Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hardwarové nároky „Windows 8“ budou stejné jako pro Windows 7

A koho.?? zajímají windows 8.....?? zachvíli budou windows 12 to je poslední konec........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vás to nezajímá, proč si toho všímáte? Nějaký mentální problém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na druhej strane sa to kludne mohlo volať Windows Vista SP5. Ale treba si zvyknúť. Tak ako na Firefox 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne, kdyby se to menovalo SP 5 taky by si M$ za to nemohl chtit nechat platit jako za "novej" OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to do určité míry úplně jedno. Stejně nejvíc prodaných licencí tvoří OEM (kvůli novým Woknům kupuje počítač málokdo a jestli tam je SPxx nebo Wokna xx ... pro spoustu uživatelů kus jako kus) a firemní multilicence (tam se nové verze nasazují až když to je žádoucí/nutné, ne proto, že nová verze existuje).

I když - konkrétní čísla by mne docela zajímala, zvlášť to, jestli po nahrazení dlouho přežívajících WXP skutečně dochází ke zvýšení prodeje firemních multilicencí a jak moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už to nehul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nároky windows nestoupají, protože zatím M$ stále jen optimalizuje jádro windows vista a dává mu nová "cool" jména jako 7 a 8 :D

Mě nejvíc zajímá jak to dopadne s možností tvorby GUI pomocí HTML5, a jak to doplní či zaútočí na Silverlight a WPF. Snad o tom řeknou něco v září, kdy se mají objevit i nějaké zprávy o novém DXSDK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš řekl, že optimalizují omalovánky okolo jádra Win XP, osobně jsem si nevšiml nějakého výraznějšího pokroku za posledních deset let. Stačí si nahodit starej styl a moc novýho nevidím. Takže k čemu jsou dobrý ty tři poslední verze Windows? Kdo by platil každejch pár let za nově vypadající systém, zvlášť z pohledu firmy? Samozřejmě pokud nemám nahrabaný licence a kupuju novej PC, tak asi nic jinýho nezbyde, ale jinak? Snad mi to někdo vysvětlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nové vlastnosti neumí využít především aplikace, které používám pak je novější OS opravdu relativně zbytečný (nechybí-li mi security vychytávky a zlepšení výkonu). Jádro Windows Vista si ale číslovku 6 opravdu zaslouží, jak pro přepracovaný scheduler, správce paměti, boot a další. a nových vlastností oproti XP by se ale dalo vyčíst mnoho, počínaje transakčním přístupem k souborovému systémemu, a konče na wikipedii ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, XP a W7 jsou výkonostně někde jinde. Už jen to že Sedmičky konečně umí pořádně zacházet s RAMkou, taktéž stabilita je o kus dál. Pochopitelně že tam nejsou žádně zázračně revoluční věci protože jednak to asi nejde a taky když by se něco úplně nového vymyslelo tak je jisté že spousta lidí by si na to nezvykla - viz absurdní návody na vpašování start nabídky z XP do W7(která je mnohem přehlednější než stará z XP).
Výraz "omalovánky" vymysleli taktéž tito staromilci - tak jsme v 21 století tak OS má taky nějak vypadat. Většinou mají řeči o omalovánkách ti co mají nějakou starou jednojádrovou plečku z roku XY která má hodnotu šrotu. Měnit OS ve firmě jednou za deset let taky není nějak krátká doba, beztak původní hw pomalu odchází. Chápu potřebu v dnešní době ušetřit, jenže se starožitným hw na kterém běží letitý OS efektivita práce taky není nijak zázračná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že Sedmičky umí pořádně zacházet s ramkou je podle mě nutnost. Už vzhledem k nenažranosti těchto systému táhnoucí se už od Vist. Po chvilce práce není rozdílu mezi Vista vers. 7. V XP si vystačíte se 2GB paměti v drtivé většině případu. Snad až některé hry by chěly více.
Ve W 8 by mohlo být konečně nějaké řešení na vypínání služeb a jiných procesů, které uživatel nepotřebuje. Pokud by instaloval nějaký program, který naopak některou ze služeb potřebuje a je vypnutá, tak nabídnout její zapnutí. Tohle by se dalo i zautomatizovat. V opačném případě to vypadá na použití XP antispy apod, což je škoda. Osobně mě děsí ta obrovská velikost instalace současných sedmiček + množství běžících procesů po startu a W 8 nebudou vyjímkou :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle právě považuju u Windows za jednu z největších slabin a známku absence jakékoli bezpečnosti v návrhu toho systému. Na začátku mi má běžet jen ten nejnutnější základ, absolutní minimum služeb a už vůbec nemít otevřený porty zvenku. Ideálně ve stylu OpenBSD. Já si pak sám pozapínám co budu chtít a potřebovat a klidně mi to může systém i navrhnout, ale nemá to dělat sám od sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale nabídka Start z Windows 7 přehlednější než stará "klasická" nabídka Start? Tomu se musím zasmát. Ta nová je tak nepřehledná, že mě to donutilo používat ke spouštění programů vyhledávací pole (což dodnes považuji za tak trochu zvrácený způsob spouštění aplikací, ale už jsem si zvykl, protože v malém neroztáhnutelném obdélníčku, kde se dá jen rolovat, mi trvá nalezení programu podstatně déle než napsání části jeho názvu na klávesnici).

