Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel neshledává žádné výhody v přechodu výrobců na ARM

Momentalne je nejaky vazny konflikt medzi Intel a MS kvoli Windows 9 features. Intel tlaci na to, aby ARM verzia nepodporovala vsetko to, co x86. A to sa MS nepaci.. A vyostrilo sa to teraz az tak, ze MS odrezal Intel od pristupu k mnohym veciam u nich...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak potom microsoft well done +1. už ARM tegra 2 a Samsung Exynos su veľmi vykonne a do príchodu win 8 budu na trhu nastupci. Intel chce diktovat trhu smer nič viac. Našťastie MS vidí potenciál v tabletoch a uspornych notebookoch tak snad vydrží a nedá sa ovplivniť

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kampak na ty drby chodíte? když už uvádíte takovouto závažnou informaci, zkuste uvést i zdroj, jinak nemá cenu se vaším výkřikem vůbec zabývat ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj nemozem uviezt.. insider..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funkčnost stávajících aplikací je výhoda jenom do okamžiku, než si člověk uvědomí, že se dotykem stejně nedají rozumně ovládat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to platí jen pro mobily, ale v době x86 smartphonů již bude k dispozici vhodným systém i aplikace. Jinak třeba na takových x86 tabletech není problém pracovat s desktopovými aplikacemi a WIN7 už dnes, koukněte např. na toto video, které boří dost zavedených mýtů o tom, že to snad nejde, některé úlohy (youtube) jsou dokonce na x86 tabletech svižnější:
http://www.youtube.com/watch?v=f2IuEH07xBg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"to platí jen pro mobily, ale v době x86 smartphonů již bude k dispozici vhodným systém i aplikace."

hlavne, ze chces aby ARMove veci byly zpetne kompatibilni s x86 systemem. u x86 se ti zpetna kompatibilita s touchem, ktery armovym aplikacim nedela problemy, ale zazracne najednou nevadi ;) schvalne trochu poupravim podstatna jmena ve tve vete

"ale v době ARM PC již bude k dispozici vhodným systém (WIN 8 AMR) i aplikace."

jee me tak bavi exposovat tvoje klamy, to je nadhera :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je mi ARMu líto, ale přesně to, co jsem prorokoval se plní. Já už tu více než půl roku lidem vysvětloval, že to tak dopadne, ale bylo tu tolik ARM věřících, kteří nechápali že trh je čistě silová záležitost a nic silnějšího než WINTEL není. Tak snad už to po téhle zprávě pochopil každý. A pro pobavení přidávám jen pár dní starý terroristův výrok: "tak to se dost pletes. intel armu a celemu jeho trhu veri dost. a to dokonce tak, ze se tam chce co nejdrive nacpat. amd se myli, kdyz tohle vse prehlizi"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... nj .. mam typ pro Terrorist; v super.cz hledaj nove redaktory :-))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, fajn. mam typ pro andrewa: v jedlickove ustavu hledaji nove sverence ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejak se nam propadas do minusu, ne? machino machino :) kdyby intel necitil potencial armu, netlacil by se tolik na jeho trh. a nedelal by ted tak casto takovehle komentare

"Je mi ARMu líto, ale přesně to, co jsem prorokoval se plní." co nam to cpes? co se jako plni? to co bude intel tvrdit je nad slunce jasne uz roky. tak se probud. ale to, ze intel ted neco rika, jeste neznamena, ze se neco plni. az intel zacne z trhu vytlacovat vyrobce ARMu, pak se zacne neco plnit. ale jaksi se to nedeje, coz ti asi opet uniklo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim zadnou souvislost mezi Tvym prispevkem a zpravickou, takze nazyvat se prorokem je na Tvem miste ponekud odvazne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

omlouvám se za to zřejmě příliš silné slovo "prorokoval", které jsem použil. Byla to samozřejmě nadsázka :-), ti co mě trochu znají, tak ví, že jsem toto Intelovo prohlášení naprosto očekával

