Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel dostal $8,5miliardovou dotaci, výhodné půjčky a 25% daňovou úlevu

Takže nakonec dal Biden jen Intelu? To by bylo sprostý i vůči AMD, jak k tomu přijdou?

Plyne z toho jediná možnost, musí teď AMD dát peníze na kampaň Trumpovi a to by bylo, aby po jeho zvolení nějaká ta dotačka nepřišla taky. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na me to pusobi tak, ze neresili nedostatek vyvojaru, obchodniku, administrativnich pracovniku a marketaku, ale jde o strach z pekarenskeho prumyslu, pricemz AMD sve pekarny davno prodalo.
To ale neodpovida tomu, ze nic nedostane ani Micron.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problem je vo vyrobe Waferov ak USA začne v 2026 vojnu s Činou na Taiwane ako ma naplanovane a USA armada splni čo slubila že prve bomby dopadnu na TSMC, tak svet by prakticky ostal bez čipov, preto USA na rychlo stava zavody v USA Irsku... čas sa krati preto ta 100 miliardova dotacia a preto všetke EUVL stroje skončili u Intelu a žiadna Korea či Taiwan.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jak můžou mít USA naplánovanou válku s Čínou na Taiwaně na rok 2026, když tam ani Čína není?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

USA počítá s tím, že když obsadí Taiwan, tak že tam Čína vtrhe. Myslím, že tento předpoklad je správný a že pokud by USA obsadily Taiwan, tak že tam Číňané opravdu půjdou.
Pro Taiwance je to nepříjemná situace, když je dvě velké země chtějí zachraňovat každá před tou druhou.

Osobně si ale myslím, že obě velké země blafují a nakonec tam nepůjde ani jedna. O čipy se teda nebojím. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč a jak by USA obsadily Taiwan. Tuhle teorii slyším poprvé. Čína chce připojit Taiwain od vzniku ČLR, takže to akorát záleží na době a jejích možnostech jak moc to deklaruje, a možná na konec i provede. Ovšem to s USA fakt nechápu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Standardní dezolátská mluva. Za válku nemůže přece velký vůdce, on byl "donucen" ukrutnými imperialisty.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

blbí dezoláti ako ty pôjdu mašírovať na ukruinu, agent Pávek s fialenkom vybavil, takže v 2026 už budeš dávno hnojť RUSKÚ černozem a nejaký Taiwan/Čína ťa vonkoncom nebude trápiť!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zalez do blázince, ruské hovado.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tam končia debili ako ty, idiocia, mentálne poruchy, poruchy osobnosti, kámošov tam máš dosť!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Díky, že jsi sdělil vlastní diagnózu :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Touhle reakcí bys byl v diskuzi za frajera možná někde na základní škole. Ostatně tam ses asi někde mentálné zasekl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechcea jit s tim svym dezolatksym slovnikem na jiny server, lepe nekam, kde slunce nesviti?
Silne mi pripominas bolsevicka mirotvorce s komunistickou retoriku z predlistopadu 1989. Ti take nalepkovali vsechno a vsechny kolem sebe antisocialisticky zivly, kriminlisticke zivly, nepritel socialismu, narusitel socialistickeho souziti, atd..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ty máš nejaký vplyv na udalosti, že máš niečo chápať? pre usáckych poskokov je plno vecí neznámymi pojmami, takže oni "nechápu" vždy, keď usáci zasa niekde vo svete niečo dokurvia...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl mít na něco vliv? Když už se něco stane, tak to není zas tak komplikovaný pochopit. I když s tím člověk nesouhlasí. Ovšem vymyšlené teorie právě na tom pochopení často drhnou, protože jsou překombinované. Mě přijde dost překombinované, že USA chtějí obsadit Taiwan, aby na ně Čína zaútočila a USA mohly teda zničit TSMC továrny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Západní propaganda s tebou mává. V Číně zase nikdo neví nic o tom, že by mělo hrozit nedobrovolné připojování Taiwanu. Co jsem slyšel od člověka, který v Číně žije, tak se tam o tom nemluví, ale když na to přijde, tak jejich propaganda zase říká, že chtějí obsadit Taiwan USA.

A je samozřejmě otázkou, kdo je blíž pravdě, Jestli to, co se povídá na Západě nebo to, co se povídá v Číně.
Osobně si myslim, že blafují obě strany.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tys zjevně nežil za komančů- Co se povídalo ve státních médiích (a jiná nebyla) měla strana plně pod kontrolou. Plná huba boje za mír a přitom rozmisťovali "mírové rakety" SS20. A to samé je v Číně. Navíc Si ale i při zasedání toho jejich parlamentu násilné připojení nevyloučil...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Maminko, Tatínku, já se bojím Pershinků.
Neplač, neplač milé dítě, SS20 ochrání tě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proboha ty jelito, zjisti si kde všude jsou a byly rakety USA a jak to bylo s raketami SSSR na Kubě - ten příběh je obecně známý. To je jako vyčítat Japonsku obezitu populace skrze tlusté sumisty z pozice Američana.

