Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zahájil masivní snižování platů a propouštění

Nic proti - i když je otázka, zda to nemělo přijít dřív. Ale racionálnější by bylo především přestat vyplácet dividendy. Jenže to se samozřejmě nestane...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Až pochopíte, že dividenda se vyplácí z čistého zisku (i z nerozděleného z minulých období), tak pochopíte, že výplata dividend nemá na ziskovost či ztrátovost firmy moc velký vliv. Maximální vliv je, že pokud by si firma na dividendu půjčila, tak z půjčky platí úrok. Aktuální výnos inteláckých dluhopisů je asi 5,3 %, tedy maximální úspora by byla cca 300 milionů dolarů za rok.
Důvod, proč se takovéto firmy snaží akcionářům výnos nesnižovat je ten, že pokud by tak činily ve špatných dobách, tak v dobrých dobách by naopak akcionáři tlačili na výplatu většiny zisku (aktuálně má Intel cca 70 miliard nerozděleného zisku z minulých období), což firma samozřejmě nechce.
Když je nějaká privátní firma, tak většinou platí, že akcionář je zároveň součást vedení firmy. U veřejně obchodovatelných firem typu Intel to neplatí. Tu nevlastní ti, kdo řídí firmu. Vedení firmy má pár setin procenta (0,07 %) podílu ve firmě. Zbylých 99,9 % vlastní fondy a lidé, kteří nemají s vedením nic společného. A zvláště třeba penzijní fondy ten dividendový výnos vyžadují, protože z něho vyplácejí výnos (důchod) vlastním akcionářům či podílníkům.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Operativní řízení (management) je jmenováno dozorčí radou (v podstatě hlavní akcionáři).
Jinak ano - šetřit na dividendách není pro firmu takovéto velikosti úplně strategické. Nižší dividenda => odliv investorů => dražší kapitál => pokles zisku => pokles hodnoty firmy => odliv investorů => pokles hodnoty firmy ...
Možná se dá něco vynechat, ale jen jsem chtěl ilustrovat, že dividenda = atraktivita/hodnota firmy. A od toho se odvíjí podmínky úvěru, který firma používá k financování provozu. Nenechejme se zmást tím, že má firma balík vlastních peněz. U firem s takovýmto obratem je pro financování provozu výhodnější cizí kapitál než vlastní. Ne vždy, ale v naprosté většině případů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v USA je to viac vlastný kapitál ako v EÚ. Ale v USA ich získavajú emisiami účastín (germanizmom akcií). A buď rastie cena na burze, alebo sa vyplácajú dividendy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"aktuálně má Intel cca 70 miliard nerozděleného zisku z minulých období" <= To znamená, že si firma neumí poradit s investicemi, které by jí pomohly s tím, aby se jí vedlo dobře i v budoucnu.

"A zvláště třeba penzijní fondy ten dividendový výnos vyžadují, protože z něho vyplácejí výnos (důchod) vlastním akcionářům či podílníkům." <= Penzijní fond prostě prodá část aktiv na vyplácení podílníků a je jedno, zda to jsou dividendy nebo celé akcie.

Dividenda je součást kapitálového výnosu, takže ve skutečnosti to nejsou žádné peníze navíc, jak si mnozí mylně myslí. Vyplácení dividend sebou nese i daňovou povinnost, které se akcie firem, které dividendy nevyplácejí mohou vyhnout. Zkrátka to není daňově optimální. https://youtu.be/bWejHZIs1HA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bublina splaskla a nejen u Intelu.
Na druhou stranu Intel aspoň "nevyrábí" vzdušné zámky narozdíl od ostatních jmenovaných, ikdyž teda, jak se o tom zamýšlim, tak biglittle je něco takového. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Americké šetření jsem zažil na vlastní kůži - bylo kontraproduktivní (krátkodobý zisk za cenu poškozené budoucnosti). Systémové problémy se vůbec nevyřešily, protože korporátní kultura od určité velikosti firmy nemá ráda upřímnost, tudíž to je nereformovatelné.

