Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel HD Graphics, Intel Centrino

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Novoroční oslavy máme za sebou a tak se můžeme směle pustit do práce. První ráno prvního pracovního týdne roku 2010 zahájíme povídáním o nových procesorech společnosti Intel, které jsou vyráběny 32nm „HKMG“ procesem, tedy alespoň z té menší části. Procesory totiž obsahují dva kousky křemíku a jeden z nich je stále škádlen 45nm litografií. Je v něm paměťový řadič, PCI Express řadič a integrovaná grafika. V té menší 32nm procesem vyráběné části je pak dvoujádrový procesor s 256 kB L2 cache na každé jádro a 4 MB sdílené L3 cache. Aby to bylo „zajímavější“, nesou tyto procesory několik jmen: od Core i7 až po Pentium, ale to zatím Intel neuvádí, to přijde až později. Core i7 s integrovanou grafikou je navíc prozatím jen pro notebooky, Core i5 a Core i3 také pro desktopy. K tomu celkem sedm nových čipsetů (tři desktopové, čtyři mobilní) a tři bezdrátové síťovky Centrino pro notebooky. Ještě se v tom vyznáte? Pokusíme se vám to trochu rozmotat, protože Intel v tom dělá skutečně velký zmatek (jehož smysl nám vskutku uniká)…

Kapitoly článků

2.  Intel HD Graphics, Intel Centrino

Z povídání o grafice plynule přejdeme k jejím vlastnostem, které stručně shrnuje další tabulka. Ta je jakýmsi srovnáním integrované grafiky v čipsetu Intel G45:

Intel HD Graphics - Media Features

Intel HD Graphics - Architecture and 3D

Sami vidíte, že změny oproti GMA X4500HD jsou spíše kosmetické a týkají se především záležitostí kolem přehrávání multimédií. Fajnšmekry možná potěší podpora Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio na HDMI výstupu.

Dolby TrueHD na displeji DTS-HD na displeji
(Ukázka z receiveru Sony STR-DG2100, zdroj: materiály Intelu)

Intel Centrino Wi-Fi Lineup

Ještě než se podíváme na samotnou anatomii procesoru, musíme zmínit nové Wi-Fi adaptéry. Jestliže doteď právo označit notebook značkou Centrino označoval pro jejich výrobce povinnost zkombinovat určitý Intel procesor, čipset i Wi-Fi, nyní nastává poměrně zvláštní změna. Centrino se totiž stává názvem pouze pro Intel Wi-Fi. Přichází Centrino Ultimate-N 6300 s podporou všeho, co kdy bylo ve Wi-Fi vymyšleno, dále tři verze Centrino Advanced-N 6200 (z toho 802.11n podporuje jen ta nejvyšší) a k tomu ještě kombinace Wi-Fi a WiMAXu v podobě Intel Centrino Advanced-N + WiMAX 6250. Obrázek níže pak prozrazuje cosi o úplně základní verzi „Wi-Fi Centrina“, tedy Centrino 1000, které má zpomaleno odesílání na 150 Mbit/s (příjem je nadále 300 Mbit/s).

Intel Centrino Wi-Fi Calpella

A nyní již k té anatomii procesoru. Již několikrát bylo zmíněno (a ví se o tom už hezky dlouho), že nové procesory jsou tvořeny dvěma kousky křemíku, jeden vyráběný 32nm procesem, druhý 45nm procesem. Výrobci notebooků tak ušetří nějaké to místo v návrzích základních desek, protože mohou počítat pouze se dvěma čipy: procesor a PCH (Platform Controller Hub).

Nehalem Platform Repartition - ze tří čipů na dva

Ve své podstatě se původní severní můstek trochu rozdělí, jeho větší část se přesune do procesoru a menší do „jižního můstku“ (dnes onen PCH). To už jsme v podstatě zažili s příchodem Core i7/i5 pro patici LGA1156, nyní je to ale o to markantnější, že se do procesoru nastěhovala grafika, do té doby součást severního můstku. Interně se však nadále jedná o „tříčipovou“ architekturu: dva čipy v procesoru, třetí PCH.

