Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 14 přinese 48MPix snímač pro 8K video, iPhone 15 periskopový zoom

Proč má ta slečna na fotce při pohledu na ajfoun tak křivou hubu (pardon, ústa)? Musela si ho koupit za svoje?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

protoze ten zazrak co si poridila neumi ani natocit video.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pesne tak, to je hlavni duvod proc je iphone po vetsinu doby jeho existence vseobecne uznavanej jako telefon s nejkvalitnejsim nahravanim videa na svete

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj, poucovat, delat chytryho a nevedet, ze prvni iphone neumel natacet video, a tak ze sebe udelat debila, to uz je skoro umeni.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

debila si ze sebe udelal sam kdyz si ani neumis precist co pisu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kto tu riesi prvy iphone ? Zaspal si dobu ze ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple = vela penazi za malo muziky :) Predražene ponošky so super reklamou :D Niektory si dokonca myslia že to ma aj hodnotu, niečo čo sa vyrava po miliardach :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

alebo inak. Nemam na to = je to blbost a budem to hejtovat :)
Fakt ubohy koment bez pridanej hodnoty.
To, ze si to nemozes dovolit, alebo to nechcej je cisto tvoj problem. Naco maju ludia potrebu sa vyjadrovat k veciam, co nechcu ? Prosim vysvetli mi to. Rad si to precitam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a jeje.. dalsi co ze sebe prisel udelat debila.. napsat do diskuse o fotce prvniho iphonu, ze se tu neresi prvni iphone, je fakt prispevek hodnej applisty.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde mas fotku prveho iphone a kde vidis, ze sa tu riesi prvy iphone ? Prosim upresnit pre debila. Vidim, ze sa to tu inteligenciou len hemzi. Ja niesom applista. Mam iphone po 10 rokoch, inak stale vlajkove lode androidu roznych znaciek. Na rozdiel od vas mam vsak pomerne velky prehlad, co sa o tejto komunite povedat neda :) Hold kazdemu podla chuti :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On existoval bílý iphone první generace? Když už chceš dělat z někoho debila, tak si alespoň ověř fakty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propagandalf?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan je znalec... Iphone ma vseobecne uz dlhsiu dobu velmi kvalitne video. To su fakty, aj ked sledujem tu na diit, ze tu viete na apple iba kydat. Zvacsa alebo presnejsie skoro vzdy tu maju ludia dobre nazory, ale co sa s vami deje v pripade znacky apple je mi zahadou. Keby to bol taky srot ako tu ludia prezentuju, zńacka by uz davno zanikla. Ale tak nazor zmoete mat aky chcete. To vam nebudem brat. Osobne som tocil klipy a robil s videom povedzme aj poloprofi a iphone patri skutocne medzi spicku... Je mi jasne, ze ludom tu to leze na nervy, lebo je to pre vas "draha" znacka. No tak si kupujte na co mate a nerieste, lebo tu zvacsa fakty v pripade iphone resp. apple moc ludi ani nepozna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:) pěkná fanatická ovce :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To hodnotis na zaklade coho ? Prezrad co mas ty, nech sa pobavim... Mimochodom presne ako som cakal, ziadne argumenty, len urazky... To robia hlupe deti v skole, co nemaju argumenty, ale potrebuju sa aj tak vyjadrit k veci, ktorej nerozumeju :) Tesi ma, ze som mal pravdu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotim to na zaklade tvych pruspevku, kterymi tu plevelis diskuzi.

Ze jsi fanda applu, ktery je dlouhe roky pozadu a jen srovnava krok s konkurenci je fajn, ale nemusis to kazdemu cpat pod nos. Proste jsou lide kteri si koupi v mnoha smerech lepsi android a nemusi nikomu cpat, ze Applisti nemaji na lepsi :) ty tvoje argumenty sedi spis na tvou osobu jak prdel na hrnec ... snad ti z toho nepraskne zilka ...proste se smir s tim, ze ne kazdy zere apple jako ty :) pane megapixel :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chudák holka ho dostala první den v práci jako služební.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AI kompenzovala duckface

