Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel má zájem o nový Xbox, chtěl by nahradit AMD

Zdroj: Shutterstock

Microsoft vybírá partnera pro vývoj a dodávek čipů do nové generace Xboxu. Krom AMD a Nvidie se obrátil i na Intel, který má o získání této zakázky eminentní zájem…

Příští rok tomu bude 20 let, co je v herních konzolích společnosti Microsoft zabydlená AMD (počítáme-li tehdy ještě samostatnou ATi). Mezi tím, konkrétně v roce 2013, se dostal hardware AMD také do konkurenční konzole Sony Playstation. Zatímco Sony je podle zvěstí z branže svým dodavatelům „věrná“ a její politika funguje spíše stylem „když to funguje, nešťourej se v tom“, kdy je zřejmě prioritou neztratit spolehlivého partnera a začít na vývoji nové generace co nejdříve, v případě Microsoftu je filozofie jiná. Cílem je s každou generací nasbírat co nejvíce nabídek a hodnotit je do poslední možné chvíle, aby byli potenciální partneři motivováni zvýhodňováním svých nabídek.

Tentokrát je k podobnému kroku Microsoft obzvlášť silně motivován, neboť se oproti dobám přípravy minulé generace leccos změnilo. Nvidia má nyní k dispozici i výkonnější procesorová ARM jádra a Microsoft je s ohledem na rostoucí podporu ARM architektury v rámci svých operačních systémů svolný k jejímu nasazení, bude-li v tom spatřovat nějaké výhody.

Na druhé straně se Intel z výrobce procesorů posunul do pozice firmy, která je schopná dodat nejen procesorová jádra, ale také grafické řešení a k tomu i vlastní výrobní kapacity. To je potenciálně zajímavé nejen pro Microsoft, ale zejména pro Intel, který jeví o získání zakázky zájem hned z několika důvodů.

Výhoda #1: Zapojení grafické divize

Intel se v současné době potýká s několika problémy. Jedním z nich je jeho grafická divize. První generace grafických karet ARC se dočkala obrovského zpoždění, nedosáhla vytyčených cílů a mimo jiné se prakticky nedokázala dostat do notebooků.

Mobilní verze těchto GPU se nyní začnají objevovat na desktopových kartách (vymetání skladů, viz např. druhý odkaz ve zdrojích) a krom toho se proslýchá, že druhou generaci grafik Arc, Battlemage, by Intel vůbec v mobilní podobě z důvodu nezájmu nemusel vydat. Proniknutím do Xboxu by Intel jednak získal odbyt pro své grafické čipy a jednak by tím přinutil vývojáře k optimalizacím pro jeho architekturu, což by mu usnadnilo vstup na PC trh.

Výhoda #2: Zapojení továren

Dalším z problémů, který by Intelu získání zakázky pomohlo vyřešit, by byl nezájem o výrobní kapacity nabízené v rámci IFS (Intel Foundry Services). Intelu se od ohlášení těchto služeb nepodařilo získat téměř žádné zakázky. V podstatě není divu, neboť vlastní výrobní linky čím dále méně využívá i samostný Intel, který vyrábí grafiky u TSMC, akcelerátory u TSMC, nyní již také součásti procesorů u TSMC a vypadá to, že s generací Lunar Lake k TSMC přesune i výrobu procesorových jader.

Z námluv u UMC to pak vypadá, že by rád na externího partnera převedl i výrobu podložek (na které se vrství dlaždice), jež dosud vyráběl vlastním 22nm procesem. Podle MLID měl Intel nabídnout Microsoftu výrobu de facto za výrobní náklady, aby tím zvýšil obrat divize IFS a udělal jí zakázkovou výrobou pro významného zákazníka reklamu.


Prozatím nelze jednoznačně říct, kdo zakázku na nový Xbox dostane. S ohledem na informace, které padly ve finanční zprávě AMD, je však možné, že se ji tato značka nebude snažit získat skutečně za každou cenu. Prodeje konzolí totiž klesají (navzdory skutečnosti, že nová generace je ještě daleko) a ačkoli AMD v posledním kvartálu zaznamenala růst prodejů jejích samostatných grafik pro PC, příjmy z čipů pro konzole velmi výrazně klesly. Taková situace může přinést úvahy o tom, ve kterém segmentu je využití dostupných lidských zdrojů z ekonomického hlediska efektivnější. Z pohledu Microsoftu však změna dodavatele nese určitá rizika - Microsoft není slepý a jistě vnímá rozpory mezi tím, jaký hardware Intel v posledních letech na papíře slibuje a jaký reálně dodává. I když nabídka Intelu může být z hlediska výrobních nákladů a kapacit zajímavá, rizika zpoždění, nedosažení parametrů nebo nepřesvědčivé energetické efektivity nejsou zanedbatelná.

Zatímco výrobce SoC pro příští generaci Playstation se tedy zdá být jistý, dodavatel řešení pro nový Xbox pravděpodobně ještě vybrán nebyl (nebo alespoň definitivní rozhodnutí drží obě strany pod pokličkou).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel má zájem o nový Xbox, chtěl by nahradit AMD

Pátek, 9 Únor 2024 - 14:08 | Lotrandor | Ten Intel je v rumors, protože se uvažuje o Big/...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 22:53 | rathanuviel | Jmenovat by se mohl Talkie toaster. "...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 21:03 | melkor | Co to je za hroznou babiznu? To je bysta Vaší...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 18:35 | hajčus | Fuj, zvednul se mi kufr... aha, on je to...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 08:15 | Pety | Jasně, dalo by se čekat něco jako 10% nárůst...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 07:08 | melkor | U některých jedinců člověk nikdy nevi. Když...
Čtvrtek, 8 Únor 2024 - 01:26 | JoHnY3 | Pecky jako Startfield, Forspoken a Golumn ... a...
Středa, 7 Únor 2024 - 23:13 | DDR0 | nu oni v Intelu už se trochu otrkali u spolupráce...
Středa, 7 Únor 2024 - 21:46 | Pajka | tak to vypadá, že nový xbox buď nebude vůbec nebo...
Středa, 7 Únor 2024 - 21:39 | RedMaX | Že by zakázku na nový Xbox získala NVidia, tomu...

Zobrazit diskusi