Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Cryo Cooler, procesorový „mrazák“, končí. Na >360W Core i9-14900K nestačí

a to bolo vysmechu a pohorsenia pred cca dekadou ked AMD zo zufalsoti uviedlo FX 9000 s TDP 220W (a zrejme to aj tolko zralo), to bola strasna nehoraznost vtedy, ked horna hranica nenazranosti CPU bola vtedy 125/135W

dnes je horna hranice u intelu-dementelu uplne bezne a v pohodicke 253W (vsade je to oficialny udaj, a na strankach intelu) s poznamkou ze vendor si to moze nastavit ako chce a ked si ventor na prislusnej znacne fosne pre prislusny model v biose nastavi ze limit nebude, tak to proste bude zrat skoro 400W, aby bol porozovatelny nejaky vykonovy rozdiel, pretoze su to vsetko iba mierne optimalizovane refreshe kóóóóre 12000/13000 (sem-tam s pridanymi kripel atomami)

v pripade intelu sa teda jedna o zufalost na druhu !!!

to intelove spatne zrcatko neocisti od hoven ani lucavka kralovska

16C32T R9 s TDP 170W a PPL 230W realne zeru cca 200W, na 230W sa ani nedostavaju

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy to žralo strašně moc a stejně to nemělo výkon. Dnes to má aspoň výkon, ale hlavně, toho výkonu je tak strašně moc, že normální uživatel dnes vystačí s něčím co má spotřebu klidně v řádu jednotek W.

Kdo neumí/nechce nastavit limity, tak holt má vysokou spotřebu, u mě procesor žere tolik, kolik mu dovolím. Ale i kdybych nechal u takových Intel procesorů Intelem navržené limity, tak ten Intel bude žrát méně než AMD, protože právě to AMD může standardně překračovat TDP neomezeně dlouhou dobu, pokud je dobře chlazené, u intelu může překračovat pouze po krátký časový úsek, pak jde na PL1, což je ta hodnota PL1. Díky tomu se Intel více drží hodnoty TDP než AMD, je to známý fakt a platí už dlouhá léta.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

"Díky tomu se Intel více drží hodnoty TDP než AMD, je to známý fakt a platí už dlouhá lét"
.. co ty jeste nevymyslis...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ad stavebni stroje, ten vykon byl tak mizernej, ze fura stavebnich stroju funguje dodnes bez problemu.
Pokud bude nekdo neco nastavovat tak si to muze nastavit jak u Intelu tak AMD a CPU se budou drzet tech hodnot (AMD ECO mode proste jede CPU do 65W) Pokud uzivatel nic nenastavi, tak u Intelu zalezi na vyrobci desky a u AMD se CPU bude dosahovat maxima cca 20% nad TDP. U V-cache to je vzdy pod TDP. Nechapu kde beres ty nesmysly, ze Intel zere min nez AMD

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Budeme se tvářit technicky a třeba nám ten blábol někdo zblajzne...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"normální uživatel dnes vystačí s něčím co má spotřebu klidně v řádu jednotek W"

No az tak optimisticky by som to nevidel. By si sa divil kolko HW prostriedkov (CPU vykonu a RAM) zere dnes podnikovy NTB riadeny GPO politikami a preplneny podnikovym bloatwarom. Z vlastnej skusenosti: treba 16 GB RAM, lebo 10 GB zozere skutocnost ze je to podnikovy Win11 NTB a nie domaci Win11 NTB. Nasledne je z podobnych pricin (ze je to podnikovy NTB) zozrany vykon celeho jedneho jadra a teda 1/4 vykonu 4C8T Kóóóóre a nie nejakeho 4C4T Atomu.

Ale v zasade do 35W APU/CPU sa dnesny user typu "teta sekretarka" zmesti a nepotrebuje 253W ani 364W CPU 16C24T CPU. Treba si ale priznat ze 4 normalne vykonne kóóóóre jadra su dnes treba aj tete sekretarke. S dvoma ňadierkami by mohla pocitovat v istych situaciach (nejake updaty, scany cez GPO, SCCM ... v AD podnikovom prostredi) mierny diskomfort :) a ked by mala k tomu iba 8 GB RAM, tak si to moze ist hodit ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vás bych za IT nechtěl, takové ještěrkoviny vydávat za aktuální info :-D . To s PL1 co tvrdíte je dávno pasé, protože intel nevím v které generaci naopak až skoro vnucoval výrobcům MB neomezovat jakkoliv stav PL1. Hold je poznat za jaký tábor kopete a nevadí vám ani očividně lhát. Nespočet recenzí potvrdilo, že PL1 je nastaveno neomezeně. Ano vaše myšlenka bylo aktuální 7. generace, možná ještě 8. at nekecám, pak bylo vidět nenápadné posouvaní. Držím palce s modrou vírou, snad jedno přestanete slepě věřit a začnete si fakta ověřovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prečo to nepodporuje Raptor lake-refresh? Na napr. i7-14700 ideálny. Teda ak sa nerieši spotreba samotného chladiča. BTW, 200 W to žerie nonstop?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to asi nezerie stale 200W, ale iba v situaciach ked treba spickovy chladiaci vykon.
Aj ked vzhladom na znacku CPU, by som sa necudoval, ze to nemusi byt az tak zriedka ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