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přečetla si EULA...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to typická uživatelka iphonu. Tupá šlápota, která špulením rtů dává najevo, jak si na něj vydělala. Když sem se ptal jednoho hošana (noc proti nim nemám), proč si koupil iphone, tak mi odvětil: protože apple má to na sobě jabko. Prostě apple je lgtv/bitch friendly víc než kterákoliv jiná firma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak telefon je na telefonování a foťák na focení... A na vyfocení něčeho co se člověku nechce opisovat nebo co já vím, na to stačí i ten 12MPix. Ale zas za ty prachy tam klidně už mohli dát ten 108MPix když už

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo a teď si představ, že iPhone je pravděpodobně nejpoužívanější mobil (resp. zařízení celkově) na natáčení videí a stream, protože to je nejspolehlivější (pokud se v létě nepřehřeje) a nejjednodušší způsob :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vzivote se mi iphone neprehral, jo jednou se mi vypl v zime ale to bylo u 5S kterej mel uz prez 4roky starou baterku, tam se to da pochopit i ocekavat, ted mam 12pro max, cca 14 mesicu, kondice baterie stale 100%, i kdyz telefon vyuzivam hodne tak nabijim jednou za 2-3dny, kdyz chci jen hrat tak vydrzi 5h+ coz je za me krasne

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem pár videí na YT od tvůrců, když ho používali k řízení dronu. iPhone pokud se začne "přehřívat" tak kromě throttlingu snižuje i maximální jas displeje, což když někdo ten dron řídí za slunečného dne, tak narazí na zásadní problém že najednou na dispeji nic nevidí. Ale se zlepšující se efektivitou SoC ty problémy mizí. 13 řada je na tom lépe než 12 a ty jsou na tom zase lépe než dřívější modely.

Dobrý test je na to Gensin Impact, dát max. detaily, plný jas displeje a hrát, po nějaké chvíli ten displej bude na jasu ztrácet. Stejně tak se tomu děje i u iPadů a to včetně těch s M1. Byť iPad Pro s M1 vydrží bez dimmingu displeje déle a je menší než u iPadu Pro s A12X.. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=eC5T1RWt46w

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

takze chces tvrdit ze u ostatnich znacek k tomuto jevu nedochazi ? myslim ze si nemusime lhat, dochazi a mnohem vic

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, opravdu mi nethrottluje ani nepada jas v DJI GO 4 na S21 Ultra 5G. A nedelal to ani Mate 20 Pro. Ale pod ma presvedcit o svojej realite.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ta viera, ze ak ma nieco Apple napikacu, tak konkurencia to automaticky ma tiez a este horsie :D iOuca v praxi

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ta naivita hateru co kouknou na nejake video a hned veri ze iphone je horsi, ja vzivote throthling nezazil, znamej s jeho samsungem s11 si bez throthlingu nezapari ani gta :P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samsung S11? :D A este aj lzes ty trapko.. Taky telefon nikdy nevznikol, priste si daj vacsi pozor, az budes vymyslat nejaku podobnu bajku. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kdo si ma pamatovat jmena tech kramu, vim ze to mela bejt vlajka 2019

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To uz nevykecas lhari! ;D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me je uplne u hnedy dolni co si myslis :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ved nam taky, nemusis mat obavy. ;) Len je hrejive u srdca, ked usvedcis zakomplexovanu ovecku z lzi, na ktore si sama neletela svojou hlupostou. :-*

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používám ke dronu levný Alcatel za desetinu ceny šajzfounu a nic se nepřehřívá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ale už dávno neplatí, kvalita fotografií a videa z mobilu už je na vysoké úrovni která velké části uživatelů vyhovuje.

Vzpomeňme nástup digitální fotografie, kolik zastánců klasického filmu to hatovalo a dnes, neštěkne po tom ani pes. Samozřejmě stále se používá, ale v minimálním množství a fakticky jen u profíků. Filmový svitek digitál vytlačil rychle. Zvítězila jednoduchost digitálu.

Dnes jsem o kus dál, mobily a výpočetní fotografie vytlačují klasický digitál a optiku. Vítězí snadnost použití a fakt že mobil má dnes většina lidí stále u sebe, na rozdíl od fotoaparátu. Fotku v něm nejen zobrazí, ale také může upravit může ji sdílet na sociálních sítích, má ji fakticky okamžitě dostupnou nejen v tom mobilu ale i v počítači a dalších zařízeních.

I profesionální fotografové nezřídka používají mobil k focení jako rychle dostupný nástroj. Stačí pohledat třeba fotky s hastagem shootoniphone, někdy se člověk nestačí divit co s tím jde nafotit.

