Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel po 14 letech opět zkouší „Upgrade Service“: Nový „On Demand“ odemyká Xeony

Mno, ja to vnimam nejak takto: "Nase pozice se posledni leta setrvale zhorsuji a duvera zakazniku ve firmu neustale klesa - ale my udelame vse pro to, aby to tak zustalo!" :o)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

AMD a TSMC robia niečo podobné

AMD To Raise Prices of Xilinx Based FPGA Products By Up To 25% Starting 2023, Reveals Internal Letter
Nov 23, 2022 08:00
Beginning January 8, 2023, AMD will raise the selling price of the Spartan 6 and other Xilinx FPGA products. Spartan 6 products will see a hefty increase of twenty-five percent. In contrast, the remainder of the Xilinx products will increase by nearly eight percent, with the Versal series remaining untouched by fluctuating prices.

AMD is not the only company affected this year. Intel reached out to its customers in July to raise awareness of the looming price increase of its FPGA products starting October 9, 2023.
https://wccftech.com/amd-to-raise-prices-of-xilinx-based-fpga-products-b...

TSMC Will Reportedly Charge $20,000 Per 3nm Wafer

published 1 day ago

GPUs and SoCs to get more expensive
One wafer processed on TSMC's leading edge N3 manufacturing technology will cost over $20,000 according to DigiTimes (via @RetiredEngineer). By contrast, an N5 wafer costs around $16,000, the report says.
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-will-charge-20000-per-3nm-wafer

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Před čtrnácti lety tam taky ještě byl Pat Gelsinger, že by oprášil svůj vlastní nápad?

Nicméně, já bych prostě do Xeonů přidal počítadlo vykonaných instrukcí. A každý měsíc pěkně vyúčtování - kolikrát se sčítalo, kolikrát se dělilo, kolik bylo podmíněných skoků atd. A fakturka!
Sem tam nějaká akce - na to zákazníci slyší - třeba: celý listopad bitová rotace zdarma!

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

vždyť to takhle funguje, říká se tomu cloud :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neměly onehdy některé serverové CPU nabízet odemčení podpory paměti strčením USB klíče do základní desky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v provozu už mírně postarší server, který by potřeboval o trošku nakopnout ve výkonu/funkcionalitě. Chci ho celý vyřazovat a řešit jeho odprodej, nákup nového stroje, instalace, konfigurace atd, nebo zakoupím upgrade osazených CPU a jedu ještě rok-dva-tři spokojeně dál? Co třeba takový scénář? Nechme se překvapit, jak se tohle chytí, protože Xeonový trh je něco jiného než Core trh.

Jo a nechme se překvapit, kdy s tímhle přijde AMD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě AMD zajásá a začne vysvětlovat zájemcům, že jeho hardware je plně funkční i bez zvláštního příplatku.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je přece dávno vymyšlené - SW na migraci, virtualizace, klonování..... Čím dál více mi připadáte jako diletant pane Ježku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ked mas prejst zo stareho HW a stareho OS na novsi HW a novsi OS, tam ti ziadne "migraci, virtualizace, klonování" nepomoze

ked do toho pridas aj upgrade (t.j. pomyslis si ze ejha, zabijeme tri muchy jednou ranou, napr. uz prejdeme z toho stareho Exchnage/Sharepoint servera 2010/2013 na tu 2019-tku), tam ti tym duplom zadne "klonovani" nepomoze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady přece o přechodu na nový OS ani nový HW nepadlo ani slovo. Pan Ježek psal o tom, že si odemkne jádra a pofrčí dál.... Ruku na srdce, takhle to nikdo v profi sféře nedělá (nemluvím o garážích). Pokud HW serveru nestačí, tak se koupí nový - nic se nebastlí, nevymýšlí se krávoviny. A jestli si někdo myslí, že si odemklne jádra tak cenově to vypadá blbě a limitace ve výkonu se posune jinam - RAM/OS/HDD...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono ked sa v podnikovej sfere kupuje fyzicky server, alebo bars aj ESXi pre VDI, tak sa kalkuluje dopredu cely zivotny cyklus aplikacie/infrastruktury na patricne obdobie 4-6-8 rokov so zohladninim zvysoivania narokov na vykon ci storage (napr. zozere to rocne 10% z volneho miesta atd ...).
Koniec koncov ani bezne zmluvy na zarucny a pozarucny servis serverov uz nepokryvaju starostlivost o HW nejakych 6-8 rokov odkedy sa HW obstaral ako celkom novy a vonavy.

