Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel přidal do nabídky levné 80GB SSD řady 335

Mám 90GB i 128GB SSD na systém + aplikace + pár her, a je fakt, že už i těch 128 GB se dá využít, když člověk chce, zbaští to do 10ti áčkových her, a vždy je dobré nechat trochu prostoru navíc, takže 80 GB bych neradil nikomu, kdo tam bude chtít dát víc jak jednu hru. :)
Například Crucial M4, jak Sata tak notebookový mSata 128GB je za velice výhodnou cenu, slibující dobrou životnost, a je to podle (nejen) mě ideální volba pro všechny "normální" uživatele. Intelovské SSD jsou už, i ty nejnižší, trochu více "enterprise", taky podle toho vypadají ceny, a je téměř nemožné se orientovat mezi všemi řadami a modely..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč. Musím přiznat že stále trpím určitou nedůvěrou k SSD. Pokud se ale rozhodnu a půjdu do nich tak budu volit ještě o kousek výše. Adepti budou od 150 GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u kapacit mezi 128 a 250GB není tak velký výběr, takže osobně pokukuju na +-250GB. Mě osobně zaujal Samsung 840 Pro. Když už se tam hodí nechat rezervu, tak radši větší ;-) Ne že by mi 120GB na systém nestačilo, ale aby to mělo význam, muselo by toho tam být víc....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na win jít pod ~128GB v dnešní době je řekl bych nesmysl... cenově vycházejí nejlépe za GB právě 240GB (sám jsem bral intel 335 240GB), což je řekl bych ideální :)
Když se podívám na svůj systém, mám 90GB zabraného místa a to tam zatím hru nemám žádnou :) ono win + swap + případně hibernace a člověk je na 50GB ani nemrkne. Přihodím k tomu office, adobe balík a další sw a 90GB jako nic... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cen/výkon sice vypadá hezky, ale 5000+ už je hodně korun. Raději si lépe sladit synergii menšího SSD s větším (starším, pomalým) HDD. Pro "normálního uživatele" mi 128 GB přijde akorát, a to i já patřím k náročnějším, takže celkem nechápu, kde ty gigabajty berete :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a já docela chápu kde je bere, sám doma provozuju ještě na starém hdd jednu 100GB partišnu a jsem taky na cca 90GB zabraného. hry? jo ty dávám už jen z principu na fyzicky jiný disk, takže 128GB mi přijde taky málo. a jako poslední uvedu příklad jednoho kámoše, ten si kdysi pořídil 120/128GB verzi OCZ Agility3. hry na tom? jo, to si vybírá co na SSD má smysl dát a co ne..... btw 240-256GB SSD jdou koupit od 4tisíc. je to opravdu tak moc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně teda naprosto nechápu proč by měl člověk na SSD cpát hry.

Jinak nejlevnější Crucial M4 128GB na CZC - 2857,-
Nejlevnější Intel 330 120GB - 2899,-
Tak o jaképak výhodnosti jednoho, či druhého je řeč.
Orientace u Intelu je jednoduchá - série 3xx pro běžné použití a je lepší vybírat s co nejvyšším dvojčíslím na konci, série 5xx pro profi využití. Co je na tom složitého? Osobně mám spíše guláš v nabídce OCZ, která má hromadu modelů a člověk aby si na to vzal nějakou rozpoznávací tabulku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No když se pak u Intelu člověk koukne na specifikace a čísla, mnohdy ten "nižší" model vypadá výkonnějši, než ten profi... A s OCZ je to ještě horší, to je fakt.
Když jsem jej kupoval, byl ještě Crucial celkem výhodnější, a hlavně do mSata měl konkurenci snad jedině v podání aData. Narozdíl od ostatních ale za celou dobu díky řadiči Marvell netrpěl porodními bolestmi SandForceu, a to se počítá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

poprosil by som expertov o vysvetlenie: vytvoril som si 10GB partíciu pre OS na samsungu 840 pro 128GB. zatiaľ z nej mám zaplnených tak 2.3 GB. v čom nemám jasno je, že keď budem prepisovať dáta na tej partícii, či to bude robiť wear-levelling po celom ssd, alebo len po tej partícii. inými slovami - je tá partícia len virtuálna, alebo reálne obmedzí prístup k fyzickým blokom na tom SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký má smysl tvořit na SSD oddíly? Wear levelling jede po celém disku, kdyby ne, akorát by jsi vybral "část disku, kterou chceš rychle zabít". Takhle je ale oddílování na SSD úplně k prdu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Důvodů může být hafo. Já mám také dva oddíly na 128 GB SSD. Je to zejéna proto, že historicky mám na D: přesměrovanou složku documents a poštovní složky Thunderbirdu. Kdybych tento systém práce rušil, musel bych předělávat spoustu asociací, co automaticky hledají data na D:\cesta a má to i velmi praktické důsledky. Například mi nedávno, kdo ví proč, přestal fungovat MS update (chodil, ale místo řetězců se zobrazovaly hieroglify a nešlo mi to dát do kupy). Tak jsem obnovil systém ze záložního image (dělám tak 1x za týden) a díky tomu, že mám poštu i dokumenty na jiném oddílu (ale stále obdařeném SSD svižností), tato nebyla dotčena, nic se neztratilo, nic jsem nemusel stahovat znovu.

Nepraktické se může jevit to, že volná kapacita druhého odílu nemůže být k dipozici Windows, když se instaluje něco většího, ale já nehraji, takže se mne to netýká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak... To je obvyklý důvod pro oddíly obecně, ale jak to není můj případ, nějak jsem na něj pozapomněl, díky.. Vliv na rychlost, jako oddílování na klasickém HDD to nemá, ale vliv na pořádek a "zálohu" dat stále ano..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak mě spíš zaujala pasáž o týdenním obnovování windows ze zálohy...
To snad používá windows98, jinak to ani není možné :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak když vypadne slovo. Zálohu dělám jednou týdně. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri presune pouzivatelskych dat na iny ako systemovy oddiel odporucam mysliet aj na niekedy velmi uzitocne VSS...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík za odpoveď. oddiely na SSD majú rovnaký zmysel, ako oddiely na HDD. keďže nemám windows, nikdy nebudem potrebovať viac ako 10GB pre OS a radšej zaplním zbytok SSD napr. root oddielmi pre iné OS.

keďže často cestujem a notebook som mal ukradnutý a na hraniciach prehľadaný už niekoľkokrát, nemám na ňom (skoro) žiadne osobné dáta, ktoré by disk zaplnili. domovské adresáre si držím na NAS v datacentre a pristupujem k nim cez NFSv4+OpenVPN.

Ak by existovalo kvalitné 16GB SSD s plným sata konektorom (nie msata), tak by som si ho kúpil. doteraz som mal na všetkých počítačoch 16GB SATA DOM, ale rýchlosť je na prd, cena vysoká a wear levelling žiaden.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už mi to připomněl i kolega... Nicméně oddíly na HDD mají vliv také na rychlost (indexace, fragmentace, hledání), na SSD zbávý jen to třídění, a případně tedy oddíly pro další OS, na které jsem nepomyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H2AN35T1XFD
moc výhodně to nevypadá, už vůbec představa, že intel bude cenově výhodný je naivní

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.