Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Harddiskový duopol“ snižuje záruku na své produkty

Tim chteji novym majitelum rici, ze nove edice budou kvalitativne stat za houno a at si radsi poridi SSD?
Zvlastni druh propagace novych vyrobku oproti predchozim radam. Asi se to bahno ze zaplav usadilo i v hlavach marketingovych "inzenyru".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no neviem, tieto firmy predsa neponukaju ssd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechapu spojeni marketingovy "inzenyr" :)
marketing a inzenyri se vetsinou dost nesnasi, to bude asi opacnym pohledem na svet :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná něco jako sociální inženýrství, ale ve službách korporací proti zákazníkům?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_in%C5%BEen%C3%BDrstv%C3%...

Nicméně taky je mi to proti srsti, inženýr má být vzdělaný technik a ne kdejaký jouda z netechnických oborů (např. inženýr ekonomie, podivný to produkt VŠE).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si myslím, že se jedná o logický kalkul. Pominu-li současné problémy, tak ceny půjdou jen dolů a ziskovost nebude ani v budoucnu nijak slavná. To spojování něco stálo taktéž další vývoj, s tím že jim na záda bude dýchat SSD. Tak se snaží zvednou ziskovost a finanční efektivitu. Nic jim nebrání uvést na trh delší záruku za příplatek. Až se zase ceny disků dostanou na před povodňovou úroveň, bude cena za uložený MB opět směšná pro nás uživatele obdobně jako je dnes cena RAM. (porovnávám to s pohledem 5-6 let zpět.) Ale chápu, že pro mnoho lidí je nejlepší cena zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pět let je i v diskovém byznysu poměrně dlouhá doba a držet záruku na řadu disků tak dlouho samozřejmě něco stojí."
Inak povedané, že sa aj museli viac snažiť aby tie disky tú záruku naozaj vydržali a minimalizovali straty. Keď tú záruku skrátia, tak sa v podstate toľko už snažiť nemusia ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skor si myslim, ze sa jedna priamo o reakciu na nedavne povodne a snazia sa aj takymto sposobom minimalizovat straty... nemyslim si, ze by sa odrazu mala zhorsit kvalita, a hlavne nie u seagate - asi by bolo pre nich likvidacne, keby skratili zaruku (na horsiu uroven ako konkurenica) a zaroven zhorsili kvalitu tak, ze tie disky nevydrzia dlhsie ako rok... kratkodobo by ich to mozno vytrhlo z biedy, ale po roku-dvoch by zaznamenali taky masivny odliv zakaznikov, ze by to mohli rovno zabalit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odliv KAM? Duopol, duopol ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zakial su tu este dvaja a navyse s rozdielnymi podmienkami (WD bude mat po tomto kroku vo vseobecnosti lepsie zarucne podmienky), tak stale je kam odist...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas... osobne tipuju že jde o snahu snížit náklady, aby peníze mohly jít na např. vývoj jiných alternativ. Je blbost si myslet že tito výrobci nevyvíjí něco jiného než HDD. Pravděpodobně už směřují na budoucnost a SSD apod. neudělat to by znamenalo, že to mají sečtené a otázkou by tak nebylo zda, ale spíše kdy.
Zároveň budou samozřejmě čím dál více vystaveni tlaku snižujících se cen SSD a potřebou taktéž snižovat ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A možno je to tak (skúsime nejakú konšpiračnú teoriu), že napríklad WD malo značne veľké utopené skladové zásoby, tak sa ich po vypucovaní rozhodli predať a na to predsa nemôžu dávať príliš dlhú záruku. No a so Seagatom sa proste za nejaký bakšiš dohodli, aby držal basu. Aké je to v dnešnom svete jednoduché, keď je duopol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaplaveny disk s velmi vysokou pravdepodobnostou hraniciacou s istotou uz fungovat nebude... takisto drviva vacsina polotovarov, z ktorych sa nakoniec disky vyskladavaju po kontakte s vodou fungovat (korektne) nebudu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaplavený disk, pokiaľ je zatavený v sáčku, fungovať bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to uz si nikdo nevzpomina na zaplaveny "tuzexovy" zbozi? a jak to u nas slo na dracku, lidi se o to jeste rvali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno u nás to bude zase prodejce komu to půjde na vrub...už jsem se setkal i s politikou distributora, že dobropisovat se bude dle aktuální nebo poslední ceny produktu tj. zákazník koupí hdd za 5k, 3x ho v průběhu let reklamuje a chce prachy nechce vyměnit prodejce musí vrátit 5k, ale distributor mu vydobropisuje např.jen 2k. úžasné, a pak se diví, že to obchodníci balí...
ad disky: je jasné, že půjde o klasický spotřebák s kvalitou číny, takže důležitá data na pásku nebo přes pomalej internet do cloudu a doufat, že se u poskytovatele něco nepodělá a někdo neuvidí můj holej zadek :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na jakých diskách asi tak pojede ten cloud? Netvrdím, že kvůli tomu lehne, ale díky nutnosti rychlejších výměn HDD půjdou nahoru ceny a dolů prostor zdarma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poslední roky jde kvalita disků do kopru, tímhle krokem to snad i výrobci potvrzují. U RAIDu 1 postaveného ze 3 disků mě už nebude trápit svědomí, že je to trochu plýtvání :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No osbne by som ani ten RAID 1 (z 3x HDD) z týchto nový HDD stavať nechcel. Či už len kvôli ich terajšej cene a tá výdž asi bude tiež otázna, keď pristupujú k tomuto kroku ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to je těžké, jaké jiné možnosti jsou pro menší servery? RAID 1 je alespoň rychlý, jen tomu dvoudiskovému přestávám věřit, protože už to vidím, jak jako na potvoru druhý disk odejde přesně ve chvíli, kdy bude probíhat rebuild pole po výměně 1. disku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to jde vyresit tim ze pouzijes kazdy hdd od jineho vyrobce, bude to mit sice nepatrne nizsi vykon ale vetsi spolehlivost , pravdepodobnost ze se disky od 2 ruznoch vyrobce pokazi nejednou je skoro nulova , zato u 2 stejnych disku disku je vetsi (treba chyba ve firmwaru starsich baracud ,ktere se zablokovali po preteceni nejake hodnoty ve smartu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vím, tak to dělám, i když se na mne kdysi dodavatel díval jako na blázna :-) Vyplatilo se, jeden WD odešel po 2 měsících, druhý ho následoval po dalších 2 týdnech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc prvni co me napada je recyklace zabahnenych soucastek? Jinak me nenapada, proc s tim prislo zrovna ted. Nejak nezdrave se nam PC monopolizuje. Grafiky vyrabeji de facto 2 firmy, CPU take 2, disky totez v blede modrem, konkurence skoro zadna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to boli casy, ked graficke akceleratory vyrabalo zo 5 vacsich a zo 10 mensich firiem ...

