Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel SSD možná nejsou až tak super, jak se může zpočátku zdát

Hmm, pre niekoho to je novinka, kto sa pamatovymi bunkami zaoberal vie ze FLASH nie je disk v ziadnom ohlade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne to same delalo i moje OCS SSD V1 po par hodinach prace ve WIN a nainstalovani par programu a ovladacu se disk silene spomalil az k jranici nekolika MB/s coz bylo neunosne. SSD disk sem vratil a pockam si na to az to HW nebo primo v OS veresej, Snad tohle uz zvladne obejti i WIN 7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vynikajúci článok, ďakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

To dost mění pohled na SSD, to je sakra nepříjemná vlastnost.

Otázkou je zda-li se týká všech SSD, nebo jen některých typů, jakých?

Podle popisu tipuji, že se netýka těch, které neschovávají vadné sektory. Jsou takové?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Operace, kterým byste se na SSD měli vyhnout:" :-D  což prakticky eliminuje všechny výhody tohoto "disku". Mňo za tu cenu, slušná práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vitej plotnove hdd zpet :-)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo prosím vysvětlit, kde přesně vzniká časová prodleva při fragmentaci u SSD disku? Vždyť tam přeci není nikde žádná hlavička, na kteoru bychom museli čekat než přečte jeden soubor který je rozházený na různých místech disku, a u SSD či flash pamětí by měl být čtení stejně rychlé, ať už jsou data na kterémkoliv místě disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapuje me, ze se to zjistuje az ted. Problem se tyka i beznych klicenek i kdyz tam to az tak moc nevadi.
A tyka se to VSECH SSD disku a VSECH klicenek. Je to zalezitost principu fungovani transparentniho wear levelingu.

Kde je chyba? Nejrozsirenejsi system (ten od MS) nema souborovy system pouzitelny na Flash primo. Takovy souborovy system by stejne musel delat wear leveling ale zaroven ma vice moznosti jak to delat efektivne na rozdil od transparentni emulace blokoveho zarizeni jak se dela ted. Soucasny stav je technicky paskvil.

PS: v linuxu reseni existuje (UBIFS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huncut: hledání dat v tabulkách, následné čtení a zpracování není nekonečně rychlé. Navíc je nutno vzít v úvahu desítky příkazů zpracovávaných v každém okamžiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. A navíc jsou SSD limitované počtem operací za jednu sekundu. Toto byl navíc test těch dražších/lepších!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vkoranek: Tyka sa to vsetkeho, co je zalozene na flash pamatovych cipoch, takze v sucasnosti vsetkych SSD.

Huncut: asi si to pochopil zle, spomalenie fragmentaciou sa netyka citania pozri si lepsie grafy. Problem je so zapisom - ked sa ma zapisovat na viac nesuvislych oblasti, tak je to cim dalej tym pomalsie. Je to dane sposobom funkcie u flashiek, zapis je pomaly a musi mu predchadzat tiez pomale vymazanie celeho logickeho bloku, podla typu flashky aj 512k, ak nie je prazdny, tam sa okrem novych dat musia prepisat aj zvysne data, ktore tam uz boli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@xox: tyka se to i cteni. A mimochodem zapis nemusi nutne znamenat mazani bloku (to by sla flash rychle do haje), je to jeden z ukolu wear levelingu (zapise se jinam).

