Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel APO nebude dostupné procesorům 12./13. generace, počet her však stoupne

Některým uživatelům nestačí titul "Hrdý sponzor" intelu a k (ne až tak moc výhodnému) upgradu je potřeba je motivovat i něčím dalším.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je otazka sw podpory. Tenhle problem umi ridit vsechny OS rucne. Pokud vam nestaci manualni ovladani, pak jediny kdo skutecne rozumi hw architekture je vyrobce.

Finalni reseni by mel byt dalsi driver od intelu k rozhrani, ktere musi predtim vytahnout microsoft. Bohuzel jinak to resit nejde. MS ma pomale procesy a Intel diky tomu nabira verejnou kritiku a diky tomu prichazi o enterprise klientelu.

Prvni krok vetsinou udela vyrobce hw, nasledne ceka az si vyrobce sw vsimne, ze v jeho os chybi dulezita funkce a az ji vyrobce os naimplementuje. Musi byt naimplementovana spravne, musi zapadnout do ekosystemu, takze to muze byt vec na nekolik let.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Me to teda prijde ze strany Intelu jako vtip, aby uzivatel kvuli zvyseni vykonu o 10% ve 2-8hrach instaloval 3 dalsi ovladace/aplikace. Skoro mi to prijde, ze to je nejakej vyzkum, co je ochoten uzivatel udelat.
Normalne plati, ze implementace ovladacu pro HW posila vyrobce do jadra predcasne, takze pri vydani produktu je plne funkcni s aktualnim jadrem/OS. Pak uz se opravuji chyby, ktere se pri testovani neprojevily. Ale je pravda ze produkty od MS a CPU od Intelu to mohou mit jinak.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

@g6free: Sorry, ale toľko pič*vín v jednom komentári sa len tak nevidí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ty si mal tazky uraz hlavy? Ziadny Windows sa doteraz nevysporiadal s tymi vymrdanymi hybridmi s kóóóóre jadrami a atom-kriplami aby bol naplno vyuzity vykon 8+16+2+7+8/47 jadroveho kripla.

Tu vidno ze je to sracka, ktora bude optimalizovana asi tak v 2026 a Win12 26H2 a WinServer 2025 Release2.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Darmo, to je diagnoza.
Tam staci "ten pocit", ked mas Intel CPU.
Co tam po vykone a inych veciach, dajte na pocity - volne parafrazovane nam odkazal byvaly Intel CEO.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Misto aby to potichu natlacili MS a opravili pres aktualizace OS, tak budou delat takovato dementni externi reseni a jeste je softwarove zamykat. Totalni ubohost a vysmech lidem, co nakoupili jejich drahe primotopy z predchozich generaci. Je mi lito HW inzenyru, kteri tam neco dokazali, ale ta firma uz opravdu obsahuje nadkriticke mnozstvi kretenu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, jenže MS je lempl. Snad to zlepší určitá obměna vedení co nastala. Se stávajícím směřováním a víceméně lhostejností k big/little řešením si akorát zadělávají na problémy - s takovým v ARM neprorazí a ani přízeň Qualcomm nepomůže.
Intel tedy zkouší suplovat to co měl už dávno udělat výrobce Windows a vzhledem k mizivým zkušenostem jsou výsledky odpovídající.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MS do toho netahej, kdyz to potrebuje X SW komponent + specialni BIOS + konkretni CPU + dobrou konstelaci hvezd. Ale vysmech to nepochybne je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale ano, míč je na straně MS a jeho plánovače. Big/little není pouze od začátku Alder Lake, ikdyž to už je také nějaký ten rok kdy se o tom vědělo i předem ale od doby počátku Win pro ARM, toto už je několikátý pokus MS. A tam už velká/malá jádra jsou velice dlouho. Času na korektní zpracování plánovače úloh měli až až.
Ale kdoví, třeba právě spravený plánovač bude hlavní "must have" featurou Win12 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A predstav si že plánovač tam je a pcita s lehčím. Plánovač ale musí vědět co ma zač ke spolupráci a jak to funguje nejlépe, taky musí vědět co za sw bez a jak to nejlépe zkombinovat. A taky je zde uživatel, který může preferovat specifické chování.

Takže aby plánovač správně fungoval musí znát konkretni hw, konkretni sw a musí znát prioritu uživatele. To vzájemně výhodnotit a podle toho se zachovat.

U telefonu to bezne dělají výrobci, kdy do os přidávají konfigurace pro vysoké tisice až desetitisíce aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tímto nám akorát intel ukázal že jejich integrovaný plánovač úloh v procesoru nefunguje tak jak by měl.

Nechcete toho bota g6free zablokovat ? ... To je děs jak to tu špamuje...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ziadny integrovany planovac uloh neexistuje a ani existovat nemoze. To si len ludia ten Intel Thread Director zle vysvetlili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tech her bude asi vic. Na screenshotu je scrollbar?

I tak je to ostuda v podpore,kdyz ani cely 14 gen nepodporuje vse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel, your tech leader, your shit-maker, vasa slubotechna. Exkluzivne pre intel-1d10tov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono namalovat scrollbar v Illustratore nie je zas az tak velky problem, zeano :)

Osobne si myslim, ze cele to je o marketingovom vareni zo starej backory. Nejako nevidim dovod na i7 / i9 riesit optimalizacie vykonu 6+ rokov starej hry, ktora na tom lieta ako besna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Total Annihilation, no to jsem hrál jako malej (vydáno 1997), to je super, že na ní ještě myslí.
Jinak jsem rád, že jsem tehdá pořídíl 12400F, ten nemá žádná malá jádra, takže nemusím nic řešit. Navíc se starým biosem mi jde i AVX512 ;)
A podpora jen pro 14kové CPU je jasná - je to šance, jak je alespoň malinko odlišit od 13ek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ja to beru stejne, intel upravou firmware nemeni jenom cipsety desek ale nove i procesory...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho nebaví číst ty vypoceniny od g6free a ostatních místních trollů, tady dávám do placu skriptík pro Greasemonkey / Tampermonkey, který vás toho utrpení zbaví: https://pastebin.com/S01QfwLX

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cili si to zhrneme:

->Kuli 12, 13 a 14 generaci intel procesoru je nejlepsi mit Windows 11 protoze zasrane atomy
->Kdyz mate zajem o Intel Cryo Cooler chladici reseni, volte jenom 10, 11, 12 a 13 generaci
->No a kdyz mate zajem o dalsi vojeb v podobe IAO, jina volba nez 14 generace vam nezbyva

Intel: vojebaci jadra, prohnuty socket, spotreba atakujici 400W, bez AVX-512 a nove jenom 6 jader, v priprave sou ale jiz dalsi uzasne novinky jako 32 atomu, bez SMT/HT, socket LGA 1851, cili vyckejte, bude, na konec to ze nase externi grafiky stoji za hovno a rovnou jej pribaluji k jinym svedci o vysoke pruraznosti nasich produktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba Socket LGA1851 bude foldable, podobne sel vyvoj displayu, akorat nevim k cemu by to bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.