Tři čipy na platformě Penryn, dva na platformě Westmere

Rozdíl je kromě zabraného prostoru v tom, že „CPU“ a „severní můstek“ v procesoru spolu komunikují nikoli přes FSB, jako „za starých časů“, ale skrze QPI (Quick-Path Interconnect), což je především podstatně rychlejší. Nebojte, rozdíl mezi rychlostí přístupu do paměti u těchto procesorů a u dosavadních LGA1156 procesorů nepoznáte, protože i u LGA1156 procesorů Core i7/i5 bez grafiky, které jsou tvořeny jedním kouskem křemíku, interně komunikuje paměťový řadič s CPU „Core“ částí také přes QPI, takže se prakticky vůbec nic nemění. Kvůli grafickému výstupu zde navíc procesor komunikuje s čipsetem kromě DMI také přes FDI (Flexible Display Interface), nějak se obraz dostat ven musí a Intel zvolil takovéto řešení.

Když jsme nakousli tu úsporu místa, musíme zmínit jednu věc. To, že notebook bude obsahovat procesor s integrovanou grafikou, neznamená, že tam nemůže být přidána grafika další od jiného výrobce. Volitelnou možností je totiž přepínatelnost grafik za chodu.

Intel Switchable Graphics

Při provozu na baterie tedy vypnete výkonnou přidanou grafiku a pojedete na integrovanou v procesoru, naopak pokud budete notebook napájet ze sítě, můžete pro hraní náročnějších her zapnout grafiku přidanou, to vše za chodu bez nutnosti restartovat PC. Něco podobného slibovala Nvidia (HybridPower), jenže realizace v praxi jsme se nakonec nějak nedočkali. Rovněž u AMD už hodně dávno hovořili o PowerXpress, opět se však teorie a realita nějak nesetkaly. Víme pouze o jednom stařičkém notebooku s přepínatelnou grafikou – Prestigio Nobile 1590W, tenkrát ještě s Pentiem M, čipsetem i915GM a integrovanou GMA900, kde bylo možné fyzickým přepínačem volit mezi ní a do MXM slotu přidanou GeForce 6600 Go 128MB, nebo ATI X700 128MB (podle osazení). Vzhledem k podpoře ve Windows Vista a Windows 7 (ve Windows XP to skutečně mohl být jistý problém a výrobce takového řešení spíše „vařil z vody“) tak nějak očekáváme, že se této funkce letos skutečně dočkáme v nějakém notebooku s „oficiálním posvěcením od Intelu“, což bude pochopitelně záviset na výrobci notebooku (Intel tuto možnost podle našeho názoru připouští především z důvodu krytí vlastních zad, aby měl něco proti úřadům, které po něm půjdou za „vyštípávání“ konkurenčních grafik a zneužívání už tak dominantního postavení na trhu GPU, i když v jeho případě se o zneužívání zrovna tohoto postavení moc hovořit nedá, integrované grafiky Intelu na trhu vedou spíše „shodou okolností“ díky dominanci na trhu s CPU a podle našeho názoru se to touto integrací GPU do procesoru ještě zlepší).

Kapitoly článků
2.  Intel HD Graphics, Intel Centrino

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí procesory vyráběné 32nm technologií

Úterý, 5 Leden 2010 - 06:49 | Jakub Ševčík | Taky se přidávám, ASUS K50AB má v chipsetu ATI...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:35 | Vojtěch Miškovský | Existuje spoustu notebooků, které umí přepínat...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:19 | Anonym | ee deska :)
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:18 | Anonym | 2xvasek: Podle testu evidentne cpu s VGA je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:16 | Anonym | Core i5 a i3 popr. pentium G6950 s VGA maji podle...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:54 | Rado | Nie je mi zrejmé kde sú pripojené 2 x DDR3. Je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:15 | Anonym | no napriklad to prepinanie grafik je mozne aj na...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:12 | Anonym | Jenže ona je podstatně lepší než ty dosavadní. Ať...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 15:14 | Anonym | Intel a integrovana grafika? ::PUKE_SMILE::
Pondělí, 4 Leden 2010 - 14:23 | Anonym | Strana 3, uplny zaciatok: Vpravo je procesor...

Zobrazit diskusi