Začít můžeš tady.
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_United_States_military_operations

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nauč se nejdřív, kdy se instalovaly SS20. Ne, netýkalo se to Kuby...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nejde konkrétně o SS20, ale tvoje konstatování o míru, které se netýká jen SS20.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak si zase vybíráš, co chceš....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chápání kontextu se v tvém případě naučit nedá. Ty tvoje raketky sloužily jen jako příklad, kterým jsi chtěl něco dokázat. Válkuchtivost komunistů ve srovnání s kapitalisty - což je blbost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je skvělý, když se mi snažíš tvrdit, co jsem chtěl napsat. Ty jsi fakt jak ty komanči, ty taky věděli líp než ty, co si myslíš..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Tys zjevně nežil za komančů- Co se povídalo ve státních médiích (a jiná nebyla) měla strana plně pod kontrolou. Plná huba boje za mír a přitom rozmisťovali "mírové rakety" SS20. A to samé je v Číně."

Z tohoto TVÉHO vyjádření jasně vyplývá kritika komunistického režimu ČSSR (a Číny), kvůli jejich údajně vyšší vojenské agresivitě než tzv. Západu, což je směšná fabulace.

Mimochodem, tvrdit tohle v dnešní době, kdy vyplylo napovrch cynické hnaní ukrajinců na zbytečnou smrt, protože přeci zisky amerických korporací za to stojí - nejsi tak trochu ignorant? Viděl jsi ten rozhovor Stoltenberga v americké TV, kde argumentoval zaměstnaností američanů? Neviděl, protože sleduješ jen propagandistická státní média v ČR. Nějací mrtví ukáčka jsou jim u pérdele...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Především to bylo o tom, že média vlastněná stranou lžou to, co si strana nadiktuje, což ovšem nerad slyšíš. Jinak plán za týden na Rýně byl jistě čistě obranný :-)
A zbytek už jsou zas jen bláboly, které sem proruský červ potřebuje protlačit

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nech ho, ať si myslí co chce. Takových jako on je tu spousta, a nepřesvědčíš je o ničem jiném, protože nic jiného vidět nechtějí. Pořád pojedou tu svou ohranou písničku o tom, jak byl geniální stratég Vovka zatažen Bidenem do třídenní války, kterou vlastně nechtěl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

USA napadení Číny nevyloučily a napadení TSMC na Taiwanu také ne. :-)
Aneb, když někdo něco nevyloučí, neznamená, že je to potvrzené.

Jasně, nemá smysl se s člověkem ovlivněným propagandou hádat. Zajímavé je, že státní média pod kontrolou strany se příliš neliší od soukromých médií vlastněných miliardáři.

P.S. Všimni si rozdílu, ty se navážíš do jedné ze stran a druhou opěvuješ, já nevěřim ani jedné. Kdo z nás je větší realista. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nevěříš prý ani jedné, přitom sem, poslední dobou píšeš samé pročínské kraviny. Na rozdíl od čínské strany tady nemáme jen jedno médium, které má patent na rozum. A pokud jde o soukromá média vlastněná miliardáři, je to různé. Třeba Nova radši bulvár a politice se prakticky vyhýbá, zato Babiš v Dnes/LN jede tvrdě svou propagandu.
A navíc zase kecáš. USA o žádném napadení Číny nemluvili, USA mluvili o obraně Taiwanu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Co jsem slyšel od člověka, který v Číně žije, tak se tam o tom nemluví, ale když na to přijde, tak jejich propaganda zase říká, že chtějí obsadit Taiwan USA."

