Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel hodlá převzít kontrolu nad taktováním „Sandy Bridge“

Intel to nejspis dela z dvou duvodu. Vsechny jeho CPU od C2D dal jdou hrozne snadno tocit jen na ukor spotreby. Navic mam takovej dojem, ze cim mensi vyrobni proces tim vic plati, ze je CPU dobrej kus a jde taktovat nebo proste nefunguje. Druhej duvod je urcite srazeni cen desek. Kdyz se vyrobci az na par OC desek nebudou moct honit v tom kolik maj cool fazi a vpodstate ani hlasat ze jejich desky jsou lepsi, protoze maj lepsi OC, tak pujde o cenu. To je pro intel jedine dobre, protoze on na deskach nevydelava a chipsety musej vsichni kupovat tak jako tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel chce viac zarábať na K variantách procesorov. Lebo z toho, že niekto si kúpi procesor za $100 a vytočího ho zadarno na výkon procesoru za $500, nemá ani $.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda, ze nema ani dolar - ma presne 100 dolaru :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehmm, keď si kúpi procesor za $100, tak tých $100 má.

Pochopiteľne bolo myslené ako rozdiel do tých $500 ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že taktování stejně nebude dneska skoro nikomu neschází. Já už jsem třeba přestal destkop zcela používat, na vše mi stačí obyč. notebook s i7 620M/5650/8GB RAM/X-25M(Acer 5740G). Taktovat nemůžu, ale protože CPU jede prakticky pořád na 3,1-3,2 GHz tak to ani nepotřebuju. Prodej notebooků už před nejakou dobou překonal prodej desktopů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás dokáže notebook plnohodotně nahradit desktop?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V určitém segmentu jistojistě, hlavně v obyčejným domácím použití (surf, email, fotky do labu apod). Dokonce i já - programátor - díky dockině už desktop nepotřebuju... Mobilita je cíl :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele jacku, tak nám ještě napiš cenu aby každému došlo, o kolik jsou notebooky s nižším výkonem dražší než desktopy. Složitější a dražší opravy notebooků si nechám od cesty stejně jako, proti desktopu, směšné displeje:). Když někdo musí mít mobilitu, tak jinou možnost nemá, ale jinak...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Notebook nemá šanci plnohodnotně nahradit desktop. Používám book také, ale nedovedu si představit, že by mohl nahradit desktop. Je sice móda tvrdit opak, ale reálné to prostě není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj Acer 5740G měli v Alze za 23000 s DPH + 8GB RAM za 7500 a X25-M za 5000 z CZC. Zkuste si spočítat, na kolik vyjde podobný desktop a zjistíte, že to taky vyjde na 20-25000. Jediné v čem notebooky výrazně zaostávají za desktopy je výkon grafické karty. 5650 má cca 1/4 výkonu desktopové 5850ky, ale když trochu snížím rozlišení a detaily, tak můžu bez problémů hrát všechny nové hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vynechám to SSD a máme tady notebook za 30500 Kč. Pro desktop sestavu odečtu 5000Kč za slušnou nefulhd 22" co svým komfortem(velikost) rozdrtí jakýkoliv notebookovský LCD a zbyde mě 25500 Kč na samotný PC.

RAM 8 GB na desktop stojí cca 5000 Kč a tudíž mi zbývá celých 20 500Kč na zbytek PC bez RAM. Za tu cenu se na desktopu dá sehnat bez problému Quad co Core i7 620M porazí i bez přetaktování(i v single thread aplikaci). O grafice už si sám napsal, ale 1/4 ti zřejmě nepřijde jako dost velký rozdíl - zajímavé. A to nemá HD 5850 ten nejlepší poměr cena/výkon. Řeč čísel je neúprosná - kdo nepotřebuje mobilitu a koupí notebook, tak udělá chybu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se k jack.fx. Sám používám NB a plně mi dostačuje. HD 5850 nepoužiju, když hraju, tak webovky, nebo staré oldschool. Tento NB mám i v práci, nemusím udržovat 2 počítače, aby měly stejné data. Když chci jít do jiného pokoje, s NB můžu. Můžu si ho vzít na záchod, kdybych potřeboval. Když chci pracovat na něčem v práci i doma, nepotřebuju synchronizovat. Desktop by byl pro mě krokem zpět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NB je dobrý na práci, může si ho vzít člověk kdekoliv (sám pocituju rozdíl s NB na školu), ale zase desktop umožnuje to co NB nikdy, lepší chlazení, jednoduší výměna, větší možnosti co se týče konfigurace a atd...tu nikdy NB nedožene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě ta cena ... :) Ta taky vychází lépe pro NB. Nebo si myslíte, že by mi firma koupila domů desktop?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě jsem dokázal, že cena lépe nevychází. Pro záchodové uživatele je notebook vhodnější, stejně jako pro lidi co potřebují mobilitu. HD5850 není jediná desktopová grafika - HD 5750,HD 5670, HD 5750...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si to myslel takhle : desktop v práci + desktop doma vs. jeden notebook, tak máš pravdu, že desktopové řešení vychází při stejném výkonu o něco dráž - škoda že to je Pyrrhovo vítězství.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky zaostávají výrazně nejen v grafickém, ale v celkovém výkonu. Pokud vybereš notebook a podle jeho parametrů (výkonu) k němu vybereš komponenty pro desktop, vyjde vždy mnohem levněji. A pokud si lidi k booku koupí dock + monitor + klávesnici a myš, protože se na booku dělat pořádně nedá (subjektivní závěr), tak je cena opět někde jinde. A samozřejmě s větším monitorem i výkon mobilní grafiky...