Jen cekam kdy nekdo prijde na "objev", ze flash disk neni mozno smazat tak aby na nem nezustaly ani zbytky citlivych dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejako se mi to nezda, vzhledem k tomu ze pristupova doba je ponekud jinde proti hdd, tak by fragmentace jako takova mela mit naprosto minimalni vliv. Jelikoz kdyz mam fragmentovanej disk, tak musim cekat vzdy na vystaveni hlavicek do prislusne pozice, na ssd je uplne jedno jestli budu cist bloky 1,2,3 nebo 1,100,30. Vysledek by mel byt v obou pripadech stejny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sdferw: Taky se mi to nezda. On ten rozhodujici vliv totiz nejspis nebude kvuli fragmentaci, ale proste kvuli tem "chytrym" technologiim, ktere asi, podle vseho, nefunguji optimalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jako napadá mělo otázka SLC vs MLC ?... Přeci SLC diky rychlejsim flash cipeckum neni potreba takova slozita struktura radice jako u MLC kde to je kuli vykonu ...
Takze ve vysledku kdy dojde na presovani dat v ramci SLC cipu je cela operace rychlejsi nez u MLC...
A taky proc to neresit vetsi vyrnavci pameti treba i 256/512MB pri soucasnych cenach se to ve vysledne cene SSD ztrati a pri praci s malymi bloky dat se hned takova cache nezaplni a radic tim ziska vice casu an pripadnou fargmentaci a uzivatel nic nepozna protoze trebas tyhle SSD X25-M maji deklarovanej zapis pouze 70MB/s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no cucim jaci jsou v diskuzi najednou vsichni experti ..a v zivote zadny SSD nemeli ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jdobry: "tyka se to i cteni" - netyka, ak ide ciste len o citanie z flashky (otazne je, co vsetko pritom este radic vykonava).
Pri paralelnych flashkach je citanie (na rozdiel od zapisu) adresovatelne priamo na byte/word a vykonava sa priamo nastavenim adresy na adresnej zbernicu a na read pulz sa data vystavia priamo na datovu zbernicu. Rychlost citania je rovnaka bez ohladu na adresu.
Prave pre zapis je to komplikovane, kde je najprv treba do flashky zapisat prislusny command kod pre zapis, potom clockovat data do prislusneho sektoru a davat pozor, aby sa neprekrocila jeho adresna hranica, atd... samozrejme, ak sektor nie je prazdny, tak z neho treba data precitat, docasne si ich pamatat v cache, vymazat sektor, zapisat nove data, atd... ver mi, je to celkom pakarna, pracujem s tym vyse 15 rokov a viem presne, o com to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD verím asi tak, ako napríklad televízii cez internet (na Slovensku napríklad Magio) - jo, zaujímavé, kto chcete pobavte sa, ja ale neverím že to už naozaj bezproblémovo funguje a budem používať overené riešenia. :-) (HDD, satelit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodom, nadpis článku pripomenul slávne "Sovy nejsou tím, čím se zdají být" iba mne? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm ,torrent, cache..nekazu toto u netbookovych SSD vypnut? Ja to mam vypnute. V utorrente si mozte nastavit, kolko MB dat vam ma stiahnut do ramky a az potom ich nakopirovat na disk. Ja mam nastavene na 1.5GB cize stiahne mi cely subor do ramky a znej to kopiruje priamo na disk. Dalsia pomocka je RAMDISK...urobi vam particiu do ramky a tam mozte hadzat vsetku cache zo vsetkych programov. Tolko k setreniu SSD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Substance242: Eh, Magio je oproti Orange TV paskvilu a UPC s blokovanymi Conax kartami este super kvalitna a spolahliva sluzba! Ale ano, na taky Dreambox a satelit sa nic nechyta..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 jdobry: UBIFS v Linuxu problem neresi!
 
Viz http://www.linux-mtd.infradead.org/doc/ubifs.html
 
UBIFS by mel smysl pokud by byl pouzit firmwarem disku. Pripadne pokud by se prodavali "raw" disky, tedy disky bez inteligentniho firmware, ktery prehazuje bloky tak, aby se moc neopotrebovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne stejny problem jsem mel s OCS SSD V2 , po tydnu fungovani v mem notebooku se disk zpomalil tak, ze prakticky pocitac nesel pouzivat. Vratil jsem se zpet ke klasickemu HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo se ptal, jestli se to deje na vsech SSD - Deje. Mel jsem ADATA, Kingstoe a Intel a vsechny po par tydnech vykazovaly tento problem ... a ja myslel, ze je to vada kusu a reklamoval ... dokonce 3x. mam nyni zpet raptory protoze SSD je shit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... a to už jsem si chtěl SSD koupit i do svýho počítače. Tak ještě furt nic. Jinak musím říct, že s provozováním Linuxu (Ubuntu 8.10 na ext3) z USB flašek a 8G SSD od Pretecu mám zatím dobrý zkušenosti. Uvidíme, až to pověží pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kazda nova technologie potrebuje cas na vyvoj. otazkou zbyva jestli soudruzi, pod vedenim amiku, s tim neco udelaji nebo budou nadalet prodavat polotovary jako vzdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@xox: ale ano, tyka se to i cteni. To ze s tim 15 let pracujete bohuzel neznamena ze je to pravda. Jsem take z oboru a dokonce jsem prepisoval cast JFFS2. Zapis: problem je rozdilna velikost logickeho bloku zarizeni a sektoru Flash (typu NAND). Proto dojde k fragmentaci. Cteni: Radic necte flash programove, ale pomoci DMA. Pokud je cteni fragmentovano znamena to rezii s nastavovanim vice prenosu na jeden blok. A ted pozor: z kazdeho fyzickeho sektoru potrebujem jen kousek, ale precist se musi cely (NAND flash a zabezpecovaci kody). Takze cteme mene efektivne nekolikanasobek dat. Proto je i cteni pomalejsi.

