Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel připomněl AMD, že porušuje patentovou dohodu z roku 2001

Myslim si,ze to mozne je,pokud se jasne prokaze poruseni licenci - druha stranka veci je ta,ze to muze dojit tak ze dojde k nucenym uvolnenim licenci a licenci bude moci za pevnych podminek ziskat kdokoli?V tuhle chvili na tom muze vydelat jedina firma,NVIDIA...Intel pokud odrizne AMD tak bude mit problem s monopolem na platforme x86,AMD se bez procesoru X86 polozi a Intel tu licenci nekomu dat proste bude muset a jediny kdo na to ma tak je prave NVIDIA...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prdel bude až intelu amd zakáže vyrábět 64bit procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše borowitz, patenty nejdou pouze od Intelu k AMD, ale i naopak a jeden bez patentů druhé strany nemůže současné procesory vyrábět - takže pokud budou soudy posuzovat spravedlivě, tak výsledkem by měl být pat, kdy nebude moct ani jeden vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč AMD dělá takové blbosti když jim ta výměna patentů nedovoluje takovou věc... Právníků snad mají dost aby to věděli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No problém je že se to nedá s určitostí říct že intel nebude moci vyrábět 64.Ono jde oto že AMD porušilo dohodu ale intel se ničím neprovinil vůči smlouvě a tak jí tedy neporušil tudíž není důvod od ní odstupovat.Leda že by AMD od smlouvy odstoupilo ale taková varianta jistě bude ošetřena nějakou smluvní pokutou která asi nebude jen tak malá.Tudíž právní oddělení obou firem má zase něco na práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco chyba v clanku vyjadrenie AMD k celej veci?
And tvrdi ze intel nema pravo ukoncit dohodu a tvrdi ze intel uz nesplnil poziadavky dohody o vzajomnom licencovani ohladom riesenia nezhod v dohode.
Dalej, AMD tvrdi ze intel si celu vec vymyslel aby odviedol pozornost od antitrustoveho vysetrovania ktore sa uz proti intelu vela rokov tiahne po celom svete.
"...Intel vykonstruoval tuto poziadavku aby narusil nase obchodne vztahy a tym porusil nase licencne ujednanie o zdielani patentov" Should this matter proceed to litigation, we will prove not only that Intel is wrong, but also that Intel fabricated this claim to interfere with our commercial relationships and thus has violated the cross-license," says Ruth Cotter, AMD's Director of Investor Relations.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Vždycky je za tím něco víc, než je na povrchu. Právní oddělení obou firem funguje velmi dobře a vždy předem, než podniknou jakýkoli krok, tak proberou možné scénáře, jak se situace může vyvinout.
To máte jako intelovskou žalobu na AMD o MMX. Nakonec nikdo nevyhrál, ale bylo to účinnější, než reklama (a levnější). Nebo žaloba Intelu na VIA, že nemá právo na sběrnici  v době, kdy VIA uvedla čipset P4X266 s DDR paměťmi - intel nestihl DDR paměťový řadič vyrobit včas a pod... Je otázkou času, jestli si nenajdou něco na ION.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy dávno sem četl, že intel nemá námitky k vytvoření AMD dceřinky. Teď už se do toho obouvá. Hmm... tyto vélké firmy se nikdy nezapřou, nejdřív neříkají nic a pak to hned řeší právní oddělení zda by se na tom nedalo vytřískat trochu peněz. Stejně jako Rambus a jeho patenty (necháme je ať si paměti pár let vyrábějí a pak zpětně budem požadovat odskodnění). Takhle se dnes vydělávájí peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokud maji ve smlouve vymenu patentu, tj x86 da intel amd a amdcko mu na oplatku da x64, tak pokud dojde na zruseni bude smlouva neplatna a intel se muze jit hrabnout. vysledek muze byt pat nebo zruseni. z toho by mohlo dojit k podepsani nove smlouvy. Nevim, ale kdyby vyrabel ciste x64 jadra, tak by asi ke krachu nedoslo ne?

