Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel s Meteor Lake dosáhl 5 GHz, představí jej v září na Innovation 2023

čekal jsem spíš článek o tom jak amd skipuje navi41 a 42 nebo jak 7800XT bude mít stejný počet shaderů jako RX 6800 non XT :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu jsou zde názory, že je jedno co je v chipu, ale důležité jsou poměry cena/výkon a výkon/spotřeba.
Na druhou stranu tu lidi jančí z počtu CU.
Také si můžeme zopakovat, že žádná firma není povinná cokoli dodávat pokud k tomu není smluvně vázaná. Tolik k tomu jestli něco bude nebo nebude.
Ano Pajka, jsi jen pěšák který čeká co mu kdo nabídne a rozhodně nejsi první ve frontě. Je dobré akceptovat realitu a pak už jen nohy do tepla.
Pěkný den

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V konečném důsledku je jedno co je v čipu, ale podle specifikací a pojmenování se dá tušit, že amd prožije svoji 4060ti, možná dopadne ještě hůř.

Souhlasím, že žádná firma není povinná nic dodávat, kromě peněz svým věřitelům . Na druhou stranu je to hodně zajímavá zpráva, protože všichni současnou generaci gpu odepsali a "čeká" se na další fight, ale ten nebude, jestli nebude ani NAVI 42. Takže konkurenci bude mít Nvidia jenom někam po 5060 Ti když dobře, což je blbý a další roky bude gpu trh v takové mizérii jako je nyní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého skromného názoru je to primárně o tom, že trh je v současnosti nasycený. Je tu také hodně bazarových karet. V neposlední řadě o udržení cenové hladiny, spotřeby – to nové procesy a architektury nejspíše jen tak nezajistí. Čeká nás tak 5 let pomalého posouvání limitů a optimalizací technologií a architektur.
To co je dnes top, tak je opravdu drahé a koupí si to relativně malá skupina hráčů. To není dobré ani pro vývoj her, který cílí na co největší skupinu. Tudíž hry se budou nadále optimalizovat spíše pro (nižší) střední třídu a tak aby to chodilo i na těch 3050 nVidiích (a ekvivalentech) a bylo hratelné i na slabších. Lepší karty tak umožní spíše jen lepší textury a rozlišení.
Slušná grafika dneska tvoří polovinu ceny herního PC. Top grafika je v ceně dvojnásobku hodně dobrého PC bez grafické karty. Alespoň podle toho, co jsem si zkoušel postavit. Cena bedny a případné spektakulární světelné upgrady a vodotrysky mohou cenu PC navýšit a zlepši poměr cena grafiky / cena PC. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bych nepsal přímo: "protože všichni současnou generaci gpu odepsali". Prodeje určitě budou, jen budou odpovídat poklesu celkového zájmu o PC HW, což tu není poprvé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honění se vysokým výpočetním výkonem iGPU nemusí být moc užitečné, pokud paměťový řadič není schopen zajistit dostatečně rychlý přístup do paměti (časování) a tedy i reálně využitelný datový tok (viz můj příspěvek v předchozím článku o zvýšení rychlosti díky nové AGESA). Bez toho vysoký výpočetní výkon využijí jen aplikace velmi intenzivně obrábějící malá data, ale třeba ve hrách, které běžné uživatele budou u APU zajímat asi nejvíc, zůstane ten výpočetní výkon asi dost nevyužitý.

Hádám, že nedostatečná reálná propustnost pamětí, byla jedním z důvodů proč AMD mezi 2400G/3400G a 4700G/5700G snížilo maximální počet CU z 11 na 8. S novými procesory a DDR5 pamětí začíná počet CU zase zvyšovat na 12 CU (Phoenix) a 16 CU (Strix Point), ale pro opravdu velkou iGPU se 40CU v chystaném APU Sarlak muselo výšit počet kanálů ze 2 na 4, aby stíhalo tu grafiku krmit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Denne vychádzajú 3-články o 0:00, 7:45 a 10:00, takže pred vydaním posledného denného článku je neodôvodnené kritizovať, že nejaká informácia nebola v článku
2. Nikde nebola oficiálna informácia, že AMD ruší Navi 41 a 42 sú len "šeptandy/šuškandy", aj keď z "dobrých zdrojov"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad1) nebylo to myšleno jako kritika, vážím si práce no-x

ad2) je to v podstatě hotová věc kepler to má potvrzený od 3 zdrojů a videocardz maj další zdroje, evidentně chtěli dělat chiplety, ale nepovedlo se

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hej, ale treba mať na pamäti

1. Ak tajná služba chce identifikovať infiltráciu, tak rôznym ľuďom v svojej štruktúre poskytne rôzne modifikovanú informáciu, a zisťuje, ktorá informácia doputovala do inej tajnej služby. Ak to potrebujete zistiť rýchlo, dáte tým ľuďom lákavú informáciu rovnakú informáciu a k tomu tie zmeny

2. Firmy takto zisťujú úniky k novinárom

3. Zrušenie high-end-u v dedikovaných grafikách nedáva zmysel ak Zen5 APU majú zničiť low-end všetkých dodávateľov a k tomu pridávať Ultra Low end diskrétnu GPU Navi44.

