Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iSuppli věští: prodeje HDD slábnou, optické mechaniky jdou ke dnu

Prodeje HDD drti vysoka cena a klesajici cena SSD, kdyz dostacujici SSD stoji stejne, jako zbytecne vetsi HDD, nad to vsichni cekaji, na pokles cen a tak nekupiji, co nepotrebuji, ja mam treba SW RAID a tak muzu dalsi HDD kdykoliv pridat a nekoupim, dokud nebudu potrebovat, zatimco pri 1/2 cene bych uz mel disku vice, kvuli rychlosti.

WD nema v enterprise sanci, jejich FW je tak zavdny az to boli, funguje sice dobre ve windows, ale v linuxu je to porod, jen tech nestandarstnich utilit, co to potrebuje, aby to slo vyladit, jasne IBM/NetApp/HP/SUN/Hitachi/EMC muzi mit vlastni FW, ale proste preferuji seagate, kde i bezny disk funguje v linuxu dobre, tim padem i v levnem poli, ktere nema vlastni disky na miru, zatimco s WD jsou tam vecne nejake problemy.

Disky v enterprise dnes dela jen a pouze Seagate, kdyz uz neni hitachi. Bavim se o FC discich a castecne o SAS, ale i SATA do poli jsou dnes vyhradne Seagate, dokud byla Hitachi, tak se jeste objevovaly Hitachi a predtim IBM, zbyle firmy co je delaly predtim jiz nejsou, jako Micropolis, Corner etc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak konkrétně WD v Linuxu nefunguje? Mám RE4 v serveru s Debianem a nějakých problémů jsem si nevšiml.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad mizerne nastaveny power management ktory hlavicky parkuje po 4 sekundach. Beznymi linuxovymi utilitami a cez wdidle z DOSu to ide zmenit pokial nemas stastie na disk ako ja ze si to uz po vypnuti nepamata. Ale to ze sa ti platne prestanu tocit po 40 sekundach nejde zmenit nicim. Hovorim o Scorpio Blue a Black, a Caviar Green.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tyto tři disky mají se servery společného co, prosím pěkně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bol len priklad s diskami s ktorymi som sa poslednou dobou stretla, a kedze momentalne prichadzam do styku viac s takymto typom diskov bolo to prve co mi napadlo. Ked proste nevedia poriadne vychytat take zakladne chyby ako mizerne nastaveny PM a vypinanie sa diskov pre beznych konzumentov ktorych chrlia na desiatky tisic a pchaju hlavu do piesku, kde je zaruka ze Raid Edition budu o nieco lepsie? Technicky su to tie iste disky. Na serverovych si pamatam ze byvali nejake problemy s NCQ, vypinalo sa.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RE4 GP verze byly sračky, jistě, ale to jsou z principu všechny rádoby zelené, to jsem se naučil už dávno. U ostatních se úsporné kraviny neřeší, protože to je tak nějak do serveru a stejně to pojede pořád.

A ohledně NCQ. nevím tedy, koho to pálí, na použití, kde by NCQ mělo smysl, se obvykle cpou 15k, a tam WD nemá v nabídce vůbec nic. U nás na 7k2 máme jen storage, sám to mám zrovna tak, leží tam data, přístupy občasné…bral jsem RE4 hlavně kvůli jaksi zajímavé životnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne, krom power managementu mnoho jinych veci.

1) nestiha elektornika, obcas mi vypadne disk z RAIDu jen proto, ze elektronika se na 1 min odmlci, dela to ale jen pri startu, nektere FW to delaly i behem provozu, ale ty se samy znicily. Je to dano i tim, ze linux pristupuje k elektronice 100x rychleji nez windows, znamy fakt.