ted bych asi kecal, ale neemuluje amd x86 na svych 64-bit cpu?

pak by mu to asi tak nevadilo ne?

navic 64 os taky zpracovava 32bit procesy.

kazdopadne bude to zajimave a smrdi to dalsim precedencem, ktery kdyz dopadne spatne, tak tu mame monopol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZDÁNÍ KLAME A INTEL ROVNĚŽ, JEN NÁSTIN MOŽNÝCH PROBLÉMŮ:

Patenty jsou vzájemné a Intel by rovněž skončil!
Intel má 8 továten a z toho 5 zavírá, zůstanou pouze 3!
GLOBALFOUNDRIES má do tří let taky tři továrny a modernější s větší výrobní kapacitou!
Intel může nějakou továrnu do tří let postavit!
GLOBALFOUNDRIES na starším výrobním procesu může vyrábět dalších 20let pro cizí a výrobní zařízení nevyhodí, Intelu je starší výrobní proces na ???! http://www.federmann.cz/index.php/technologie/79-vyzkum/235-outsourcing-...
 
Neumím si představit, že by od zítřka AMD neprodávalo X86 a Inteláci nemohli prodávat CPU s 64bit instrukcemi ani s řadičem pamětí a museli čekat několik let než vyvinou vlastní s MS podporou.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Federmann: Jak říkáš, to o tom integrovaném paměťovém řadiči mě napadlo také. Podle mě má Intel strach, aby se díky krizi a snižování objemu výroby AMD nepovedlo něco podobného když vyšla K7 řada. Kouše kolem sebe a snaží se vytřískat co nejvíce pozornosti....taky způsob prezentace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At se de Intel bodnout, Licenci na CPU potrebuje ten kdo si je nechava vyrabet a ne ten kdo je pro nekoho vyrabi.
To je jako chtit po tiskarne aby si koupila prava na knizku aby ji mohla vytisknout pro nakladatele ktery je uz vlastni a objednal si ji.
Intelu hrozi pokuta 10% jejich prijmu od EU za podle obchodni taktiky a byt to na me tak je ta castka mnohem vyzssi aby to tem tupym mozeckum v intelu konecne doslo.

Kua nektere veci me dokazi opravdu vytocit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Drakor
To je blábol. Krize spíš nahrává Intelu, protože ten nemá takové finanční problémy a i pokles jeho zisků během krize je nižší než u AMD. To co si napsal ty je typické "uvažování" fanouška jednoho táboru, kterému stačí jakákoli záminka ke kritice. Ve skutečnosti je to prostší. Smluvní závazky licencování a intelektuální vlastnictví mezi AMD a Intelem je provázáno množstvím složitých smluv a nechat si vyrábět procesory u jiné firmy je opravdu podezřelé a Intel na to musí reagovat. Pochybuji že někdo ze zdejších diskutabérů do toho vidí natolik, aby si mohl dovolit vydávat příkré a resuativní soudy, jak to někteří zdejší fanatici dělají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ku*a at uz koncene AMD zacne delat rovnou Alphy a bude klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Reakce AMD na připomínku Intelu ohledně porušení patentové dohody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Intel připomněl AMD, že porušuje patentovou dohodu z roku 2001.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joj to je zase hovadina, meli by se nechat vysetrit. Reknete popravde, kdo z Vas nekdy cetl knizku v pocitaci nebo vytistenou? Ja nikoho takoveho teda neznam! Proste knizka je knizka a tohle je akorat snaha se nekde prizivit. Jsem zvedav jak to dopadne s TPB, protoze podle toho pak temhle prizivnikum bud zavrou tlamu nebo jim naroste sebevedomi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo se právníci v obou firmách cítí ohroženi krizí (propuštěním) tak si vymysleli něco co by mohlo jejich další působení ve firmách odůvodnit.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Federmann...
Intel má 15 wafer továren rozprskaných po celym světě, pár z nich stojí v USA ale úplně kvůli jiným problemům tedka se to hodí je hodně procesorů na skladě, intel je předělává na 32nm a vyžádá si asi to 7mld$.Za 2. AMD měla vždycky problemy z kapacitama už za doby kdy měla K8 a stěžovali si že z toho nemaji takovy vejvar tak pak řekli po roce nestíhali sme vyrabět ale to už bylo znova pozdě kvůli conroe.Ještě jedna věc můžete mi říct, kdy byla AMD naposled v zisku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seberte uz nekdo intelu x86 licenci, udelejte z toho open standard pod spravou organizace typu JEDEC. Zruste uz kua patenty :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