4. Píše sa o tom, že 3-vrstvy GCD na sebe nefungujú a preto nebude Navi41 vydané...
Lenže AMD a TSMC len minulý týždeň vypustilo, že bude aj v CPU používať 12- vrstvový CoWOS od TSMC v mobilných APU. Ak mi nefungujú 3- vrstvy nebudem nasadzovať 12 vrstiev.

Logickým vysvetlením je, že AMD nepotrebuje jadrá Navi 41 (s modelom vedľa seba), keď vie navrstviť jadrá Navi43 nad seba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S posledným odstavcom plne súhlasím a len doplním, že logickým ďalším krokom na poli čipletových GPU, je po rozdelení na pamäťový čiplet a výpočtový čiplet, spojenie/spriahanie dvoch a viacerých výpočtových čipletov dokopy. Samozrejme to nepôjde bez ďalších architektonických zmien, ale dôsledok je taký, že už niečo ako NAVI 41 nebude potrebné a z toho môže prameniť zle pochopená a následne interpretovaná správa.

V tejto súvislosti sa samozrejme AMD rozhodne aké silné GPU následne zostrojí, bude záležať na dopyte, či napr. "AI horúčka" nespôsobí to, že budú vykupované herné GPU s vyššou kapacitou GDDR RAM, namiesto nich by AMD mohlo posilniť výpočtové riešenia s HBM3, na ktorých viac zarobí a aj budú efektívnejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vývoj čipů jde mimo mě, ale pochybuju, že by udělali univerzální jádro, které se bude na sebe vrstvit nebo se zapojí do nějakého centrálního čipletu a zároveň se bude moct použít jako samostatné jádro pro kartu

nejjednoduším vysvětlením je, že se to prostě amd nepovedlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo?
Tie rôzne GPU sa líšia počtom jednotiek CU, TMU,... a I/O na pripojenie VRAM a PCIe.

Práve keby to rozdelili do vrstiev a vo "výslednom LEGO-u" boli všetky potrebné časti, tak by to fungovalo. Akurát treba vyriešiť chladenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Masivně paralelizovat má cenu jen shadery a právě cache a paměťové řadiče. Protože příliš ten návrh rozsekat není dobré kvůli datové propustnosti a latencím na které je GPU hodně náročné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve zpětném zrcátku při srovnání s ZEN 4 je nepovedený i ZEN 1. V AMD moc dobře ví, jak složitý úkol to je. A je taky možné, že paralelně v laboratoři zkoušeli víc možností a zavrhli jen jednu cestu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Nepoužívej tuhle úvodní fotku. Kdo se má dívat na ty její malé tlusté prsty. A vůbec je to hrůza. Dej tam Gelsingera, udělaš radost Davidovi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze male, tluste prsty jsou jen opticky klam, protoze smeruji z obrazku ven smerem k pozorovateli. A kdyby byla ta teta hubena, tak cloveka kratke, tluste prsty asi ani nenapadnou. Ale souhlasim, ze takhle to pro tu damu nevyzniva uplne lichotive :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aneb .. jak se říká v Holywoodu:

Kamera přidá 20 liber.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zlí jazykové tvrdí, že to je důvod, proč musí být modelky kost a kůže ;-). Po nasnímání a poslání na širokoúhlou televizi prý vypadají jako pěkné holky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem možnost být na natáčení s filmovým štábem a je to obrovský rozdíl co ta kamera nasnímá vs realita jak ta holka vypadá a nejsou to rozměry těla, ale celkový feeling z toho jedince je rozdílný

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto se dělají při výběru herců kamerové zkoušky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty,zda nas no-x cte. Jinak by tu byla anketa viz silena 300prispevkova diskuze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o čem by ta anketa měla být?

- máte doma fotovoltaiku?
- máte 1F nebo 3F připojení?
- máte před barákem 2+ auta?
- měly byste kam připojit BEV?
- fotíte do RAW?