2) FW od WF a chip od chipu ruzne mrsi geomertii, posunuli to kvuli windows a tim neni delitelna 4, byly i kusy, co pak nestihaly, tedy psaly 3MB/sec a mezi tim se 60x odmlcel ... WD disky vymenil, vypadaly uplne stejne, FW byl jako ze stejny, ale chip byl jiny ... takovy silent upgrade, ktery nikdy neuznali, ze tam byla chyba, ale vymenili nam 200ks disku

3) kvuli dobre cene, ktera byla na osobnich vtazich jsme WD RE tocili tisice rocne, byly s nema jen problemy, se seagate a WD nikdy, vyrobci RAID poli nam kvuli WD updatovali FW

4) WD RE jsou az o 20% zrychlit tim, ze vypneme NCQ !!!! SIC ... WTF ???

5) WD dal omylem do RE disku FW, ktery na vadny blok zareagoval tak, ze jej potichu nahradil prazdnym a nevyhlasil I/O error, na akademii ved to znicilo nektera data, nastesti na to prisli a byli dost nas*

6) Zadny vyrobce RAID poli WD do svych poli nedava a to ani SAS/SATA disky, proc asi ? ... to ze nedela Fc disky uz je jen takova tresnicka, WD je firma orientovana na windows a pro ne dela kupu utilit.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Advanced_Format
zde ukazka, jak doporucuji to ci ono jen a parve pro WD a jak WD nedava specifikace disku, Seagte se specifikaci drzi ... coz bude asi ten duvod, proc RAID pole WD nemaji rady a pokud je vubec podporuji, tak s kazdym modelem upgraduji FW a delaji to ci ono ... Proware treba WD disky podorobuje reversnimu inzenyrstvi .. SIC ... a nadavaji jak spacci, proc lide kupuji disky, ktere nemaji mezi podporovanymi, ze kdyz chcem velky disk, amem si koupit seagate nebo hitachi (ty uz nejsou) ... ze ty se nemeni s kadzou revizi

7) Koupil jsem i Black Edition ... mel jsem kaslat na to, ze je mam o 30% levnejsi nez seagte a priplatit si !

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: se seagate a WD nikdy
melo byt:
se seagte a hitachi nikdy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale uznavam, byly i horsi disky ... MAXTOR mely kupu chyb ve SMART a jejcih sklenen plotny 100% znicili disk do 2 let ... stejne jko legendarni 60GB IBM desktary s tou samou tech ;-)))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, také bych upgradoval svoje disky v NASce na něco s větší kapacitou, ale za ty ceny ať si to strčí do špic. Ještě počkám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kam všichni tableto-utrabookysti strkají ta úžasná HD videa a 16 MPx fotky z jejich 100x ultrazoooomu? Nějak mi tu nehraje matematika. Narůstá počet datově náročnách přístrojů, ale poptávka po úložištích klesá (SSD jsou zatraceně malé).

Že ona to nakonec většina zkonvertuje na 1024x768 pro Fejsbůk a pidivideo pro TyTrubku a originály smaže...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně. Masa, která by ty rozměry potřebovala, tak strká všechny ty data přes net do kloudu (kterej originál rozhodně drátama nerve) a stačí jim to. A ta minorita, která potřebuje vše mít doma, tak maj desktop a neprodukuje tolik dat :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta minorita s desktopem produkuje hrůza dat, ale jelikož již jest minoritou, prodeje HDD nespasí.

Prodeje HDD klesají, protože klesá prodej strojů s HDD (NTB, desktopy) a roste prodej přístrojů s flash úložištěm. Jenže 128 GB (například) úložiště je zatraceně malé, proto by mě zajímalo, kam se ty nafocené a nafilmované gigabajty vypařují. Pokud by si všichni koupili NAS, externí HDD nebo takněco, tak by prodeje disků neklesaly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je tu možnost, že ti s malým úložištěm nedělají 200 výcvaků, ale třeba 5 špičkových fotek z kterých následně vyberou dvě ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že by návrat doby svitkových filmů a špičkových fotografů? Filmy drahé a krátké, 5 fotek na pásu musí být excellent? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Fotobob: jj, dříve byla omezením jak cena tak kapacita a každý si hned rozmyslel jestli má fotit každou kravinu nebo ne. Dneska si lidi nechávaj na kartě každou šmouhu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5 špičkových fotek tabletem, ne? Ti, co neumějí fotit, tak těm měla zůstat FDD a jejich stále oblíbených 640×480, ti, co fotit umějí, považují každou povedenou fotku za poklad, který se nemaže, naopak velmi dobře zálohuje. Fotograf totiž ví, že takovou fotku už v životě neudělá, a že za pár let se mu může více líbit jiná z kolekce ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

