Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel kritizuje mobilní procesory AMD, střílí však do vlastních řad

Pro Intel musí být situace na trhu bolestivá. Podíl AMD v noteboocích přes léto stoupl na téměř 20 % a v serverech překonal 23 %. Intelu se to nelíbí - namísto lepších produktů však nasadil marketing…

Intel se ve druhém pololetí letošního roku potýká se složitou situací v mobilním segmentu. Má dostatečné výrobní kapacity, poptávka po noteboocích se drží lépe než poptávky v desktopu, ale společnosti navzdory tomu klesá tržní podíl. Naopak roste AMD, která s 19,5 % dosáhla nejlepší pozice v novodobé historii.

Podobně pozoruhodný je vývoj v segmentu notebooků. AMD se totiž podařilo podílem v mobilním segmentu (19,5 %) překonat vlastní podíl v segmentu desktopovém (19,2 %). To by samo o sobě nebylo poprvé, v minulosti se to už párkrát stalo. Bylo to však vždy v důsledku nějaké dočasné anomálie (např. když Intel nestíhal vyrábět a dal přednost desktopu před notebooky), která postupně odezněla. Nyní se však žádná podobná anomálie nekoná (nebo alespoň nic takového není známo) a navzdory tomu podíl AMD v noteboocích z kvartálu na kvartál stoupl o celá tři procenta. Unikátní na tom je i absolutní hodnota podílu, která dosáhla téměř 20 %, což je v novodobé historii společnosti rovněž nemá obdoby.

Intel se rozhodl se situací něco dělat, zvolil však marketingovou strategii postavenou na kritických slajdech. V mnoha ohledech však střílí do vlastních řad, neboť ukazuje, že jeho nabídka je technologicky slabší a značení procesorů zavádějící ve srovnání s tím, co kritizuje u AMD. Zveřejněnou prezentaci zahajuje vtipnými obrázky:

(Intel)

Dále už to ale příliš vtipné není. Intel upozorňuje, že AMD skrývá, že mobilní Ryzen 5 7520U je postavený na architektuře Zen 2 z roku 2019.

Pro začátek lze konstatovat, že první APU s architekturou Zen 2 bylo vydáno v roce 2020. K ostatnímu později. Intel dále Ryzen 5 7520U srovnává s Core i5-1335U vydané na architektuře Raptor Lake v roce 2023:

Toto tvrzení už drhne poměrně významně. Všechny procesory z řad Raptor Lake, Raptor Lake-refresh i chystané Core x (bez „i“) jsou s výjimkou několika high-end modelů přejmenované modely Alder Lake. Připomeňme, že již kupříkladu vyšlo najevo, že Intel Core 7 150U není levnější variantou Meteor Lake, ale již čtvrté jméno pro křemík, který již byl použitý v řadách Core 12. generace (Alder Lake), Core 13. generace (Raptor Lake) a Core 14. generace (Raptor Lake-refresh). Zatímco u žádného z těchto procesorů Intelu z názvu nepoznáte, z jaké architektury vychází, v případě AMD generace Zenu uvedena v názvu na předposledním místě. Intel tedy v některých ohledech ohýbá pravdu a v jiných (např. že Core i5-1335U je nejnovější architektura Raptor Lake) vysloveně lže.

Zásadnějším problémem na srovnání Ryzen 5 7520U s Core i5-1335U je však něco jiného. Oba produkty cílí na zcela jiný cenový segment a nelze je vůbec vnímat jako alternativy. Zatímco kompletní notebook s Ryzen 5 7520U, operačním systémem Windows 11 a pouzdrem pořídíte za $349…

Notebook Acer s procesorem AMD Ryzen 5 7520U (Amazon)

…Core i5-1335U od Intelu stojí $340 samo o sobě - bez notebooku, pamětí, disku, operačního systému, brašny:

Procesor Intel Core i5-1335U stojí $340 (Intel)

Nejlevnější notebooky s tímto procesorem Intelu začínají na ceně o téměř $300 vyšší ($619) než notebooky s kritizovaným Ryzenem. Intel si toho je zjevně vědom, neboť na jiném místě prezentace už Ryzen 5 7520U nesrovnává s Core i5-1335U, ale s Core i3-N305:

(Intel)

Jenže i když v rámci tohoto slajdu zůstaneme pouze u srovnání segmentu „entry“, stále to není zcela košer. Intel se zde skutečně vyšvihl: Barevné sloupce jsou postavené na výsledcích z benchmarku Crossmark. Crossmark je benchmark vyvinutý společností BAPCo, což není nic jiného než ona Intelem financovaná firma, která po léta vyvíjí testy na míru pro hardware Intelu. Zkrátka když procesory Intelu v nezávislých testech nevítězí, zasponzoruje si Intel vítězství v testech BAPCo.