A po takom case je na trhu uz uplne ina generacia HW, tak sa to proste cele premigruje, pokial sa da.
Hru tam zohrava aj OS. Ked nejka srakore baezi na Win Serv 2016 ci nebodaj na 2012, tak proste nemozem cakat podporu toho OS aj v roku 2030, to treba tiez zohladnovat, preco to cele premigravat na novsi HW aj OS. Drzat nieco na starom HW a OS dekadu je v podnikovom segmente pochopoitelne (servis musi byt stabilny), ale dlhsie to uz neni pochopitelne. Kedykolvek moze vypovedat HW bez servisu a OS je uz tiez fuzaty dedo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

@David Ježek: Lenže zákazník keď kupuje nový HW tak chce maximálny výkon HNEĎ a nie až keď zaplatí Intelu výpalné. A u serverových strojoch to platí dvojnásobne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Treba u grafik uz zasli mnohem dal. Tam je to o funkce orezane uz z vyroby. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba o napájení. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného mi dává smysl pouze pokud by součástí HW bylo buď FPGA, nebo něco zdánlivě podoného, do čeho by se naládovalo zákaznické zapojení. Tím pádem by se HW z pohledu zázníka upravil, vylepšil o nějaké specifické funkce apod. Ale na to máme ty FPGA, nebo případně separátní HW karty, že?
Teoreticky by to mohla být integrální součást čipu, kam by se nahrál vhodný (mikro)kód s funkčností na míru. Ale abych si jako zákazník koupil kompletní křemík se zamčenou schopností kterou si za příplatek odemknu, to mi přijde na hlavu.
To už mi připadá lepší cesta AMD, kdy zůstává základní platforma a vymění se celé CPU za novější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem s FPGA je, ze kdyz si vemu CPU, GPU a existujici "specificke" hardwarove obvody (jako decoding videa, AI akcelerace apod), tak to pokryje 99.9999% potreb, vcetne specialnich funkci. A pokryje to tak, ze to bude vetsinou rychlejsi a levnejsi nez FPGA, i kdyz je ta specialni funkce implementovana pomoci "high-level" CPU/GPU instrukci misto logiky v FPGA. Je velmi tezke najit aplikaci FPGA jinou nez prototyping, kde se to cele vyplati dat do produkcniho prostredi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, zkusme ten pohled z druhé strany. Tedy ne ze strany
- prodáváme celý hardware, ale za některé části si musíš připlatit,
ale ze strany
- prodáváme celý hardware, ale nemusíš si platit za to, co nevyužiješ.
Ten úhel pohledu je daný tím, co je výchozí cena za hardware - jestli ta plná (all inclusive) nebo ta ořezaná. Jestli je dodaný celý kus, který se postupně odemyká, je v dnešní době irelevantní. Je zde zjevná inspirace softwarem, kdy koupíš celý balík a postupně odemykáš moduly, nebo vlastně i hardwarem - SAN switche a odemykáš porty. Na trhu jsou obě varianty a to asi není úplně špatně - ať si zákazník vybere. BTW Infotainment v autě je taky licence extra :-)
Pro výrobce je to samozřejmě sen - vyrábět jeden stejný kousek hardware a s "kartičkou" ho modelovat.
Když o tom přemýšlím, tak je mi to vlastně jedno. Nevidím totiž rozdíl, jestli jsou ty CPU rozděleny podle dodatečných kartiček nebo modelových označení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No další krok je že se platí měsíční fee jako u vyhřívaných sedaček BMW což se mi osobně hodně nelíbí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

BMW jede presne ve stylu Apple a Nvidie, chces prednost v prosazovani debility? Pak si kup jejich produkt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se nelíbí spousta věcí. Třeba subscription na software místo permanentních licencí. Změna licencí z instance na celé CPU a následně na jádra. Jediné, co s tím můžu dělat, je hledat substituce. Jde prostě o licenční politiku výrobce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to zakaznici kousnou tak je to jejich volba ;)

Např. u toho BMW jsou to vsechno priplatkove polozky a mate moznost je zacvakat bud navzdy nebo rocnim feeckem ... a priplatkove polozky podle toho co bylo na BMW seznamu to byly vzdy (ano u BMW je za priplatek snad i to ze vezmete za kliku u dealera :D ).

Mnohem vetsi debilita v automotive analogii mi prijde priplatkove zpristupneni cele kapacity baterky u Tesly :D to je teprve ta správná úchylnost :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle intel-u neprejde zvlast kdyz byly vydany nove Epyc-y generace Genoa ktere nabizi jiz 96 jader, vyssi vykon a dalsi porce novych featur, jednoduse zakoupis a jedes, neresis zadna omezeni...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.