SSD jsou malá? Fakt nevím, jaký systém potřebuje víc, než 60GB. Dobře, více virtuálních systémů a dostatečné volné místo - beru i 128GB, pro gamery s více nadupanými hrami beru i 256GB. Ale co víc chcete? Možná na střih filmů je to stále málo, tam by bylo třeba o dost více, ale jinak?
Doufám, že jste neměl na mysli něco tak děsivého, jako, že by měl SSD nést osobní uživatelova data, to jste nechtěl říct, že ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...a porno máš jako kde? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No predsa na webe, ako všetci ostatní :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

musis is oblibit jen jednu herecku a tim usetris misto ;-))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam doma poskaldano 3Tb v PC pres SW_RAID a NAS kde mam 2x3TB v R5 ;-)) ... planuji prikoupit jeste 1 disk, at mam aspon 3 ... a pak budu cekat ;-))

Linuxovy SW_RAID jde libovolne prevadet a zvetsovat, dokonce umi z R5 udelat R10 ... staci jen pridat dostatek spare disku ;-)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemám problém, ale SSD v NAS je k čemu? SSD má výhody a nevýhody. Výhodou je především agilita zakotvená v přístupové době, což není pro NAS podstatné. Jak jste na dvou HDD vytvořil R5 je také celkem záhada ;-)
Co získáte SW raidem na systémovém disku v případě SSD? U mirroringu nezískáte ani to, proč byl RAID na vytvořen - jako záloha při havárii. Zatímco u normálních disků není pravděpodobnost havárie obou velká, u SSD je to sázka do loterie. Nikdy nevíte, který zítra pojde. U střihu videa pomůže stripping, ale ten u SSD nic nezrychlí, protože úzké hrdlo se přesunulo na sběrnici.
Možná pro takové použití SSD máte důvod, ale zatím je pro mě tajemstvím. Já bych také uživil pár tera disku, ale nač SSD? SSD mám na systém a na data klasiku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jsem chtěl říct, protože kontext zprávy naznačuje, že zájem o HDD se propadá. Když si vezmu obvyklého BFU tabletistu, tak skutečně pochybuji, že k tomu má někde "datovou stanici" s HDD. Vy to pořád přeměřujete přes zmíněnou "desktop minoritu".

V mém případě... PC SSD 128 GB systém + HDD 500 GB + 400 GB + 400 GB. iMac 500 GB (staší používané macy a notebook nezapočítám). Zálohy 1TB+2TB+2TB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, já jsem vás pochopil dobře. Souhlasím se vším až na větu, že SSD jsou malá. SSD je na systém, ne na data, přesně, jak to máte vy.
Tabletistům apod. je soukromí ukradené, ten flákne video na Trubku a dál se nestará. Fotky dá na Bůček případně na nějaké úložiště a tím to pro něj končí. Když takoví lidé zařízení rozbijí, tak mají max. absťák po konektivitě. De facto žádná vlastní data ani nemají ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, dám ti příklad mě (lamu):
3D
64GB OS + 3DSMax 22GB = jeden program, 64GB mě fakt nestačí, 80GB SSD potřebuju pro OS), ukládat výstupy budu podle tebe na YouTube nebo Rajče?