Ja sa čudujem, že tu zo seba robíš debila. Asi si nikdy nepočul/nečítal, ako Čína sústavne robí prelety okolo Taiwanu a narušuje ich výsostný priestor a testuje ich obranu a reakcie. Takže ty si počul od nejakého týpka z Číny, že oni sú tí dobrí a to USA chce napadnúť Taiwan. A vieš vôbec povedať, prečo by to USA robili? Aj to obsadenie Taiwanu, aby Čína zaútočila je čistá fabulácia. Čo by z toho USA mali okrem rozbitých tovární? Však terajší stav im vyhovuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, vyhovuje ... pokud by Čína nechtěla "vzbouřeneckou kolonii" Tchaj-wan připojit k pevninské Číně (politicky, ne geograficky). :-) A to tady RedMax, Mirda a další nějak nechápou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se moc divit, když ti po tom tvém bludném výblitku napíšu, že jsi schizofrenický magor?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

magor si jedine ty, posledné zvyšky mozgu ti zožerie fentanyl!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"USA obsadí Taiwan" .... no to je ale blábol. To jste vypotil sám nebo máte nějaké noty? Takováto rétorika byla za bolševika, když nám vtloukali do hlavy, jak "ten nás ten zlý imperialista (= USA) chce obsadit". A stejná rétorika je nyní používána v ruSSku. Že by tedy noty odtud? :-o

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě je to opačně: pokud někdo začne válčit, bude to Čína, která teď řeší velké ekonomické a vnitrpolitické potíže a je poměrně pravědpodobné, že toto pnutí bude řešit válečnými výboji. Směry jsou v podstatě dva: Taiwan a Rusko.
V případě že cíl bude Taiwan, je logické, že nikdo nebude chtít nechat TSMC Číně.
Pro Intel je tahle finanční injekce na první pohled skvělý bonus, ale také to znamená vzdálení se reálnému konkurenčnímu boji, takže se z něj může stát druhé IBM - nakonec Intel taky může zjistit, že už je zcela nekonkurenceschopný a závislý na dotacích od státu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ak Čína rieši veľké ekonomické a vnútropolitické problémy, čo potom ussáci? rozkladajú sa za pochodu a ekonomika sa drží len na vyciciavaní sprostých eu-debilov a vojny riešia bez prestávky prakticky furt. za pár rokov sa stratia sami v sebe a ak skončí aj petrodolár, bude to definitívny koniec!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

máš to těžký :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hroznej canc.
Je to přesně naopak, Čína ekonomické potíže řeší ekonomicky a to sice vývozem jakéhokoli zboží kamkoli. Vnitropolitické potíže řeší obvykle doma a narozdíl od EU a USA do toho vnější státy netahají. Tím neříkám, že se mi popravení vnitřních nepřátel státu líbí, ale minimálně je na Číně sympatické, že si svoje problémy řeší doma!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ešte by si vnútropolitické problémy a popravy riešili niekde vonku. :-)
Ty si fakt magor.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

https://twitter.com/sentdefender/status/1770624084964942203?s=20

"Chinese Military Expansion said now to be on Level not seen by any Nation since World War ll, as since 2020 the PLA has added over 400 Combat Aircraft, 20 Major Warships, and Tens of Thousands of Ballistic and Cruise Missiles to its Inventories."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Exportem nevyřešíš deflaci, tedy že ceny všeho padají a do toho jim RMB (Yuan) posiluje. Exportem nevyřešíš kolabující nemovitostní sektor, který dělá nějakých 30 % čínského HDP a skutečnost, že v něm má většina číňanů své úspory či investice, podobně jako češi. Exportem nevyřešíš obrovskou nezaměstnanost mladých a také to, že kvůli deflaci se platy lidí v Číně snižují a oni po dlouhé době chudnou.

PS: To co jsem zmínil je jen špička ledovce, těch problémů mají mnohem víc. Například dluhy (60 % projektů pás a stezka BRI je v nějaké formě platební neschopnosti), obludná míra korupce ve všech sférách společnosti s armádou v čele, ojebávání každého a všeho na úkor kvality, ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že to, co získají ostatní výrobci tam prostě jen není napsané, protože to nezveřejnili. Jestliže Intel dostane 8,5 miliardy, tak zbylé peníze z 52 miliard se rozdělí mezi ostatní ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by hloupý to nacpat jenom intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to znie logicky, ale takto to nefunguje - zvyšné peniaze zožerú rôzne agentúry, t.j. kľudne tam môžu byť skryté peniaze pre Izrael, ktorý má "akože" vývojárske firmy pre Intel, ale skončia na prach v Gaze a okolí!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Takže nakonec dal Biden jen Intelu?“

Prozatím bylo zveřejněno schválení dotace pro čtyři subjekty, Intel je čtvrtý a dostal násobně víc než tři předchozí dohromady ($35 milionů pro pro BAE, $162 milionů pro Microchip a $1,5 miliardy pro GlobalFoundries). Kdo další a kolik dostane, zatím není známo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Takže nakonec dal Biden jen Intelu? To by bylo sprostý i vůči AMD, jak k tomu přijdou?"

