Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Takový malý průzkum: Jak jste na tom se čtením knih?

Nějak nejde hlasovat ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde hlasovat, neboť jsem loni z 15 knih nepřečetl ani jednu z beletrie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu jsem zacal cist knihy, kdyz jsem si koupil ctecku knih. Nemam potrebu laskat papir, pripadne posilovat se svazky typu Dejin naroda ceskeho v Cechach i Morave od F. Palackeho, takze na cteckach ocenuji to, ze se mi do tasky vejde velka knihovna, skoro nic to nevazi a hlavne mi to nezari do gesichtu (dva monitory v praci to bohate vynahradi :-) ).

Pokud jde o Kulhanka, verim, ze by se v prodejnich statistikach objevit mel, kdyz uz ne v absolutnich, tak v ramci sci-fi/fantasy/brakove literatury, protoze, jak pravil muj oblibeny knihkupec z brnenskeho Arrakisu, Kulhanek je pro knihkupce pozehnani.

Jeste k tem cteckam - kdyz jednou za par let dostanu chut si precist nekterou z Kulhankovych prvnich knih, ctu je elektronicky, protoze papirove verze maji prekvapive vysokou hodnotu. Opravdu bych necekal, ze vyvoj jejich cen bude pripominat Ferrari :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to vemte v potaz, že autoři i vydavatelé těch papírových verzí z toho nemají žádné závratné zisky. Dnes již ani knihkupci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přečtu toho poměrně hodně. Poslední rok jsem ale četl samé bichle (kromě jiných třeba Švejka, Hlavu XXII a i toho Jobse), takže jsem rád, že mohu číst na čtečce. Teda kromě toho Jobse, kterého jsem dostal pod pařez v papíru, ale jinak čtu již téměř všechnu beletrii (a jednou za čas i poezii, ale ta je pro mě až moc nepřístupná) na čtečce.

Loni jsem za knihy (veskrze "elektronickou" beletrii na Kosmasu, Palmknihách a Amazonu) utratil kolem 1000 Kč a přečetl jsem jich tak mezi 15 až 20.

Paradoxně odbornou literaturu si kupuji výhradně v papíru (z poslední doby třeba Concrete Mathematics - matematika pro ajťáky od Grahama, Knutha a Patashnika), případně tisknu (články z ACM, IEEE a podobně taky tisknu, protože ta TeXovská vícesloupová vazba se extrémně blbě čte na čtečce). Nutnost něco přečíst vícekrát, rychle hledat pohledem a přeskakovat mnoho stránek najednou, čtečku (a i tablet) diskvalifikuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hledání a přeskakování diskvalifikuje tablet/ čtečku a proč? Když znáte zadání co hledáte, tak co rychleji hledá, než elektronika? Já bych naopak ocenil kdyby vše odborné vycházelo v elektronické podobě a měl jsem to naindexované a okamžitě po ruce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže musíš vědět co hledáš (a pak se přehrabovat v dalších výskytech toho samého v jiných kapitolách). Já potřebuju přečíst "věnovali jsme se tomu v předchozí kapitole", chytnout mezi prsty těch několik stránek, otočit je a pohledem rychle proskenovat, otočit zpátky a pak zpět a to třeba i několikrát. Tohle jsem zkoušel na čtečce i na počítači (v přeneseném významu) a pro mě to příliš nefunguje. Je to málo operativní.

Referenční dokumentaci samozřejmě používám v elektronické podobě, abych mohl rychle vyhledávat, ale tu nepovažuji za "odbornou literaturu" (tj. něco uceleného, co obvykle studujete delší dobu a nevyužíváte jen zlomky toho všeho).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Listování po kapitolách mě funguje dobře, a pokud se předtím tomu věnovali, použili určitě příslušné klíčové slovo. Takže natáhnu záložku, kde jsem skončil a jdu hledat. Já vám dobře rozumím, také jsou pro mě papírové provedení intuitivnější a mám to v krvi, ale jde jen naučit se to jinak. Další věc je, že drtivá většina všeho je vytvořena pro tištěnou verzi a pro e-pub se to jen přeexportuje. Situace se značně změní až bude cílem přímo elektronická publikace se všemi svými možnostmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco jsem přečetl, ale kdybych nečetl všechny ty internety a diskuze, tak by toho bylo podstatně víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak knih mám načteno z mládí dost, mezi 11 a 14 jsem si jenom z knihovny půjčil ke stovce knih ročně, plus k tomu ty co jsem měl doma. Takže těch 1000 knih jsem přečetl možná už v 18.
Těd samozřejmě čtu hlavně na internetu, beletrii moc ne, protože mi přijde, že jsem všechno četl a máloco mě tak dokáže zaujmout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím začít off topic - vyřešte prosím už ty vleklé problémy s přihlášením nepříhlášením! Jsem přihlášený, zkusím hlasovat, hlásí to že už jsem hlasoval, ale najednou se vidím nepřihlášený, přihlásím se, hlasovat nejde vůbec (ať klikám, jak klikám, nic se neděje). Na IT serveru je to poněkud trapné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, uz jsem myslel, ze je to problem meho prohlizece / Aurora /

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tématu - čtu stabilním tempem cca 1 kniha týdně, což je sice od studentských dob výrazné zhoršení, ale stále je to například o 100% víc, než přečtu jeden můj dobrý kamarád. Dnes převažují elektronické knihy, které čtu spolu s publicistikou na své Kindlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas si připadám, že jsem úplně mimo, protože co se týče beletrie, tak jsem prakticky nic nečetl od té doby co mám PC a hlavně internet. Na škole mě literatura vůbec nebrala a četl jsem jen opravdové minimum.

