Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ISSCC 2011: AMD ukazuje detailní snímky x86 jader „Llano“ a „Bulldozer“

Popis částí jádra procesoru „Llano“ (32nm)
AMD představila mikroarchitekturu „Bulldozer“ loni na HotChips konferenci, tenkrát při té příležitosti ukazovala údajně upravený obrázek osmijádrového procesoru se čtyřmi „Bulldozer“ moduly. Letos na ISSCC (International Solid-State Circuit Conference), která momentálně probíhá (od 20. do 24. února) si firma pustila trochu informační žilou a ukázala trochu více detailů…

Kapitoly článků

1.  „Bulldozer“
2.  „Llano“
AMD „Orochi“ se čtyřmi jádry „Bulldozer“

Začneme starým známým snímkem procesoru se čtyřmi „Bulldozer“ moduly, což tedy bude osmijádrový procesor. AMD skutečně kdysi jádra trochu zdeformovala, některé více rozmazala, nyní už asi nechtěla dělat drahoty a ukázala poměrně podrobné snímky jednoho Bulldozer modulu obsahujícího dvě jádra. Na „mapě“ můžete vidět, z čeho se vlastně takový „Bulldozer“ modul skládá.

Popis částí AMD „Bulldozer“ modulu

Jde skutečně o zajímavou konstrukci, kde samotná x86 jádra jsou oddělena od spousty dalších věcí, které dříve bývaly jejich součástí. Především se nám tu tak trochu obloukem vrací koncept „procesor“ a „koprocesor“, zde to tedy budou dva procesory (Core 0 a Core 1), pod nimiž je onen „koprocesor“. Ten je sice jeden, ale vzhledem ke své konstrukci je schopen obsloužit požadavky obou jader. Bude-li potřeba provádět 128bit. instrukce, zvládne odbavovat obě jádra, pokud bude potřeba využít AVX (256bit. instrukce), pak bude celý tento „koprocesor“ zaměstnán a další jádro bude muset počkat.

Diagram AMD „Bulldozer“ modulu

Všimněte si také, jak je řešena L1 cache. Ta se pro každé jádro typicky dělí na instrukční a datovou, třeba u Phenomů to bylo tak, že každé jádro mělo svých 64 kB datové a 64 kB instrukční L1 cache. V „Bulldozeru“ je instrukční L1 cache o velikosti 64 kB společná pro obě jádra, datovou L1 cache má každé jádro vlastní o velikosti pouze 16 kB. Sdílená je pak tradičně L2 cache pro obě jádra, té jsou pro celý „Bulldozer“ modul 2 MB, více „Bulldozer“ modulů pak bude sdílet ještě velkou L3 cache.

Přečtěte si také
AMD Bulldozer AMD představuje mikroarchitektury „Bulldozer“ a „Bobcat“
AMD „Bulldozer“ (diagram) AMD hovoří o sdílené FPU v Bulldozeru: „Flex FP“
AMD „Orochi“ se čtyřmi jádry „Bulldozer“ AMD ukázala upravený die-shot procesoru s jádry „Bulldozer“

Trocha čísel: jeden „Bulldozer“ modul čítá zhruba 213 miliónů tranzistorů (celý dvoujádrový Athlon 64 jich měl 233 miliónů) a při 32nm výrobním procesu zabírá plochu 30,9 mm². Počítá se s napájecím napětím od 0,8 do 1,3 V a s takty až kolem 3,5 GHz.

Tagy: 
Zdroje: 

AMD (1, 2), PC Games Gardware (1, 2), PC Watch (1, 2)

Kapitoly článků
1.  „Bulldozer“
2.  „Llano“

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ISSCC 2011: AMD ukazuje detailní snímky x86 jader „Llano“ a „Bulldozer“

Žádné komentáře.