Jinak co se týče výkonu Windows XP vs. Windows 7, tak výraz "někde jinde" je podle mě hodně nadnesený, já bych použil realitě podstatně bližší "o kousek dál". Je teda fakt, že jsem používal WinXP x64, což je systém technicky novější než 32bit. WinXP. Že bych měl problém s nestabilitou, to rozhodně nemohu říci (tedy co se systému týče, blbla mi akorát deska a ještě jen při startu OS a to bylo jedno, jestli tam byly XPčka nebo Visty nebo jakýkoli hardware/software kolem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-))) a co je tam nepřehledného? Akorát zmizely sloupce které dříve byly přes celou obrazovku a nyní je sloupeček ve výšce start panelu, vše je seřazeno a roluje se kolečkem myši. Rozhodně lepší než hledat ve sloupci přes celou obrazovku, ale je to zřejmě věc vkusu - když je někdo zvyklý na určitý styl několik Windows generací tak pak dělá problém i malá optimalizace....

Vista i Sedmy třeba dobře snesou i přenos z AMD pc na Intel pc bez problémů což se o XP řici nedá. Dále se konečně dají dát ovladače pro disky a RAID jinak než přes prehistorickou disketu - podpora flešek je velmi dobrá věc. XP se časem prostě dost zpomalují a všelijaké čističe to jen trochu oddalují, tohle u Sedmiček neexistuje, startují mi prakticky stejně jako po instalaci. Těch věci je spousta a krásně je vidět jak jsou XP zastaralá. Dá se s nimi dobře pracova, dostačují, ale přirovnal bych to k čipům Intel a AMD - CPU AMD je solidně výkonné, ale Intel je jiná liga. Totéž platí pro tyto OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hanlivý název omalovánky se velice zhusta používal na popis hádejte čeho? Ano, vašich milovaných Windows XP, když se na ně mělo přecházet z dvoutisícovek. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebyla to pravda? Vždy jsem používal starý vzhled Win2K i na WinXP. "Omalovánky" mě prostě rozptylovaly, tak jsem je vypnul.

Aero ve Win7 mi naopak vyhovuje (samotného mě to překvapilo, taky jsem to dřív považoval "jen za omalovánky"). Je to tím, že Aero má užitečné funkce. Omalovánky ve WinXP mi nic užitečného nepřinesly, šlo výhradně o rušivý element.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mohu se zeptat co přesně tam tolik ruší??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvě trapné pastelové barvy - převážně modrá a zelené - které byly nas..rvané v celém systému (ano, byla tma možnost přepnout - na ještě odpornější zelenou nebo na vybledle stříbrnou). Jediný pořádný skip pro XPčka je dle mě Royale a nebo Zune (co se týká oficiálních skinů od MS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že léta děláš v nějakém prostředí. A najednou ti ho někdo vymění za jiné, které má nové plastické rámy, cirkusovější tlačítka, zaoblené hrany, atd... a nic jiného ti to nepřinese. Tak jsou dvě možnosti: dělat, že si na to zvyknu, nebo přepnout do starého vzhledu a nerušeně dělat dál. Samozřejmě kdyby to změnit zpět nešlo, tak si na to zvyknu, ale to zvykání je proces, který mi nic nepřinese, pouze mě bude nějaký čas rozptylovat, obtěžovat mě. Já chápu, že někteří prostě víc dají na ten vzhled systému (proto je také v systému stále možnost nastavit na plochu nějaký obrázek a spousta lidí tam skutečně nějaký má), jiní zase víc dají na tu produktivitu (já mám plochu prostě šedou, a to už hodně dlouho, proto je pro mě "cirkusácký vzhled Windows XP" jak pěst na oko).

