Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s UAS – USB Attached SCSI? Zatím nijak

i-tec MySafe USB3 + Kingston SSDNow V+100 64GB
Protože od posledního testu čehokoli pracujícího dle standardu USB 3.0 již uplynul nějaký ten čas, rozhodli jsme se, že si po tomto čase zanalyzujeme momentální stav USB 3.0 a kam vlastně toto rozhraní pokročilo od doby, kdy se údajně objevil první UASP ovladač USB 3.0 řadiče společnosti Renesas Electronics, dříve NEC Electronics. Máme pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou…

Kapitoly článků

2.  Jak je to s UAS – USB Attached SCSI? Zatím nijak

Povídání s LucidPort o UASP

Nejprve krátce k tomu, oč vlastně v případě UASP jde. Pro USB Mass Storage zařízení, tedy USB datová úložiště přístupná „prostě jako disk (či optická jednotka)“, rozlišujeme dva protokoly:

  • BOT - Bulk Only Transfer
  • UAS - USB Attached SCSI

BOT protokol je stávající běžný způsob komunikace, který má poměrně velkou provozní režii. Dalo by se sice říci, že vlastně UAS protokol momentálně netřeba, protože jsme schopni dosáhnout už nyní s BOT i limitů testovaného úložiště, přesto je mezi 200 (BOT USB 3.0) a 225 MB/s (SATA) rozdíl 25 MB/s, který by možná teoreticky bylo možné za použití UAS protokolu z velké části eliminovat.

Tu narážíme na problém číslo jedna. Námi použitý box i-Tec MySafe USB 3.0 sice obsahuje čip LucidPort USB300-REV2, který UASP podporuje, jenže firmware, který je na téže desce nahraný, s UASP nepočítá, tedy UASP podporu neobsahuje. I započali jsme velmi zajímavou konverzaci s výrobcem tohoto čipu, společností LucidPort. Prostě jsme rovnou požádali o UASP firmware.

Abychom byli upřímní: kdybychom požadovaný firmware od LucidPortu dostali, velmi bychom se tomu divili, ale i za tu konverzaci, kterou jsme sami dalšími už poměrně drzými požadavky ukončili v momentě, kdy jsme už neměli co ztratit, jsme velmi rádi. Objasnila nám totiž hodně. Odpověď, kterou jsme dostali jako první, se nesla zhruba v tomto duchu:

Máte pravdu, zatímco USB300 čip podporuje UASP, firmware, který používáte, jej nepodporuje. Ne všichni výrobci se rozhodli přidat do svých zařízení podporu UASP, protože to vyžaduje další poplatky.

Bohužel vám aktualizovaný firmware nemůžeme poslat. Výrobci si firmware většinou modifikují, aby odpovídal jejich požadavkům a specifikaci, takže by nahrání našeho firmwaru do vašeho zařízení toto mohlo poškodit.

Přikládám naše referenční testy UASP. Pro testování si můžete zakoupit jeden z našich vývojářských kitů, který používá pro testy UASP USB-IF, Intel a další firmy.

Vývojářský kit pro testování UASP s čipem LucidPort USB300

Upřímně řečeno tisíc dolarů na tyhle legrácky opravdu nemáme, v mailu nás nicméně zaujala jedna věc: na UASP je potřeba si koupit licenci. Nevíme sice, komu se platí a už vůbec ne kolik, ale domníváme se, že jde o jeden z důvodů, proč jsme zatím na trhu neobjevili žádné zařízení, které by UASP podporovalo. Schválně jsme se zeptali, jestli v LucidPortu nějaké takové zařízení na trhu neznají.

Bohužel takovou informaci nemám. Někteří výrobci si sice licenci na UASP zakoupili, avšak nejsem si jist, zda nějaký koncový produkt na trhu UASP používá.

Už nám stačila jen jedna odpověď, a to, komu se vlastně UASP licence platí, tedy kdo je tou „žábou na prameni“.

Poplatky podléhají NDA, takže vám tuto informaci nemohu sdělit.

Tohle nás velmi překvapilo. Představte si, že si chcete na něco koupit licenci, ale informaci o tom, kdo vám ji může prodat, vám nikdo nesmí říci. Zvláštní, že? Tohle jsme zkrátka z firmy LucidPort nedostali. Ne že by to bylo nějak podstatné, ale máme tři tipy: 1. Western Digital, 2. Renesas Electronics, 3. USB-IF (to považujeme za nejpravděpodobnější). A pak je tu čtvrtá možnost, že LucidPort hovoří výhradně o svých řešeních, tudíž je prodejcem těchto licencí LucidPort, ale to by nám už vůbec nešlo do hlavy, proč nám to není ochoten říci.

Každopádně je realita taková, že veškeré mazání medu kolem úst ohledně UASP nadále zůstává pouhým mazáním medu kolem úst. Koupit na trhu nějaké zařízení fungující přes UASP momentálně považujeme za mission impossible. Pokud někde takové zařízení uvidíte, určitě nám dejte vědět.