x86 procesory by se už dávno nevyráběly kdyby to MS nebrzdil,prototože ty jeho srandovní "systémy" neumí s ničím jiným pořádně komunikovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto sporu nejde primárně o žádné konkrétní patenty (známý, pět let starý boj o patenty stále trvá a projednání je odloženo na únor 2010), ale o tuto smlouvu z roku 2001 :http://contracts.corporate.findlaw.com/agreements/amd/intel.license.2001... , jejíž obsah a usnesení bylo nyní porušeno (předáním některých nekonkrétních patentů třetí osobě - GF).
 
PS. Je vtipné sledovat, jak se tu lidé neznalí problematiky snaží uchlácholit sebe i ostatní (učitelskej Fede-čmelák), Intel totiž AMD vypověděl sdílení (crossing) řadu patentů už před několika lety (první v době procesorů i386), a v dnešní době nestojí ani jeden výrobce na potřebě patentů druhé strany, vzájemné dohody řeší zcela jiné věci. Kdyby Intel a AMD navzájem (čistě hypoteticky) vypověděli všechna vzájemná sdílení patentů, oba výrobci by mohli většinu svých posledních modelových řad vyrábět bez potíží dál. Trochu lépe by na tom byl sice Intel (jeho architektura těží z dědictví společnosti Digital Equipment Corporation - 64bitový CPU), ale ani AMD by to neodrovnalo - to je jen pohled dětských čtenářů.
 
PS2. Patent na paměťový řadič drží a zaregistroval nějaký japonec před desítkami let, licenci koupilo několik firem ... není majetkem AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"... Bruce Sewell a dodává, že se snaží s AMD bezvýsledně dohodnout už od října loňského roku ..." - rozumej, od rijna se snazi do te smlouvy protlacit nejaky dodatek a ted vyhrozuji a doufaji, ze ho AMD schvali vymenou za dolozku o tom ze GLOBALFOUNDERS jsou v poradku. NIKDO nechce aby se ta smlouva zrusila, protoze jak poznamenal Federmann pak by dnesni procesory nemohl vyrabet nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OBR_ : nejsem nejak znamli problematiky, ale pokud by AMD (ciste hypoteticky) neumozilo pouzivat architekturu amd64(u intelu drive jako em64t dnes "Intel 64-bit architecture" -neplest s byvalou ia-64). Intel by mel IMHO celkem problem protoze uz dnes zacina byt 32-bit OS/CPU malo.

Nerikam ze Ithania jsou spatne nebo nezajimave procesory ,ale na desktopech momentalne nepouzitelne (desktop dnes bohuzel porad stoji a pada na MS Windows atd)