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je tu výhoda a to konkurence.
ARM se pěkně rozjel, uvidíme kam to dotáhnout. HW není problém - výkon se dá kompenzovat v grafické kartě.
Ve chvíli kdy pojede WIN na Armu to bude obrovksý skok kupředu.
Už se těším až budu moci psát programy pro "jednočipy x86" pod Visual Basicem.
Ten b...l a chyby, v soucasnych programech pro male procesory je neuveritelny. Pulku pracovniho casu clovek zabije studovanim chyb vyvojoveho prostredi, nedodelky kompilatoru a chyb v procesoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si situaci kolem x86 hodně idealizuješ. Psát aplikace pro SOC ve Visual Basicu... To je prostě bez komentáře...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobře tak v C++ nebo C#, ale výsledek je stejný.
V každém případě programy z Visual Basicu pro Atom běží bez problému, tak nevím proč by neměly běžet na x86, který bude nacpán do jednoho pouzdra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozved to prosim trosku, nejsem si jistej jak to mam chapat. Protoze paradoxne .Netove ziskavaji na oblibe i u velice pomalych procesoru (uz od 50MIPS)...

ackoliv jestli byl puvodne myslen Visual Basic (z ery pred deseti az patnacti lety), tak je to opravdu kuriozni myslenka ... to uz se radsi smirim se superstarym znamym c++ (kdyz sem si zvykl na C++ framework BADA pro telefony Samsung...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sebefajnovější "x86==>ARM virtualizace" nemůže nikdy být nic jiného, než emulace instrukční sady x86. Drastický pokles výkonu by byl na těchto slaboučkých čipech pro "virtualizované" aplikace smrtící.

Jinými slovy, zázraky se nedějí a jako odborníci na IT byste si to měli uvědomit včas.

Intel má pravdu, pro něj je jeho postup jednoznačně výhodnější. Čekal jste snad někdo, že bude vyrábět vlastní ARM procesory?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je naprosto přesné, nic více se k tomu nedá napsat. "Konkurence" ARMu je možná jen v "internetových" počítačích, nicméně PC je víc, než jen terminál k internetu. Na víc prostě nemá, nemá aplikace, nemá ani možnost reálně emulovat (nízký výkon), takže to dopadne jako dopadly kdysi WinNT4 pro Aplhy a PowerPC. Sice Win8 ARM edition budou, ale tím to taky IMHO zhasne, maximálně se objeví "mobilní hříčky" jaké známe z dnešních mobilů a tabletů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tynyt - je třeba nejdříve něco o PowerPC vědět, než tady budu něco říkat - nech to na nás Amigisty :-) S těma NT to bylo tak, že to tehdy už odmítla portovat Motorola (vím to od člověka co tam dělal), ale MS to klasicky obrátil ve svůj prospěch, jako že už o PPC nemají zájem :-)

Mě jinak vždycky tyto soudy baví, přičemž srovnáváme co? Docela jiné architektury OS, výkonově docela jiná CPU. Situace se mění, a těžko říct, jak to dopadne. Možná Win9 již na ARM nebudou, ne ale kvůli ARM, ale proto, že prostě opět o ně nikdo mít zájem nebude :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já si říkal, kdo asi zareaguje.. a on to náš vášnivý Rebolista :-D

Nicméně: ono by to dopadlo tak jak to dopadlo se vším "alternativním" - Crusoe od Transmety budiž zářným příkladem (a ten měl narozdíl od ARMu emulaci x86 už rovnou v mikrokódu) a z hlediska uživatele je opravdu jedno, kdo to "zabije". Navíc nedostatek aplikací koneckonců pohřbil i tu Amigu. A co není problém u mobilů - přece jen napsat nějakou nesmyslnou leč "užitečnou blbinu" je řádově jednodušší, než vyvinout dospělý "full sized" program - bude u hypotetického ARM-PC problém zásadní. Schválně, jak dlouho bude MS trvat uvedení srovnatelného Office pro ARM. V případě Maca to trvalo pěkných pár let...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na ARM bez problémů funguje desktopový Linux s téměř všema jeho programy. Takže v tomhle problém nebude.

