Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HP žaluje Oracle za ukončení podpory Itanií

Tak už vieme o čom sa spieva v pesničke "Reklama na ticho" Je to Oracle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se jím ani nedivím - itanium přes relativně malý počet prodaných kusů má obrovský podíl na příjmech ze serverových cpu (větší, než všechny cpu co v serverech prodá třeba AMD.
viz:
http://www.anandtech.com/show/4285/westmereex-intels-flagship-benchmarked

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... az se clovek divi ze si lide neco tak predrazeneho vubec kupuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V cem jsou predrazene? Ta kalkulace by me zajimala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maly pocet kusu, velky podil na prijmech => velka cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samo o sobe jeste nic nerika o tom, ze cena neodpovida odvedene sluzbe :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi proto, ze se traduje lidova moudrost, ze pokud chce nekdo provozovat server pro mission critical 24/7 nastaveni, tak jedina Itanium.
Ja zkusenosti s Itanii nemam, ale slychavam toto dost casto od lidi co maji co mluvit do nakupu firemnich serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nasazeni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč si HP nenapíše svůj DB engine? To je humbuku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc psat? Pokud jsou ty servery od Sunu tak mizerne a Itanium tak skvele tak by melo stacit propagovat MySQL :-). Jo moment ... to vlastne ted taky patri Oracle ... PostreSQL?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proč HP nežaluje Intel, že přestane vyrábět Itanium? Protože je snažší žalovat za nesmysl konkurenci, než svého klíčového dodavatele ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o vyrobu noveho, ale o pokracujici podporu platformy. Je to jako kdyby tedka prisel Linus a z Linuxu od podzimu vyhodit podporu Itania. Oracle to vazne dela kvuli tomu aby pretahnul lidi k vlastni platforme.

HP se mozna spis nez vyhrat soud snazi upozornit zakazniky Oraclu s Intanium serverama, ze se na ne chysta Oracle nastoupit. Kdyz jich bude dost, tak bude musej Oracle ustoupit a HP este spokojene doproda Itanium HW co ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina techto "uzivatelu" ale ozeli HW - pokud upgrade SW (Oracle + InformacniSystem) nebude na HW podporovano, pouziji jiny HW. Spis bude HP potrebovat, aby na Oracle tlacily vyvojaske firmy, aby jej dal podporoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina uživatel Itanii tento HW asi neoželi, protože nebudou mit smysluplnou alternativu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presel RedHat a ukoncil podporu Itania2 ... v 6.x uz pro Itania nebude, pouze stara verze 5.x

... a na cem ze se na tech itaniich provozuje Oracel ... na RHEL ... protoze HP-UX je takovy shit, ze to az boli ... ale Itanium je dobry CPU, Sprac je shit, vzdycky to byl shit a vzdycky bude, ma slaby vykon a to hlavne v DB, nasazovali jej jen zoufalci, za tezke penize dostali slabsi vykon nez AMD ... ale je zde jeste IBM ... IBM Power ... to je panecku CPU ! ... a ten podporovan je a bude ... jak Linuxem, tak AIXem

jinak intel seevery od SUNu jsou totalni ale totalni shit, vetsina MB je z desktopu, sitovky to ma casto od nvidie, poruchovost silena, tak 90% jsme reklamovali ... ale SPARCy prozatim celkem drzi, to zase jo ... ale vse co je lowend, jako x86, male knihovny se sype na hromadky jako smeti, vetsi shit jsem nevidel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RedHat nikdy netajil zaměřením na x86 servery, kde má velmi silné postavení. Ukončení podpory Itania se tak dá i pochopit. Na ostatních platormách - zejména s390x, PowerPC a nyní i Itanium je nejsilnější SUSE. (komentuji pouze Linux, jsou tam samozřejmě další *unixy*)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to je uroven Blesku, nejaka fakta by nebyla k takove zpravicce? Treba za co vlastne presne zaluje HP Oracle?

Podle jinych zdroju se zda ze je zaluje za "breach of contract" cili poruseni smlouvy. Cili se mozna Oracle firme HP zavazal ze bude vyvijet DB pro Itanium do nejake doby a to nesplnil. Pokud je to tak, neni divu ze je HP zaluje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle diskuze je fakt plná nesmyslů. Největší výhodou Itaniíí je vysoká spolehlivost systému, a v této oblasti zřejmě nemá konkurenci. Uptime Itanium serverů je prostě lepší než například u x86 což je taky důvod proč u kritických systémů s požadavkem na high-availability je Itanium nejlepší volbou. Zajímalo by mě, která jiná archiektura umí například hot-plug procesoru?