@me : UBIFS to resi prave pro RAW pristup. Protoze ta "intelegence" v radici je vynucena neexistenci souboroveho systemu ktery by s RAW flash dokazal pracovat pod Windows. Ta "inteligence" nema v radici co delat ma to delat prave souborovy system. To je spatne a to je prave v UBIFS vyreseno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně jsem spokojen, skoro pokaždé když tu byl nějaký článek o SSD a Flash tak jsme se snažil tlumit nadšení místních SSD fandů a jak se zdá i když výrobci mlží jak to jde, fakt, že Flash paměti nejsou vhodné pro časté zápisy utajit nejde, a to jde jen o první závan smradu z mrtvoly jménem Flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD pouzivam asi 1,5 roku a zatim jsem si toho nevsim. Zkusil jsem otestovat rychlost zapisu a cteni a je stale priblizne jako pri koupi. Priznavam ze test bylo jednoduche kopirovani.
Je to samsung 8GB prvni generace tak rychlost zapisu je asi 14MB/s  a cteni asi 50 MB/s. Na data pouzivam klasicky disk a SDD mam pouze pro Win XP, na SDD mam i strankovaci soubor.
Jestli chcete namitnout ze pri tehle rychlostech nema cenu vyhazovat penize za SSD tak nemate pravdu, pri praci je notebook znatelne rychlejsi, zvlaste start je o tridu jinde. Jako datovej disk na 700MB filmy je ale opravdi nepouzitelne i rychlostne. Na male soubory OS je to poklad :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flasku bych dal tak do nejakeho ridiciho systemu, ale vypnul bych zapis. Tim padem mam jistotu ze mi to vzdy po zapnuti napajeni nabehne. Logovani na druhy FLASH disk nebo HDD. Pracovni cash v RAMce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, až na to že disky v notebooku jsou na rychlost a přístupovou dobu otřesný. Dej si tam nějakej desktopovej a uvidíš jak pojede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z osmi kusů KINGSTON M80 připojených na ADAPTEC 5805 v režimu RAID0 odešel jeden hned první den. Sotva přišel, odešel a nehlásil se. Po pěti týdnech intenzivního provozu, během kterého nebylo subjektivně (tj. bez grafů) pozorovat nijaké snížení výkonu ani přístupové doby pole jako takového, odešel druhý. Hlásil se sice, ale jen jako osmimegabajtový. Rozuměj SSD 8MB. Těším se na další SSD překvapení. 1TB ramdisk je jistě spolehlivější řešení. (pole slouží pod Vistou64 co temp Autopanu, kterému je přístupová doba při použití smartblendu alfou a rychlost pak omegou. Co se Samsungy F1 trvalo půl dne, obstará chrabrá SSD družina za půl hodiny; a co družině zabere den, bylo by pro Samsungy kvadraturou kruhu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jetam Itma: Proc nepouzit FC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jetam Itmo, kolega v práci měl podobný problém s SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jdobry: flash disk je mozno 'bezpecne' smazat pomoci secure erase, pravda tyka se celeho disku
'bezpecne' mazani jednotlivych souboru na HDD lze provest prepsanim relevantnich LBA, coz u FLASH SSD ve vetsine pripadu nefunguje z duvodu dynamickeho mapovani LBA na PBA
JFFS2 je fajn system v pripade primeho pristupu k FLASH a znalosti jeji organizace, coz bohuzel u diskutovaneho X25-M neplati
pokud bychom meli diskutovat funkci X25-M, pak by bylo treba sjednotit terminologii, napr. fragmentace FS/SSD, SATA radic (v chipsetu)/SSD radic, LBA/PBA, kanal/chip/blok/stranka,..
bez jasne terminologie je mnoho tvrzeni zavadejicich, napr. "Cteni: Radic necte flash programove, ale pomoci DMA. Pokud je cteni fragmentovano znamena to rezii s nastavovanim vice prenosu na jeden blok."

