Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IFA ve znamení DVD-RAM 16×

Jeste si vzpominam na zoufale vykriky nekterych lidi, ze je DVD-RAM mrtvy format. Jak tak koukam jeste tu nejakou radku let je bude tento DVD format strasit :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tým skurveným židom už načisto jebe. Zlikvidovali jediný zaručene spoľahlivý DVD formát a urobili z neho shit rangu + -. Všimnite si , že v slove žid som použil malé písmeno ž. Chcem tým naznačiť, že skurvený žid nemusí byť nutne obrezaný, už sú aj šikmookí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé že celý průmysl optických médií se honí za každou cenu za vyššími rychlostmi, když IMHO pro uživatele je důležitější než ušetřených 5 minut několikaletá stabilita (v případě DVD-RAM spíš tedy spolehlivě periodicky zazálohovaná data). Z.....t DVD-RAM, jehož hlavní výhodou je spolehlivost qůli ušetření nepodstatného objemu času - já to fakt nechápu :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako tak pozeram na tu novu Hitachi-LG... uz aj tym to robi Lite On ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám z toho podobně negativní pocit. Jestli mi něco vyhovuje u současných DVD-RAM, tak je to jistota, že mám data na kvalitním a spolehlivém médiu. Že se sice nevypálí nijak rychle, ale že na placce je to, co tam má být (hlavně díky verifikaci). Nějak se tenhle pocit vytrácí. A volbu o případném vypnutí verifikace bych rozhodně nechal na uživateli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prohlednete si poradne graf zivotnosti.Za normalnich pokojovych teplot
je zivotnost vyssi,ne nizsi!!!
Nekdy je lepsi vic premyslet nez se vztekat,ze.
Na adresu pisatele clanku neni co dodat,snad jen at se podiva do ucebnice fyziky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Pep:
Ono je dobré se nejdřív zamyslet, než hned začít kritizovat. Menší živostností, uvedenou v článku, je míněna menší životnost média co se týče počtu přepisů, nikoli dat.
K odpůrcům zrychlení za cenu zmenšení počtu přepisů: Pořád má i 16rychlostní DVD-RAM 10krát více přepisů než DVD-RW či DVD+RW, pominu-li fakt, že se tím pádem stává nejrychlejším přepisovatelným DVD médiem. Navíc pokud mohu hádat, nevěřím, že by verifikace byla ze 16× DVD-RAM odstraněna, pořád bude imho zapnutá a jen v některých mechanikách ji bude možné vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>WIFT
 
Určitě je to pořád "bomba" technologie. Ale ta moje nostalgie po 2x-3x RAMech je o pocitech. Prostě už to nezní tak exkluzivně. Prostě jeden parametr se desetkrát zhoršil, třebas jen teoreticky. Koneckonců kdo zvládneme 10 000x přepálit jedno médium? Celkové zhodnocení a přijetí trhem bude nejspíš hodně o ceně mechanik i médií. A o jejich dostupnosti ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No moznost vypnout autoverifikaci u mechnik Panasonic neni nicim novym, tohle je problem mechnik LG.
Nizsi mozny pocet prespani za cenu mirneho zrychleni, sice zamrzi, nicmene (jak rika WIFT) je to stale mnohem lepsi nez u DVD+-RW (v praxi rozdil mezi +-RW a -RAM nebude teoretickych 10x ale spise 100x, resp neznam moc +-RW medii ktere by vydrzeli vice jak 100x kompletni prepis (muj prumer zivotnosti +RW pri velmi dobrem zachazeni je kolem 20)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ona je sranda ještě jedna věc: Iimho DVD-RAM se 100 tisíci přepisy trochu předběhlo v optických mechanikách dobu. I takové UDO nebo Professional Disc for DATA (oba používají modrý laser) udávají počet přepisů jen 10 tisíc :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT>souhlas, jen doplnim ze v ciste opticky technologiich ano, ale napr. u MO je pocet spise kolem milionu. A dodejme ze konkretne DVD-RAM pouziva hodne technologii pouzitych u MO (izolace zaznamove vrstvy, strategie zapisu, ...). A jeste doplnim nekde jsem nadavno nasel nejake testovani prepisu DVD-RAM v1 (1x speed, 2.6GB) ktere bez ztraty kvality zvladlo 300000 prepisu, podobne nezavisle test dnesnich DVD-RAM v2 (2-5x speed, 4.7GB) zvladly bez ztraty kvality 120000 prepisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu to na mě působí tak, že nové mechaniky vůbec nebudou umět starší DVD-RAM média. Nebo bude možné změnit strategii zápisu při vložení staršího formátu RAMu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nove mechniky pochopitelne budou umet starsi media, ale na nove media (6x a vyse) se nebude moci zapisovat (a mozna ani cist) ve starsich mechnikach (tj ty co umi 2x az 5x).
Pokud by slo jen o nemoznost zapisu, tak to asi moc nevadi (resp podobna situace byla i u CD-RW), pokud by ale nesly ani cist tak uz to asi bude vadit.
 
Lze predpokladat nasledujici situace,
budou existovat media 2x, 2x-3x, 2x-5x na ktere pujde zapisovat a cist ve vsech DVD-RAM mechanikach. A dale budou existovat media 6x-12x a 6x-16x, na ktere pujde zapisovat a cist jen v novych DVD-RAM mechanikach (tj. s podporou minimalne 6x), cist tato media ve starsich mechnikach (tj. s podporou 2x az 5x) bud nepujde vubec, nebo az po upgradu firmwaru (a pochopitelne jen pomalejsi rychlosti).
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.