A pak přijdu na Windows 7 (Vista jsem přeskočil, mimo jiné abych ocenil pokrok Windows 7). Tam je sice taky pár cirkusáckých prvků, ale poměrně rychle jsem si zvykl na živé náhledy aplikací (a to i přesto, že nadále používám na přepínání mezi aplikacemi Alt+Tab) a celkem užitečnou průsvitnost rámů (čirá průhlednost tak, jak je to na obrázku v článku, už mi zase vadí, ale ten obrázek je schválně takhle "přehnaný" ;). Nastavil jsem barvičky do mojí oblíbené šedobéžové a je mi s prostředím Windows 7 skutečně fajn. Kromě toho mám dojem (a nejsem si jist, zda to není výhradně subjektivní dojem), že je svižnost vykreslování přes Aero lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakto že mi zmizela odpověd na příspěvek Wifta???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i me...asi nejaka chyba v matrixu:-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že to dost subjektivní dojem, ale omalovánky XP mi ani nevadí, tam to považuju ještě za decentní, zakulacené rohy jsou pro mě příjemnější. Na druhou stranu se mi vyloženě nelíbí omalovánky typu Mac OS X nebo Vista/7. Nevím proč, ale takové ty poloprůhledné rozmazávací lišty a další efekty na mě působí vyloženě odpudivě. Asi jsem fakt staromilec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vista bude mit podporu do roku 2017 takze neni kam spechat a kdovi co bude za 5 let, ale civilizace schopna pouzivat PC uz asi tezko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime no, me zatim 7 vyhovujou cca na stejne urovni, jako mi vyhovovaly Xpcka kdysi. Takze pokud prijdou 8, a bude to vypadat tak, jak se to tvari, tak si to ani nechci porizovat, pac se mi to nelibi, a i kdyby to vypadalo prijatelne, tak asi stejne nebude duvod prechazet..Osobne si myslim, ze 7 se udrzej velmi dlouho, jako XP. Nevim o nejakych problemech, na ktere by lidi nadavali...

A co se tyce HW, tak pro domaci pouziti je to stejne jedno, protoze Pc s alespon 2GHz CPU a 1GB RAM se dneska koupi pod tisicovku, takze se spise jedna o firemni PC...Na druhou stranu, i na bezne kancelarske veci, pokud clovek chce pracovat svizne, tak 1GHz CPU je proste malo, to se neda nic delat :-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PC za 1k to mozna tak z bazaru a jeste hodne levne.
deska+CPU+ram+disk+DVD+GPU+PSU+case.
Nejlevnesi poskladas tak kolem 5-6k a jeste bez monitoru.

A co se tyka rychlosti nedostatek ram se projevi mnohem vice na vykonu nez pomale CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme beru pouzite Pc, 1GHZ se snad noveho uz ani nic neda koupit, mimo nejakych Via procesoru :-)
Na Aukru ma clovek problem prodat 1GHz s 1GB RAM za 6-7 stovek, do tisiciovky se koupi fakt neco relativne slusneho (klidne i 2GHz CPU). Clovek to nesmi kupovat po bazarech, kde to maj priserne predrazeny :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale předpokládá se, že systém by měl být použitelný i pro tablety nebo netbooky a tam HW konfigurace může snadno přiblížit té minimální i u nových kousků. Navíc Win 8 by měly běžet i na ARMech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále 1GHz? To už je i na telefon málo :D A win8 mají umět i ARM. Třeba upgradnu svůj mobil z WM6.5 na W8? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že v posledním chipu je článek o Windows 8 a tak tvdí, že pro využití toho nejlepšího shellu (jeden ze tří, které bude Win 8 ), toho určeného pro stolni PC, bude nutná grafika Dx12, 4GHz vicejadro a 4GB RAM a že to je z materiálů MS, tak by si to chtělo ujasnit pojmy a dojmy, respektive odmést PR žvázty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je trochu rozdíl mezi minimální a doporučenou konfigurací. Asi těžko můžeš čekat, že to s minimem využiješ na maximum. Nicméně i tak se mi to 4GHz vícejádro jeví jako pěkně vypečená kachnička.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že je to nesmysl. Aby na nejlepší shell potřeboval systém 4GHz čtyřjádro, DX12 grafiku a 4 GB RAM, to by ho museli programovat borci z Futuremarku ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja ted zrovna nekdy casem uvazuju o upgradu na neco vykonejsiho, nez mam, coz mne privadi k myslence na dotaz: Vyplati se koupit nejakou slusnou desku s 1366 socketem, nebo ma smysl cekat na neco novejsiho? Upgrade planuju max do pul roku, ale klidne hned:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, podle mého názoru je s výhledem na socket LGA2011 platforma na LGA1366 už teď v podstatě mrtvá (dožívající) a pokud "teď hned" nepotřebuješ šestijádro/dvanáctivlákno a hromadu rychlé paměti, tak bych spíš "teď" šel do LGA1155 a do Core i7 2600 (nebo 2600K, liší se zhruba 4 stovkami, lepší grafikou a snazší možností taktování), či Core i5 2500 (či 2500K, rozdíl oproti 2500 podobný, jinak rozdíl mezi i5 2500(K) a i7 2600(K) je především v Hyper-Threadingu, ~2 tisících Kč a minoritně frekvenci - 100 MHz).

