Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intelu se na oddělení výroby AMD něco dost nezdá

Já v tom spíš vidím to, že by se AMD mohlo na nějakou dobu zabezpečit a postavit na nohy, což se zrovna Intelu moc nehodí :) Navíc by mohlo AMD díky většímu přílivu peněz posilovat i na Akciovém trhu a začít vkládat více peněz do Marketingu a začít více prosazovat své processory na úkor Intelu :) Ale je to jen můj názor jako člověka který fandí AMD (protože fandím zdravému konkurenčnímu prostředí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to dost mozne, ze sa intel boji zdatnejsieho konkurenta a tak sa snazy AMD trosku zbrzdit. AMD je konkurent, ale teraz ako ma problemy tak je to pre Intel asi najlepsi cas, lebo protimonopolny urad nic nenamieta a konkurencia nestiha. Tiez sa pridavam k nazoru zdravej konkurencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze stale jeste neni soudne ukoncena afera s narcenim Intelu z nekale konkurence tak jsem velice zvedav jestli se te zaloby Intel vuci AMD/Ati odvazi i kdyz predem minimalne tusi ze prohraji(nepredpokladam ze AMD/Ati si plati pravniky proto aby prohravali takze urcite to maji legislativne osetrene tak aby se nedostali do rozporu s dohodami Intelu), korn kdyz si uvedomime fakt ze Intel sice zna nazpamet sve dohody s AMD ale jeste ani nevidel zneni dohody AMD/Ati s ATIC a uz breci ze to AMD/Ati nesmi...:o)))))
 
Inu, mame se na co tesit a docela to AMD/Ati preju, aspon nebudou Intelacke CPU predrazene.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mluvčí Intelu Chuck Mulloy jednoduše prohlásil, že Intel má vážné obavy ohledně kroku AMD"
Asi se ozývaji právem, jenom ty důvody jsou poněkud jiné, nehledě na pokročilý čas, kdy již dohody vyprší, AMD nevyrábí v cizích, ale ve vlastních...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

<flame>
A neni to spise tak, ze od AMD kvuli momentalnimu oddeleni tovaren neuvidime konkurence schopne procesory po nekolik let? Tak me napada, jak dlouho to trva od navrhu designery az po vyrobu do velkoobchodu?
</flame>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Druhá a možná ještě zásadnější otázka je nyní spíše v rovině
>spekulací, protože úplné znění dohody mezi Intelem a AMD pochopitelně
>neznáme. Prý se tam tvrdí, že AMD nesmí nechat vyrábět mimo vlastní
>továrny více než 20 % celkové produkce.

Cast embargovaneho textu aktualnej dohody AMD-Intel je verejna a problem sa tyka tychto dvoch bodov

1.22
"Subsidiary" shall mean any corporation, partnership, joint venture,
limited liability or other entity, now or hereafter, in which a party (a) owns or controls (either directly or indirectly) or originally contributed (either directly or indirectly) at least fifty percent (50%) of the tangible and intangible assets of such entity;

2.2 Intel. Intel, on behalf of itself and its Subsidiaries, hereby releases, acquits and forever discharges AMD, its Subsidiaries that are Subsidiaries as of the Effective Date or become Subsidiaries during the term of this Agreement, and its and their distributors and customers, direct and indirect, from any and all claims or liability for infringement (direct, induced, indirect or contributory) of any Intel Patents that arose prior to...
http://contracts.corporate.findlaw.com/agreements/amd/intel.license.2001...

Ide o to, ze ten bod 2.2 hovori, ze Intel a jeho dcerske spolocnosti licencuju zadarmo vsetky svoje patenty AMD za odplatu a jej dcerskym spolocnostiam zadarmo.

Ta cast 1.2 hovori, ze dcerskou spolocnostu pre tuto zmulvu sa rozumie ak ma AMD alebo intel v tejto spolocnosti priamo alebo nepriamo viac ako 50% bud akcii,majetkovej ucasti alebo majetku vlastni alebo ovlada.

A tu je ten problem AMD vlasti vo Foundry 44% akcii, 44% majetkoveho podielu, ale do majetku sa pocitaju aj zakazky a objednavky a z toho ma AMD u Foundry 100%, cim sa zvysi podiel AMD na majetku nad 50%.

a to sa intelu nepaci, lebo AMd s nim vypeklo a nic s tym Intel nemoze urobit do vyprsania uz 4, zmluvy AMD Intel, ktora plati do 31.12.2010. Ta prva je z roku 1976.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2001_May_4/ai_74093918

