Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Meteor Lake = výkon Raptor Lake s poloviční spotřebou. Bude i pro desktop

keca/nekeca, holt az bude, tak budeme chytrejsi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vim ze bude na 100% odklad, tradice intel-u, 6 jadro by jim v desktopu sezral malokto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vinik problemu - nesystemovy clovek ja chci ja chci. Dlazdice jsou technicky podstatne dale nez ciplety od amd, to beru. Vypada to nakonec, ze si milostdama nadiktovala toho moc a dopadlo to 50% vystupem. Dlazdice ce povedla, jadro cpu ne.

Mit jednu procesorovou rodinu je pekne, ale patrne te krave slehlo v palici ne?

- prechod na novy proces intel 4
- prechod na dlazdice
- prechod na jednu procesorovou rodinu
- prechod na efektivnejsi spotrebu o 50%

Chapu to spravne nebo se mylim, ze zahlcovala vyvojovy tym zenskym pindanim a v te zmeti ja chci si zapomela vyzadat vykon cipu o 20% nad predeslou generaci?

Mylim se nebo kam se vytratila strategie intelu tik tok?

A pinda dal, proc ji intel nevyhodi? Od pohledu je jasne, ze te technicke cinnosti moc nerozumi a neumi realne odhadnout co je mozne stihnout.

Mozna se pokousela zopakovat uspech intel core 1, ktery byl revolucni. O to vice duvod ji vyhodit, aby uz dale nekecala a neslibovala.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mas tam par nezmyslov. Ze vraj Core 1 revolucny. To az Core 2.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Dlazdice jsou technicky podstatne dale nez ciplety od amd, to beru.“

Zdroj?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Malíček levé ruky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě by to skutečně zajímalo, protože se s tím názorem setkávám opakovaně. Přitom Intel spojuje křemík s roztečí spojů 36 μm:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/Z7JWf9QX8NCoKBexNVGXji.jpg

AMD (V-Cache) s roztečí spojů 9 μm:
https://www.club386.com/wp-content/uploads/2022/03/Milan-X3.png

Intel má rychlost rozhraní maximálně 128 GB/s (víc „scaleable fabric“ Meteor Lake nepodporuje), AMD s V-cache až 2,5 TB/s.

Tak by mě zajímalo, čím se ta pokročilost projevuje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak vidí, že CPU čiplety sú na substráte a nedotýkajú sa vôbec I/O čipletu (V-cache ho nezaujíma), a má urobený záver = AMD čiplety sú pozadu za Intel dlaždicami. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více kusů křemíku na společném interposeru měla AMD už na Fiji v roce 2015. Třeba Instinct MI300A dodává AMD už druhý kvartál a ta má interposer o řád větší než Meteor Lake (cca 3000 mm²) a krom čtyř funkčních čipletů ještě nese HBM. Ale Intel má holt pokročilejší marketing. Stačí pár slajdů a všichni věří, že je technologicky s dlaždicema na špičce :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pekne, ze ma AMD na trhu cpu za $10000, ktery neco podobneho jiz ma. Technologie AMD je ocividne pekne draha. Nebo spis to neni technologie AMD ale TSMC, ktery si necha priplatit?

Nicmene Intel s tim prichazi do bezneho spotrebitelskeho segmentu s cenou CPU za $100. Tato technologie muze otevrit prostor pro 32-jadrove CPU do hiperf desktopu. Jinym zpusobem zatim vice jak 16 big jader do desktopu v dnesni dobe vmestnat nejde.

Je v tom obrovsky rozdil. Cetl jsem slajdy od Intelu, pochopil jsem, ze implementace technologie neni uplne nejefektivnejsi a maji tam jeste mezery, to vsak casem dotahnou. Technologie Foverosu je nadejnejsi protoze ji lze patrne pouzit i do low budgetu, AMD v teto chvili ma pouze ciplety na plosnem spoji, coz povazuji za polovicni reseni.

Ze ma interposer 36um podle me by nemelo vadit.

O te V-Cache vubec hovorte, je to shit reseni nic ve zlem, na jednom cipletu V-CACHE a na druhem vubec nic. Opet optimalizace vyhradne na pocitacove hry, ale pokud budu chtit takovy procesor pouzit v pracovni stanici, patrne z toho nemusim byt az zas tak moc nadseny.

AMD konzumni trh silene ojebava a prilis se zameruje na sportgaming a pocitacove hry, coz je segment, kde se jejich CPU prosadily jiz pred mnoha lety diky distinktivne silnejsi FPU. Intel ma zase CPU, kde vam OS a bezne aplikae svisti podstatne rychleji.

Ted neberu v potaz Epycy nebo Threadrippery, ale bezne dostupne CPU v obchodech a zde to na strane AMD neni zadna slava.