ARM a Intel se prostě potkají na stejném bitevním poli - levných málo výkonných notebooků. Windows jsou na takových zařízeních stěží použitelný, jejich neskutečná náročnost z nich dělá těžko použitelný systém. I proto vyvíjí Intel MeeGo. Momentálně to ale má kompletně celý zabitý neexistencí ovladačů pro grafiku GMA500/600.

Ale stejný problém má i konkurence. Sehnat mobilní grafiku s funkčníma linuxovýma ovladačema je dost problém.

Každopádně Intel momentálně nabízí vyšší výkon při nižší spotřebě. Ale ať se ARM s x86 popere a já si potom vyberu produkt s lepším poměrem výkon/funkčnost/cena/spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uniklo mi něco, nebo jsme se bavili o MS? :-)

Nic proti Linuxu (na x86 platformě), ale tohle opravu není běžná spotřebitelská platforma v pravém slova smyslu. Stačí se podívat na Ubuntu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ARM se s Intelem (a AMD) popere ve třídě menších zařízení tj. smartphony. Netbooky prohrál ARM už teď, viz. pokus Toshiby a jejich Tegra (ARM) netbook o který nikdo (až na pár geeků) neměl zájem, přestože měl skvělou výdrž/hmotnost, schopnost přehrávat full HD a Android. Uživatelé smai ukázali, že jednoduše takovému zařízení nevěří a chtějí WINTEL, ať se nám to jakkoliv líbí/nelíbí, tohle jsou fakta. 99,9% netbooků je prostě x86. Velký rozmach tabletů je teprve záležitost posledního roku/dvou let. Nová generace Soc Atomů a APU však nabídne srovnatelnou spotřebu s ARMem. Můžete hádat po jaké platformě pak raději uživatel skočí - viz. jak dopadl ARM vs x86 souboj na netboocích. Pravé bitevní pole bude teprve na smartphonech, zde je ARM zaběhnutý a silný, WINTEL je však gigant, takže uvidíme, každopádně myslet si, že ARM poleze do větších zařízení je trochu mimo. Spíše x86 poleze do menších, lze to vidět na x86 tabletech už dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw AMD grafiky pod Ubuntu no problem. Zobrazí se jednoduše výzva pro instalaci "nesvobodných" ovladačů. I na laptopu mě to fungovalo stejně, nepředpokládám že na Soc (APU) tomu je jinak

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj ked sucasna mania okolo Oblakov prehrmi, stale tu bude dostatocne velky a silny firemny segment, pre ktory "blby terminal" a "data v privatnom cloude" bude prinosom, ci uz z hladiska bezpecnosti alebo spravovatelnosti. Pockaj az sa toho chopi HP, IBM Cisco+EMC, Google alebo Dell a zacnu firmam ponukat ucelene riesenia - od datacentra ("cloudu") az po tablety pripojene cez znackovu firemnu wifi. Ten potencial tam je. Len to nezacnu robit skor ako bude podpora Hardware OS "cloud" zarucena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to taky jednou říkal nicméně zopakuju....
ARM zůstane dle mě v mobilech, tabletech apod... možná se objeví i jinde (zmiňované servery apod.) ale to bude skutečně okrajová záležitost.
Je třeba pochopit že třeba právě servery jsou miliardový business a i když někdo má potřebný produkt, neznamená to že jej protlačí. Opravdu je to tak že roli nehraje produkt ale objem dolarových bankovek končící v té správné kapse...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon se dá přece zvednout. Bude to asi chvíli trvat, ale cesta už je vyšlapaná přes tablety a Android.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, výkon sa dá zvýšiť. Ale toto pravidlo predsa platí pre každú architektúru, nielen ARM. Takže v čase, keď ARM bude rovnako výkonné ako súčasné x86, tak budúce x86 bude opäť výkonnejšie ako ten ARM.
Stačí si pozrieť, aký pokrok vo výkone prinieslo oproti NetBurstu Core, potom Core2 a teraz Sandy Bridge.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áááá, spotřeba se dá snížit :-) Tohle Intel tvrdí od dob prvního Atom, jak dlouho - 4 roky? A skutek utek - pořád jaksi žáden mobil na Atomu, s počtem tabletů na Atomu bych se nechlubil :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ohledně mobilu na Atomu, co např. MAGIC W3 http://www.advancetc.com/ i když cenu, dostupnost a kde to koupit jsem nikde nenašel. Docela by se mi to zamlouvalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem tady nastane to, že není moc hráčů, kteří by se mohli technologicky rovnat intelu. Možná IBM. A to je tak všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se to nevyrábí neznamená, že to nejde. Pokud se podíváš na TDP Moorestownu a dvoujádrových Cortex-A9, má řešení Intelu nižší spotřebu. Problém bude asi momentálně v režimu spánku, kde ještě Intel potřebuje spotřebu snížit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel už vydáním prvního atomu předvedl x86 CPU se solidní spotřebou na watt... problém není ve spotřebě CPU... to jen bundle s i945... chipset, ten to zabil... dneska uz je to krapet jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, jestli to Intel udělal dobře, když prodával Marvellu (stejně jako AMD/ATI Qualcommu). Zrovna od Marvellu mám řadiče s ARM jádrem ve všech discích, tedy SSD Micron/Crucial i HDD Samsung :)