2D
32GB OS + Pixelmator + malá sbírka fotek a šablon 10GB = opět jedna aplikace, ale vejdu se tam s jedním ne moc standartním nástrojem ;)

Hudba
32GB OS + 2GB Traktor + 5GB linky, podkresy, loopy + knihovna mp3
- 1 hodina v jakš-takš kvalitě ccá 300MB, když budu fungovat jako jukebox a mp3 si vyberu dopředu tak jo, na 64GB SSD se vejdu. Problém nastane když po mě někdo bude chtít něco zahrát. Minimum je tak 40GB hudby, běžně se tahá s sebou kolem 160GB

60GB SSD je tak tak na pc s win+office pro spisovatele nebo pro člověka co má xpčka nebo pracuje s terminálem. Fakt miluju KECY jak si každej musí vystačit s tím nebo tamtím...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A taky by mě zajímalo proč se teda běžně nevyrábí 30/60/80/120/250GB harddisky když jsou ty SSD dostatečně velké? Hmmm?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka výroby. Kde chcete tlačit cenu se stále stejnou kapacitou? Takhle obchod nefunguje. Pokud každý, komu stačí vypalovací program velikosti 10MB bude zacpávat systém kolosem o velikosti 200MB (Nero 6 vs. Nero 12), bude chtít víc a víc i když k ničemu. Nebo co myslíte, že si člověk vybere za 4000,-Kč. Monitor 20 nebo 22 palců? A když ten 22 tak co bude s tím 20? Hmmm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím moc dobře jak funguje obchod, problém je jaksi v tom, že to nechápe BFU a ty prostě dělají největší kšefty, nikoliv ti chytřejší, skromnější, efektivnější atd. Jestli jste si nevšiml tak jsem uváděl poměrně skromná čísla, ovšem nelze je globalizovat protože se v čemkoliv lze dostat do bodu, kde prostě 64GB SSD stačit nebude byť bych dělal pouze v jediné aplikaci - prostě takové aplikace existují a kdo je potřebuje tak si holt musí pořídit stanovené minimum. A pro ty aplikace dneska nemusím chodit zrovna někam do hloubky jako tomu bylo před 10 lety.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kecy píšete vy. Nikdo sem netahal pracovní využití počítače jednoho člověka z 200.000. Vy si můžete své požadavky v rámci republiky zdělit v autobusu, do kterého se všichni vejdete. Pro trh, o kterém se zde píše jste naprosto nezajímaví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že to zdaleka nejsou pracovní počítače, ale normální domácí, maximálně sloužící pro občasný přivýdělek. Myšlenka, že každý používá vypalovací programy typu ImgBurn/Burn/Nero portable v "neprase" verzi je naprosto zcestná a vy to moc dobře víte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za zpožděnou reakci, ale vy uvádíte, že 22 giga 3DSMax je domácí použití. To je nedorozumění. Já také nejsem běžný domácí uživatel, ale to, co uvádíte vy, je extrémní domácí využití. Takoví fajnšmekři, jako vy prostě neurčují směrování trhu. Ti, kdo používají Nero ve verzi "zaser-mi-systém" s cca 2 giga kvůli tomu neutratí za nový, lepší SSD. Nedávno jsem kupoval SSD a vysloveně jsem požadoval 60 GB, nic víc by mi nepřineslo přidanou hodnotu, tomu prodejci přišlo těch disků 500 čili vidíte, kolik z trhu jde mimo vás. Naprosto chápu vaše požadavky, ale ty nejsou tržní, protože váš SW stojí mnohem víc, než SSD. Nějakou dobu bude SSD stále "kuchařova specialita". Vy dobře víte, že vytváříte data, která jsou vzácná, a která SSD může kdykoli "zapomenout" bez šance na obnovu. Vy jste příklad, který může využít 3TB SSD bez problémů, ale pořád si budete muset připlatit protože takové kapacity běžný trh nezajímá, resp. nezajímá ho do té míry, že by byl tlak na kapacitu dramaticky snižoval ceny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.