Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak nainstalovat poslední Catalysty na AGP Radeony

ATI Catalyst logo
Rozhodli jsme se přiblížit vám problém, který už od vydání srpnových Catalystů 7.8 řeší majitelé AGP verzí ATI Radeonů (nejčastěji X1K, ale i novějších) a který dosud nemá opravdu košer řešení. Problém spočívá ve faktu, že od ovladačů Catalyst 7.8 se nedá dost dobře hovořit o rozumné použitelnosti těchto ovladačů právě s AGP verzemi grafických karet s čipy Radeon a převodním můstkem ATI Rialto. Já sám coby majitel jedné z „postižených“ karet (Radeon X1950 Pro AGP od Sapphire) jsem se pokoušel řešit tento problém s technickou podporou ATI (v marné naději, že od doby, kdy ATI koupila firma AMD, se v kvalitě technické podpory něco změnilo – ne, opravdu je vše při starém a člověk si při komunikaci s nimi připadá jak blb). A pravdou je, že mé úsilí nepřišlo až tak docela vniveč, i když se to tak může zdát. Poprvé v historii mé komunikace s podporou ATI jsem se dobral nějakého oficiálního závěru.

Kapitoly článků

2.  Jak nainstalovat poslední Catalysty na AGP Radeony

Za následující postup neručíme, děláte to na vlastní riziko a jestli si tím nějakou náhodou něco znefunkčníte, stěžovat si můžete tak maximálně na hlavním nádraží.

Stáhněte si instalačku čistě ovladačů Catalyst 7.7 (značenou jako „Display Driver 1 of 3“). Soubor 7-7_xp32_dd_49709.exe spusťte, zrušte zaškrtnutí voleb Free Games Offer a Earthsim (to nebudete potřebovat ;-) a zbytek nechte rozbalit, ideálně do výchozí složky C:\ATI\SUPPORT\7-7_xp32_dd_49709.

Následně se odtud hned spustí instalace samotného ovladače, hned jakmile to bude možné, ji přerušte. Jediné, co z ní totiž budete potřebovat, je soubor ati3duag.dl_, najdete ho ve složce:

C:\ATI\SUPPORT\7-7_xp32_dd_49709\Driver\XP_INF\B_49782\

Nyní si stáhněte poslední Catalysty, balíček volte podle zvyklosti (buď samotný driver, nebo celý balík i s aplikací Catalyst Control Center – aktuálně ve verzi 7.12, takže postup bude dále pokračovat s předpokladem právě této verze). Proveďte totéž, co s Catalysty 7.7, tedy stažený soubor spusťte a nechte rozbalit, co hrdlo ráčí. Hned po následném započetí instalace Catalystů tuto zrušte.

Nyní budete muset provést nahrazení oné problematické knihovny. Ta je v rozbalené instalačce sama, jakož i jiné soubory, v zabaleném (komprimovaném) stavu a jmenuje se ati3duag.dl_. V případě Catalystů 7.12 ji najdete ve složce

C:\ATI\SUPPORT\7-12_xp32_dd_ccc_wdm_enu_55811\Driver\Driver\XP_INF\B_56676\

nebo tak nějak podobně, podle toho, jaký balíček jste stáhli, ale konec by měl být rozhodně …\Driver\XP_INF\B_56676\ (poslední podtržené číslo zřejmě bude v novějších verzích jiné). Tu verzi, která je v nových Catalystech, jednoduše smažte a dejte na její místo právě tentýž soubor (ati3duag.dl_) z místa, kde máte rozbalené Catalysty 7.7.

Nyní, pokud jste tak ještě neučinili, odinstalujte původní Catalysty (třeba z ovládacího panelu „Přidat nebo odebrat programy“, kde je centrální odinstalační utilita všeho od ATI). Poté samozřejmě počítač zrestartujte.

Po restartu nechte grafickou kartu nadetekovat, ideální stav je takový, že se ovladače nenainstalují, nedávejte systému vědět, kde je máte a dělejte, jako byste ovladače od karty ani instalovat nechtěli. Stejně pak spustíte instalaci sami. Ještě před tím se však pokuste všude ve složce systému Windows a jejích podsložkách vyhledat soubor ati3duag.dll a všechny jeho výskyty smažte (nechte jen ten, co nejspíše najdete zabalený v souboru sp2.cab, ten vám škodit nebude ;-).

A můžeme vesele začít instalovat. Instalaci spusťte, jak je obvyklé, tedy ve složce, kde jsou Catalysty rozbaleny (C:\ATI\SUPPORT\7-12_xp32_dd_ccc_wdm_enu_55811\Driver\ spusťte setup.exe a nainstalujte ovladače klasickým způsobem. V průběhu instalace budete upozorněni na nepodepsanost ovladačů, což je samozřejmě způsobeno tím, že jsme trochu pomíchali soubory z jedné verze do jiné. Potvrďte, že chcete v instalaci pokračovat pokaždé, když se vás na to systém zeptá (nemělo by to být mockrát). Samozřejmě aby toto šlo, nesmíte mít v systému zakázanou instalaci nepodepsaných ovladačů, ve výchozím nastavení by se měl systém v takové situaci ptát. Po dokončení instalace následuje už jen restart.

A to je vše. Pak už můžete vyzkoušet testovací utilitu DXDiag, zda proběhnou testy Direct3D, případně nějakou hru. Mělo by to chodit. Jen vám nejsme schopni říci, zda se tím aplikují i všechny opravy chyb vyřešených po vydání Catalystů 7.7. Je jasné, že kus ovladačů je prostě ze staré verze a i v nich se nějaké změny udály (protože kdyby ne, ovladač by fungoval i v novějších verzích, jenže on nefunguje). Takže uvedeným postupem v první řadě získáte pocit, že máte „funkční“ Catalysty s posledním číslováním. Nic víc vám neslibujeme.

Kapitoly článků
2.  Jak nainstalovat poslední Catalysty na AGP Radeony

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s podporou Direct3D v Catalystech u AGP Radeonů?

Pondělí, 31 Březen 2008 - 20:50 | Anonym | ATI x1650 AGp, VIA KT880 a hard reset nekdy hned...
Sobota, 23 Únor 2008 - 10:42 | Anonym | Jo málem bych zapomněl dodat,že mam HIS X1650 Pro...
Sobota, 23 Únor 2008 - 10:40 | Anonym | Tak jsem včera zkusil ovladače 8.2,ale nedopadlo...
Úterý, 19 Únor 2008 - 14:09 | Anonym | Mam na Sapphire 9600XT chipset VIA&...
Pondělí, 18 Únor 2008 - 16:05 | Anonym | ATI uz nikdy!!! furt to nejde a jeste ktomu je...
Neděle, 17 Únor 2008 - 11:33 | Anonym | Skusil som ovladace 8.2 a zase nic , dokonca v...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 09:13 | WIFT | Podle toho, co se píše v release notes, zatím AMD...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 09:05 | Milan Kramar | Tak už máme 8.2. kdo je otestuje a dá vědět......
Pondělí, 21 Leden 2008 - 18:43 | Anonym | vobec nic ani s 8.1 hotfix.. vypada to ze opravdu...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 10:53 | Milan Kramar | Použil jsem 8.1 přímo z Sapphire centra, s...

Zobrazit diskusi