108MPx senzor kupodivu běžně dělá stejně velké fotky jako 12MPx senzor protože se standardně spojuje 9 pixelů do jednoho. Ale ano, za velmi dobrého světla jde fotit na plné rozlišení a získat lepší detail, horší to je ale ve slabším světle. Nakonec stejně hodně záleží na tom zpracování takové fotky v telefonu a tam je normální že dva telefony se stejným snímačem ale jiným SW vyprodukují odlišné fotky.

Za tu cenu je tam senzor jaký tam je. Když koukneme na srovnávací recenze třeba s Galaxy Foldem/S21 Ultra, tak je to fakticky plichta, v něčem je lepší iPhone, v něčem Fold. Také v tom hraje roli i subjektivní názor, někomu sedí víc podání fotek Samsungu, někomu Apple... Aktuální Pro řada umožňuje ovlivnit pomocí profilu celý procesing fotografie, takže jsou tam režimy, které produkují fotky jako "typický" iPhone, "typicky" Samsung, "typický" Pixel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Tak telefon je na telefonování a foťák na focení“

Akorát že iPhone a spol. nejsou telefony, ale kapesní počítače.
Termín „mobilní telefon“ je anachronismus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Termín "mobilní telefon" anachronismus není, dodnes existují. Jinak souhlas, iPhone a spol. jsou spíš kapesní počítače, nebo možná minitablety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Snímač o rozlišení vyšším než 33,2 megapixelů je pak podmínkou pro „plnohodnotný“ záznam 8K videa, takže se předpokládá upgrade i v tomto směru (7680 × 4320 = 33 177 600 pixelů)."

Jirko, ono je to trošku jinak. Zažitý systém je, že video se nahrává 16:9, fotky se fotí 4:3 (či 3:2). Takže ten snímač musí mít na šířku aspoň 7680 pixelů, ale k tomu poměrně aspoň 7680/4*3 na výšku, tedy 5760 pixelů. Dohromady to dává ~44,3Mpix, s rezervou po okrajích je tohle právě ten 48Mpix 4:3 snímač, který je nezbytným minimem pro 16:9 výřez s rozlišením "8k".

Ne nepodobně tomu, jak to má 4k video versus 4:3 12Mpix snímač v současných iPhonech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pekny, ale co presne neni pravda na tom ze snimac s podporou 8k musi zvladat vic jak 33 megapixlu? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta věta vyznívá například tak, že kdyby měl iPhone 14 snímač o rozlišení řekněme 36Mpix, bylo by splněno. Jenže to by musel být snímač rozměrů 16:9 (což je blbost). Pokud by to byl standardní 3:2, nebo 4:3, pak 8k prostě nedá. Čili ano: pro řekněme kameru se snímačem odpovídajícím Super35, je rozlišení ~33Mpix+ pro 8k v pořádku. Pro univerzální přístroj, co má nahrávat 8k video a současně fotit ve standardních proporcích foto světa, je potřeba minimálně 44Mpix+.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ide to aj naopak, 16:9 vieš orezať na 4:3, len to nebude mať 36mpx. Zmení sa samozrejme “ohnisko”, pretože bude užšia perspektíva (alebo tak nejak).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ta věta vyznívá například tak, že kdyby měl iPhone 14 snímač o rozlišení řekněme 36Mpix, bylo by splněno.“

Vždyť přesně tak to je (tedy pokud by zvládal natočit video v rozlišení snímače).

V první řadě to, jestli vůbec zařízení umí fotit (a jak) nemá na podporu 8k videa (o čemž byla řeč) vůbec žádný vliv.

Navíc tvrzení, že fotky musejí mít poměr stran 3:2, bych označil za nesmysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako příklad bych připomněl Panasonic Lumix LX1 z roku 2005 a jeho nástupce. Měly nativně 16:9 snímače. Obzvlášť Apple si může nechat na zakázku vyrobit snímač s jakýmkoli poměrem stran uzná za vhodné. Nikde není psáno, že nativní poměr stran musí být 4:3 a ořezávat se bude na 16:9. Klidně může být snímač 16:9 a ořezávat se bude při nastavení jiného poměru stran.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je sice možné, ale je to plýtvání. Protože zatímco na videu se ledacos ztratí, na fotce to neplatí a je vhodné využít co nejvíc pixelů snímače, také ve vztahu ke konstrukci objektivu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde přesně dochází při ořezu z 16:9 na 3:2 k většímu plýtvání než při ořezu z 4:3 na 3:2?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

alebo ako to mali nokie multiaspect snimac ked prepinali medzi 16:9 a 4:3 nie orezom

http://blog.gsmarena.com/the-amazing-science-behind-the-nokia-808s-mammo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek vyvolává pocit, že senzor v iPhone 6S je stejný jako senzory v iPhone 13 nebo snad v iPhone 13 Pro, ve skutečnosti se senzory postupně zlepšují.

