5,3 TFLOPS, kdezto tenhle dvoucipovy Radeon jen 0,8 TFLOPS

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No a? Kde máš Nvidii x2? za 5999$?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na co dualku kdyz Nvidia dokaze to same s jednocipem? ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ktera nVidie da 13,9 tflop single-precision s jednocipem? na webu zadnou takvou nemaj..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

FP64 není záležitost všech aplikací. Ne každý simuluje počasí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> GP100 je jeden cip, ten vyse zmineny Radeon FirePro jsou dva cipy

... coz je Googlu uplne u pr*ele, protoze to co Google zajima je vykon/Watt a cena/vykon, a je jim jedno jestli to dosahne AMD/Nvidia pomoci jednoho nebo pomoci triceti cipu.

> souperit muzou sotva v FP32

... a Google je tak stupidni ze si tohle nevsiml. Jop. Cirou nahodou Maxwellovske Tesly (tj v soucasnosti prodavane) jsou na tom s FP64 uplne stejne (vlastne jeste hur) jako AMD.

BTW z linku primo z tveho prvniho komentare:

NVIDIA Tesla P100 GPUs and Tesla K80 GPUs will be available on Google Cloud Platform, **starting early next year.**

.. takze tady tady srovnavas s produktem ktery jeste neexistuje, a zcela ignorujes soucasne produkty Nvidie ktere jsou +- stejne. Co jineho sem vlastne cekal od vymyteho zeleneho mozku ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Precetl sis i to AMD oznameni? Tam je taky zacatek roku 2017.

"Starting in 2017, Google will use AMD’s fastest available single-precision dual GPU compute accelerators, Radeon-based AMD FirePro™ S9300 x2"

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-radeon-technology-2016...

Vazne, to se ani nedivim, ze ty jejich grafiky AMD fans kupuji, kdyz jim dela problem ziskat si zakladni informace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co ma s tim ma spolecneho graficka karta ? ty tu placas pate pres devate ale hlavne ze jsi zaniceny fanousek :D proste se s tim vyrovnej ze vsude neuvidis jen zelenou ale ze se Google rozhodl investovat a nakupovat reseni od AMD ktere ve specifickych oblastech vyjde mnohem lepe a levneji nez reseni od NV :) ....ze ti vadi ze o tom pisou napric vsemi IT weby je tvuj osobni problem ale tak je svoboda projevu takze si muzes psat porad dokola co chces :)

btw nez se pustit do dalsich utoku na AMD fans tak mam doma i7 6700 + MSI GTX 980 ..ale i i7 6700+R9 270X posledni AMD CPU/APU jsem vyclenil z meho vybaveni na zacatku leta(no pardon jeste mi tu preziva velmi stary NTB s AMD) a jestli prijde AMD s necim zajimavym tak mi necini problem nahradit intel sestavy :) to jen k te objektivite a neustalemu napadani kdo je ci fanousek >>> proste jsem neutralni a snazim se byt objektivni

.....je pravdou ze kdyz nekdo nesmyslne a lzive utoci na slabsiho hrace na trhu(AMD) tak obhajuji toho slabsiho ale hlavne objektivne bez lhani (coz se o druhen taboru rici neda)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste NV je nejlepsi :)))
apropos: v tech pidi textovych zpravach toho teda moc nebylo..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ehm ehm? co je tohle za kecy? (: nVidie ma na ofiko webu 300w:
https://images.nvidia.com/content/pdf/tesla/whitepaper/pascal-architectu...

250w ma jenom ta pomalejsi pcie verze ktery se tohle netyka.. uvedom si ze karta postavena na 28nm kremiku amd je efektivnejsi nez karta postavena na 14nm kremiku nVidie.. milimetrama se neohanej.. kdybys vedel o cem pises mohlo by ti dojit ze po dieshrinku na 14nm by ty dva cipy amd byly mensi nez jeden cip nVidie..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

300W je jen s NVLinkem a ten je aktualne dostupny jen u procesoru IBM (i kdyz to se mozna zmeni). A ta karta neni efektivnejsi nez Pascal. Jak uz jsem psal nahore - GP100 ma v FP64 5,3 TFLOPS, kdezto tahle dualka od AMD jen 0,8 TFLOPS. Autor clanku to samozrejme "zapomnel" zminit. Eat your hat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě, že příkon hnidopišsky uvádíte pro verzi s PCIe, a že 5,3 TFLOPS má ta druhá verze (s větší spotřebou, o které zdůrazňujete, že se o ni v tomto případě nejedná) vám nijak nebrání v juxtapozici těchto dvou čísel.

Tolik k "selektivnosti a biasu" a "zapomnětlivosti"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu vas to fascinuje? Zda se vam, ze kdybych misto 5,3 TFLOPS napsal treba ~5 TFLOPS, zmenilo by to neco na faktu, ze tech pouhych 0,8 TFLOPS u Radeonu je 6x mensi vykon? Ne, nic by se nezmenilo. Jen se trapne a uboze snazite hledat prkotiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč vadí ta 300W spotřeba? :D Taky se snažíte hledat prkotiny? Tedy kromě porovnávání jablek s hruškami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc by mi mela vadit? V prvnim postu jsem ji snad uvedl ve spojeni s vykonem? Ne. Jen jsem uvedl na pravou miru nesmyslnou informaci v clanku. Snazite se neceho chytit hezky, ale .. ne, nejde to, co? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já zase uvedl na pravou míru nesmyslnou informaci ve vašem textu. Ale to najednou vadí... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil je v tom, ze tech 0,3 TFLOPS rozdilu u me, pokud si opravdu chcete hrat na detaily, naprosto nemeni podstatu meho vyroku. To co rozporuju ja ale ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- Zminena P100 do PCIe ma efektivitu 37,4 GFLOPs/W pri FP32. V FP64 i FP16 je samozrejme lepsi nez Fiji.
- P100 v NVLink modulech jsou hodne vyberove kousky, protoze maji o 200MHz vyssi base clock. Nejspis to bude jen par kusu na waffer nebo jeste min.
- nVidia je dneska referencni reseni v superpocitacich a HPC obecne, ale napriklad tezbe kryptomen dlouhodobe sedi vic AMD.
- Die size nikoho nezajima. Podstatny je pomer cena/vykon a dostupnost v dostatecnem mnozstvi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jeste spotreba a s ni i vyzarene teplo. Na to se taky dost kouka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.