Promiňte, ale 80% z těch 300+ příspěvků je OT.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ještě, že někde na Moravě (ale ne všude) jsou chudí lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hned první příspěvek v té diskuzi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, je to nechutné. Navíc obžerství je jeden ze smrtelných hříchů a nemělo by se takhle propagovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drive to bylo obzerstvi, dneska je to "jsi krasny(a) a zer co muzes..." hlavne se nenamahej nic na sobe zmenit.. aneb kdyz se negativni vlastnost stane normalni. Coz je povazovanio za jeden ukazatelu upadku splecnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nejsem tlustej
Jen nejsem línej
pořádně se nažrat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On to je takový "body shaming", ale vzpomněl jsem na "umění oříznou fotku - nejlepší přítel tlusté holky": https://cz.pinterest.com/pin/387661480397587794/
//trochu se stydím, ale taky platím zdravotní pojištění, které tlusťoši čerpají na úkor jiných... (není případ dámy v úvodníku pochopitelně)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmmm, kratke tluste prsy..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by Intel měl lepší integrovanou GPU, to by bylo velké překvapení, vidím to jako značně nepravděpodobné.
Nicméně ten CPU už začíná vypadat zajímavě, otázkou je, zda mají zmáknutý výrobní proces a nebude to jen nějaká ukázka bez možnosti dodání.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas se stalo, že aktuálně byla Intel iGPU výkonnější než AMD iGPU (obzvláště s typickou dostupností notebooků s AMD). Ale k čemu je to platné, když některé hry běží na zlomek výkonu a některé dokonce ani nespustíš. U Intel iGPU to tak nějak člověk čeká, ale pohořely na tom jejich dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyby to bylo 4.8GHz nemyslím si že tyhle gigatakty mají nějaký smysl v noteboocích když to stejně pak běží pod 4ghz.

100x zajímavější je to že údajně mají mít tyto procesory konfiguraci 6+8+2, kde ty poslední 2 jádra mají být uvnitř SoC dlaždice a měly by umožňovat vypínání CPU dlaždice v idle což by mohlo umožnit opravdu minimální idle spotřebu podobnou idle spotřebě mobilních SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně to zabije scheduler. I Apple s tím má problémy, že v dnešní době náročných webů a Electronových aplikacích v pozadí 2 malá jádra nestačí. Takže ty vyšší modely kromě base M1/M2, kde místo 2 malých jader daly 2 velká, maj o dost vyšší spotřebu v idle work. (Apple neměl zkušenost s hodně jádry, takže měl limit, kolik jader v CPU může být celkem.)

EDIT: Ono Windows 11 topí i v suspend to RAM :'-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by právě scheduler zabíjet vůbec nemusel protože toto si může řídit procesor sám dle využití.
CPU běží nějaký počet sekund pod 5% -> přepnutí do eco režimu
CPU dostal naloženo -> přepnutí zpět na full power

Udělat to tak aby přepnutí trvalo 0.01s nebo méně si myslím že není problém když jde jen o puštění šťávy a překopírování registrů+cache.

Tento přístup by v pohodě fungoval jelikož tady se neřeší jaký proces by měl dostat jaké jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě OS řeší, který proces je na kterém jádru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to máš pravdu, CPU nemůže jen tak scheduleru odebrat 2 jádra to by byl velký synchronizační problém.

Klidně to přepínání může být i řízené schedulerem a nemělo by se to kazit protože to bude jednoduchá podmínka (např CPU je 3s využíván pod 5%) která když platí tak přesune procesy na 2 eco jádra a pošle signál CPU že může přepnout. Pak když vidí že přišel "náklad" na CPU tak mu pošle signál aby se zpřístupnily jádra.

Téměř identickou věc vlastně Windows i Linux scheduler už umí dost dlouho, protože laptop CPU posledních 10ti let vypínají/uspávají jádra. Zde se akorát bude jednat o vypnutí více jader najednou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HW těch CPU je na to už dlouho připravený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu je možné SW zapínat a vypínat jádra CPU a scheduler si s tím poradí. Nezmenší počet již běžících vláken, ale jejich obsluhu svěří zbývajícím aktivním jádrům. Takže by to asi šlo ze strany OS iniciovat i na popud samotného CPU.
https://www.ibm.com/docs/en/linux-on-systems?topic=mc-setting-online-off...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžící vlákna generuje OS a SW, takže to ani snížit nejde. Scheduller Linuxu a BSD je jako celé jádro daleko pokročilejší než Win, už jen z toho prostého důvodu, že má inspiraci v Unixu a ten je sám o sobě starší. A když vezmu na jakém HW kdysi běžel Unix a co v té době měl k dispozici svět PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měnit affinitu vláken procesů k jádrům je snad možné i ve Windows, popsaná funkčnost v Linuxu není v důsledku asi moc odlišnou.
https://bitsum.com/automation/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto rozdíl moc nebude, ale v samotné efektivitě už být může. Úplně stačí porovnat škálování procesorů nad 32 jader / 64 vláken u běžných Windows / Windows pro servery nebo lepší WS edici a Linuxem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.