xox: adresovani na byte/word se pouziva u NOR FLASH, u NAND FLASH cteni probiha po strankach (page)
vnitrni fragmentace SSD, kdy souvisly rozsah LBA je mapovan na nesouvisly (z pokledu cteni po strankach) rozsah PBA, ma samozrejme negativni vliv na rychlost sekvencniho cteni

WIFT: zvlastni, ze clanek nebere v pripade zpomaleni po intenzivnim zapisu informaci z datasheetu X25-M: "A typical client usage of 20 GB writes per day is assumed. Should the host system attempt to exceed 20 GB writes per day by a large margin for an extended period, the drive will enable the endurance management feature to adjust write performance. By efficiently managing performance, this feature enables the device to have, at a minimum, a five year useful life. Under normal operation conditions, the drive will not invoke this feature."

Jetam Itma: a cos cekal od zapojeni desktopove novinky v 8x RAID0? ohledne serveroveho SSD bych spis zkusil kontaktovat Fusion-io http://www.fusionio.com/Products.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@paco: souhlas. Co se tyka cteni tak je jen zmatek v terminech. Myslel jsem prenos mezi radicem na disku a Flash pameti ne radicem na zakladni desce. Napsal jste to lepe.

Ano, JFFS2 nebo jeste lepe UBIFS lze pouzit pouze pri primem pristupu do Flash. A to je jediny zpusob jak to udelat "spravne", ne soucasny technicky paskvil vynuceny neexistenci pouzitelneho souboroveho systemu na Windows. JE CHYBOU ZE TOTO DNES NEJDE.

PS: mazat opravdu nejde na 100%. Duvod je NAND Flash a management pridelovani fyzickych sektoru. Radic totiz nekdy vyrazuje i bloky ktere jdou cist jen s pomoci opravnych kodu pri vetsim poctu chyb, protoze je povazuje za vadne. Na takovyto blok se beznym zpusobem uz nikdy nedostanete (neni ho potreba, je vyrazen) bohuzel stale muze obsahovat citliva data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OBR,
prave na teba som pri citani tohto clanku mylsel :) pretoze si nedavno niekde velmi obhajoval ssd, a myslim ze aj demonstroval ich vykon v tvojom pocitaci.

som rad ze si chybu priznas, je to totiz znak inteligentnej bytosti. hanbit sa nie je absolutne za co.

btw, ja nie som tvoj odporca. tvoje myslenie mi je blizke a spravne. problem je len s teliatkami, ktore rozmyslaju len povrchne a do nicoho poriadne nevidia.

inac nedavno som ti pisal email, islo o wifi router a sifrovanie :)

ahoj, fandim ti :) viac takych ako ty a svet sa zbavi ludskych nepodarkov(a tym ratam aj seba)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je ale hanba, som si zamenil obra s RH :) niekedy sa mi ale zda, ze ide o jednu osobu. teda uz ani ne, pretoze obr sa nejako moc cervena. mozna chce mat len, ked aj proti svojej voli, viac priaznivcov(co je opat len inteligentne :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem si Transcend 64GB, SATA II, TS64GSSD25S-M.

Duvody koupe:
1. DESNA zvedavost
2. tichost
3. spotreba, nahrazoval dva starsi 40GB disky v domacim serveru v racku

Vysledek:
Body 1. 2. a 3. splneny perfektne ;-).
Na starsi SATA radici RocketRaid 1640, ktery je jen SATA II compatible, je rychlost cteni 14MByte/s. Na disku je OS bez swapu.
Nastesti mi to vubec nevadi, jen si to moc dobre pamatuji do budoucna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jetam Itma: na com pouzivate take velke autopano? Naozaj mi zvedavost neda... je to na letecke, satelitne alebo mikroskopicke snimky? ;-))