Pozadí této akce je úplně o něčem jiném. Produkty Microsoftu v cílovém segmentu Itaniíí (maximální spolehlivost) prostě nikdo nechce (proč asi :-) ) a tak jen ukončují podporu produktu, který se jim nedařilo prodávat. V případě Oracle je motivaci jiná. Od koupě SUN mají vlastní architekturu SPARC (nemá náhodou ještě menší podíl než Itanium?) a ukončením podpory Oracle databáze pro Itanium se snaží zákazníky donutit pro přechod na jejich CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak (konečně někdo, kdo zjevně ví o čem píše)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevi o cem pise, zapomina na IBM, ktera je ve vsem mnohem dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze by OS/390 ? ;) .. alebo IBM Power PC ? Alebo akakolvek ina (nie PC) ? Na high-availability sa pouziva OS/390 .. a je mrte inych systemov. Itanium je len vyrazne najlacnejsie riesenie z hladiska HW (procesorov) .. nie najlepsie. Alebo fakt, ze na 4 PowerPC bolo nutne nasadit asi 8-12 Itanii, aby to vykonnostne porovnatelne, co pri cene licencie Oracle na procesor (a zvlast pri RAC) bolo peknych par desiatok tisic $$$

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ne OS/390 ale S/390 alias Z/series ;-))
ale rekneme si na rovinu ze i nizsi rady AS/400 a P/Sereies umi hotplug .... ono popravde, OS/390 je shit to jeho batchove spracovani je rekneme na hovno, jedine co na tom dnes bezi je DB2 ... na drhou stranu, maji tam Z/VM ala LPAIR a pod tim bezi linux a AIX ... a to uz smysl ma a dokonce velke vyuziti, tedy za Z/series bezi kupa virtulanich serveru.

Jinak celkem velke servery s LPAIR se pouzivaji i v AIX serverech, kde bezi LPAIR a velke mnozstvi serveru, vlastnosti to ma jako mainframe, ale je to levnejsi ....

Jinak jo, IBM je mnohem dal nez HP, jo kdyby HP nepohrbylo Alphu, tak je dens na spici HP ... ale oni proste vybrakovali SAN veci ala RAID pole, male servery, koncept PC a konkurencni Alphu nechali umrit na uhor PA-RISC (coz je ono Itanum2) ... mozna by stalo za to Alphu vzkrisit, ona byla tak v predu ze i dnes je to jedncka, staci vyrobit modernimi tech. na mnohem vyssim takty a da naprdel i onem Powerum od IBM ... o tom zadna ... mimochodem videl nekdo z vas porovnani Power VS IBM ... kompilace GCC optimalizace pro AMD64 a ne x86_64 ... clovek zjisti, ze to s tim powerem neni vzdy zase tak ruzove ....

Jenze IBM Power ma stejne jako itanium2 garantoven provedeni instrukci ... coz ma intel az v nejnovejsich CPU ... a to jeste nikdo nema ozkouseno, zda to skutecne funguje dobre ;-)) ... to je ten duvod proc se pouzivaly i Itania a neprechazelo se na stejne vykonne x86 ... dale jsou to stroje, co umi opravdu hodne RAM a hodne CPU, itntel to neumi, AMD ano, ale nikdo takove silne AMD/NUMA stroje nedela ... mozna prave kvuli te negaranci vykonavani instrukci ... kdo vi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímalo by mě, která jiná archiektura umí například hot-plug procesoru?"

Obe konkurecni RISC architektury to umi, jak od IBM (PowerPC), tak i od Oracle (SPARC VII+).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné že HP predáva svoj HW na kľúč to znamená vrátane programového vybavenia a po čase by sa im mohlo stať že budú mať plné sklady vrátených serverov od nespokojných zákazníkov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sou zas ekeci.

1) Kittson již existuje ne jen na papéíře a probíhá jeho testování v labech HP.
2) HP žaluje Oracle kvůli uplně něčemu jinéme.

Občas mám pocit že CDR je je jen tlachárna ala baba povídala na pavlači. Chápu že nemůže každý rozumět všemu, ale věnujme se raději pecečkům, kterým zde rozumíte a nepřebírejte jako Blesk kdejaký blábol.

BCS je uplně jiný svět a nedá se s klasickým x86 vůbec srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale posledni intel se tam snazi dostat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak kdyz tady kalime vodu ;-)) ... ja si 2 itanumi-2 servery implementoval a to uspesne, predchozi windowsari vzdy neuspesne a projekty krachli, windows nepodporuje itanium2 a nikdy nepodporoval, stejne jako zadna aplikace na windows neni plne pro itanium2 ... ono to vzdy skoncilo tak, ze papirove vse bezi, pak se to nasadi, zjisti se ze 1/2 fci nefunguje a to co funguje nakonec jeste funguje blbe ... tolik M$ a Itanium2 ... tedy nejlepsi komponenta je tam x86 emulator ... a tim zadny narust vykonu neziskate ;-)) ... a na co je vam spolehliva arch, s nespolehlivym OS, co ani neumi defragmentovat RAM.

Ja to instaloval na servery bez graficke karty ;-)) ... tedy ano pres COM ... maji to ovsem i pres TCP/IP bridge ;-))
Daval jsem tam RHEL pro itania ... bezi na tom kupa instanci oracle a firma co to pouzivala presla z HP-UX na Linux ... Oracle tam byl nainstalovan v rekordnim case a bezi velice dobre, ale je to tez dano hodne GB ram a hodne CPU ... taky to stalo ranec, ale tak firma tech milionu nelituje, nebot to bezi a hlavne vedi, ze to jeste dlouho pobezi.

vedeni firmy mezi dvermi priznava, ze nejhorsi investice byla investice do M$ serveru, rikali, za zatimco HP-UX tam vydrzel radu let v radu desetileti, M$ kupovali tak 4x k tomu vzdy novy HW, nove licence, upgrade programu, ktery nepotrebovali, jenze nebezel na starych win ... a investovali 2x vice penez do neceho, co melo mnohem vice vypadku a bylo znacne nespolehlive

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.