Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hynix nabírá GPU a CPU inženýry, chce sloučit logiku s pamětí

Z korejských médií přicházejí zprávy o zářné budoucnosti společnosti Hynix, která výrobcům procesorů a grafických čipů vyfoukne živobytí a zajistí si bezkonkurenční živobytí…

V Koreji se proslýchá, že Hynix nabírá inženýry na vývoj CPU a GPU, nejmenovaný zdroj z oboru měl prohlásil, že do deseti let může ztratit smysl rozlišování mezi paměťovými polovodiči a logickými polovodiči. Dále, že spojení GPU a HBM (vzájemné navrstvení) je za dveřmi, nebo že Hynix s Nvidií budou pracovat na návrzích společných čipů a ty pro ně bude vyrábět TSMC. A tak dál.

Dlouhodobá zkušenost však říká, že vyrojení velkého množství zpráv extrémně pozitivních z hlediska jednoho subjektu (které navíc prezentují jakousi revoluci v polovodičovém průmyslu, v jejímž důsledku se půlka segmentu sesype a smetanu slízne jedna značka) je potřeba hodnotit s hodně velkým odstupem a především v kontextu aktuální situace.

Vcelku dobrou představu o tom, co se vlastně děje, lze získat ze samotných korejských diskuzí. Obsahují totiž nemalý podíl příspěvků, který poukazuje na podezřele vysoké zastoupení podobných zpráv o společnosti Hynix, které mnohonásobně převyšují zprávy o podobně významném výrobci pamětí, Samsungu. Jeden z příspěvků dokonce upozorňuje na diametrální rozpor mezi množstvím či charakterem zpráv o Hynixu v Koreji a v globálních médiích. Objevuje se i termín „propaganda“ a zmiňován je současný CEO společnosti.

(mld. wonů)Q3 2023Q2 2023Q1 2023Q4 2022Q3 2022
příjmy9 0667 3065 0887 67210 983
čistý zisk-2 185
(-$1,69 mld.)
-2 988
(-$2,31 mld.)
-2 586
(-$2,00 mld.)
-3 721
(-$2,88 mld.)
1 108
($0,86 mld.)

Odkud vítr vane napoví nejen finanční výsledky společnosti za poslední rok, ale i propad situace na akciovém trhu (za třetí kvartál byl výnos na akcii bezmála o třetinu nižší, než se očekávalo), které se zjevně vedení společnosti snaží řešit ventilací pozitivních zpráv prostřednictvím korejských médií (na západ se většina z těchto zpráv nedostala, teprve zvěst o vypálení rybníku výrobcům GPU a CPU byla natolik „šokézní“, že prolomila hranice).

Hynix se totiž pohybuje ve ztrátě. Není sice tak vleklá jako ztráta, se kterou se potýká americký Micron, ale částkami kolem $2 miliard za kvartál je zhruba srovnatelná. Z hlediska současného CEO Hynixu (Noh-Jung Kwak) je však o to palčivější, že se společnost do ztráty propadla půl roku po jeho nástupu do funkce. Ztráta za poslední uzavřený kvartál je pak zvlášť nepříjemná s přihlédnutím k faktu, že Hynix je leaderem na poli HBM pamětí, které jsou de facto nejdražším a nejvýnosnějším produktem v portfoliu společnosti. Po HBM pamětech je z důvodu AI boomu extrémní poptávka v segmentu AI akcelerátorů, samotná poptávka stále stoupá, ceny nejnovějších HBM3 dosáhly extrémních výšin, nastupují ještě dražší HBM3E a navzdory tomu všemu není vedení Hynixu schopné vybřednout ze ztráty (pochopitelné na přelomu roku 2022 / 2023).

Velké množství novinek o Hynixu v korejských médiích je tak zjevně snahou o naředění negativních zpráv společnosti a vylepšení tamního mediálního obrazu současného vedení. Může však na těchto zvěstech být něco pravdy? Něco nejspíš ano. Nábor inženýrů pro vývoj logiky může být důsledkem snahy vytvořit konkurenční řešení k tzv. Samsung HBM-PIM. Jde o řešení, které do pamětí integruje i jednodušší (složitější by se neuchladila) logiku k řešení základních operací.

Výhody HBM-PIM (z prezentace společnosti Samsung)

Cílem je ty nejjednodušší operace s daty provádět na úrovni pamětí, aby se data nemusela přesouvat na úroveň hlavního čipu (GPU, CPU, SoC…), protože by tento přesun mohl stát více času a/nebo energie než zpracování na úrovni paměti. Hynix zatím na toto řešení odpověděl / neodpověděl GDDR6-PIM, tedy obdobou postavenou na bázi GDDR6. Jenže GDDR6 se v segmentu výpočetních- ani AI-akcelerátorů téměř nepoužívají (smysl nemají ani v ultramobilním segmentu, kde by se mohla projevit energetická výhoda snížených datových přesunů), takže je otázka, koho takový produkt měl oslovit. Nábor inženýrů může být snahou nejen dohnat skluz za Samsungem, ale pokud možno přijít s něčím lepším, čím by Hynix Samsung předběhl a v konkurenční pozici si trochu polepšil.

Tagy: 
Zdroje: 

JoonAng aj.

Diskuse ke článku Hynix nabírá GPU a CPU inženýry, chce sloučit logiku s pamětí

Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 20:59 | ventYl | Ono, prve PC sa stavali ledva 10 rokov po tom, co...
Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 20:54 | ventYl | Osobne by som ocakaval, ze to bude navrhnute ako...
Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 16:59 | PV | Jak by ta výpočetní paměť měla vypadat? Budou tam...
Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 14:13 | vlada | Připadá mi, že období velké integrace čipů už...
Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 10:23 | Ondar | Stará známá kuchařská poučka: pokud nemáš...

Zobrazit diskusi