Senzory se zvětšují, zlepšuje se světelnost a optika. Loni v 6,7" velkém Pro Max debutovala sensor shift stabilizace. Letos má sensor shift a ten samý senzor i 5,4" malý 13 Mini. Loni se vlezl jen do maxu.

Tahle stabilizace neskutečně pomůže při natáčení videa a hlavně v nižším světle. Stejně tak, díky větším snímačům jde snadno poznat rozdíl při focení v horších světelných podmínkách, Kde iPhone 12 potřebuje expozici třeba 3 sekundy, iPhonu 13 stačí 1,5 sekundy, navíc s tou sensorovou stabilizací.

Taktéže hlavní fotoaparát v iPhonu není jediný, je tu šíro, to má také 12MPx, konkurence mívá často 8MPx a to ještě docela podřadných a pak třeba jako Xiaomi zbytečnými 2MPx senzory pro Makro a rozmazání pozadí. Šíro v 6S vůbec nebylo, bylo až od 7 a jen u Plus verze. Pak to dostal iPhone X, Xs kde se zlepšila mimo jiné světelnost, ta se pak zlepšovala a/nebo se zvětšoval senzor.

No a Pročka od 11 řady mají ještě třetí 12MPx snímač s telefotem, u 11 Pro,Pro Max a 12 Pro je to ekvivalent 52mm ohniska, u 12 Pro Max je to 65mm u 13 Pro a Pro Max 77mm..

Takže megapixely zůstávají ale zlepšují se jak snímače, optika tak i image procesing. Můj poslední Android měl střední třídu s 64MPx hlavním senzorem (spojoval by default 4 pixely, takže z něj lezly 16MPx fotky) a fotky byly kvalitativně horší než z nynějšího iPhonu 12. Manželčin iPhone 13 na hlavním senzoru dělá fotky o něco lepší než 12 Pro, šíro fakticky nepoužíváme nemám tak srovnání. žena nemá pročko, takže nemá telefoto ale delší ohnisko by bylo super, zvlášť na portréty, které fakticky nefotím jiným objektivem. Vyšší rozlišení mi nijak nechybí.

Tak jak tak, u Apple je nasazení lepších snímačů i problém výroby. Přecijen Apple prodává ročně 200+ milionu telefonů a z toho polovinu z aktuální řady, počítá se ale s růstem na 240mio kusů za rok. Není problém vyrobit mobil s nějakým pokročilým senzorem kterého se prodá za rok pár jednotek milion kusů, kdyby měli prodat 100+ milionů, tak by možná takové senzory mít nemohly protože je nikdo nevyrobí v dostatečném množství.