Trochu to připomíná scénky z bunkru ve filmu Pád třetí říše, jen to není tak hysterické, za to o to více depresivní. Všichni vědí, že přijde náraz, ale nikdo nechce šáhnout na brzdu nebo změnit směr, protože už nevěří, že by to něco změnilo. Intel bude žít z dotací americké vlády na které si vydělali vysátím přiblblé EU. Jak dlouho to takhle bude fungovat? To už záleží jen na Číně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle je jen kosmetika a zazmrdovanosti spíš bohužel pomůže, protože odejdou ty, co fakt něco dělali a zůstanou ti, co dělali politiku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale neviděl bych to tak černě.
AMD svého času bylo docela v háji a dokázalo se postavit na nohy, Nadella v Microsoftu se taky docela snaží.
Podle mě opravdu dobrý šéf dokáže "vyléčit" i korporaci, ale trvá to roky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je neporovnateľné. AMD si mohlo dovoliť výrazne vyššiu mieru rizika ako si môže dovoliť Intel.

Ak by nebol jeden z produktov Q1 a Q2 2017- Zen a Vega kasovým trhám a druhý aspoň nebyť prepadákom, tak na prelome Q2 a Q3 2017 bude mať AMD záporné vlastné imanie a musí vyhlásiť ochranu pred veriteľmi, ktorý potom rozhodnú, či

1. Odsúhlasia AMD reštrukturalizáciu - teda sa vzdajú časti pohľadávok voči AMD, výmenou za to, že budú AMD určovať, čoho sa má zbaviť a čo robiť, aby sa im niečo vrátilo cez podiel v AMD

2. Neodsúhlasia AMD reštrukturalizáciu tým pádom by sa AMD zlikvidovala a rozpredala

V takej situácii má správa (manager) firmy oveľa voľnejšie ruky v rozhodovaní o projektoch, ktoré buď situáciu zvrátia, ale firmu "dorazia". Dnes si už AMD niečo také nemôže dovoliť risknúť, minimálne nie bez plánu B

Intel si ani dnes nemôže dovoliť ísť do projektu ako bol Zen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Korporaci, která o to stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je klasický důsledek věčného problému kdy nikdo ze středního managementu nemá možnost/schopnost říct vyššímu managementu podstatné informace, které jsou jasné každému druhému zaměstnanci.