Otázka UASP ovladače

No, a poslední otázkou – a to se vracíme zpět k „Windows 8“ – je, zda jsme vůbec v současné době schopni přes UASP komunikovat, tedy alespoň co se týče na trhu se vyskytujících podporovaných verzí Windows. Dostáváme se k závěru našeho bádání, který zní velmi znepokojivě: nejsme. Tedy alespoň teoreticky (prakticky není s čím). Došli jsme k závěru, že UASP potřebuje samostatný ovladač. Ono ve skutečnosti potřebuje svůj ovladač i Mass Storage zařízení komunikující přes BOT protokol, jenže takový ovladač už je od Windows ME přímo v systému. Ve Windows 7 se o to stará ovladač USBSTOR.SYS, k němuž přísluší instalační soubor usbstor.inf. Obecný ovladač počítá s touto sadou řetězců:

%GenericBulkOnly.DeviceDesc%=USBSTOR_BULK, USB\Class_08&SubClass_02&Prot_50
%GenericBulkOnly.DeviceDesc%=USBSTOR_BULK, USB\Class_08&SubClass_05&Prot_50
%GenericBulkOnly.DeviceDesc%=USBSTOR_BULK, USB\Class_08&SubClass_06&Prot_50
%GenericBulkOnly.DeviceDesc%=USBSTOR_BULK, USB\Class_08&SubClass_08&Prot_50
%GenericBulkOnly.DeviceDesc%=USBSTOR_BULK, USB\Class_08&SubClass_08&Prot_52

A k tomu příslušný popis pro zobrazení ve správci zařízení:

Generic.Mfg = "Compatible USB storage device"
GenericBulkOnly.DeviceDesc = "USB Mass Storage Device"

Důležité je, že protokol, neboli to, čím končí řetězce, je většinou Prot_50. Pointa UASP je v tom, že pro něj platí Prot_62. A s tím žádný ovladač ve Windows nepočítá. Jenže s tím nepočítá dokonce ani ovladač od samotných USB 3.0 řadičů, např. zprofanovaný Renesas. UASP jednoduše není věcí ovladače USB řadiče, tedy alespoň co se týče podpory koncových zařízení.

A právě v chystaném systému „Windows 8“ tento UASP ovladač je. Jde o soubor uaspstor.sys a k němu přidružený instalační inf soubor uaspstor.inf. V něm je Generic řetězec pro UASP zařízení jen jeden:

%Generic.DeviceDesc%=UASPort_Install_Control, USB\Class_08&SubClass_06&Prot_62

V závěru je pak příslušná sekce popisu toho, jak bude zařízení vidět ve správci:

UASPortName="USB Attached SCSI (UAS) Driver"
Generic.Mfg = "USB Attached SCSI (UAS) Compatible Device"
Generic.DeviceDesc = "USB Attached SCSI (UAS) Mass Storage Device"

Zkrátka to zatím vypadá tak, že se reálné podpory UASP dočkáme až s příchodem „Windows 8“. Nechme si tedy určitě na nějaký čas zajít chuť.

Testy UASP od LucidPort

Namlsat nás mohou nanejvýš výsledky interních testů, které máme od LucidPortu, i oni testovali s SSD (a také HDD), ovšem při připojení přes SATA zvolili režim IDE (což vyřadilo z činnosti NCQ), neboť prý mají s AHCI problémy (podle nás chabá výmluva, spíše to vypadá jako snaha zdiskreditovat SATA). Testovali se starými NEC USB 3.0 ovladači 1.0.20.601, deskou Gigabyte GA-P55A-UD3 a 32bit. Windows 7. USB řadič Renesas byl na PCIe Gen2 portu, tedy nejspíše v Turbo režimu na procesoru (čipset Intel P55 umí jen rychlost PCIe Gen1).

Test HDD přes USB 3.0
Test rychlosti HDD přes USB, protokol BOT
BOT
Test rychlosti HDD přes USB, protokol UAS
UAS
Test SSD přes USB 3.0
Test rychlosti SSD přes USB, protokol BOT
BOT
Test rychlosti SSD přes USB, protokol UAS
UAS

 

Test zátěže CPU (Core i5 @3,2 GHz) s SSD
Test zátěže procesoru: USB 3.0 - UAS
UAS
Test zátěže procesoru: SATA
SATA
Test zátěže procesoru: USB 3.0 - BOT
BOT

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme
Gigabyte logo Kingston logo Intel logo i-tec logo
GA-Z68X-UD7-B3 Kingston SSDNow V+100 64 GB
2×DDR3-1600 CL9 HyperX Genesis
Intel Core i7 2600K MySafe USB3.0
Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3
Kingston SSDNow V+100 64GB v původním balení Kingston HyperX Genesis KHX1600C9D3P1K2/4G (2×2 GB DDR3-1600 CL9)
Intel Core i7 2600K (v socketu) i-tec MySafe USB3 HDD

Kapitoly článků
2.  Jak je to s UAS – USB Attached SCSI? Zatím nijak

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lesk a bída USB 3.0 a rychlého UAS protokolu

Pátek, 27 Květen 2011 - 11:04 | ANDREW | ..presne .. takze zpatky na stromy a USB 2.0 +...
Pondělí, 23 Květen 2011 - 09:51 | mikeczcom | kolik ESATAp zařízení jsi viděl? upřímně, jediné...
Sobota, 21 Květen 2011 - 11:40 | WIFT | Pro většinu uživatelů s tím, co je na trhu, v tom...
Pátek, 20 Květen 2011 - 18:51 | brk | Že kdysi Intel na USB3 "házel bobek"...
Pátek, 20 Květen 2011 - 17:30 | terrorist | takhle to smysl dava. ale i tak si nejsem jisty,...
Pátek, 20 Květen 2011 - 15:49 | WIFT | U 5-series to samozřejmě smysl má, proto jsem...
Pátek, 20 Květen 2011 - 15:06 | HKMaly | Ba dokonce je mozne ze kdyby se powered eSATA...
Pátek, 20 Květen 2011 - 15:02 | terrorist | k nicemu to urcite neni. u P55 a H5x bezely na...
Pátek, 20 Květen 2011 - 14:14 | Ondar | Microsoft se musí hodně snažit, když jeho hodnota...
Pátek, 20 Květen 2011 - 14:00 | WIFT | Protože ESATAp není standard. Nicméně souhlasím,...

Zobrazit diskusi