AMD nemá továrny na výrobu čipů, Intel ano . Četl jsi vůbec na co ty peníze byly určeny ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eni treba hned hledat spiknuti. AMD dotaci nedostalo pac si nezazadalo. Nehodla totiz zadne cipy vyrabet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Kojot: No na Slovensku to už vedia všetci rusofili...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tchorčokovi dezoláti pôjdu bojovať na Taiwan za blavu! rovnako ako by ich tchorčok bez mihnutia oka poslal na ukruinu!!!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ano, americky vlastenec Tchorcok je najlepsi !!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

snad si podpisal, ze za Slovensko bojovat nebudes, chudak

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Blíží se AMD Game Changer v notebookách 14".
Ryzen 8845HS, OLED 2,8K HDR 120Hz, USB4, FHD kamera se záklopkou, Windows Hello, podsvícená klávesnice, RAM ve dvoukanálu, SSD 4x Gen4, bez samostatného GPU, hliníkové šasí.

https://psref.lenovo.com/Detail/IdeaPad_Pro_5_14AHP9?M=83D30022CK

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem teď pořídil 7840U a jsem navýsost spokojen, výkonu to má na rozdávání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Na výkon sere pes, zásadní je výdrž na baterii", řekl klasik.
Poslední roky máme ve firmě Lennova T495 s Ryzeny 3500U. Před rokem nám na to plácli Win11 (upgrade z Win10) a výdrž na baterii klesla na 2 hodiny. IT nechce řešit. Jak řešíte tyhle věci ve firmě? Tohle vypadá na nefunkční správu baterie na straně ovladačů Lennova, jinak nechápu, jak můžou nové APU s Win11 držet 10 hodin na baterii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké, ale z tohohle bych blil:

Memory Slots - Memory soldered to systemboard, no slots, dual-channel
Max Memory - 32GB soldered memory, not upgradable

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny produkty s LPDDR4/5(X) jsou pájené a nikdy tomu nebylo jinak.

Někdo vkládá naděje na LPCAMM, ale to by ještě zvýšilo cenu, požadavky na výšku i plochu a navíc je to standard napůl k ničemu, protože moduly s větší kapacitou budou větší a pokud bude notebook dimenzovaný jen na malý modul, tak stejně upgrade nebude možný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no-X , prosím, normálně to nedělám, ale nešel by ten "miro zmizet a bejt zmizelej"?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napomádovaná opice + skript

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen slaboši a obecně lidský odpad vyzývá k něčemu takovému. Miro nenapsal nic hrozného a pokud bys byl skutečně objektivní, tak vidíš, že spíše reakce na něj jsou útočné a bez argumentu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

aha, ked kazdu vladu, pod ktoru patrime alebo sa hlasime, alebo sme partnermi aj my, tj EU, Zapad, USA nazyva fasistami, tak nenapisal nic hrozneho a vsetci na neho chudacika kokota utocia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To se někdo má. K nám se dostane leda Latitude 5550

https://www.dell.com/en-us/shop/dell-laptops/latitude-5550-laptop/spd/la...

Btw geforce MX nahrazeno rtx 2050

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ v Alze vidím len s NVIDIA GeForce RTX 3050 6GB za 1409 €.
Ale už je tam aj rozbalený kus za 1229 €. Takže niekto to už aj vrátil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto je ale protektcionisticke podporovanie vlastnych vyrobcov. Toto napriklad kritizuje vrchnost EU v Cine. A kedze vrchnost EU je spravodliva a meria vsetko rovnakym metrom, ocakavam nejake cla na vyrobky Intelu zo strany EU uz v dohladnej dobe

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

máš zmysel pre humor :-) ako to skončilo s miliardovou pokutou Intelu za protekcionistické obmedzovanie výrobcov pc voči AMD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel nějakou pokutu za "nekalé praktiky" AMD uhradil.
Ovšem stylem .. málo a pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nezaplatil nic, nedoslo ani na finalni verdikt..

'' While the CJEU will make the final ruling in the coming months ''
https://www.pymnts.com/cpi_posts/google-addresses-criticism-over-changes...

jenom se mu dari vysi pokuty snizovat a placeni odkladat.. pokuta se ma tykat let 2002-2006 a byla 1,2 miliardy usd.. snizili to na 0,4 miliardy usd a pri zapocteni inflace je to realne tak sestina puvodni vyse.. Biden jim naleje 8,5 miliardy na tovarny, 3,5 miliardy za zruseni toho tajnyho projektu, takze par set milionu uz intel ani nepociti.. stejne si ale myslim, ze to budou dal rozporovat a odkladat.. nakonec nezaplati nic nebo par drobnejch..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.