Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel nabídl SSD Toolbox a firmwarem zrychlil svá SSD

TRIM dela neco jineho, slouzi k oznameni logice SSD, ktere bunky byly vymazany. SSD totiz nema a nemuze mit ani paru, ktere bloky filesystem vymazal a jsou volne k pouziti a ktere ne. Tyto volne bloky pak muze SSD na pozadi vymazat fyzicky a pouzit je pro rychlou alokaci novych bloku a samozrejme se tim zlepsuje wearlevelling, ktery bez TRIM moc dobre uz z principu fungovat nemuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že ta podpora je v nových Windows v základu. Dále nechápu, proč to nejde u RAIDu. To považuji za fatální nedostatek, vždyť právě u serverů s RAIDem můžeme žádat výkon SSD. Nepodpora u šifrovaných disků je sice pochopitelná, ale jistý kompromis v podobě pouštění vymazaných bloků, kdy útočník může zjistit, kolik je na disku volného místa, by asi většina uvítala. Ostatně by se dalo nastavit, že se "přizná" třeba jen část volného místa, aby disk mohl interně defragmentovat, a zbytek bude "mlžit" útočníkům.
Celkově tedy hodnotím tento produkt jako "pěkné demo" a o koupi nebudu vůbec uvažovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych chtěl dodat, že současné řešení problému označování nevyužitých bloků považuji celkově za propadák hodný pomalého trhu. Ono by stačilo v disku uvolnit každý sektor, který obsahuje samé nuly, a v OS přednostně seskupovat malé soubory na hranice 512kB a mazat za sebou pouštěné clustery. To se může zdát jako plýtvání výkonem, ale chyba lávky: Windows novější než 98 chrání citlivá data v souborech tím, že kdykoliv se aplikace pokusí číst za koncem otevřeného souboru, nebo prodlouží o hodně stávající soubor, Windows při prodlužování zapíše do nově alokovaných clusterů nuly. (W98- tam nechaly stará data smazaných souborů!) Přesunutím zápisu nul k mazání by se tedy k režii disku nic nepřidalo. A žádný TRIM by nikdo nepotřeboval. Nemluvě o aplikacích na ochranu soukromí, které mažou nevyužité oblasti.
Pokud někoho trápí obnovování smazaných souborů, tak vězte, že pod Windows dnes už nic neobnovíte (OS partition), protože systém tak brutálně swapuje a defragmentuje na pozadí, že to rozhasí během pár sekund. Nicméně popsané řešení by se jistě dalo obohatit o historii smazaných clusterů a polovinu nejnovějších ponechat bez wipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte, ze budem trochu OT.
Mam Netebook Asus Aspire One s 16GB SSD.
Da sa nejako na tomto netbooku updatnut firmware SSD ?
Ta rychlost Windows XP je totalne tragicka, nechapem, ako taky netbook mohli vypustit do sveta.
Maximalne som bol schopny updatnut BIOS zo stranky Asusu, ale firmware na SSD som tam nenasiel.
BTW... jedna sa o ten netbook z akcie Mounfieldu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*oprava... samozrejme mam namysli ACER Aspire One(nie Asus)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdenek22: asi jsi nepochopil princip záznamu a mazání dat na SSD disku a co dělá příkaz trim. U SSD je problém v tom že se musí (na rozdíl od klasického HDD) před zapsáním nových dat stará smazat a mazání navíc jde jen po bloku sektorů, takže data nesmazaných souborů nacházející se v bloku se musí zkopírovat do paměti řadiče, blok smazat a data zpátky zapsat. Příkaz trim řeší právě tohle, řekne disku které sektory se mají fyzicky smazat a disk to může na pozadí udělat, zatímco bez trimu to provádí ve chvíli zápisu nového souboru a tím zpomaluje celou operaci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna hledas tohle : http://flashfire.org/xe/
Sam to pouzivam na Asus EEE 900A

