Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM a Samsung si vzájemně licencovaly patenty

"bez ohledu na to, že byste k němu nezávisle vlastním výzkumem mohli dospět také" Umím si živě představit, jak by takový nezávislý výykum bez patentového práva vypadal - a kolik by v něm tak jako náhodou figurovalo lidí z firmy, kde probíhal prvotně.
Pro odpůrce patentů, podívejte se, jak dopadli podniky (a hodně z nich českých) které se ještě v ramci RVHP snažili o nějaké inovace po té, co byla patentová ochrona ve východním bloku víceméně zrušena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis JZD Slusovice?

Podivej se TY jak vypada vyzkum za patentovaneho prava: nekolik nejvetsich firem se navzajem dohodnou, ze mezi sebou budou patenty ignorovat, protoze jinak by zadny vyzkum nebyl.

Patenty v IT proste trvaji prilis dlouho vzhledem k tomu jak rychle se IT hybe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že patenty trvají dlouho? No víte on ten výzkum je dost finančně náročný a dá se zaplatit jedině dostatečně dlouhým monopolem. Kdyby se výzkum nevyplatil tak místo do výzkumu se bude investovat do špionáže protože to bude levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano máte pravdu a nenechte se tady otrávit osobami mdlého rozumu které Vám dají palec dolů aniž by měli páru o tom k čemu se vlastně vyjadřují.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím obecně hlavně strojírenský průmysl. Třeba značně to dopadno na motocykly jawa.
Obecně - kdo bude investovat do drahého výzkumu, pokud bude možné, aby ho pak někdo jednoduše využil.
Navíc, licencovat technologii je nednodušší a levnější, než ji vyvíjet - třeba oblíbené procesory ARM - arm holdings nikdy koncový procesor nevyrobil, prokávají tzv. IP jádro (intellectual property) - což je s trochou nadsázky jen pár textových souborů ve VHDL. Nic takového by bez patentů možné nebylo. Ono je jednoduché říct, že patenty jsou špatné, ovšem s širší perspektivy zjistíte, že by vývol reálně naopak brzdila jejich absence, protože patent je v podstatě forma ochrany investic. Samozřejmě, jsou zde nesmysly typu patentování kola, holt nic není dokonalé, a mám za to, že nic lepšího zatím nikoho nenapadlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

edit: reakce na hkmaly

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, že pro čistě vývojové a patentující firmy jsou patenty jediná ochrana, ale tak at vznikne úřad, který bude posuzovat smysl daného patentu a případně zruší možnost patentování, pokud se prokáže, že je tak běžně používán že to nemá smysl. To je snad jediný důvod proč mě vadí patenty, že se dávají nesmyslně, jinak nejsem proti, uvědomuju si, že někdy by to nešlo jinak a taky bych umožnil patentovat už patentované, pokud by dokázali s pořádnými podklady, že to taky vymysleli sami :-)

Viz při výročí vynalezení tranzistoru a jednoho diskutujícího co řekl, že bylo zajmavé si nechat licencovat čipy po 1 tranzistoru :-D, když vezmeš v potaz, že dnes není problém přes 1 miliardu, tak si dej z jednoho třeba jenom 0,001 centu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za RVHP bolo viac problemov ako len, ze sa nechcelo do draheho vyvoja. Praveze vtedy sa vyvoj dal platit zo statneho a nie penazi fyrmi. Najhorsie bolo, ze ludia ktory nieco dokazali neboli nalezite odmeneny a preto bud nic nerobili alebo zdrhli/predali vedomosti na zapad. No a netreba zabudnut este na zaostalich stranikov ktory rozhodovali co sa nakoniec dostane do praxe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.