Podle toho co zveřejnil MLID v Intelu celkem ví v čem je problém. Gelsinger, historicky Keller a další toho už dost napravili. Jestli tomu rozumím, tak Intel postupně nabral nesmyslné množství zaměstnanců s pochybnou hodnotou za opravdu královské peníze. Pravděpodobně pod klasickým heslem každého manažera kariéristy: víc podřízených, víc moci. Postupně se jim začal hroutit vývoj litografie, protože je to náročná věc. Hřebíček do rakve tomu dala historická praxe opravovat problémy návrhu čipů pomocí úprav výrobního procesu. To si mohli sotva dovolit na 14nm, ale ne na EUV procesech. Gelsinger prý striktně oddělil návrh a výrobu a v podstatě zavedl interní FABless model s jasně danou zodpovědností za návrh a výrobou ... je to prý taky důvod proč mají poslední generace serverových CPU hromadu steppingů. Když je bug, tak se neupravuje výroba, ale prostě se musí dělat další stepping. Krátkotobě je to musí strašně bolet, ale dlouhodobě asi nemají jinou možnost. Zvládne to konkurence, tak ani musí taky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám jak jsem jednou v rámci blížící se dead-line reportoval skutečný stav věcí (v korporaci s odhadem tak šestistupňovou hierarchií). V návrativším se e-mailu bylo úžasné sledovat, jak vyjádření jednotlivých vrstev hierarchie mění význam mého sdělení směrem nahoru (mimomísovost se zvětšovala s úbytkem znalostí problematiky, kupodivu nepřímo znalostem rostla chuť se k problému vyjádřit) a totéž se dělo s navrhovanými opatřeními směrem dolu. Hlavní důvod pro existenci hierarchické struktury organizace je v tom, že podle závažnosti průseru to v případě Vašeho štestí odnese někdo pod vámi či nad vámi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Intel bude žít z dotací americké vlády na které si vydělali vysátím přiblblé EU." <= Mohl bys to prosím rozvést? Nechápu co tím máš na mysli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel není státní podnik, takže lidé v něm neberou plat, ale mzdu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Intel je ještě něco horšího než státní firma. Taková mezistátní pijavice řízená američany a nedobrovolně dotovaná celým světem (zatím).
https://www.heritage.org/asia/report/the-us-japan-semiconductor-agreemen...
Jen rozmazlený fracek, který neví, co je skutečná konkurence a vůbec netuší, co je to utahování opasků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je možná něco horšího než je státní firma, ale to nic nemění na tom, že to státní firma není, a proto má mzdy nikoli platy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ó, studnice moudrosti.
Prozradíš nám nevědomým, co berou lidi pracující pro Budvar?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co by podle vás měla má odpověď změnit na tom, že v Intelu nemají platy, ale mzdy? Fakt váš mozeček nepobral prostý fakt, že upozorňuju na chybu, kterou zdejší pisálek fláknul už do nadpisu?
Jestli máte pocit, že nemám pravdu, tak si rád vyslechnu vaše vysvětlení. V každém jiném případě není důvod to nijak dál komentovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kecy si nechte pro někoho jiného.
Můj mozeček plní úkoly, kvůli nimž se vyvynul. Posuzování literárních výtvorů mezi ně nepatří.

Takže znovu:
Prozradíte nám Co berou lidi v Budvaru?
Nebo to nevíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buď v tom budou pokračovat jako doposud a padnou na hubu úplně nebo konečně najmou schopné lidi a začnou zase vyrábět produkt ,který bude mýt smysl koupit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Schopné lidi jim teď přebere AMD.
I když v intelu není nikdo kdo by za něco stál.
Myslím ty schopné co jsou na trhu s prací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

veru, to, čo sa stalo s účastinami AMD

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
84.64 +9.49 (+12.63%)
At close: February 1 04:00PM EST
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Teda rast ceny o 12,63% za jediný deň

je iná vec ako u Intelu

Intel Corporation (INTC)
29.07+0.81 (+2.87%)
At close: February 1 04:00PM EST
https://finance.yahoo.com/quote/INTC

a hlavne sa zamestnanci po prechode medzi AMD a Intelom fakt nemusia sťahovať

Keďže medzi centrálami AMD a Intelu je to predĺženou cestou so zachádzkou okolo budovy vývoja Intel SC2
je to 2,5 míle teda 4km

https://goo.gl/maps/v97JoCVKsZkCryfTA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ano, všichni hezky na zlomu San Andreas

PS: já vím, výroba je vesměs jinde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme je
AMD má vývoj CPU
1. team v Austin,TX
2. team Santa Clara,CA
3. team sa formuje v Austin,TX

ale ono je zaujímavé, že nová šéfka ekonomiky nedostala podiel v AMD hneď ale najskôr po roku, al to, že má 0 podielov v AMD treba po jej nástupe reportovať burzovej komisii =SEC
Hu Jean X.
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-23-000009/wf-form3_167...

SANTA CLARA, Calif., Jan. 11, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) today announced that chief financial officer and treasurer Devinder Kumar will be retiring from the company and that Jean Hu will join on January 23 as executive vice president and chief financial officer. Kumar will remain at AMD through April 2023 to ensure a smooth transition.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1112/amd-announces-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pat má opět moje sympatie.
Snížit platy a začít u sebe.
To je šéf.
Jen s propouštěním měl začít v managementu, a ne u řadových zaměstnanců.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Uvidíme, co ještě časem přijde na úrovni managementu. Teď bych i chápal, že potřebuje držet kontinuitu firmy, ne dělat ostré řezy. Pořád má Intel megabrutálně daleko od hrobníkovy lopaty, na které sedělo AMD na konci Ruizovy éry žejo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za Ruiza to nebolo kritické, aj keď on položil základ problémov