Stale je tu rec len o "wear leveling", ale zabuda sa na samoopravne kody a limity moznosti opravy. Po zapise musi byt zapis precitany a skontrolovany, niekedy moze byt nutne spravit zapis 2. krat (opravny zapis). Ak sa ani to nepodari, treba fyzicku realokaciu. Dalej: FLASH funguje tak ze zapisujete logicke nuly do pola kde su same logicke jednotky. Ak chcete niekde zapisast logicku "1", musite najprv cely blok vymazat. Je to daleko rychlejsie ak uz mate dlhy zoznam vymazanych blokov. Z hladiska zivotnosti je problematicky zapis, nie mazanie blokov, ale mazanie bloku trva nenulovy cas. Ak ma disk vyssiu spotrebu dlho po zapise moze to byt nielen pokracujuci zapis z bufferu, ale aj priprava novych, cistych blokov! Zhadzovat to na "wear leveling" je lahke ale ja si myslim ze to je len nedostatok vymazanych blokov a ze samotne hladanie pradznych blokov trva zanedbatelny cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@jojo2: hledani prazdneho bloku a rozhodovani ktere data zbyvajici v sektoru se musi prepsat jinam aby se sektor mohl smazat? Ano souhlasim, to je ten problem. Wear leveling pokud je v disku a dela to transparentne proste nema dost informaci do delat efektivne. To by melo byt zalezitosti souboroveho systemu. A opravne kody NAND flasek takovy problem neni, to muze zustat na disku za predpokaldu, ze se o tom souborovy system dozvi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na první stránce tohoto článku jsou dva grafy z HD Tachu. Předpokládám, že se týkají stejného SSD. Proč je rychlost čtení u zahraničního HD Tachu o 40 MB/s vyšší ? Je to čipsetem, použitým GPU nastavení BIOSU nebo úplně něčím jiným ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne GPU, ale CPU jsem měl na mysli. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2: na pozemské gigapixelové, resp. gigabytové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...na ssd patri jedine system, jinak to nema smysl. Prvni vec po instalaci XP.. narvat tam ewf, nainstalovat aplikace, udelat jeden prepis a ostatni zasahy na disk zakazat.. tim se nejen odstrani potiz s rychlosti zapisu, fragmentaci.. a jako bonus je tu ochrana pred virama, spatnyma ovladacema, etc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jetam Itma: diky
jdobry: pokial sa MUSI vyhladavat a vymazavat pred zapisom, to samotne je ten problem, ostatne je len naplast. Ak to nie je Feram, spinova pamat alebo iny sposob priameho zapisu (RWM), tak to bude mat vzdy nejake penale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL, za takyto produkt chcu take nehorazne peniaze? dufam ze toto podla mna dost velke odhalenie pekne zrazi tie hlavicky vyrobcov k zemi a zlacnia to aspon o 50%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadherny priklad, jak to, ze vetsina lidi pouziva odpadky os MS komplikuje vsem zivot.

Kazdy normalni clovek by (v normalnim operacnim systemu) tento problem vyresil tak, ze by udelal filesystem, ktery se sam stara o wear-leveling.

Kdyby aspon ta pitomost sla vypnout :-( ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

weepy,
mohol by si to pls rozvies? neviem co znamena:
"ewf"
"udelat jeden prepis"
"ostatni zasahy na disk zakazat"

ako ja pouzivam vlastnu a poriadne osekanu nlite instalacku + kompletne nastaveny services.msc(samozrejme aj msconfig) + mam vypnuty swapac a dalsich par drobnosti. tie tvoje vyrazy su mi ale nejake cudzie, mozno by bolo potrebne sa este nieco poducit? :)

prosim info, vdaka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme myslel:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms838511(WinEmbedded.5).aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně vím ,proč je naše EeePC pomalejší a póóómmáléjšíí."kurva drát"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

steadyState je jen 32bit :-( .. škoda
nejlepší je file based write filter (fbwf) z WinXPe SP2 .. ten nejde přenét vůbec
jako náhrada může sloužit Acronis "try&decide" ale to je celé postavené na hlavu. Rýchlý ssd disk zabít cachováním na hdd.
MS by do win měl napsat "hodně inteligentní vrstvu" na práci s diskem a používat k tomu ramky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se furt mluvi o Windows, NTFS... ale co treba jine filesystemy? ext3, ReiserFS, XFS? Hlavne ten ext3 by urcite stal za zminku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solitart: Obavam se ze ani jeden, navic vsechny pouzivaji zurnal coz znamena zapisy navic (na druhou stranu zurnal by mel byt "pohromade" ...). Pro praci s flashkou je urcen JFFS2, ovsem jde pustit jenom na primem rozhranni flasky, ne pres emulaci disku. Pravdou totiz je ze pres emulaci disku uz je to stejne v P.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už to někdo psal tak sorry, nečetl jsem celou diskuzi, ale SteadyState je prakticky k ničemu! (Stačí si přečíst informace přímo u MS). Současná verze dokáže přesměrovat zápisy, to je krásné a skutečně to u SSD dramaticky zrychlí práci s malými soubory a odstraní sekání. Ale fyzická aplikace údajů z toho společného souboru se děje volitelně až při vypnutí/odhlášení PC. Z čehož plyne, že jakýkoliv problém s PC (výpadek proudu, BSOD, nebo zápisy na disk které ten soubor zablokují (nedostatek místa, popsané případy konfliktů atd.)...) který znemožní korektní vypnutí zahodí veškerá data, která se do toho souboru zapsala!