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdenek11: Nemel by OS volat TRIM prubezne, idealne v dobe kdy neni disk v zatezi? Jednou denne jit a naraz otrimovat celej disk mi prijde pomerne pitomy reseni. Vim, ze se problematika trimu nedavno resila v konferenci linuxoviho jadra a je to cela problematika je docela vorisek.
(ddoufam, ze jsem trim pochopil spravne :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na THG psali, že Win7 umí TRIM ve svých standardních AHCI ovladačích. Pak se TRIM nemusí pouštět. SSD Toolbox se používá pro diagnostiku SSD a pro TRIMování ve starších windows (než 7), nebo pokud není použit standardní AHCI ovladač od MS (například ovladač od Intel, který zatím kupodivu TRIM neumí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych hlavně rád věděl, kdy ty nové 34 nm SSD od Intelu půjdou u nás koupil. 80 GB X25-M bych bral z fleku, ale nikde není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FW ke stazeni na strankach intelu uz neni a fora se plni uzivateli, kterym po chvili SSD klekla. To vypada na slusny prusvih :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Zivan: Pokud vim, tak ke stazeni porad je... Klikni si na odkaz v clanku, je porad funkcni a jde porad o prvni verzi, zadny update!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry... Sem myslel, zes psal o Toolboxu. U toho FW je to mozne, ten jsem nezkousel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Alex_ - sam jsem si nedavno koupil 160GB u Mironetu, dodavka jim trvala asi 5 dni, takze v pohode. Zkus se kouknout na stranky http://www.mironet.cz/AdvancedSearch.asp?SearchButt=1&CatId=12712&am...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2zdenek22: "Ono by stačilo v disku uvolnit každý sektor, který obsahuje samé nuly"
jasne, takze ze ti smaze data, ktera zrovna obsahuji nuly, ti asi nevadi :)
problem je, ze kdyz FS smaze nejaka data, tak je nesmaze, ale jen vymaze zaznav ve FAT tabulce ci vymaze nejaky jiny podobny zaznam u jinych FS...rozhodne ty data zadny FS nenuluje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nestiha vyrabat SSDcka, uprednostnuje logicky vacsie trhy. Aj OEMkovia maju problemy s ich dodavkami. A ak nejake kusy dojdu, tak uz su priradene predobjednavkam. Takze treba ist do obchodu, objednat (mozno i zaplatit) a potom len cakat, inac budete cakat dost dlho.
 
C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kingston alespon nabizi 40GB verzi SSD co je na 34nm s Intel radicem... zatim teda bez toho posledni firmware, ale firmy je to jen otazkou casu nez ho zverejni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2black-dot : dik za link, ten flashfire je zazrak. Hned po restrate sa z mojho eee stalo delo - teda oproti stavu pred instLciou toho programu. Povodne som chel kupit runcore IV ,ale teraz to uz nieje potrebne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

black-dot,castielo: Zarazi mne, ze Vam to funguje. Testoval jsem flashfire na EEE901 s XP pred mesicem a nepodarilo se mi jej stabilne rozjet. Chova se to uz OK?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ten FW zase stahli.. http://www.intel.com/go/ssdfirmware/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trim nemá za úkol prodloužení životnosti buňek, ale tak jak uvedl Petrik_CZ i zdenek11 - přičiňuje se správou mazání místa, které již v budoucnu bude přímo vyčleněno pro přímí zápis dat bez mezikroku mazání(které je právě kámenem úrazu - značně prodlužuje celý zápis). Pro zájemce dalších info: aktuální Chipu (11-09) - článek o SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2xwing: stahni si ovladač z http://flashfire.org/ . Kolega má tento netbook také a říkal, že se to hodně urychlilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2TomK: tiez mam 901 a ide to suprovo , vcera som testoval aj win7 a aj tam to funguje viditelne lepsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten firmware ma problem, intel ho stopol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ Zdenek22 - to že systém butálně swapuje a defragmentuje na pozadí není důvod nemožnosti obnovy ptže systém nemusí swapovat na oddílu, kde mám data (nemluvě o tom, že je řeč tam maximálně o Widlích), a není mi nic známo o tom, že by defragmentace probíhala on-line skrytě, to je součást WOW efektu od Redmontu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.