Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hudební průmysl se našel, příjmy rostou

"Goldplay" v posledním řádku je narážka na něco, co jsem nepochopil, nebo jen překlep?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překlep - mělo to být "Coldplay" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně si někdo všim, že se na internetu dá prodávat. Snad si toho všimnou i filmová studia ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě překvapí, že někdo hudbu kupuje. Ale kdybych nebyl švorc, tak bych asi taky občas něco koupil, i když ... člověk si na ty torrenty tak navykne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mmm. na torenty sa zvykne to ano.. ale vzdy kto je fanusik tak si kupi ich album, ci uz setri alebo ide rovno na vec:) osobne preferujem kupu "limitovanych" edici, teda pokial to nieje az prilis drahe, predsalen kupovat cd len kvoli bookletu sa mi vidi prilis zbytocne. Ale ked ina verzia nieie, aj to sa da.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu přání otcem myšlenky, ne?

Jak můžete napsat, že CD je mrtvé a IFPI "stále" vydává statistiky jeho prodeje, když o několik řádků níže uvádíte, že z celkového objemu 17 miliard USD připadá 4,3 miliard na prodej digitální hudby, což je pouhých 25%. Těch zbylých 75% tržeb plyne asi z čeho? Z fyzických médiích předpokládám...

Pokud se už rozhodnete nějakým způsobem komentovat dostupné údaje, prosím čiňte tak, aby to ve výsledku nebyl blábol. Ostatně solidní média se jakýchkoliv subjektivních soudů nad předkládanými informacemi zříkají, ale toho se mi bohužel zde již delší dobu nedostává. Kvalita příspěvků je pak srovnatelná s bulvárem.

Jinak osobně stále kupuji fyzické nosiče, v poslední době je jejich cena natolik nízká, že koupě digitální verze ve stejné lossless kvalitě je pro mě nekonkurenční. S fyzickým produktem získávám artwork, disk lze prodat (u raritních titulů i s plánovaným ziskem), a pokud hovoříme o trvanlivosti a zálohování, tak je to nesporně lepší řešení než spravovat zálohované diskové pole, atp.

Je smutné číst příspěvky typu "nedovedu si představit, jak někdo může za hudbu platit". Pokud by autor uvedl, že odmítá platit nenažraným megakorporacím a raději by podpořil přímo autora, tak bych to pochopil. Pokud máte nějakého umělce rád, tak asi chápete, že i on z něčeho musí žít. Možná je to dáno také tím, co kdo poslouchá. Já osobně poslouchám okrajové žánry a tam mám jistotu, že většina mých peněz jde do rukou autora nebo jeho labelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku je uvedeno, že 17 mld je objem, nikoli tržba. A protože je prodejní cena fyzického nosiče jiná než prodejní cena samotné skladby v elektronické podobě, nelze z toho vyvozovat závěry, k jakým docházíš v prvnímu odstavci.

Co se týká trvanlivosti, je to diskutabilní. Mnoho CDéček (tištěných) po letech stejně nelze přehrát. Krom toho CDéčko se poškrábe snáz, než plotna harddisku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked si pozries zdroj, tak je tam uvedene ze tych 17 mld USD su trzby (revenue).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem se vyjádřil trochu kostrbatě, ale je to míněno tak, že těch 17 mld není čistý zisk, aby se z toho dalo usuzovat, kolik procent z toho mají na svědomí prodeje nosičů a kolik elektronické prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu informaci že orig. CD nejdou po letech máte odkud? Vím o kouscích které jdou bez problému přehrát i po dvaceti letech tak se ptám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spíš podstatnější to, že jsou kousky, které po těch 20 letech přehrát nejdou. Zlatej vinyl... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle muzu potvrdit - sam par takovych kousku mam. Muze to byt spatnou lisovnou ci konkretnimi problem nejake varky, bohuzel to je zakazniku po tech letech asi vcelku putna - pro nej je to potom proste pouze hodne drahy podtacek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přehled IFPI bohužel neobsahuje prodeje samotných kapel i malých labelů. Jde jen o data sebraná od velkých hudebních vydavatelství.
Cena že je nyní natolik nízká? A kterou cenu že to myslíš? U nás zatím zlevnila jen Sony Music a těch 349,- se mi opravdu jako láce nezdá.
A že nemáme umělce rádi? No to asi ne, když jsme už před letu zakládali freemusic.cz ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také si nemyslím, že by se již dalo říct, že je CD mrtvé, nicméně souhlasím s tím, že jejich prodej bude postupně klesat a prodej přes internet stoupat.