Stejný problém jsou třeba displeje s vyšší obnovovačkou. Samsung sotva stíhá vyrábět pro 13 Pro a Pro Max, kdyby to měl vyrábět ještě pro 13 a 13 mini, nedej bože i pro starší modely, tak to prostě nedá. Příští rok se snad přidá i LG takže jich může být k dispozici více.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono tech 60 vs 120hz taky neni nic zasadniho u applu, vzhledem k velke kvalite displeje je i tech 60hz perfektni, za to kdyz kouknu na nejakej huawei atd ktere maj mit take 60hz tak to ve srovnani s mim 12pro max pusobi jak kdyby u nich bylo max 45hz, mozna proto jsou z toho androidaci tak odvareni ze jejich 120hz displeje konecne dosahujou podobneho efektu jako u iphonu s 60hz :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Smutne je, ze ani sam tym dristom co pises, neveris..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Všetko záleží od panelu na mobile, skoro všetky panely maju len 26ms odozvu medzi čiernou a bielou = 38FPS a je uplne jedno kolko Hz tam cpeš kludne aj milion viac ako 38Hz nezobrazia.
Jedina vinimka su OLED panemi tie zvladaju 2ms čo je schopnosť zobrazenia až 500FPS. V tom to je ma tvoj mobil OLED tak dokaže zobraziť akekolvek FPS, maš tam LCD tak max 38FPS to je vše. Na druhej strane ludske oko snimkuje 10FPS a už davno je zname že na oblbnutie ludskeho oka stači 24snimkou za sekundu.
Ak vidiš pri 50FPS chybi v zobrazeni a plynulosti obrazu, nieje problem v FPS ale v monitore, lebo nedokaže zobraziť ani tych smiešnich 24 FPS :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pane boze, tolko zvastov v jednom prispevku, som dlho nevidel. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle data jsou vycucány z prstu nebo ze zádele?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrou fotku dělá optika a ne snímač s bambilionem megapixelů. Apple překvapil, ale i slepé kuře občas najde zrno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Napisal si polopravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Optika tu byla dříve než nějaký fotočip a svete div se vznikaly nádherné fotky.
Však i telefonům začali pridávať další a další čočky a další snímače, tuny složitých algoritmů, protože víc megapixelů bylo akorát více šumu ve větším rozlišení.
Stačí porovnat starý kompakt se 4Mpix a třeba Nokii 6.1 co umí myslím 12 nebo 16Mpix...bez fotoeditoru je foťák v telefonu úplná tragédie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu: "Dobrou fotku dělá optika a ne snímač s bambilionem megapixelů."

Nie je pravda, pretoze dobru fotku dela kombinace obojiho. Sebalepsi Hasselblad s 2Mpx snimacom, neudela dobru fotku. Rovnako, ako neudela dobru fotku sebalepsi fullframe snimac s plastovou optikou. Preto polopravda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké rozlišení snímače považuješ za optimum? Ty čísla co se dneska honíjsou trochu přehnané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je celkom tricky otazka. Nebudem vsak tajit docela skvely pocit z fotiek z Azie, ktore som cvakal na byvaly Mate 20 Pro. To malo svoj tusim vtedy 40Mpx snimac a na svoju dobu neviem, ci to nebol i chvilu najlepsi fotomobil - Nedivim sa, mal som ho 2.5 roka a to som clovek, co kupi kludne kazdy rok novy vlajkac (nezalezi na znacke), ak vidim prinos v kvalite fotaku. Tento vlajkac som mal najdlhsie za poslednych 10 rokov. Moj partak z dovolene cvakal fotky na 16Mpx kompakt od Sony za 10 tisic. Jasne, ze mal navrch, ked sa fotilo za sera.. Lenze 90% fotiek vzniklo za slnecneho thajskeho pocasia, takze naprostu vacsinu fotiek, mam z dovolenky podstatne krajsich - maju podstatne viac obrazovej informacie, detailov, nez kamosov kompakt. Teraz mam S21 Ultra 5G, ten to (nielen) diky zoomu, posunul zase o uroven vyssie. Ja nehejtim nijak specializovane fotaky, bezzrkadlovky ci fullframy, vsetko ma svoje vyuzitie. Len je treba si priznat fakt, ze uz dnes existuje minimalne 1 mobil, ktory 99% ludom, v 99% pripadov, poskytne v oblasti fotenia to, co potrebuju. Pricom vyvoj ide dalej.. To zvysne 1%, nech si kupuje zrkadlovku s objektivom za 100k ci viac. Vsak preco nie, je to uplne prirodzene.. Druhy si zasa kupi projektor za 500k a treti napriklad sluchatka za 50k. Kazdy mame svoje potreby..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak pro Maďary co neumí česky ještě jednou. Co bylo dřív ? Optika nebo čip? I laik ví že v kompaktu 10 let starém je více čoček než v telefonu s jedním snímačem a jedním objektivem. Vezmi si do ruky obojí a řekni co dělá lepší fotky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tu mate tych Madarov nejak moc, ked si dostal za -5. :D Ale ze nepochopis pisany text, ani ten lahky slovensky, je mi ta uprimne luto. Ostatni pochopili. Ty to mozes skusit este raz a pozornejsie. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatná optika = rozmazané, deformovaná fotka, vysoké vady jako chromatická aberace, bokeh, s nízkou světelností bruálně snížená kvalita fotky nutností jít na vyšší ISO citlivost čipu (F1.2 vs F4.5 u "seťáku" což v šeru dělá rozdíl mezi nádhernou a zcela nepoužitelnou fotkou). U některých optik je vidět i vliv na kontrast a dokonce i barvy.