Jinak já mám momentálně jako hlavní PC postarší platformičku s Core 2 Duo E8400 (3 GHz), čipsetem GeForce 9300 (v podstatě první ION) a 8 GB DDR2 a myslím, že mi to ještě v klidu vydrží nejméně do příchodu Haswellu, pokud nebudu rozmařilý ;-) (mezitím možná pořídím SSD, který ale už bude každopádně do PCI Express slotu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja chci neco rychleho na hry. Grafiku mam gtx470 a tu asi nema cenu ted nejak moc menit, ale rikam si, co koupit za MB s CPU. Urcite bych nemel na sestijadro, takze nejake 4jadro. Mam na to teoreticky tak 14-15 tisic, to c mam prodam a co utrzim dam do pameti - uvazuju cvicne o 24GB, abych to zase nejakej patek nemusel resit.
Obecne tedy chci neco, co vydrzi na hry zase alespon 1,5-2 roky, a pak pokud mozno pujde zachovat deska a jen vymenit CPU. Grafiku NIKDY nebudu potrebovat integrovanou, takze to nema vubec cenu resit...

Co bys radil?:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na možnost vyměnit CPU bych radil vyhnout se LGA1366 :) Do toho už v podstatě žádný nový CPU nebude a když, tak nebude postaven na Sandy Bridge. Naopak do LGA1155 můžeš dát dnes Sandy Bridge a za čas i Ivy Bridge. Kromě toho někteří výrobci (jmenovitě hlavně MSI) se chlubí, že budou uvádět desky připravené na PCI Express 3.0 (bude v Ivy Bridge), což by mohlo zase udělat prostor pro budoucí rychlejší grafiky (první budou Z68A-GD80 (G3) a Z68A-GD65 (G3)).

Co se týče podpory pamětí, jednak bych řekl, že je 24 GB overkill, nebál bych se "tak malého množství RAM, jako je 16 GB" ;). Kromě toho časem by snad mohly být dostupnější 8GB DDR3 moduly, desky jsou obvykle připraveny podporovat až 32 GB paměti, ale osobně si myslím, že to nebude potřeba ještě hodně dlouho, minimálně ty dva až tři roky by mělo být 16 GB v pohodě s velkou rezervou (na hry určitě).

Co se CPU týče, tak buď Core i5 2500 či něco pomalejšího v řadě i5 2xxx, maximum pak Core i7 2600 (2600K jedině, že by sis chtěl hrát s taktováním, osobně to u tak rychlého procesoru považuju za naprostou zbytečnost). Cenu desky, kdybys chtěl jít do PCIe 3.0 ready, očekávám kolem 5 tisíc, jinak i méně (solidní deska s čipsetem P67 (bez podpory integ.gr.) včetně dvou PCIe ×16 slotů a USB 3.0 jde koupit pod 3 tisíce), procesor zhruba od 4 do 6 tisíc (plus mínus pětikilo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimum inovací u PC verze Windows, no vypadá to asi tak, že i operační systém dosáhl svého vrcholu, obdobně jako PC hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrcholu? To ani omylem. Spíš rovnovážného stavu mezi použitelností / prodejností / cenou vývoje / požadavky uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kľudne to mohli vydať ako SP pre Windows 7. Takto to vizerá, že za málo muziky chcú veľa peňazí. A u MS Office je to to isté len v bledomodrom :( Neviem ako inde, ale pre našu firmu je 299€ za W7 a 280€ za office2010 na jedno PC je trocha moc na to, aby sme ich každý rok menili.
Som zvedavý dokedy im to ľudia budú ešte "žrať".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud MS neprepise kompletne OS, tak jak to udelal Apple. Bude mit dost krusne chvile behem 5 let. Mac OS X, je oproti Windows 7, je jako ukradena technologie z Area 51 o mnoho le tnapred. Nemluve o rychlosti, stabilite a papirove "slabsimu" vykonu oproti Win.

Jeste vetsi podpora a portu her pro Mac a Windows uz zustane jen omalovanka pro OEM romantiky co kupuji "znackove" Win pocitace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.