Skutečnost, že přijdou lidi o práci díky P2P sítím je pitomost, ale prodej přes internet se na tom podepíše. Jako se podepisuje na internetovém prodeji všeho ostatního. IFPI se podle mne svým vyjádřením chytá stébla na záchranu svých výroků. Je to klasický model, kdy říci "mýlit se je lidské" prostě nezazní a i když sami vědí, že sprominutím melou hovadiny, chybu nepřiznají.

Co se týče podpory umělců, tak jsem jenom pro. Je potřeba si ale uvědomit, že umělec je živ především z vystoupení. Z nosičů jsou živy naopak ty nenažrané megakorporace. A podle mého názoru se díky stahování dostanou do povědomí umělci, ale i filmy, o kterých bychom se jinak ani nedozvěděli. Nebudu zde tvrdit, že je to košer, ale pokud dostane stažené album na koncert lidi, umělec vydělá více, než kdyby si stálí fanoušci kupovali CDčka a ostatní se o nich ani nedozvěděli. U filmů je to podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo o Boyle a ji podobným tak asi nebude problém, nikdy.Pryšumělé taky umělce, kteří i ve své době byly propagování nomenklaturami těch kterých zemí.Za to lidi platili s odporem už tehdy, natož dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mělo byt, že to je problém pro vyšumělé taky umělce.Jímá mě hrůza, že třeba na Davida budou prodloužena autorská práva na 300 let a budou ho nutit ještě našim pravnukům.Třeba Mozart tento problém nemá, a ani takové berličky nepotřebuje, to jenom šmejdi a spol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

littleon:CD-DVD není možná mrtvé, ale sotva si za poslední rok vzpomenu, kdy mně někdo něco dal na tomto nosiči.To je snad jen pro zoufalce kteří neopllývají USB portem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to tak, uz i tu vypalovacku vubec nepouzivam...medium jsem do ni dal, jen kdyz jsem instaloval widle:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to borowitz... já ti nevím. Je celkem dost případů, kde se média používají. Když budu chtít jít stejně jako ty do extrému, tak je to zhruba týden či dva, co mi umřela flashka, když jsem jí strčil do cizího PC. Nemám v autě rádio s USB portem, takže používám CD atd. A rozhodně se jako zoufalec necítím ani v případě, kdy si pustím film z DVD :). Povětšinou s tebou souhlasím, ale tento výrok se ti moc nepovedl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to věc dostupnosti, pokud bude legální alternativa snadno dostupná a za rozumnou cenu, většina lidí se nebude zabývat procházením warez fór a stahování. Vidím to u sebe. Koupil jsem si iphone, mám ho odemčený, není pro mě problém nelegální aplikaci stáhnout a nainstalovat. Ale kdo by se s tim pro 1,2,3 eura zabýval ? Prostě je jednodušší ji legálně koupit. Až toho pochopí vydavatelé, objem pirátství spadne na zlomek toho dnešního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V novém Ubuntu je také nový hudební obchod Ubuntu Music Store. Mají smlouvy s vydavatelstvými i v ČR (EMI), takže tam člověk najde alba od Kabátů za 2 stovky... Dostupné také z Windows pochopitelně. Provozuje to služba 7digital.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně - kolik hudebních alb v mp3 za 200 Kč byste si koupili? Za CD by to byla celkem slušná cena, ale za mp3? Mě osobně se to zdá dost drahý. Dejme tomu že chci mít komplet třeba Rammstein. Dávat za to nějakých 1400 Kč? Já nevim no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MP3 by měly být řádově levnější, než klasická CD... Kvalitativně jsou na tom totiž o hodně hůř. Ty 200 stovky bych neváhal vyhodit za muziku v lossless formátu (FLAC aspol.), ale za MP3 album fakt ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

320 kbps je naprosto dostačující pro většinu posluchačů a jejich "aparatur" (bedýnky u PC, MP3 přehrávače ...). Pokud ty jsi audiofil a nestačí ti to, jsi výjimka a trh se tebou stejně řídit nebude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alba v ceně právě kolem $10 si kupuju běžně (pokud je to bez DRM, abych si to mohl pouštět i v autě apod.), to se mi zdá docela přiměřené. Proti CD je to naopak větší komfort - mám to přístupné okamžitě po zaplacení, nemusím CD grabovat, abych si to dal do přehrávače atd.