Ta dohoda nepadne -znamenala by pro obe firmy prilis velke problemy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ weepy - ale kuš ty malej komunisto!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dizz: este lepsie: vsetky servery bezia na tom ze maju x86-64 rozsirenie a na zakladnom operacnom systeme bezi vela virtualnych serverov s vlastnymi systemami. jedine to je moznost ako utilizovat n-jadrove procesory.
Keby nebolo x86-64 tak by sa vynosny serverovy trh zmensil intelu na 0.01% sucasneho. A verte ze 4-jadrovy CPU x86-64 bez SSE a MMX instrukcii je v serveroch uzitocnejsi ako x86-32 s nimi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malinká osobní poznámka. Upřímně raději "Ládínka", než přisprostlého "Obra" z nejmenovaného bulvárního "Týdne" a jeho urážlivé žvásty.
Jinak jen pár vcelku neužitečných maníků se jen snaží ukázat svoji "užitečnost" a jde jen o "kočkování" obdobném jako za Studené války.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o5 off topic: v maji bude sud s mininova ;) (mininova je dalsi torrent tracker, keby niekto nevedel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dizz: Vidis, to ja klidne reknu ze Itania jsou spatne procesory a zajimave leda z hlediska "jak moc perverzni navrh jde jeste myslet vazne". Ja totiz popis instrukcni sady IA64 cetl. Hruza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle války mají dle mého jediný důvod AMD opět žaluje Intel kvůli tomu, že mu nenechalo dostatečný prostor k otáčení 20m žebříku (tohle je jen nadsazka, ale nebuddme naivní, AMD mělo stejnou šanci nabízet exkluzivitu jako Intel, problém byl v nedostatečných výrobních kapacitách a v tom že mělo AMD problémy s dodávkami).
Dnes je to o tom, že se Intel brání tou samou zbraní jakou používá AMD.
Bez patentů toho druhého nemůže vyrábět procesory ani jeden z nich - Intel používá 64bit instrukce z AMD (měl vlastní ale příliš pomalé a výhodnější bylo domluvit se s AMD) AMD zas používá integrovaný paměťový řadič (patent vlastní Intel) a těch sporných patentů bude jistě víc.
Výsledek bude dle mého jediný - AMD stáhne svou žalobu a Intel tu svou v rámci mimosoudní dohody

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

obr & Borowitz>
samozrejme ze ide o patenty, tato zmluva plati do 31.12.2010 a zmluvua hovori, ze 12 mesiacov pred jej ukoncenim(teda 1.1.2010) zacnu rokovania o novej zmluve

Preto je tento krok uplna blbosk

ak

1) Intel citi, ze o rok nemozne vyjednat lepsie alebo rvnake podmienky ako teraz
2) Firmy sa dohodli (obe firmy zalozili odidenci od Fairchild Semiconductor - ludi osisli v roku 1968, Intel bol zalozeny niekedy v auguste/srpnu 1968 a AMD bolo zalozene 1.5.1969, spoluzkladatel AMD Walter Jerremiah [Jerry] Sanders si pozical na zloznie AMD penaize od spoluzkladatela Intelu Robert-a Noyce-a, ked dalo IBM podmienku, ze na musi intel zabezpecit druheho vyrobcu CPU pre IBM PC, inak nevyhra tender, ta si Intel vybral AMD) ze odkragluju Microsoft tym, ze zabrania vyrobe CPU, na ktorych bezi dektop Windows.

k 2 treba pridat krizu, ktora v EU , Amerike a Azii zvysuje ochotu firiem nasdait Linux (tam nie je treba x86 CPU) na desktopoch na 48%!!!! t.j. 48% firiem nad 100 zamestnancov, chce nasadit Linux na desktope
http://www.heise.de/english/newsticker/news/134701

pravdepodobne vznikne maxi Linux support firma IBM+Sun
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/ibm-hodla-prevzit-sun-microsystems

OLPC(100USD notebook) chce aby Windows bezali na ARM-e nie len na x86
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/402/1051402/olpc-urges-microsof...

A to su len udalost i za posledny tyzden

Intel ma svoj Linux
http://en.wikipedia.org/wiki/Moblin

a default GNU/Linux komunita stoji za AMD a odporuca na Linux AMD
http://www.fsf.org/campaigns/free-bios.html

a je to tyzden pred zasadnu GNU/Linux konferenciou
http://www.fsf.org/news/libreplanet2009-speakers

To je dost dovodou minimalne na spekulacie o bode 2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.