Ta utilita totiž primárně slouží právě k tomu, aby se tyto zápisy vůbec nikde nepromítly, a po restartu bylo PC zase v původním stavu (využití pro školy, internetové kavárny atd.). A pouze volitelně je možné při vypnutí PC změny zapsat. Údajně se chystá nová verze SteadyState, která by měla dokázat i po nějakém průseru a restartu data obnovit, ale v tuto chvíli neexistuje. Jediné řešení pro normální uživatele je používat oddělený disk pro data (s klasickým zápisem) a smířit se s tím, že při SteadyState nad systémovým diskem a problému s PC se holt času od času něco ztratí (informace o nainstalované aplikaci, konfigurace, změny v registrech atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: Me to hlavne zajimalo z duvodu, ze treba ext3 prave netrpi fragmentaci (na klasickych discich) jak by se tedy takovy SSD disk asi choval s ext3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solitary: No pravděpodobně stejně, jako kdekoliv jinde, protože o "tuhle" defragmentaci se stará samotný firmware SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to lze řešit jen průběžnou interní defragmentací. Prostě implementují defragmentaci do firmware čipu řídícího SSD. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Firmware pro Intel SSD X25-M a X18-M opravující problém se zpomalováním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Intel SSD možná nejsou až tak super, jak se může zpočátku zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je skvele. Tyka se to i rady E nebo tim neduhem snad netrpela?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podelim se o zkusenosti. Mam notebook s X18-M. Popisovane zpomalovani se zacalo projevovat pomerne brzo a hlavne u zapisu se zhorsovalo kazdym dnem. Kdyz se dostalo na hodnotu cca 20 MB/s tak jsem kontaktoval prodejce. Ten rekl, at kontaktuju vyrobce. Intel rekl, at kontaktuju prodejce. Tak to slo asi tyden (treba: I do understand your situation, but you need to understand as well that here there are procedures to follow.). Nakonec se Intel pochlapil a zacal to resit sam. Nejdriv delali, ze o nicem nevi (behavior you have been experimenting is not normal), pak museli s pravdou ven a poslali kuryra s novym diskem. V den (13.4.), kdy jsem ho dostal vydal Intel v tomto clanku zminovany firmware, coz me jejich support taky hned upozovnil, abych vyzkousel. Provedl jsem zmenu firmware jeste na tom starem disku a rychlost zapisu se zvedla na cca 40 MB/s. Novy disk mel jeste take stary firmware, takze jsem ho pred instalaci prehral a ted jede uz mesic bez problemu. Mam jeste OCZ Core V2 120 GB ve stolnim pecku, prvni kus co prisel byl nepouzitelny stejne jak nekteri z vas psali, po reklamaci se druhy kus chova lepe. Sice ma slabsi chvilky pri soubeznem vicenasobnem zapisu, ale s Win7RC64bit se da vcelku normalne pouzivat. Ale je to tim, ze po nem nechci zapis, jen cteni systemu a programu, zapisy jsou do jinych raid disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Alfico: Kde si zohnal X18? Snazim sa na to natrafit uz par mesiacov, bohuzial (v Cechach) o tom nikto nevidel, nepocul...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Rnx: Samozrejme to neni z Cech, koupil jsem to na jednom americkem webu, vybirej podle ceny a taky podle toho, jestli posilaji do Evropy. Nebo hledej u sousedu, ale v Nemecku a Rakousku to ted neni moc levne a ve Velke Britanii nejsou moc skladem a jsou taky drazi. Byt tebou pockam na vetsi variantu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.