Jinak mít komplet Rammstein za 1400 Kč je snad za hubičku, když to porovnáš třeba s cenami PC her (to je ovšem nehoráznost)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle jsem si koupil CD za 50kc. Pak jsme zjistil ze kdybych to kupoval po pisnickach tak by za to stali tri a jeste jednu jsem uz mel na (koupene) MC. Jsem rad ze jsem za nej nedal 200kc.

Zaver: Kdybych si mohl vybrat, nekoupil bych si ZADNE hudebni album, protoze bych kupoval jen jednotlive pisnicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je to mnohem větší komfort než na CD. Ale když mám doma CD se kterým si můžu točit na prstě tak je to takový příjemnější pocit než mít to jen jako složku v PC :-) Jinak já hudební CD nekupuju. K cenám PC her se raděj nebudu moc vyjadřovat. Naštěstí už moc nehraju a když už, tak si počkám nějaký rok až klesne cena na pár set Kč.

A když je možné prodávat filmové DVD za 50 Kč na stánku, proč není možné prodávat hudbu online taky za pár desítek Kč? Vždyť nahrání CD je mnohem levnější než natočení filmu a úplně nejideálnější je zajít si na koncert (no, někdy asi ne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak je taky treba, aby si herci, zpevaci, studia a podobne uvedomili, ze neni mozne inkasovat takove honorare jak doposud. Nemuzou cekat, ze bruce willis dostane za film 100 milionu, ale bude se muset spokojit s milionkem. Pocet "tzv." hercu, zpevaku a vseho se neustale zvetsuje, tak musi logicky klesat i cena, navic je uz tolik filmu a muziky, ze uz hold lidstvo v jednom okamziku zjisti, ze vsechno bylo uz natoceno a nazpivano ..... ono to uz vlastne zjistilo hodne davno, kdyz se uz dlouha leta delaji stupidni remaky filmu a pisnicek. Kterych je navic cim dal vic a kvalitnich a originalnich veci je jak safranu. Stejne tak jak upadl paroprumysl, tak hold upada zabavni prumysl, je to prirozeny vyvoj, ktery se hold neprirozene cuka ve svem konci. Kdyz obycejne CD stoji 4 kila, DVD litr, bluray ani radsi nezminovat a vylet do kina s zenskou vyjde na petikilo, tak je hold neco hrozne spatne. Aby prumerny cesky clovek mesic setril na to, aby vzal rodinu na nejakou naprostou kravinu, tak to si vetsina rozmysli a radsi si stahne z netu. To same SW a podobne, lidi tu na to zkratka nemaji a evidentne uz ani v zahranici za to nehodlaji tolik utracet. A CD a DVD? Proboha, kdo by to v dnesni dobe kupoval???? Mit doma hromady CDcek nekde nevzhledne nahazene ve skrinich? Ty doby jsou davno pryc, tudy cesta nevede uz aspon zminenych deset let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální by bylo, kdyby se ochrana AV "děl" stahovala jen na registrovaná díla (podobně jako patenty) a kdyby zároveň s registrací došlo k zařazení toho díla do společné databáze, takže by bylo pořád k dispozici a snadno dohledatelné a stažitelné (po zaplaceni drobného autorského poplatku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já CD kupuju a pokud bdou, kupovat budu. A je mi jedno, že tisíce nosičů v mé sbírce mi už dnes pouze zabírá místo v regálech, protože si je už pravděpodobně nikdy v životě neposlechnu. Je to sběratelství, které je mým koníčkem. Ovšem CD typu těch, která jsou uvedena v článku, v mém archivu nenajdete. Ta bych nechtěl, ani kdyby mi ke každému tisícovku ještě přidali. Někdo to už v diskusi vzpomněl - menšinové styly, malé labely. To je hudba pro fajnšmekry, kteří rádi za origoš disk zaplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.