Mozna jste necetl slajdy Intelu, ale jejich reseni (nebo spis odkoupene od Foverosu) je urcene na skutecne ciste modularni skladani procesoru za prijatelnou cenu. Pak by casem nemel byt problem nacpat na jednu dlazdici 32 jader. Protoze sam jste to psal v jednom clanku o AMD, ze se jim vice jak 16 jader (2 ciplety) technologicky na jeden kus tisteneho spoje pro mainstream nedari do prijatelne velikosti vmestnat. Mozna tento problem nejakym jinym zpusobem vyresi Intel prostrednictvim Foverosu. Ja bych skutecne rad videl na trhu 32 jadrove Intel i9 jinak nez 8P+24E.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli to je technologie za 100$... zatím oznámili ntb za 40k+ takže to nic levného nebude, když vezmete, že top model je vlastně i5. Použití interposeru je pokrokovější ale mnohem dražší varianta, takže já předpokládám že meteory budou jen v barebone/mini-PC a pokud se dostanou i do desktopu budou mnohem dražší než srovnatelný RL-REFRESH...
36um není proces ale rozteč propojů, měl by být vyráběn jestli se nepletu na 14nm, a to bude násobně dražší než klasický substrát (který stačí na ryzeny), který tam musí být i tak...
A u Intelu tu cenu zabije to že velkou část výroby přesune do tsmc a za ty části bude zákazník platit marži dvoum firmám a interposer k tomu, takže i kdyby takto spojili třeba 4 dlaždice po 8bigC tak to stejně levné nebude(proti monolitu ano)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase keců.
Rozumíš vůbec tomu co plácáš?

Žádné odkoupení:
Foveros is a high-performance three-dimensional integrated circuit (3D IC) face-to-face-based packaging technology designed by Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Opet optimalizace vyhradne na pocitacove hry“
„Ted neberu v potaz Epycy nebo Threadrippery“

Co je tohle prosím za logiku? Herní CPU AMD se nepočítají, protože jsou moc herní a profesionální CPU AMD se nepočítají, protože jsou moc profesionální. Kyselo je moc kyselé, bramborák moc bramborovej :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

so vsetkym sa da suhlasit okrem "Dlazdice jsou technicky podstatne dale nez ciplety od amd"

proste kecy zenskej co drizda "ja chci, ja chci", nerozumiem preco sa vobec tomu nejaky IT portal na tejto planete venuje

ja chci vesmirny vytah, ja chci tisicku tomakamakov na planete s vykonom 100 GW kazdy, ja chci aby sme smerovali ku kardashevovej civilizacii stupna 1 (momentalne smerujeme k sebazahube)

prizemne ciele: ja chci kufrik s 2 milionmi €

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je slovo "chci" potvrzením toho, že to tak bude? Třeba jenom chce, ale nic se nekoná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak přijdou weby jako třeba Cnews.cz, které napíšou, jaké MÁ Intel procesory - zatímco on je jen slíbil nebo dokonce jen naznačil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a takto vznika imidž intelu (pisu o nom na weboch ktore nemaju s IT absolutne nic spolocne) u beznej tupej populacnej masy, ktora mozno uviduje ze nieco ako intel existuje (ale o AMD v zivote nepoculi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtít je hezká vlastnost.
Mít je lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

klasicka korporatni basnicka, sice nevim o cem mluvil a je jedno jestli je to pravda, ale musim u toho pusobit sebevedome, aby si kazdy myslel ze vim co delam

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

7.

Jenom to shrnu. Intel ohlasil cpu. Technologicky zase zacal s laptopy (necekane,kdyz je to vetsina trhu a jsou mensi) a to temi drazsimi. Vykon jako obvykle nenaroste nic moc,proto o nem moc nemluvi. Nove architektury v desktopu se objevi mozna pristi rok na vanoce. Cipletum rika dlazdice. Misto aby byly vsechny stejne, v nekterych jsou cpu, nektere gpu a zbytek je io a pak podklad. Narocnejsi pulku si dela u tsmc a zbytek inhouse.

Neco jsem vynechal? Vzbudte me az to nebudou slajdy ale budou recenze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsem se dival na nove video MLID a je tam info, ze MTL se chova prevazne jako 6+8 a ne 6+10 konfigurace v MT zatezi. Rucne se pry da nejak ty 2 nejmensi jadra u nekterych aplikaci aktivovat", ale by default ne.
https://youtu.be/H8ryAvX63Tc?t=521

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. „this sample was running at 100w with desktop cooling“

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak on k tomu rikal, ze je mozne, ze to byl "desktopove ladeny", potazmo "ne-notebookove ladeny" preEQ. Takze ve finalni verzi mobilniho chipu, to muze zrat podstatne min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výkon Raptor Lake s poloviční spotřebou"

Ten je fakt dobrý, ale nechajte si niečo aj na zajtra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, zitra bude pohadka o bojovem kouzelnikovi. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze to bude vpodstate stejny jako desktopovej Zen4 jen s min jadrama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to bylo jasny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.