Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Llano“

Popis částí jádra procesoru „Llano“ (32nm)
AMD představila mikroarchitekturu „Bulldozer“ loni na HotChips konferenci, tenkrát při té příležitosti ukazovala údajně upravený obrázek osmijádrového procesoru se čtyřmi „Bulldozer“ moduly. Letos na ISSCC (International Solid-State Circuit Conference), která momentálně probíhá (od 20. do 24. února) si firma pustila trochu informační žilou a ukázala trochu více detailů…

Kapitoly článků

2.  „Llano“
AMD Fusion procesor - Llano
AMD „Llano“, 32nm proces (4 jádra, integrovaná grafika)

O něco méně zajímavý je pohled na jedno jádro procesoru „Llano“, kde jsme doposud znali jen tento obrázek (případně drobně upravené varianty). „Llano“ bude mít čtyři jádra, podle všeho to budou klasická K10.5 jádra, pouze budou vyrobena na 32nm procesu (takže tato jádra doznají jen kosmetických změn).

AMD x86 K10.5 jádro na 32nm procesu
Jádro procesoru AMD „Llano“ (32nm proces)
Jádro AMD K10.5 (45nm proces)
Jádro AMD K10.5 (45nm proces) s 1 MB L2 cache

Sami vidíte, že těch změn jednoho x86 jádra od 45nm do 32nm procesu není mnoho, procesory se z hlediska architektury prakticky neliší. Jen jsou jádra vyráběná 32nm procesem pochopitelně menší.

Popis částí jádra procesoru „Llano“ (32nm)
Popis částí jádra K10.5 (32nm proces) procesoru „Llano“ s 1 MB L2 cache

Přibližné srovnání velikosti jader krásně shrnuje následující obrázek (jde o velikosti pouze jednoho x86 jádra včetně L2 cache, L3 není zahrnuta). I na tomto srovnání je dobře vidět, že se vlastně jádra od dob K8 zase až tak moc nezměnila. Asi největší změnou, která u AMD od té doby nastane, bude bezesporu „Bulldozer“ (jistou velkou změnou je i jádro „Bobcat“, na němž jsou postaveny první „Fusion“ APU čipy, „Llano“ bude vlastně druhý „Fusion“ APU produkt).

Srovnání velikosti jader AMD od 130nm do 32nm procesu
Tagy: 
Zdroje: 

AMD (1, 2), PC Games Gardware (1, 2), PC Watch (1, 2)

Kapitoly článků
2.  „Llano“

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ISSCC 2011: AMD ukazuje detailní snímky x86 jader „Llano“ a „Bulldozer“

Žádné komentáře.