Špatný snímač = nízké rozlišení (málo detailů), špatné barvy, v poslední době vliv optické stabilizace ale hlavně mizerný dynamický rozsah - tedy neschopnost zachytit dobře stíny a jasy zároveň což pak v postprodukci dělá nebe a dudy.

Tedy souhlasím s kolegou, že polopravda. Je potřeba oboje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějakou dobu jsem fotil poloprofi, momentálně mám Sony A1 (vyhlášen v několika soutěžích nejlepší bezzrcadlovkou roku) + pár objektivů v ceně 50k+.

Měl jsem to možnost srovnávat s posledním Samsungem a nyní i iPhone 13 pro. Pokud člověk nechce tisknout na A4+, případně nepotřebuje skutečně reklamní kvalitu se záblesky, ty mobily dneska dokážou opravdu velmi solidní věci. Hlavně chytrá postprodukce kdy to zkombinuje několik snímků dohromady, případně automaticky dělá HDR skrz několik čoček, navíc AI filtry které dost dohání profi práci v Photoshopu... Jako ta value co člověk dostane přímo do kapsy po ruce (takže je to okamžitě dostupné na momentky na rozdíl od foťáku!) je skutečně obrovská. Fotil jsem před lety LadyDee, celkem profi práce v ateliéru, pět světel, hodina Photoshopu. A ona si prostě udělala jen o malý kousek horší selfie iPhonem ale měla jich 5 za minutu.

Dřív jsem byl zastánce foťáků (začínal jsem na Canon 1dx), nyní si myslím, že mobily brzy vytlačí bezzrcadlovky do ústraní podobně jako
šel analogovýý film.

Zatím jedinou velkou výhodu vidím ve vyšší trvalosti, mobily jsou podle mého názoru pravidelně zhoršovany aktualizaci firmware když vyjde nový model. U profi zrcadlovek si to výrobce zatím podle mně moc netroufá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no nevim ale focenim zrovna nekoho jako je ladydee bych se nechlubil, rozumu na rozdavani rozhodne nema a krasy taky ne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuji ale bývala vcelku známá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechaj ho, on pouziva Apple.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

(překlep)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já s tebou souhlasím. V práci často vidím, jak lidé kolem mě fotí staršími kompakty a když dojde na focení detailu, tak si přisvědčují oranžovou led diodo a né a né jim to zaostřit. Prostě se u toho trápí, fotí třeba na 5x a pořád to není ono. Mobil prostě namíříš, máčkneš kam chceš zaostřit a bum, je to tam na první dobrou. A za sebe musím říct, že 13 Pro je v tomhle hodně šikovná. Jestli jí pomáhá LIDAR, nebo je tam jiný magic, je mi jedno. Prostě pro mě to funguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je potřeba vědět kam ten kompakt ostří, s Powershot A470 nemám s makrem sebemenší problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je, že možnosti focení mobilem se pořád zlepšují a už pokrývají v podstatě všechno, co od toho BFU požaduje. Když vidím, jak si v zoo někdo fotí zvířátko kus od mříže v trávníku 300 mm teleobjektivem a vedle něj madam to mydlí 28 mm z mobilu (samozřejmě na výšku, proč si dělat nepohodlí?), říkám si, co ona pak na fotce může mít? Malou skvrnku v zelené ploše a bude říkat, že tohle je sysel? Ale některé mobily mají dnes i teleobjektivy - i když říkat něčemu s 48-60 mm kinofilmového ekvivalentu teleobjektiv je úplně mimo, ale jsou i delší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já blbec si teď čistě na volání koupil „Nokia“ 2720, na focení druhý Canon EOS 5D který má jenom 13MPix.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Místo mapy.cz v mobilu na vycházku nosíte GPS od Garmina?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite nosi. A na krku ma poveseny dreveny barometer po babicke a jednou rukou macka pedometer v kapse. :)
https://i.imgur.com/vUdjh7Z.jpg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten barometr po babičce mám pověšený na batohu, pověšený na krku zavazel. Ale je to nepohodlný když zjišťuju jestli je mě zima a nebo není, furt sundávat batožinu, ale rtuť je rtuť, tu elektronika nenahradí. A krokoměr mám moderní, s kyvadélkem, takže nic se mačkat nemusí :)

Akorát tu navigaci nemám, ale otec mi vždy půjčí svou mapu, jenom Gottwaldov, ten furt nemůžu najít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu - Gottwaldov nemůžete najít na mapě nebo v reálu podle mapy? Nevím, jak starého máte otce a kdy tu mapu kreslil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak číst ještě umím, vždy dojedu do Zlína a když se ptám místních kde že je ten Gottwaldov tak mi řeknou že mám zpoždění přes 30 let, což nechápu.