Ja som mal taku specialitu doma ze Sigma VGA 256 KB (ked mali vsetci Tridenty) a potom som mal Legend64 1 MB (tam bol nejaky ECS5432 cip alebo tak nejak) ... ked mali vsetci S3 Trio :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to boli casy ale aj ceny a aj kvalita bola na vyssej urovni. Viacej firiem si mohlo dovolit vyvoj vlastnych produktov. Kto by si dnes kupoval low-end GK za 100-130 eur? Nikto lebo sme si zvykli na lacne veci.
Ak chces lacne veci, tak takuto hru dokazu hrat len velky "hraci". Mozu aj mensi vyrobcovia ale za cenu nizkej kvality. Kedze u diskov sa s kvalitou neda privelmi hrat ako u inych vyrobkov, je jednoznacne, ze sa budu spajat firmy kvoli znizovaniu nakladov az na konci skonci len par firiem. Skonci to tak, ze bud tu budeme mat lacnu nekvalitu alebo stupnu ceny a aj kvalita.
Zalezi to od nas ludi. Hardver sa stal spotrebny tovar, tak sa nemozme cudovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ber tak, že ta technologie je tak náročná, a marže tak nízko, že se více výrobců má problém se vůbec udržet, natož stíhat vývoj.
Kolik je dneska firem, které mají k dispozici technologii 65nm a menší ? 5 ?
Ono se není při ceně fabriky kolem 10 MLD USD moc čemu divit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je podotek k obrázku:
MFM je kódovací schema, rozhraní je známo pod označením ST506.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ST506 alebo ST412, ale všeobecne sa im "nadávalo" MFM disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten rok u těch greenů je vyloženě podezřelý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to jako u zmetkovych procesoru, proste se podtaktuje, snizi voltaz a je s toho green. A co je green je i drazsi, tak se vydelava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To me jako zakaznika opravdu hreje u srdce, kdyz vim ze vyrobci svym produktum veri a stoji si za nima. ;)