Pokud někomu book vyhovuje a stačí, nic proti tomu nemám. Ale komfort, cenu a výkon nikdy oproti desktopu neobhájí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem si predstaviť na akom NB by som asi upravoval fotky. To na tých vyblitých displejoch?

Alebo ktorý NB v rozumnej cenovej hladine používa IPS panel?
Predražené nechcem ... http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5583

Porovnanie kvality ... http://www.anandtech.com/show/3509

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad jasné, na komfortní práci je třeba si k notebooku připojit externí monitor, klávesnici, myš, 500GB usb disk atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To znamená, že k už "relatívne" drahému notebooku, si mám ešte dokúpiť x príslušenstva aby som z toho mal niečo použiteľné a bude to zaberať rovnako miesta ako desktop?

To si radšej rovno kúpim ten desktop...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že káčka budou mít své nastavené hranice je trapný. By je klidně mohli rovnou prodávat s max. frekvencí bez odemčenýho násobiče.

Pokud by někdo zpochybňoval význam taktování, tak ať se laskavě koukne na dosažené výsledky (Core i5 750, Core i7 920, Phenom II X4 955 atd.) s jen málo zvedlou spotřebou a obrovským nárůstem výkonu přesahujícím mnohem dražší kousky - taktování se jednoznačně vyplatí. A ten výkon navíc využije i moje matka co jen prohlíží net/fotky, má antivira a občas něco "zazipovává".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych se rád podíval, o jak málo se ta spotřeba zvedne, nebyl by nějaký link? Ať máme stejný úhel pohledu :-)

V poslední době zjišťuji, že jedinej killer CPU je flash, což v 90% je nechtěný reklamní flash (řešeno) ale nárůst stream videa (ať si kdo chce říká, v mainstreamu zatím jen flash, okrajově DivX) už mě vyvolává vrásky na čele - jedině tam ten výkon asi fakt potřebuju (jako enduser) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán asi neumí používat google. Hele na tomshardware byly kvalitní testy, ze kterých například vyplývalo, že 45nm Intely je výhodné provozovat na 3,6-3,9GHz(výkon stoupne hodně, spotřeba nijak podstatně). U AMD je to podobné hlavně díky Black Edition. Jedinej killer CPU je flash? Tomu ani nemá smysl odporovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nu díky za ochotu. Už se těším na časy, kdy na dotaz, kdy mi jede nejbližší vlak mi průvodčí se škodolibou radostí vpálí do ksichtu, že neumím používat google...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by ses zeptal arogantním způsobem "Docela by mě zajímalo, kdy ten vlak pojede, nebyly by nějaké informace?" tak by tě spíš poslal někam.
+ smajlík naznačující, že já kecám....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tim flashem souhlas, kdyby aspon pod kazdym flash prehravacem byl link toho videa aby se to kazdymu otevrelo v jeho oblibenym prehravaci, treba MPCHC kterej to stejny video prehraje s 10× mensim zatizenim procesoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, chtěl jsem jako další počítač pořídit intel, ale vypadá to, že se právě připravili o zisk ze mě a znovu podpořím AMD :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dočkej času, zatím to není definitivní. Taiwanci jsou šikovní - třeba něco vymyslí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase třeba já jako člověk, co netaktuje, protože nemá proč, bych tohle uvítal. Intel procesory jsou už tak výkonné, že nevidím smysl v dalším navyšování výkonu ("nepotřebuju se chlubit velikostí pindíka" a mít "delšího než ten druhej o vytahanou předkožku"). Takže pokud to tu platformu doopravdy zlevní, já budu jen rád, přetaktovávání je mi totálně ukradený. Jen mi něco říká, že se tak asi nestane (tedy že ta platforma zase až tak znatelně nezlevní).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jeste porad vidim v taktovani smysl - a to (krome par profiku co neco pocitaji) jednoduse ve hrach.

Ve chvili kdy ma hra simulovat chovani nekolika desitek, nebo stovek postav, tak nestiha poradny zadny procesor. Viz treba ARMA 2, X3 apod. A pokud nekdo vyrobi 32 jadrovy 6 GHz procesor, tak ten v budoucich hrach taky nebude stihat, protoze se zesloziti algoritmy pro AI pro realistictejsi chovani.
Holt Matrix s dnesnimi a zitrejsimi CPU jen tak nehrozi .... vse je pomale.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro většinu činností stačí, to souhlas. Ale když si chci převést nějaký to video, tak je celkem rozdíl jestli jede cpu na 3 nebo 4.5GHz... Plus, jak zmínil kolega, ty hry.
Ale jestli ta výroba zlevní, řekl bych že intel si ten rozdíl hezky strčí do kapsy a cena zůstane stejná...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně to vidím taky tak že pro nás zůstane vše stejně drahý + nebudeme mít OC. To by jedině výkon za kačky musel být lidovej ve všech segmentech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.