Otec v mládí kreslil akorát krajinky a portréty, mapy ne, ty se kupovaly na benzině a nebo v motorestu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je ta nokia? Koukám po dalším hloupém telefonu. (rádobychytrých mám dost v práci)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Not bad, not terrible, je v tom bloatware, neumí to řadit sms na příchozí a odchozí, internet a další aplikace s přístupem k internetu jsem ani nezkoušel. Má to hodně omezené nastavení, nejde měnit ani velikost písma. Vypadá to jakoby systém udělaly pouze podle prospektů k telefonům se symbianem. Chce si s tím trochu pohrát přes Wallace Toolbox.

Dobře se s tím telefonuje, po mechanické stránce to taky není špatné a plasty jsou na tom lépe než za éry finské nokie. Dobře to zvládá i handsfree, na rozdíl od některých levnějších dumb phone je tomu dobře rozumět.

Nejlíp koupit, vyzkoušet a příp. ve 14 denní lhůtě vrátit. A nebo si připlať a kup si repasovanou nokii N76, já bohužel nemůžu sehnat za rozumný peníz Nokia 9500 a tak jsem skončil s tímhle krámem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, já z toho mám trochu strach, on ten telefon není úplně vydařený po mechanické stránce a poslední repasy z čínských dílů které ani nelícují stojí za prd. Horší je, že bez rozebrání se nedá zjistit jak jsou na tom panty, zvenku může vypadat že je vše ok, ale za půl roku to může rupnout. A navíc, rozebrat ho bez poškození krytů je umění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to som netusil.. Sucitim.. :( Ja mam tiez jednu taku svoju "uchylku", mysku Razer Lachesis Refresh 5600. Uz sa nevyraba a je to jedina posledna mys, ktora mi od Razeru sedi naprosto paradne. Predava sa obcas nejaka na eBay, ale vsetko pouzite kusy v neznamej kvalite. :( Naposledy, co som tam zazrel novy nerozbaleny kus, tak sa snad vydrazil za vyse $300.. Smutne je, ze dnes uz by som za nu tolko mozna aj dal..

/A este smutnejsie, ze Razer urcite stale vlastni formy na jej vyrobu. A keby neboli kreteni a vypoculi nareky ludi z diskusnych for, tak uz davno mohli vyrabat Lachesis Revival 128.000DPI a mohli kasirovat luxusne marze za produkt, o ktory je proste stale zaujem.. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nemáš na myši mechanické poškození tak se dá opravit, klidně za cenu úpravy na PCB z jiné myši. Spínače se dají taky vyměnit. Deathadder nevyhovuje? Sice nemá tak ladné křivky, ale úchop vypadá podobně.

Sám jsem si chtěl takhle upravit MX 518, ale pak jsem narazil na lehce jeté G502 po 250 korunách, tak jsem si vzal hned 2 kousky a naštěstí mi sedla dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatial "prezivam". Mam i prvu verziu Lachesis 4000dpi, ale po cca 7 rokoch, sa zacala osupavat ta gumova povrchovka. Vzal som to tenkrat kartackem pod horkou vodou a sundal pak manualne z celej plochy. Tu mys mam uz snad 13. rok a stale ju pouzivam s pracovnym NB. :) Medzicasom som kupil tu Lachesis Refresh. Mam k nej odlozene skatepady nove, celu sadu. Ale bojim sa prave, ze sa jej coskoro stane to iste, co s predoslou. Nejakych 5 rokov uz ju mam.. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo si koupíš tekutou gumu a zkusíš případné poškození opravit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se koupit i guma ve spreji, sám ji budu dávat na kliky na autě o které se postaral zub času a slunce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kludne posli ktoru planujes kupit. :) Kludne ju zo zvedavosti kupim, jak moc dobre to funguje. Ale bavime sa o sperkarskej/zlatnickej/chirurgickej robote - chces po mne, aby som rovnako precizne znovunaniesol gumovu vrstvu na extremne formovany kus plastu. Nic jednoduche si myslim. A vysledok neisty, nbehovoriac o mieste, ktore ma presvitat (logo Razer). Myslim, ze kupit druhu mys a mat pokoj na dalsich 10 rokov, by bolo v mojom pripade rozumnejsie. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je tam i prosvítající logo, o to lepší, samozřejmě jestli je možnost jednoduše koupit druhou myš tak bych to nemá smysl. Kdyby myš nebyla dostupná tak bych logo neřešil, pogumování má alespoň nějaký účel, svítící logo ne. A jak se se sprejem pracuje se dá vyzkoušet na jiném plastovém předmětu.

