Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Instalujeme, první start, aplikace

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele
V dnešní kratší recenzi si představíme kus "hardwaru" poněkud neobvyklého. Před časem vydaná kniha Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele představuje zajímavého průvodce nejznámější linuxovou distribucí, která dále prohlubuje její zaměření na začínající uživatele a co nejjednodušší obsluhu. Pochází z pera týmu vedeného zkušeným autorem Ivanem Bíbrem a nám to zkrátka nedalo, museli jsme se knize podívat na zoubek…

Kapitoly článků

Instalujeme Ubuntu

Tato kapitola vás na téměř 25 stránkách provede velmi podrobně procesem instalace systému počínaje výběrem klávesnice, přes časové pásmo až k rozdělení disku. Detailně propracovaná část o dělení disku, uvolnění místa pro Ubuntu či sdílení dat s Windows a objasnění rozdílnosti souborových systémů ve Windows a Linuxu vysvětluje všechny možné varianty, které vás mohou při instalaci potkat.

Následuje vytvoření uživatelských účtů, migrace dokumentů a nastavení a nakonec samotná instalace. Potkal vás nějaký problém, který nebyl zodpovězen? Pak vám odpoví navazující kapitola "Problémy při instalaci" (různé chybové hlášky, nespuštění instalace atd.). Další kapitola se věnuje upgradu instalace z předchozích verzí Ubuntu při zachování uživatelských dat a nastavení a nakonec i možnosti instalovat Ubuntu přímo do Windows pomocí nástroje Wubi.

První start po instalaci

Na deseti stránkách jsou popsány zejména doporučené kroky po instalaci systému týkající se nastavení softwarových zdrojů a aktualizace systému, včetně kontroly schopnosti přehrávat multimédia a instalace fontů firmy Microsoft.

Pracujeme s Ubuntu

Jedna ze stěžejních kapitol knihy zabírá více než 40 stran. Provede vás prací s desktopovým prostředím GNOME, ukáže kde, co a jak nastavit, jak je to s ikonami, panely, upozorňováním na události, složkami a soubory, vyhledáváním na počítači, změnami různých nastavení a mnohým dalším.

Pro mobilní uživatele je zde pasáž o správě napájení a provozu na baterie, dále práce s Bluetooth, nastavení sítě, připojení přes telefon, VPN, proxy, nastavení rozlišení obrazovky a použití více monitorů a další.

Kniha jde s dobou, takže vedle věcí jako ICQ či Jabber také věnuje prostor Facebooku, Twitteru, Flickru a dalším sociálním službám, pro které má Ubuntu i speciální nástroje. Synchronizace dat přes cloud samotného Ubuntu je také novinkou posledních měsíců, nechybí ani v knize.

Aplikace v Ubuntu

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele (ukázka)

Tím bychom za sebou měli řekněme základní nastavení systému a účtů, na řadě jsou aplikace. Celkem logicky se jako první v knize rozebírá kancelářský balík OpenOffice.org, webové brouzdání ve Firefoxu včetně ukázky běžícího videa na webu ČT24 a přehledu zajímavých pluginů pro Firefox. Následuje browser Opera a Google Chrome, které posléze vystřídá opět slušně podrobné povídání o e-mailových klientech.

Hovoří se o Evolution, nativním pošťákovi z GNOME, o tom jak v něm co nastavit, jak filtrovat poštu, jak pracovat s kontakty, organizovat svůj čas a mnohém dalším včetně synchronizace s telefonem. Následuje program Skype.

Práci s obrázky zastupuje v Ubuntu, po odstranění pokročilého editoru GIMP, jednoduchý nástroj Eye of GNOME a správce alb fotografií F-Spot. Oběma je věnováno adekvátně prostoru.

Hudební přehrávače zastupuje Rhytmbox, opět originální přehrávač z prostředí GNOME, jemuž autoři věnují 5 stran, po nichž ale dále zmiňují i jiné přehrávače (Banshee, Amarok, KRadioRipper). Poslední pasáž této části se věnuje možnostem legálního získávání hudby z různých služeb jako Jamendo či Ubuntu One Music Store, my pouze explicitně doplňme to, co je všeobecně známé, a sice že stahování hudby či filmů pro osobní potřebu je v ČR legální (a je kompenzováno "výpalným").

Přehrávání filmů, další věc, kde si lidé často myslí, jak je Linux zaostalý. Kniha vás velmi rychle vyvede z omylu. Vedle standardního přehrávače Totem představuje i SMPlayer, pro příjem digitální televize pak MeTV.

Vypalování dat, na němž se zrodil náš server, a jehož sláva již léta upadá, se věnuje další kapitola popisující program Brasero (a zmiňující slavné K3b z prostředí KDE). Souborové manažery pak zastupuje GNOME Commander, na nějž navazuje několik odstavců o práci s archívy typu zip/rar.

Vynechána není ani problematika souborů PDF, ať již jejich prohlížení, či přímo editace nebo skenování do PDF.

Tagy: 
Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Úterý, 31 Srpen 2010 - 15:01 | corwin78 | Škoda, že není kniha přímo zaměřená na Kubuntu.

Zobrazit diskusi