Derick Meyer
https://en.wikipedia.org/wiki/Dirk_Meyer
a
niečo opravil a ten " excelovský ekonóm" po ňom AMD skoro dorazil, ale za neho prišli do AMD jej záchrancovia, vrátane Lisa-y

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím u Ježka neuspěješ - ten se Roryho Reada zastával ještě dlouho po nástupu Lisy Su na pozici CEO, v dobách už několikáté generace Ryzenů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to naopak prakticky stejné. Nebyl Hector Ruiz posledním pamětníkem dobrých časů AMD? Takových je v Intelu asi plno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

půjde Koduri na úřad práce ? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kodurimu bude nabídnuta židle v management boardu za zásluhy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Koduri je uz out. Tim jak mu zrusili divizi a byl depromoted (nenapada mne cesky vyraz) na 'sef architekta', tak bych to spis tipoval uz jen na medaily za zasluhy :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

depromoted --> demoted, opak výrazu promoted

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Unit lost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

sila myšlienky:
namiesto
nabídnuta
som prečital
naříznuta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak co myslite, vyhodia marketing, co tu par dni dozadu sluboval 4 generacie CPU za jeden rok?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měli by vyhodit cely management a celý marketing.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce toho seznamu firem, je treba dodat jednu vec - Twitter nebyl znicen ekonomickou situaci, ale novym majitelem.

Jestli byl rok 2022 v necem dobry, tak v tom ze totalne zlikvidoval mytus o tom, jak se miliardari vypracovali na svou pozici svou genialitou a tvrdou praci. Strejda Musk je prvni osoba na svete, ktera prisla o ~200 miliard (100% vlastni zasluhou), a strejda Zuckerberg 80+ miliard.... opravdovi geniove :)))) spis kombinace tuny stesti + budovani sveho image + pololegalni podrazy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...stale ma Musk viac penazi, majetku a moci ako vela statov na svete, takze mne to pride ako len skodoradost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strejda Musk o peníze přijde jen když prodá (akcie). Dokud neprodá, je to třeba jen dočasný pokles jeho jmění. Ztrátu zatím nerealizoval. Fakt mě baví, když média píší bulvární články, aniž by chápaly, že pokles ≠ ztráta. A tady to někdo hned taky přebere ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

¯\_(ツ)_/¯

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u toho Koduriho, tak čistě pro zajímavost: nemohu posoudit velká GPU Intel, neb žádné nemám, ale soudě dle UHD 730 z Alderu a běhu Falloutu 4 přes Proton / Vulkan na Linuxu to není tak špatné. Jasně, je to 7 let stará hra, ale ono taky UHD 730 výkonově výš nedosáhne (tohle dává na hraně snesitelnosti v 1280x720/low), nicméně ta zatracovanost Xe, já jí tam prostě nevidím. A to tomu ještě škodím tou "emulací".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

majorita je Microsodt only

a potom to môže doapdnúť takto

Intel Granite Rapids CPUs could be 1.7x bigger than Sapphire Rapids
Published: 2nd Feb 2023,

Intel’s Granite shows ‘Rapid’ growth

The LGA-7529 socket that has been leaked earlier this week is measured to be significantly bigger than current Xeon CPU.

According to SkyJuice60 (Angstronomics) and YuuKi_AnS photos, the new socket called 7529 not only will offer 61% more pins than current LGA-4677 platform for Sapphire/Emerald Rapids, but it will also be significantly larger. The package die area is estimated to be 105×70.5 mm, which means an increase of 70% compared to current Xeon series.
https://videocardz.com/newz/intel-granite-rapids-cpus-could-be-1-7x-bigg...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. Ty tou emulací přes Proton pomáháš Intelu, protože Proton je odladěný kód špičkovou firmou zaměřenou na hry. Konkrétně s dlouhodobým plánem vydání na Linuxu postavené handheld konzole Steam Deck. Díky tomu jim pro stejnou použitelnost stačí prodávat levnější hardware, např. méně RAM a menší storage. Konkurence s Windows jsou o dost dražší (nebo pomalejší a na disk se moc her nevejde) a nebo na podobném HW máš jen konzole s Androidem (kde jsou hlavně patlací casual hry).

