Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel už chystá čipset Intel X58

Nástin čipsetu Intel X58

Nemějte strach, současné procesory Core 2 Duo/Quad už na něm nerozběháte. Čipset Intel X58 (krycí jméno „Tylersburg“) je totiž určen pro chystané procesory postavené na mikroarchitektuře „Nehalem“, které hodlá společnost letos uvádět (v posledním kvartálu). Jmenovitě jde o procesory „Bloomfield“ čili nejvyšší řada „Nehalemu“, která bude také nejdražší, zato by se jako jediná podle nedávných zvěstí neměla aktivně bránit přetaktování. V kombinaci s čipsetem Intel X58, který je podle názvu určen hlavně pro nadšence, to není až tak moc překvapující.

Čipset by měl být párován s jižními můstky řady ICH10, které budou zanedlouho uvedeny spolu s čipsety Intel P45 ještě pro procesory s mikroarchitekturou Intel Core. Pro komunikaci s procesory nabídne nové rozhraní s (dnes již můžeme skoro říci finálním) označením QPI (QuickPath Interconnect - že by to Intel ještě změnil, se nám už nejeví pravděpodobné, výraz „QuickPath“ je poměrně pěkný a úderný). Sám o sobě nabídne prakticky jen PCI Express 2.0 rozhraní v podobě dvou plnotučných ×16 nebo čtyř polotučných ×8 slotů, paměťový řadič se totiž počínaje érou „Nehalemu“ u Intelu přesouvá do procesoru, přičemž „Bloomfield“ bude vybaven hned tříkanálovým pro podporu max. DDR3-1333 pamětí (teoretická max. propustnost paměťového subsystému tedy bude 32 GB/s). Pro tuto platformu bude určen socket LGA1366, samotný procesor sice bude čtyřjádrový (s 8 MB sdílené cache), ale díky přítomnosti SMT se bude chovat jako osmijádrový.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel už chystá čipset Intel X58

Pátek, 16 Květen 2008 - 07:36 | Anonym | Hehe, ja šlapem ešte na 875P už od roku 2004 ......
Čtvrtek, 15 Květen 2008 - 10:44 | Lukáš Blecha | towerx: Já jsem na tom stějně, před 2,5 roky jsem...
Čtvrtek, 15 Květen 2008 - 09:48 | Anonym | U Intelu mě poslední dobou zaráží že není schopna...
Čtvrtek, 15 Květen 2008 - 09:20 | Anonym | hmm, škoda že jsem přeskočil architekturu core2,...

Zobrazit diskusi