I kdyz na druhou stranu, u me u disku byly vzdycky kriticky jen zhruba prvni tri mesice. Pokud je disk ve zdravi prezil, tak uz vydrzel az do doby kdy prestal byt kvuli smesny kapacite potreba. Tak snad mi to vydrzi. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady něco podle mně velmi smrdí:
- velmi postižen jeden (neargumentujte hlavičkama), zdražili oba současně
- záruku sníží jeden, druhý okamžitě také. Aniž by chtěl alespoň chvilku využít konkurenční výhody.

Za pár let se dozvíme cosi o kartelové dohodě a brzdění trhu, podobně, jako výrobci s CRT obrazovkami. Jak se píše v článku, DUOPOL. Neříkejte mi, že má WD zničené továrny a ST jen nedostatek hlaviček a nedokáže toho dostatečně využít. Dost mám pocit, že záplavy jsou jen zástěrka pro mnohem větší špínu.

Jinak si myslím, že to Seagate má dobře prokalkulovaný s tou jednoletou zárukou. Jistě proti WD postaví adekvátní modely s dvouletou/tříletou.

A když už jsme u té jednoleté záruky, tak si myslím, že v České Republice ji nezmění. Protože občanský zákoník říká dvouletá záruka. Ten platí mezi obchodníkem a koncoým uživatelem. Obchodní zákoním říká, že povinná je 6 měsíců a tu Seagate dodrží. Jelikož pochybuji, že obchodníci budou riskovat, hrozí:
- buď s vámi obchodník vyj*be (nezákonné)
- bude se připlácet (formou navýšení ceny, bylo by nezákonné připlácet si za zákonnou záruku)
- nebudou se takové HDD vozit do ČR (asi nejpravděpodobnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne jste nepochopil zakony tvorby cen na volnem trhu. Seagate situace praveze naplno vyuzil a to tim ze zdrazil, vysledkem jsou mnohem vetsi zisky ackoliv nebyl ak postizen jako "konkurent"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně jste nepochopil, co jsem ve skutečnosti chtěl říct.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měli to nechat rozdělené dle výkonnostní kategorie a poskytované záruční lhůtě jako doteď, kto chtěl archivovat a levný sáhl po Greenu, kto chtěl klasiku bral modrý a kto ještě něco lepšího s väčší cache a výkonem v řadiči disku volil Black sérii, pro opravdové lahudňáky tu zbyli Raptory a do NAS a Raid bloku přímo určené RE série. Já vždy volil Black jak pro sebe tak své zákazníky, dostali významnou přidanou hodnotu navíc, těch 5 let se skutečne(sakra) počítá k př. když chcete za 2-3 roky prodat PC, kůli té rozšířené záruce si zato stále můžete žádat vyšší cenu a celkově co se dá v IT koupit a má to 3 roční... beru jenom to, už se mi to vyplatilo v různých reklamacích počnúc GPU, CPU které sem dokonce reklamoval pár dní před vypršením(přišlo úplňe nové a s novou 3 roční zárukou) a to se týka též motherboardu, monitorů, operačných paměťí a pod. Doteď nechápu proč si někdo koupí Sapphire když ASUS a Gigabyte dají o celý rok navíc a rozdíl ceny je někdy zanedbatelný, hlavně u tak drahých modelů HD 69xx a Dual(Antilles) Radeonů cpe ten Sapphire stále 24 měsíců o HP pomlčím úplně, firmám iba rok aj na notebooky uživatel dostane roky 2 ale hned jak to u-vede na svou firmu ma jenom rok u tiskáren to chápu ale u notebooku ne, aspoň že existuje možnost(jde si) připlatit za roky 3. Uvidíme "v prezentacích výrobcu disků :-)" kolik si skutečne budeme muset připlatit za 3 až 5 roční záruční lhůtu... inu křestanské to asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP - tak firemni notebooky jsou spis Elitebooky, se standardni 3r zarukou :) Na mikrovlnce mate taky napsano ze "pro domaci provoz", neni navrhovana na prumyslovy provoz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3TB WD30EZRX 64MB SATAIII/600 IntelliPower 3RZ
18 kusů
V provozu od 1.9.2011 v klimatizované místnosti na záložním zdroji
K 21.12.2011 do reklamace odesláno 8 kusů