Druhá rovina vychází z historických událostí, které na našem webu sledujeme od roku 2002. Tehdy totiž vznikla nezisková organizace BAPCo, autor testu SysMark. Jedním z jejích zakladatelů byl právě Intel, který - jak se později ukázalo - v ní měl hlavní slovo. Přestože po založení do BAPCo vstoupily i další značky, mimo jiné AMD, po vydání několika dalších verzí SysMarku zjistily, že na podobu testů nemají na rozdíl od Intelu žádný vliv. V roce 2011 tak demonstrativně BAPCo opustily AMD, Nvidia i VIA, aby tím veřejně demonstrovaly, že BAPCo je one man show Intelu. Tehdejší starší vice prezident AMD Nigel Dessau prohlásil, že soudobý SysMark sice provede asi 390 testů, ale na výsledném bodovém hodnocení se relevantně podílí pouze 7 z nich a AMD ani ostatní členové BAPCo nemají pravomoc na tom nic změnit. Jako další příklad zmínil, že ačkoli o polovinu levnější sestava AMD nabídne jen o 7 % nižší výkon (delší čas potřebný ke zpracování) než sestava Intelu, je výsledné skóre spočteno tak, že sestava Intelu dostane o 40 % vyšší bodové hodnocení.

Ani sponzorovaným vítězstvím to nekončí. Zatímco Intel kritizuje AMD za technologicky zastaralý Ryzen 5 7520U, který má prý zavádějící značení, sám v tomto segmentu jako alternativu nabízí Core i3-N305. Core i3-N305 však ve skutečnosti není žádné Core, jak by se z názvu mohlo zdá, ale osmijádrový Atom. Ten rovněž nenabízí moderní instrukční sady (AVX-512), navíc však nepodporuje ani SMT/HT a jeho IPC je nižší než u Zen 2 (při 4,4 GHz dosahuje jednojádrového výkonu v GeekBench 6 1280 bodů zatímco Ryzen při 4,3 GHz nabízí 1336 bodů - obojí dle databáze CPU Monkey).

Intel AMD vytýká netransparentní značení - v situaci, kdy architektonickou generaci u AMD vyčtete v názvu, zatímco u Intelu nevyčtete nic a ještě procesor postavený čistě na Atomech vydává za „Core“.

(Intel)

Další dvě výtky Intelu už v tomto kontextu působí jen jako parodie sama na sebe. Stará architektura AMD (Ryzen 5 7520U) totiž má 15W TDP a při doporučeném nastavení AMD 20W limit. „Nové“ atomové Core i3-N305 má při 15W TDP Intelem doporučen PL2 limit 35 wattů. Při dodržení doporučení výrobce může být spotřeba „novinky“ Intelu až 2× vyšší než u „vykopávky“ od AMD.

(Intel)

Intel dále hovoří o tom, že notebooky pro vzdělávání musejí být vybaveny nejnovější technologií. Neupřesňuje, jaký technologický aspekt má konkrétně na mysli. Instrukční sada to nebude, neboť ani Zen 2 v tomto ohledně nezaostává (Intel nepodporuje více než AVX-2 ani u novinek, AVX-512  má v portfoliu mobilních procesorů pouze AMD). Že by Intel mohl mluvit o výrobní technologii? Pak nejspíš zapomněl, že vykopávka od AMD (Ryzen 5 7520U) je totiž vyráběna na 6nm (tj. EUV) procesu TSMC oproti původnímu 7nm Zen 2, zatímco Atom vzniká na procesu Intel 7 (starším procesu bez EUV).


Hesla o tom, že ne všechna jádra nabízejí nejlepší výkon, že dochází ke skrývání architektur nebo že je zapotřebí, aby mobilní procesory podporovaly nejnovější technologie, si měl Intel nejprve rozmyslet a zauvažovat nad tím, zda neplatí o jeho vlastních produktech dvojnásob. Zvlášť za stávající situace, kdy se chystá v roce 2024 vydat další řady produktů postavené na křemíku, který je na trhu od roku 2021 s generací Alder Lake. Případně když už i názvy jako Celeron a Pentium byly použitím Atomů natolik zdevalvované, že je zrušil a namísto toho Atomy propašoval do řady Core. O instrukčních setech a výrobních technologiích nemluvě.

Zdroje: 

Intel

Diskuse ke článku Intel kritizuje mobilní procesory AMD, střílí však do vlastních řad

Pátek, 15 Prosinec 2023 - 08:52 | bager | ze amd ojebava s nazvama vime vsichni, ale diitko...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 21:48 | tombomino | jsem to prehlidl :)
Středa, 6 Prosinec 2023 - 20:22 | ventYl | Uz som ju sem hodil rano, ale link je v odpovedi...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 17:43 | tombomino | Tady jeste odkaz na GamersNexus. kde tu...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 14:17 | VladoCZ | To je dobrá ubohost od toho Intelu.
Středa, 6 Prosinec 2023 - 09:28 | mayday | OK, ako fanda APU som si teda spravil drobný...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 09:13 | melkor | Klasika je klasika a Majklos klasik není. 1)...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 08:31 | ventYl | Dockali sme sa! https://www.youtube.com/watch?v=...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 00:23 | peliculiar | "3500U má 8 GPU blokov, a tá nová 7520 má...
Středa, 6 Prosinec 2023 - 00:14 | peliculiar | 3500U (12nm) Zen+ / Vega ≠ 7520U (6nm) Zen 2 /...

Zobrazit diskusi