Z velkých hráčů na trhu s PC tu zůstává Nvidia a ta naopak plánuje velký nástup ARMů, asi si vzali příklad právě z těch uvedených prodejů, jejichž noví majitelé na tom začali pořádně vydělávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ne ze by nVidia mela na vyber ... x86 licenci nema tak holt musi do ARMu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K te "virtualizaci" x86 > ARM se snad slusi dodat, ze az tak nesmyslna neni ... staci si uvedomit, ze soucasne "x86 CISC" procesory jsou emulovane na RISCovem jadre uz od Pentia Pro. A nejde o nic jineho, nez microcodem pro risc jadro tvorene cisc instrukce, tak proc by nemohli byt v microcodu i instrukce emulujici ARM ? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli Win ARM 8 budou stejný propadák jak Win Phone 7, tak se Intel opravdu nemá čeho bát. Tady pořád někdo blekotá o tom co všechno musí PC umět, nemusí umět nic, stačí když se bude umět připojit na terminál :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to vzal hezky zesiroka:
X86 je nejlepsi do desktopoveho pocitace, kde ma k dispozici dostatecne chlazeni, neomezeny privod elektricke energie. Naopak ARM je idealni pro male zarizeni typu mobil, kde podava prijatelny vykon pri co nejmensi spotrebe a nutnosti velkeho chlazeni. A jak se zarizeni s X86 zmensuji (deskti, notebook, netbook, tablet) a ty s ARM zvetsuji (mobil, tablet, netbook) tak se proste v urcitem miste stretnou. osobne bych tento stret videl u velikosti cca 10", at uz tabletu nebo netbooku.
Ale mezi nama porad marne cekam na 17" LCD s integrovanym ARM CPU a OS v flash pameti jako mobil. Idealni masina na serfovani na internetu pro BFU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen se obavam ze pan Otelliny trosku podcenuje soucasnou generaci programatoru. Protoze program psany v .Netu bude behat i na ARMu. Ostatne co dneska pohani Windows Phone 7... a technologicky ma MS naslapnuto jeste dal nez konkurence, ktera take mimochodem vsadila na puvodem Managed jazyk > Javu.

Ale v zajmu intelu samozrejme neni verejne nad temito tematy uvazovat, natoz psanou formou ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak keď už ste spomenuli názory dvoch najväčších výrobcov x86 tak Vám zrešeršujem aj toho tretieho konkrétne Glena Henryho šéf-dizajnéra spoločnosti Centaur Technology (VIA x86 CPUs), ktorý samozrejme vie reálne zkomparovať x86 vs. ARM pretože VIA má v portfóliu aj divíziu ARM procesorov VIA WonderMedia SoC. a uviedol nasledovné: "In terms of function and performance ARM is years behind x86"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tenhle post. Tak už se jasně vyjádřil i ten třetí. A to jsou tu stále tací, kteří ARMu nadále prorokují prvenství před x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.