Známý si opravil ošoupaný bok od palce na G502 tek. gumou v plechovce a je spokojený. Povrch hezky zarovnal skalpelem(měl vhodný tvar) a drží to, ani to nevypadá nějak blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No.. Povecme, ze su iste veci, ktore uz su nad ramec mojej ochoty (nezamienat so schopnostami). Vlastny kvalitny alkohol si dokazem tiez vypalit, ale to neznamena, ze to robim. :) Pogumovavat mys, si opravdu asi nebudem. Ale ak mas odkaz na ten sprej, tak mi ho posli, lebo na par inych veci, by sa mi celkom hodil. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, díky. Kdybych mohl, stále bych jel na starém siemensu, ale ten už mne bohužel opustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký siemens? Můžu se kouknout do šuplíku jestli ho náhodou nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze všech telefonů, co jsem kdy používal mi nejvíc sedla c55. Asi mám nostalgické brýle, nepopírám. Na druhou stranu v práci mám možnost potkat spoustu androidů i iphonů, řekněme že nejsem cílovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze všech telefonů, co jsem kdy používal mi nejvíc sedla c55. Asi mám nostalgické brýle, nepopírám. Na druhou stranu v práci mám možnost potkat spoustu androidů i iphonů, řekněme že nejsem cílovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš dobré, funkční C55 je za dvě-tři stovky, tenhle doma tuším nebyl ale kouknu se.
S androidem nebo iphonem to mám stejně, přitom T-mobile MDA Pocket PC s windows mobile 2003 bych bral hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak už to chtělo, 48Mpix by měl dnes být jakýsi základ fotomobilu. Hlavně pokud nejde jen o bezmyšlenkové cvakání ale uchování fotek na pozdější 8K rozlišení kde už by se nějakých 12Mpix krčilo někde v koutě obrazovky.
Je úžasné jak dnešní pidičočky na mobilech zastanou tolik co dřív násobně dražší přístroje zaměřené čistě jen na focení. I z mobilu za 10Kk vytáhnu hodně pěknou noční fotku - jistě na profi vybavení to nemá, ale tam by asi ani 100Kk na komplet nestačilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze je to tu sami expert na iphone, video a foto. Bez urazky. Mal som o vas lepsiu mienku. Ak pride na pretras apple, spravate sa skor ako male deti a argumenty zrazu ziadne. "Ono to nema 48 megapixelov ako adroid, fuuuj to nechcem" Spamatajte sa preboha. Odkedy su megapixle primarny faktor fotakov ? Preco maju profi zrkadla menej ako trapny android smartfon ? Zeby to blo zbytocne a optiku nenahradite ? Ach toto je uroven materskej skolky. Ale tak aspon sa dobre bavim :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Profi foťáky mají i více jak 48 Mpx. Proč jsou ve skluzu? Protože náklady na vývoj jsou hodně vysoké a musí to jít ruku v ruce s očekávanou kvalitou i úzce specializovaným HW, který by pak nestíhal dané snímače obsluhovat v potřebném rozsahu. Jelikož jsou "profi" fotoaparáty díky mobilům spíše na ústupu, tak je celkem logické, že ten vývoj není tak progresivní jako u telefonů.

takže se vrať do školky ;)

Ano základem je optika a slušný snímač :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, jedno bez druheho dobru fotku nevycaruje. Ale chlapec si aspon poplakal. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediny, kto tu kvika, si ty. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu periskopu, měla ho už Minolta DiMAGE X v r.2002!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.