Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení celého Fusion APU, závěr

Gigabyte GA-E350N-USB3 (bez chlazení)
V poslední části našeho megatestu platformy AMD Fusion se konečně podíváme na grafický výkon. Čekají nás měření hned v sedmi různých hrách, často ve více rozlišeních a nastaveních kvality, kterými jsme prověřili jak výkon integrované grafiky v tomto APU, tak limitaci, kterou mu dělá pomalejší CPU část. Pojďte se tedy s námi podívat nejen na GPU z Fusionu, ale ve finále i zhodnocení platformy jako celku…
Gigabyte GA-E350N-USB3 - obsah balení

WIFT: Z mého pohledu je platforma AMD „Fusion“ velice (řekněme to diplomaticky) „zajímavým“ počinem. Termín „zajímavý“ se takto někdy používá v situaci, kdy vás na daném produktu něco zaujalo, zároveň se ale nemůžete zbavit dojmu, že tomu něco chybí. Co na „Fusion“ zaujalo mě, je výkon jader „Bobcat“ coby konkurence k Intelovým Atomům, kdy práce s platformou „Fusion“ je přeci jen o poznání svižnější než práce s platformou postavenou na procesoru Atom. Zrovna tak integrovaná grafika (byť se nemohu zbavit dojmu, že je do procesoru „méně integrovaná“ než třeba grafika v Intel „Sandy Bridge“) oplývá výkonem, který je v porovnání s výkonem grafiky v Atomech nesrovnatelně větší. Pokud bych si dnes měl vybírat mezi platformami pro levný desktop z AMD „Fusion“ a Intel Atom + Nvidia ION (jedno, zda první či druhé generace), vybral bych si pravděpodobně AMD „Fusion“, protože jak grafika v něm, tak ION jsou od standardní grafiky v Atomu srovnatelně daleko, takže mezi nimi není až tak velkého rozdílu. Nicméně mezi CPU částmi rozdíl je a zde udělali v AMD hodně dobrý kus práce. Troufám si říci, že do tohoto „essential segmentu“ se srovnatelným výkonem v multi-threaded operacích jsou dvě čistokrevná jádra neobohacená o Hyper-Threading rozhodně lepší volbou než dvě jádra, kterým k plus mínus dotažení konkurence musí pomáhat Hyper-Threading virtuálně povyšující procesor na „čtyřjádro“. Jinými slovy „čtyřikrát bída s nouzí je pořád bída s nouzí“, zatímco „dvakrát aspoň něco je aspoň něco“. A to „aspoň něco“ rozhodně na svižnosti a odezvách systému poznáte.

Co bych platformě AMD „Fusion“ určitě vytknul, je pomalá komunikace mezi APU a FCH (procesorem a čipsetem). Samotný FCH má na víc, umí komunikovat s procesorem až dvojnásobně rychle, „Fusion“ APU mu to však neumožňuje. Spolu s relativně nízkým výkonem CPU části pak narazíte na přenosové limity u rychlejších datových úložišť, jako jsou především SSD, s nímž jsme platformu „Fusion“ provozovali. Sice je to srovnání krapet neadekvátní, ale na „Sandy Bridge“ platformě jel SSD jako drak, zatímco na „Fusion“ spíše jako „dráček“. Jinými slovy obecná pomalost platformy „Fusion“ jako celku limitovala výkon SSD, který by jinak měl rozhodně na víc.

Z hlediska cenového: kdybych měl stavět úplně nejlevnější počítač s grafikou lepší, než má Atom (tedy aby mi alespoň hrálo FullHD video jak z disku/sítě, tak z internetu v prohlížeči přes Adobe Flash 10.2), rozhodně bych musel s existencí platformy „Fusion“ počítat. Pokud se podívám do jediného e-shopu (abych měl ceny srovnatelné), nejlevnější deska s Atomem a IONem první generace vychází přibližně na 2 400 Kč. Naproti nejlevnější deska s AMD E-350 (pomineme-li momentální obtížnou dostupnost) je o něco přes 200 Kč výše.

Pak jsou tu ale další možnosti: Nejlevnější dvoujádro AMD Athlon II X2 250 je za něco přes 12 stovek, nejlevnější deska se mi tedy musí vejít do 14 stovek, abych byl na srovnatelné ceně s platformou AMD „Fusion“. A faktem je, že takové desky se najít dají i s čipsetem AMD 880G s Radeonem HD 4250 (vč. HDMI), který už je dost dobrý i na přehrávání HD videa (lze najít i levnější desky, i když s nižšími čipsety a Radeony HD řady 3000, nebo 2000). Za tu cenu mám ovšem o poznání více výkonu v CPU části (Athlon II X2 250 běží na 3 GHz) a větší rozšiřitelnost.

Obdobně se dá postupovat i na platformě Intel. Tam je ale problém najít adekvátní desku s integrovanou grafikou k Celeronům v socketu LGA775, takže je třeba hledat alespoň v segmentu LGA1156. Nejlevnější deska s čipsetem Intel H55 je za necelých 14 stovek, na procesor mi tedy zbývá 12 stovek a za to nejlevnější dvoujádrové Pentium s integrovanou grafikou nekoupíte, to začíná na dvou tisících.