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli je to tak, jak pise fotoba, pak AMD neni moc ferove, v podstate je to obchazeni smlouvy.. a nedivim se intelu, ze se mu to nelibi, otazkou je jak moc dobre je napsana ta smlouva a jak si s tim poradej pravnici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Který normální kapitalista, by vložil přes 8mld. USD do spolku, kde mu mašiny za 6mld. USD za tři roky zestárnou a nebude chtít dostatečný zisk. Takto by měl větší riziko, jako kdyby to měl ve strožoku a čekal až bude dolar za 3Kč. 
Ten stav byl jasný již více jak rok, i kdyby AMD sebralo celou produkci Nvidii, tak Intel si svůj podíl hlídá, AMD by mohla umazávat 1mld. USD ročně z 5mld. dluhu a za pět let být za vodou, ale mezi tím by Fab36 a Fab38 technologicky zestárli a byly by tem, kde byli, na Fab4X by mohli zapomenout. Jediným řešením bylo získat společníka, ale ne z čipového světa, nejlépe ze sféry bankovní. Ve světě čipovém spolupracuje s mnohými, ale to není to pravé ořechové. 
Rozhodně to nebylo tak, že někdo od AMD šel v pravé poledne na oběd a potkal někoho od ATICu a slovo dalo slovo a za dvě hodiny, přesně ve 14:00 vyhlásily dohodu. Tento krok byl dlouhodobě připravovaný a dobře načasovaný. Poslední dobou se děly s akciemi AMD prapodivné věci, namísto aby rostly tak ?? a přesně při ukončení burzy (?2min)se obchodovaly obrovské množství akcii. Žádný strach právníci obou stran to mají jistě dostatečně ošetřené. 
Dle mne to všechno vzniklo hlavně pro Fab4X, aby získali 1,2mld. USD, do června příštího roku musí začít stavba, aby mohli začít stavbu, musí ji mít připravenou, přípravné práce již dávno běží. Hektor nepřenechal židli jen tak, ale měl to dobře spočítané, hned v zápětí běhá kolem Fab4X a platí 79mil USD za vodohospodářské práce, vodu a kanalizaci... Fab4X nechtěl nikdo v pozadí vidět a dnes je na prvním místě a již se plánuje značný rozvoj.
A nevím o jaké obcházení smlouvy jde, to samé může učinit Intel, smlouva je smlouva, spíše bych to viděl jako odpověď pochybovačům, že obě Fab budou dělat pro cizí, pokud by významně tento podíl rostl, pak by mohl vznikat problém.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2federman: musim te zklamat, ale hodnota akcii je naprosto v poradku. jelikoz prevazne zavisi na fiskalnich vysledcich. hodnota akcii AMD pada a jeste bude dlouho padat. Plus recese US ekonomiky. Intel je na tom nicmene podobne ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Bravo...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AD sniper29a
Nechci psát, že spekulanti vyčkávají, a kdyby platilo že jelikoz "prevazne zavisi na fiskalnich vysledcich", tak by intel rychlým pádem doháněl AMD.
V podstatě akcie jsou pouze pro spekulanty, kteří je drží, ale hospodaření a postavení na trhu je o něčem zcela jiném.
Ať tak nebo, tak vyčkejme půl roku, či rok a pak bude vývoj nejenom AMD jasnější. Ztím nemám akcie AMD a nemám ani na ně, tak mne to tolik nebere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobre vzpominam, tak se nekdy kolem roku 1980 se obratila IBM na Intel, aby mu vyvinula CPU pro jeho IBM PC. Soucasti pozadavku bylo, ze soucasne s Intelem bude tyto CPU vyrabet jeste dalsi firma (ktera to muze byt?) a intel ji musi poskytnout veskere podklady pro vyvoj CPU se stejnymi parametry. To vse proto, aby se zamezilo monopolu. Troufam si odhadovat, ze v pripade monopolu by se dnes ceny CPU pro masy pohybovaly nekde v radu desetitisicu a uroven technologie by byla nekde u PentiaIII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pcmaker: To si vzpominas spatne. V roce 1980 uz procesor 8086 na nemz byla zalozena koncepce PCcek uz dva roky existoval jako realny produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

achjojik>

Ale pcmaker ma pravdu, keby AMD a Intel namali spolocnu dohodu o vymene patentov, nedoatl by intel zakazku na CPU od IBM PC. Akurta sa pleteie v roku - islo o rok 1982 nie 1980. To ze bez zmluvy AMD-Intel by sa nepresadila architektura x86 potvrdil aj sud

viac na

http://www.amd.com/us-en/Weblets/0,,7832_12670_12686,00.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nitramdor: povedz mi co bolo od intelu voci AMD ferove za poslednych 6 rokov? Same podrazy, a podrazy a podrazy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo: no hlavně že AMD hrozně férově ve své době kopírovala procesory Intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Libb: No, hlavně že Intel neokopčil architekturu integrovaného paměťového řadiče u Nehalemu, nekoupil instrukční sadu x64 od AMD, viď?
Všem stejně, ale Intelu víc....to je Tvůj postoj asi:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale o co sa Intel trasie?
e nova foundry kupi NVIDIU a tym si NVIDIA moze si vyrabat vlastne procesory?

Intel je skratka sikovna firma .. nechavala si platit licencie za chipsety, ... no uz jej asi dochadzaju figle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libb> AMD nekopirovala, vyrabala ako druhy zdroj, ktory musel Intel zabezpecit, ak chcel dostat kontrakt na IBM PC XT!!!
vid niozsie AMd ma dokonca patent na FPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libb: "svoja doba" bola po 286. 386-ku museli vyvinut sami z zkriplenej dokumentacie intelu, ktora bola zamerne znehodnotena aby to islo co najtazsie, od tej doby je programovanie suciastok intelu totalne peklo.

Ked dostanes vyrobne masky tak nekopirujes, vyrabas podla dodanych materialov. Ako bolo spominane AMD64 si intel musel premenovat na svoje pomenovanie, praskli by od jedu keby na CPU intel bol napis AMD, zato AMD pomenovania ktore vymysla intel musi znasat :).

Mam navrh: Zrusme intelu na 10 rokov EM64 a uvidime...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.