Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Instrukční set mobilního Arrow Lake bude oproti desktopu omezen starými Atomy

Nechtěj si ty átomy už strčit do řitě? ;]

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V podstate mali dve možnosti. Buď tam strčia aj nejaké Atomky, alebo inštalácia chladenia tekutým dusíkom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tie 2 Atomy neriešia spotrebu v MT, ale v iddle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Atomy neresi vubec nic!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Intel o nich mluví jako o LP E-Core”. Čas ukáže či to tak bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli by nebylo lepší udělat "krok stranou". Vyházet instrukčně zastaralé atomy. Myslím si, že většině domácích uživatelů by nakonec stačilo 6 až 8 "plnotučných" jader. A tím "domácím" uživatelem myslím jak hráče, tak studenty i vývojáře a kreativce na volné noze (tedy mimo korporátní sektor, kde tečou mocnější love (to jako peníze)).
Přeci jenom moderní instrukční sada by se hodila více, než kulhavá jádra, která ve hrách mají prakticky nulový výkon. V renderování a výpočtech nevím, ale třeba při střihu a kompresi videa by se asi AVX-512 a jiné nové instrukce hodily.
Takhle sice máme zdánlivě mocný procák s 20 jádry, 32 vlákny, ale sprintuje rychlostí oberleného důchodce (starého atomu).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To by ti neprošlo přes marketing :) BFU chce vidět větší číslo než minule, ne menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marketing by bol v pohode, ak by mali propagovať objektívne lepší produkt. Stačí si spomenúť na príchod Core architektúry, keď nepredávali frekvencie blížiace sa k 4GHz, ale skutočný výkon a frekvencie sa upratali pod 3GHz. Ale intel je momentálne v slepej uličke...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že Intel momentálně není ve slepé uličce, ale v prdeli :D A mimo toho marketingu v podstatě nemá vůbec nic.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@peca
S výhledem na budoucí architektury to nevypadá, že by chtěli změnit trend. Tenhle dokument beru jako pracovní, ne finální, ale i tak, žádný atom v něm nefiguruje. Arrow+Lunar mají mít novější Skymont atomy, tak uvidíme. Nicméně platforma AMD se stává lepší volbou pro feature support. Když přidají nové instrukce, tak to poběží bez problémů. U Intelu máš plnou podporu nových inst. jen v serverech. Leda by alespoň pustili stejná jádra do HPC/pracovní stanic. Ale z pohledu BFU, co si koupít standardní desktop je to blbost, protože to jeho procák nebude umět...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kňúúúúúúúúúúúúúú

Atomy tu zostanu, se stim smiř.

Vacsine domacich pouzivatelov je to jedno. Nerozoznaju male jadro od velkeho, Intel od AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nekňučím, jestli to tak vypadá. Jenom mi to po těch nezdařených pokus přijde jako "naprt" koncepce. Toť vše.

A ano, většině uživatelů to jedno bude. Ale to je taková ta "většina", co neví, čím počítač vytížit. Taky je "většina", která procesoru umí naložit, ale věří "modré síle". Ta zbylá "většina" kupuje cíleně procesory AMD.
Přičemž "většina" znamená "statisticky významná skupina". Ono psát většina, když je to vycucané z prstu, nebo osobní názor, není úplně správné. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak staci kouknout na trzni podily a AMD je v mensine. Uz jen v laptopech to drti intel a laptopu se prodava cca 5 na jeden desktop. Jestli clovek kohli R5 nebo i5 je v podstate jedno. A vykonnjesi CPU jsou jen maly podil celkovych prodeju.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

U NTB lidé rozhodují podle display, SSD, RAM, baterie, konstrukce a kdo ví čeho dalšího a výrobce CPU obvykle neřeší, druhá věc jsou firmy, ty opět kupují řešení od tradičního dodavatele a opět neřeší CPU. A to dělá Intelu ty prodeje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zas no. Kolega si tot nedavno kupil novy komp s nejakym intelackym procesorom, uz neviem ci 12nd alebo 13rd gen. A skusali sme tak velmi nahrubo performance na nasich ulohach. Je asi o 20% rychlejsi nez moja 5950X, lenze moj Ryzen je zarezany a bezi v ECO mode na 65 / 88W. Plus mam celkom dost shitne RAMky aj na pomery DDR4.

Takze ten vykon tam je, ked su ludia ochotni to zaplatit spotrebou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A nedají si říct, a nedají."
-- O statečném kováři
-- https://www.csfd.cz/film/8837-o-statecnem-kovari/prehled/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake ve(max.) sestijadernem provedeni bez atomu mohl klidne intel vydat jako Core 14 generace, jenom dve tridy a to Core i3 a Core i5, dostupne jak pro desktop tak notebooky, nikdo by mu to vubec nemel za zle, i vlk by byl nazran i koza zustala cela, takhle je to naproste hovno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A lroc uz davno nedelas v intelu a spouste dalsich firem. Nebo treba jen jako analytik a spolupracovnik treba bloomberg, neni te stemi dokonalymi znalostmi na diit skoda?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.