Zkrátka a dobře mi nepřijde cena platformy „Fusion“ adekvátní užitné hodnotě, protože za stejné peníze lze postavit výkonnější stroj. Nakonec ani spotřeba, byť v porovnání s běžnými desktopy velice dobrá, není natolik oslňující, aby mě přesvědčila ke koupi platformy AMD „Fusion“. Za mě tedy návrh na udělení hodnocení nepřichází, a to i přesto, že jsem přesvědčen, že jde obecně o platformu zajímavější a po zvážení všech „pro“ a „proti“ lepší, než je Atom + ION.

AMD Fusion HD 6310 „Zacate“: testované hry

David: WIFT to shrnul poměrně podrobně a pod jeho hodnocení bych se mohl rovnou podepsat, takže připojím jen pár myšlenek. Za mojí část testu mohu říci, že GPU díl Fusionu se předvedl v dobrém světle a tam, kde nebyl limitován pomalým procesorem, poskytl přijatelný výkon pro segment, na který cílí.

Na druhou stranu je zde častá limitace CPU částí, která celkově Fusion sráží jen "lehce" nad úroveň dua Atom+ION. Vzhledem k tomu, že tato dvojice je na trhu už více než rok a půl, je nárůst výkonu oproti Atomu+IONu na můj vkus poněkud nedostatečný, od "revolučního APU", o němž jsme psali poslední roky, jsme čekali přeci jen více.

Nechápejte to špatně, Fusion není špatný produkt, v daném segmentu je to dobrá volba pro úsporný malý stroj ve stylu "all-in-one", ale rád bych viděl CPU část alespoň o 50 % výkonnější. Ve většině situací není výkon CPU problémem, 3D, stejně jako HD video včetně flashového, zastane bez problémů GPU část, ale jakmile dojde na ty občasné případy, kdy se UVD nechytá, je výkon CPU poměrně limitujícím faktorem. Ne všude je k dispozici flashový přehrávač s implementací Stage Video, ne všude je v plánu nasadit Windows a tam všude nebude Fusion odvádět majiteli plnohodnotnou práci. Věříme ale, že softwarová podpora pro technologie, jimiž Fusion disponuje, se bude stále zlepšovat.

Hodnocení


Klady
+ svižnější než Intel Atom
+ jedna z nejrychlejších integrovaných grafik současnosti
+ nízká spotřeba v zátěži
+ rozumně uchladitelné i pasivem
+ zanedbatelný nárůst spotřeby při připojení 2. monitoru
+ pohodová akcelerace přehrávání videa

Zápory
− čekali jsme nižší spotřebu v klidu
− občas omezující výkon CPU
− slabost platformy jako celku může omezovat výkon SSD
− přichází tak trochu pozdě (ale přece)

Zvažte
? za stejnou cenu se z komponent (MB+CPU) dá postavit výkonnější a rozšiřitelnější PC

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme
Gigabyte logo Kingston logo Alfacomp logo JSComputers logo
GA-E350N-USB3 Kingston SSDNow
V+100 128GB
Kingston DDR3-1800
OCZ Platinum
2×2GB DDR3-1600 CL7
PC Power&Cooling
Silencer 750W CrossFire
Gigabyte GA-E350N-USB3 Kingston SSDNow V+100 128GB Upgrade testovacího PC: Kingston DDR3-1800 OCZ 4GB Platinum XTC, 2×2 GB DDR3-1600 CL7 PC Power&Cooling Silencer 750W
v e-shopech
od
(Zdroj: Heureka.cz)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (3. část)

Neděle, 6 Listopad 2011 - 10:14 | Sentinel_sk | Ktomuto sa vyjadrim : "bohužel v procesoru...
Čtvrtek, 3 Listopad 2011 - 00:23 | Sentinel_sk | Mam v tejto doske F2 BIOS a naozaj nebootuje USB...
Úterý, 22 Březen 2011 - 14:08 | zx cygnus | Tak jsem přeměřil spotřebu desky s Atomem a musím...
Neděle, 27 Únor 2011 - 21:46 | terrorist | asus eee 1015PN
Neděle, 27 Únor 2011 - 21:44 | terrorist | jeste jinak - ti, kdo si kupovali atomy si s...
Neděle, 27 Únor 2011 - 21:33 | terrorist | jestli bulldozer "splni" ocekavani...
Neděle, 27 Únor 2011 - 00:04 | webwalker | Pěkné postřehy. K vypnutí 40SP v gpu, nevím...
Sobota, 26 Únor 2011 - 23:48 | webwalker | Otázka sic zněla jinak - "kde ten produkt za...
Sobota, 26 Únor 2011 - 14:50 | Ludek Jelinek | Jiste - jenze kdyz uz si nekdo koupi hracku s...
Sobota, 26 Únor 2011 - 12:09 | Chroustostroj | To Vaio je celkem fajn, ale za stejnou cenu...

Zobrazit diskusi