Na Windows má ale Intel smůlu, protože sami si drivery pro OpenGL a starší DirectX napsat neumí a wrapper(y) od Microsoftu jsou pomalé a zabugované (on je totiž doteď nikdo nepoužíval, takže nebylo na čem odladit).

Asi nemá smysl dodávat, že pro prodeje grafik je hlavní OS Windows, protože 1) na nových Macech už 3rd-party grafiky nefungují a 2) Linux se svým 1-2 % marketshare to nevytrhne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele uvidíme. Na Windows je tedy DX9on12 a jistě to prodělá nějaký vývoj i proto, že Microsoft bude chtít starší verze odstavit. Sám pak do Mesy/Linuxu tlačí překladovou vrstvu pro Vulkan->DX12. A do toho tedy máme naopak DX->Vulkan Proton a spol. Ono je to vlastně podobné jako XWayland. Pokud se překladová vrstva vyladí k dokonalosti, není potřeba se zabývat nativní implementací, pokud je dost výkonu i na překlad. Tohle jsou ty věci, o kterých jsem tu poslední měsíce (možná už roky) mluvil, když jsem psal, jak Intel bude ladit sw část. Jasně, z hlediska Windows to leží i na bedrech Microsoftu, ale obecně to platí.

Imho ty velké Arcy zabíjí hlavně vysoká spotřeba v idle. Kvůli ní je to nanic a s tím asi žádný sw vývoj neudělá zázraky. Otázka je, jestli / kdy / jaká bude příští generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, DX9on12 se vyvíjí, ale doteď ho používalo jen 0,0000nic PC s Windows on ARM. Pro Microsoft je jeho (ne)kvalita nepodstatná, protože z podpory 10 až 20 let starejch her nic nemá. Proto to taky hodil na komunitu (GitHub). Intel si může ladit SW část, jak chce, ale víme, jak jsou neschopní. Microsoft mu pomohl jen tím, že mu napsal základ (aby to vůbec nějak běželo) a bude testovat a začleňovat patche, pokud mu Intel nebo komunita něco pošle. Jinak koukal jsem, že Intel už tu spotřebu v idle snížil na polovinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dejme tomu ještě pár let, než v Microsoftu propočty vyjdou tak, že patlat se s vlastním API nemá smysl, když se to stejně oběma směry překládá z/do Vulkanu a konečně ti jantarové přejdou na Vulkan. Ono z toho jim až tolik prachů neplyne, aby zasírali svět bordelem typu OOXML.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by MS přecházel na Vulkan? DirectX 12 má plně pod kontrolou, je na každém PC s Windows a spolupracují s ním výrobci GPU. Vulkan není na všech PC s Windows, není na všech PC s Linuxem, není na všech mobilech s Androidem a samozřejmě není na Macu a iOS. Není dokonce ani na PS a XBoxu. Vulkan (rebrandovaný Mantle) byla jen rychlá odpověď Khronosu na Metal a DirectX 12 (které byly na fyzických zařízeních již dostupné).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to velká firma, času na zlepšení je dost.
https://www.youtube.com/watch?v=H53kBYo1Jx8&t=57s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave ze AMD lidi nepropousti, protoze tam delaji veci normalni a kdyz neco selze, bez okolku to priznaji a napravi(aktualne ted situace kolem RDNA III(->IV), ani "polecena" Navi 32 neni prezentovana jako spasa cele tridy(RX 7000), u Phoenix-u vec mirne napravili a chteji toho vyuzit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.