Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velká rekapitulace: HDD, SSD, flashky i paměťové karty v roce 2012

IMHO: Příští rok budeme upgradovat svá úložiště hlavně kvůli navýšení kapacity. Po dvou letech předražených disků se totiž ceny konečně dostanou tam kde byly a navíc se dokonce vyplatí víc jít do 3TB modelu než do tehdá oblíbeného 2TB disku (4TB asi bohužel zatím tak výhodný poměr GB/Kč mít nebudou, ale kdo ví). Nakupovat HDD budeme samozřejmě v páru. Tím nemyslím, že vezmeme svou drahou polovičku na výlet do továrny na sny zvané "PC shop", to by asi neocenila, ale že jeden HDD bude v PC a druhý "v šupleti" jako záloha, kterou občas připojíme pro provedení synchornizace (ten kdo potřebuje mít vše zálohované okamžitě, to samozřejmě zase pořeší raidem, což ale běžný domácí uživatel nedocení a jen by musel poslouchat dvě rotační brusky místo jedné :) ).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na poli tych "serioznejsich" tj. enterprise uloziskach to vyzera tiez zaujimavo. Vzniklo vela startupov ktore postavili biznis na dodavkach ulozist na baze SSD. Zaujimavy trend je ten ze zatialco doteraz sa uloziska zo serverov presuvali do SAN a servery zostali uplne bez diskov (bootovanie zo siete, Fiber-Channel), teraz sa vracaju naspat v podobe superrychlych (v porovnani s HDD) SSD uozist priamo na serveri pre data ktore vyzaduju okamzitu dostupnost, a zvysok databazoveho backendu je stale pripojeny ako "spinning rust" pole cez siet.

Kedze radice SSD a rozhrania narazaju na svoje limity, objavuju sa nazory ze lepsie bude pripajat pamatove chipy rovno cez PCI-Express ako "hole" pamate, cim sa zvysi rychlost. Ukladanie dat, wear leveling atd. budu mat na starosti samotne operacne systemy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vite o takovem PCIe RAW disku?

Zatim vsechna reseni ktere jsem videl jsou zalozeny na "hw" RAIDu (treba 8 channel SAS) a je tam 8 disku se sandforce nebo podobnym radicem.

Nativni pristup na NAND cipy bych taky uvital a premyslim o stavbe takoveho SATA disku nebo PCIe karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No praveze nie, zatial je to len zbozne prianie storage ludi. Otazka este znie ktory vyrobca by do toho siel v tejto faze, to by znamenalo predavat pamat bez "pridanej hodnoty" na ktorej sa urcite tiez ryzuju nemale peniaze + strata marketingovych vyhod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o tomhle velice dulezitem linku:
http://support.microsoft.com/kb/2510009

nic ??

Jsou to 2 roky, co Advanced Format zacal byt vice-mene povinen a vsichni vyrobci na nej presli (1.1.2011).
Jsou to 2 roky, co MS AF (native 4k) podporu ignoruje a podporuje jenom emulacni 512E mod.
2 roky zdrzoval, aby ted ve vysse uvedem linku naplno rekl,
ze ten, kdo chce native 4k (neboli vyuzit disk, co si koupil v plne rychlosti za vsech podminek) musi upgradeovat z win7 na win8 !

Mam jenom pranicko do Noveho Roku, aby se testovaci weby jako je tento, konecne zacali o tento problem zajimat, napsali benchmarky (treba modifikace na urovni sektoru a ne clusteru), a spustili je na Win7 a porovnali tu obrovskou degradaci vykonu proti native 4k na Win8 !

Pral bych si aby tak vznikl tlak na MS, at v dalsim SP prosadi podporu native 4k i do Win7.

Jinak ti z nas, co chteji za sve tezce vydelane penize 100% vykonu a ne skurvenou emulaci, i tenhle rok 2013 u MS ostrouhaji :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft je banda lameru. Napr. v XP existuje bug, kdy po pripojeni se na remote desktop se prenastavi power profile (zatim to vypada ze hodnoty jsou celkem nahodne, ale nazev profilu zustane), zmeni se chovani pri zavirani vika a hlavne aktivuje uspavani po urcite dobe.

A to je hodne obtezujici, pokud nemate fyzicky pristup (vsak proto taky RDP pouzivate ze?) a komp se vam po nejake dobe uspi a vy se uz nepripojite.

Byt v statni sprave, ze po me MS neco chce, tak jim dam opravit vsechny bugy ktere kdo nasel nez bych se s nema zacal bavit. Vzdyt je to k smichu, jako by se kulhajici napul slepy clovek uchazel o praci bodyguarda :)

Zlaty opensource - tam je aspon jasny jak to funguje a pokud me neco hodne vadi, muzu si to opravit, nebo najmout nekoho kdo to opravi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastni zkusenosti usuzuji, ze tohle je u MS normalni. Resi se jen totalne prusvihy, kdy neco vubec nefunguje a nebo kdyz je treba neco graficky nacancat. Optimalizace, vykon, ergonomie? Zapomente!
Jinak by tu opravdu mela byt sila, ktera by je donutila chyby opravit. Treba pod pohruzkou toho, ze jinak jejich SW bude bran jako nepodporovany a nebezpecny a nebude smet byt pouzivat pro dulezite veci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I rozhraní využívalo větší množství kompaktních fotoaparátů na trhu, toto bude i nadále doména modelů vyšších, ať již kompaktů s výměnnými objektivy, nebo zrcadlovek."
Tak zrovna Fuji HS20(30)EXR nepatrí ani do jednej skupiny a podporu UHS-I má.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.