takze ku CPU, ktory zere 250W si treba zohnat chladic ktory si cucne aj 200W ??? WTF ???
tomu poviem riesenie, proste nekup to !
tragedia to vobec citat

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tragedie, ze se Intelu podarilo 200+W CPU prosadit do consument sfery PC a je to povazovano za "normalni". V dobe FX se tomu vysmivali, dneska se to stalo 'standartem'.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Protoze intel zas a znova:

->jiste lidi podplatil
->vojebava
->tezi jeste ze sveho jmena

Tradice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tradice je potřeba zachovávat.
Ještě pár let a mohou si podat přihlášku do kategorie "nehmotné kulturní dědictví UNESCO".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já po upgradu na Ryzen 7700X čuměl, že teplota procesoru skoro okamžitě v zátěži 90°C, hledal jsem problém a ono je to "by design". Naštěstí v UEFI lze nastavit PBO na level 3, což je 70°C a ztráta výkonu je v řádu jednotek procent. Spotřeba rapidně klesla.
Podle mě se Intel i AMD tak trochu zbláznili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, mrazák nechat na řízky a core i9 nechat na skladě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ground Breaking Thermoelectric Technology" - z levných autochladniček rovnou do vašeho PC. Teda nevím, co má být na termoelektrickém článku tak strašně přelomového. Pravda, asi to nikdo do té doby nepoužil v běžném consumer CPU chladiči, čemuž se ani nedivím, neboť vzhledem k tomu, že tento článek pro svoji funkci spotřebuje nemalou energii, tak to docela prostrádá smysl. Jako aby chlazení samo o sobě bralo 200W...komu to přišlo jako dobrý nápad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Pravda, asi to nikdo do té doby nepoužil v běžném consumer CPU chladiči .."
Ice Cap - 80486DX
To už je tak dávno, že už se na to stihlo zapomenout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nepochybně, google mi ani nenachází žádný odkaz, jak to vypadalo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle reseni je klasicky intelí reseni:

->chladic sezere 200W, ty vole, to me podrz
->obycejny 8 jaderny procesor s debilnima atomama si cucne 364W
->kdyz se vratime ke 13 gen. spotrebou kolem ~300W, to mame s chladicem rovny pul kW(!)

Bylo to dalsi proprietární intelí reseni, musite mit konkretni intel cpu, desku s intel chipsetem a OS, jinak to nerozchodite..., nove si intel se 14 generaci jiz 3x nasral do kalhot(~0% rozdil ve vykonu, ~spotreba vyssi o ~100W, ~sme vedeli ze to pujde do prdele...)

Jako delam v informatice jiz od roku 2004, ale poprve vidim aby nekdo svazal procesorovy chladic ciste na procesor, konkretni generace procesoru, zakladovou desku a OS, ze se podpora toho "AI" ovladaciho sw od intelu posle do kytek, tomu sem veril, cili dalsi vojeb.

Pripomenu tenhle dalsi inteli 1,5 GB OC vojeb(Pro Core i9 potřebujete jinou verzi programu než Pro Core i5 a Core i7):

https://diit.cz/clanek/intel-vydal-vlastni-oc-software

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho mi vychádza že počítače s procesormi Intel sa budú môcť zapínať len v zime a aj to v nevykúrených miestnostiach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj. A s tím, jak se bude globálně oteplovat a nebudou zimy, tak v létě si Intel nikdo při smyslech nezapne. :D
---
Pro českou mládež nepolíbenou Slovenštinou dodám, že "kúrenie" je topení, nikoli kouření. Nevykúrená cimra tedy není nezakouřená, ale nevytopená (jako teplem, ne vodou).
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já pamatuju jednu místnost vykouřenou i vytopenou zároveň, tenkrát to byl tedy Athlon a prdlá trubka u vodního chlazení připojeného na 400l akvárium. Vykouření pak bylo zásluhou startek a tak jednou do roka jsem majiteli ze zdroje vynadal oranžovou kouli ze směsi prachu a dehtu...
Peltiera tam původně chtěl také ale na to bohužel nedošlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.