Závěry proč se snižují záruky jsou myslím jasné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priste si do toho pole kupte RE disky, pouzivate produkt nespravnym zpusobem - je to vase chyba ze vam to odchazi.

A diskum je opravdu jedno zda je mistnost klimatizovana - pokud se vam budou lokalne prehrivat odejdou nezavisle na modelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete tím říct, že u tohoto disku výrobce výslovně píše, že nesmějí být použity v diskovém poli? Zatím jsem u žádného disku neviděl zmínku, že by disk nesměl být zapojen v poli, nebo že by nesměl běžet v trvalém provozu. Pominu-li fakt, že takové použití Septimo ve svém příspěvku nikde neuvádí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro upřesnění - 3 byly vadné už při dodání. Takže typ použití neměl vliv. Pouze prokázal nulovou výstupní kontrolu u WD.

Nic se lokálne nepřehřívá, jsou v sata boxech atd.

Pokud mi chcete tvrdit, že disk není dělaný na provoz 24/7 jak je oblíbená výmluva, tak se nad tím zamyslete.
Jaký je rozdíl jestli odejdou po 3 měsících (24/7) nebo po 9 měsících (8/5).

Výrobce na kvalitu kašle a místo řešení snižuje záruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme je také, 12ks, běží měsíc a půl, teplota kolem 30 stupňů a vše bez chybičky. Také jsme si je ale důkladně na začátku otestovali a i teď běží pole v pozorovacím režimu a není na něm nic důležitého.
Podle zkušenosti to spíš bývá tak, že prostě některá várka se nepovedla. Ať už z výroby, nebo třeba nějaký šikula s bednou disků při manipulaci bouchnul o zem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvalita zbozi klesa a tim padem i delka zaruk
navic je to i tahnoun na prodeje novejsich produktu...
a snizi to vyrobni naklady

proc do zarizeni davat komponent co vydrzi 5 ci 10 i vice let
proste se tam da levny smejd co vydrzi 25mesicu a tecka

to jsme to dopracovali ... ja jeste zazil televize a monitory co funguji kvalitne i po 10 letech ... bohuzel to same uz nemuzu rict o nove generaci spotrebicu kde 2-3 roky jsou uz zazrak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel by se udelat zakon, aby slova jako "green", "ekologicky" a podobne nesmeli byt pouzity pro vyrobky, ktere nevydrzi alespon 5 let ... protoze to kolik disk (nebo cokoliv mozna krome pneumaticke vrtacky) sezere proudu pri provozu je zanedbatelne v porovnani s tim jakou ekologickou zatez predstavuje jeho vyroba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen výroba, ale i následná likvidace výrobku.
Vzpomínám, jak jsem v mládí četl sci-fi romány, kde planeta Země zůstala pouhým smetištěm a lidstvo bydlelo na jiných planetách. Tato situace se exponenciálním tempem blíží a naše matička Země se utápí v listvem vyprodukovaných odpadcích, ale naneštěstí neumíme obydlovat ty nové planety. Smutné :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.