Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ukázal Granite Rapids, Sierra Forest a Meteor Lake s integrovanými LPDDR5X

Zdroj: Intel

Budou tomu dva roky, co Intel pozval do své továrny redakci webu CNet, aby si nafotila výrobu čipů, z nichž některé dosud nejsou na trhu. Tentokrát se Intel rozhodl nadcházející produkty ukázat sám…

Bývaly doby, kdy Intel nevydané produkty nekomentoval, natož aby je fotil, natáčel a jejich fotografie a videa vysílal do světa. Zhruba před dvěma lety přišla nová doba a opak je pravdou. Na podzim 2021 pozval do pouzdřící továrny Fab 42 v Arizoně redakci webu CNet, aby vše zdokumentovala a publikovala. Viděli jsme tak snímky Xe-HPC / Ponte Vecchio, Xeonů Sapphire Rapids-HBM a procesorů Meteor Lake. Tehdy se ještě věřilo, že budou normálně vydané pro desktop i notebooky a půjde o plnohodnotnou novou generaci.

Naivní důvěřiví jsme byli i my, neboť výše odkazovaný článek obsahuje třeba větu: „Nyní máme na trhu Alder Lake, za rok nastoupí půlgenerační Raptor Lake a další velká generace - Meteor Lake - se chystá již půl roku po Raptor Lake, na jaro 2023 (tedy za pouhých 18 měsíců od současnosti).“ Uběhly necelé dva roky a po Raptor Lake očekáváme Raptor Lake-refresh, na jaře 2023 žádné nové procesory nevyšly, Meteor Lake není „další velká generace“, ale spíš půlgenerace pro část segmentu notebooků, která podle aktuálně uniklých výkonnostních výsledků neposouvá výkon - snižuje však spotřebu. Snad.

Intel opět ukázal akcelerátor Ponte Vecchio. Vypadá stejně jako v roce 2022 a 2021 (Intel)

Přestože od publikace snímků z roku 2021 uteklo 22 měsíců, nelze říct, že by většina tehdy ukázaného hardwaru byla nějak podstatně lépe dostupná, než byla tehdy. Akcelerátory Ponte Vecchio těžko hodnotit. První várka skončila v superpočítači Aurora, část portfolia Intel odvydal a jak (či zda vůbec) je dostupný zbývající model, v podstatě nevíme, protože jej Intel distribuuje sám. S Xeony Sapphire Rapids-HBM je to ještě zajímavější. Původně Intel (alespoň ve své interní roadmapě) tvrdil, že HBM varianta bude dostupná zhruba o půl roku po standardní řadě. Nakonec ale Intel počátkem letošního roku vydal. Poprvé se procesor v recenzi objevil v pololetí, doposud to však s dostupností není růžové. Několik prodejců serverového hardwaru po celém světě má tuto řadu v ceníku, ovšem s neznámou dostupností. Nakonec to vypadá, že dostupnost Sapphire Rapids-HBM půl roku po klasické verzi skutečně Intel dodrží a vydání na počátku roku byla jen papírová záležitost. Procesory Meteor Lake nejsou dosud dostupné (ani vydané).

Tentokrát Intel továrnu natočil a nafotil sám. Ukázal opět několik dosud nevydaných kousků hardwaru. Blíže je sice nekomentoval - ovšem dal si velmi dobře záležet na tom, co ukázal.

Granite Rapids

Jako první se do záběru dostal velký čip tvořený trojicí velkých dlaždic a dvojicí menších (především užších). To plně odpovídá očekávané podobě Xeonu Granite Rapids, procesoru vyráběného procesem Intel 3 a tvořeného velkými jádry z Meteor Lake - Redwood Cove.

Xeon Granite Rapids (Intel)

Právě procesorová jádra jsou rozložena do trojice velkých dlaždic. Ty dvě užší při okrajích obsahují rozhraní pro komunikaci. Navzdory veřejné prezentaci nejde o produkt, jehož dostupnost by byla za dveřmi.

Intel ukázal i plato s šesti kousky Granite Rapids, abychom si nemysleli, že má pouze ten jeden vyfocený výše (Intel)

Oficiální stanovisko je takové, že v prvním pololetí příštího roku vydá Intel atomové Xeony Sierra Forest a po nich půjde na řadu Granite Rapids. Jinými slovy nejspíš ve třetím kvartálu 2024, tedy asi za rok.

Sierra Forest

Většinou médií zůstal nepovšimnut záběr na další velký čip, který tvoří velká centrální dlaždice doplněná dvojicí menších. Jde o výše zmíněný atomový Sierra Forest, jehož centrální dlaždice nese minimálně 144 atomů (dvojice užších dlaždic se opět stará o komunikaci). Škoda, že se v záběrech neobjevily starší verze tvořené čtyřmi dlaždicemi s více než 500 atomy celkem.

Xeony Sierra Forest (Intel)

Xeony Sierra Forest se očekávají příští jaro a sloužit mají jako konkurence serverových ARM procesorů a Epyců od AMD s „dense“ jádry (Zen 4c, Zen 5c)

Meteor Lake-LPDDR5X

Přestože dosud nevyšlo k vydání procesoru Meteor Lake, Intel již ukazuje jeho pokročilejší verzi, ve které integrovanl LPDDR5X paměti přímo do pouzdra. Výhodou je, že snáze (stabilněji) zvládají vyšší přenosové rychlosti, takže si může dovolit i osazení LPDDR5X-7500 namísto klasickou cestou implementovaných (na PCB pájených) LPDDR5X-6400.

Klasický Meteor Lake by měl být v noteboocích dostupný snad od října letošního roku. Zda se na trh dostane i vyfocená varianta s integrovanými pamětmi, zatím není jasné. Neméně jasné zůstává, jaký přínos budou rychlejší paměti mít. Očekává se totiž, že Intel vybavil křemíkovou podložku, která nese všechny čtyři čiplety, integrovanou L4 cache nazvanou Adamantine, která by měla dosahovat 128 MB (podporována je i 256- a 512MB varianta, ale ty se nejspíš do sériové výroby nedostanou). S takto velkou cache by měla být podstatně snížena závislost na propustnosti systémových pamětí, takže je otázkou, jaké reálné zvýšení výkonu může varianta s o 17% rychlejšími pamětmi přinést.

Diskuse ke článku Intel ukázal Granite Rapids, Sierra Forest a Meteor Lake s integrovanými LPDDR5X

Úterý, 12 Září 2023 - 10:12 | kunaal | Would you like to meet with one of our horny...
Pondělí, 11 Září 2023 - 09:54 | kunaal | Have a romantic date or wild hot action in bed...
Pondělí, 11 Září 2023 - 09:27 | kunaal | Delhi is the capital of the nation along with the...
Pondělí, 11 Září 2023 - 07:47 | kunaal | They are expert in giving various kinds of sex in...
Pátek, 8 Září 2023 - 16:13 | Honza1616 | "....z nichž některé dosud nejsou na trhu...
Pátek, 8 Září 2023 - 12:02 | Pjetro de | 22 mesiacov od prvej navstevy v tovarni a od...
Pátek, 8 Září 2023 - 11:21 | Waffer47 | Přestože dosud nedošlo k vydání..., Intel již...
Pátek, 8 Září 2023 - 10:46 | Akulacz | Tak všechny ukázané z obkladaček jsou, jen RL-r...
Pátek, 8 Září 2023 - 08:40 | melkor | Foveros, EMIB, další pokročilé verze spojování...
Pátek, 8 Září 2023 - 06:54 | Pety | První, co mě napadlo, je, kolik z těch vyfocených...

Zobrazit diskusi