Už jsem si říkal, že vlastně knihy ani nekupuju, ale to není pravda. Občas si na Aukru koupím nějakou (elektro)technickou literaturu, převážně z 80. let. Jinak čtu samozřejmě internet, třeba Wikipedie je hrozně návyková :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to mam podobne. Ke cteni se dostanu vetsinou jen kdyz me slozi nejaka choroba. Tabletomanii jsem zatim nepropadl a stolni pocitac se do postele taha blbe, takze pak se tradicni knizka hodi. Jako malej jsem cetl porad. Jenze pak prisel prvni pocitac, sice jen osmibitovej, kterymu se o internetu ani nezdalo, ale cteni to melo stejne spocitany.

I kdyz bych nepodcenoval ani roli vyuky literatury. Tenhle bezkonkurencne nejzbytecnejsi skolni predmet uz taky musel cteni znechutit nejednomu zakovi. Ja vim, ze kdyz jsem musel povinne cist nejakou nezazivnou kravinu, tak jsem u toho vzdycky skripal zubama dost silne. Ani povinny biflovani literarniho dejepisu radost ze cteni nijak nepodporilo. Stejne to ale bylo vsechno na houby. Tak moc si vsichni moji vyucujici literatury zakladali na dulezitosti svyho predmetu a ve vysledku to byla akorat ztrata casu, protoze sam jsem se ucitelem literatury nestal, takze vyuziti vsech tech nabiflovanych informaci jaksi neni. I kdyz teda ne ze by se mi kdy v pameti drzely prilis silne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem dost vasnivy ctenar, a dnes ctu 99% v elektronicke podobe. Kdyby k nastupu ebooku nedoslo, cetl bych dal v papirove. Vubec mi totiz nezalezi na forme, ale ciste a jen na obsahu. Na ebooku ocenim prakticnost/skladnost a dalsi, na papiru zase rychlou navigaci. V mem okoli jsou temer vsichni jasni zastanci papiru, ale nikdy jsem presne nechapal, proc nekdo tak visi na forme knihy.

Davide, opravdu jsou tyhle opakovane narazky na politiku nutne? Zvlast u tematu, kde se k tomu bylo potreba dobrat skutecnym oslim mustkem? Je to samozrejme na vas, ale me to prijde nevhodne a uplne zbytecne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky už čtu převážně elektronicky, papírově jen, pokud neseženu e-knížku.

Na druhou stranu papír má furt hodně co do sebe. Mám na mysli hlavně sazbu a typografii. Ta se spolu se softwarem stále zlepšuje a třeba Neschopnost od Roba Granta, vydání z roku 2005 byla úplná pastva pro oči.

Na tohle zatím čtečky nemají, zvláště pokud se jedná o warez prohnaný přes Calibre. Ale díky Bohu za něj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A papírové knihy tak krásně voní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

heh, vis jak krasne voni stare knihy nalezene na pude, stare cca 200-300 let, navic prolezle cervotocem?
precetl jsem Postilu z roku cca 18xx, docela zajimave cteni, jen par stranek trvalo, nez si clovek zvykl jak cist urcite znaky / schwabach /....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja byl takovy bibliofil / ci jak se tomu nadava /, v mladsich letech jsem byl schopen precist i nekolik knih denne / byl jsem schopen cist najednou nekolik radku, takze stranka byla otazkou nekolika vterin.... /, diky nasi knihovne jsem se dostal k velice "zajimavym" titulum....
kdyz jsem k maturite predaval seznam prectenych knih, tak profesorka koulela ocima, pry nic takoveho snad ani neexistuje / bylo v tom dost tesne povalecnych titulu od "neznamych" autoru.... /
a nejhorsi titul byla marx.-leninska filosofie ve 4.r VUT, at to clovek cetl zepredu, zezadu, pozpatku, ci naruby, smysl to nedavalo, nakonec jsem to dal na 3. pokus a par stranek "sezral" a zapil kvalitnim mokem :)
a k veci, ja davam prednost papiru, par potistenych metraku papiru se mi doma stale vali....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestanou-li býti na veřejnosti viděni lidé s knihou v ruce, nebude nová generace považovat čtení knih za tak významnou součást života jako generace předešlé. Obávám se, že viděti kohosi viseti zrakem na displeji človíčka (konkrétně) k četbě nezviklá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by ne? Dětem čtu i ze čtečky, dříve z Palmu, a nemají s tím problém. Důležitý je obsah (většinou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste ovšem poněkud minul obsah sdělení :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Beletrie přečtu kolem dvaceti kusů za rok a od letoška převážně na Kindlu Touch -- odhaduju, že letos to bude možná víc. :-)

Každoročně koupím jednu až tři papírové knihy. Elektronické se mi kupovat nechce, nemůžu je půjčovat, ukazovat, chlubit se s nimi a neozdobí mi knihovničku.

Vůbec s těmi e-booky je to zatím dost zoufalé. Nabídka českých (hlavně starších) knížek v podstatě neexistuje. A opravdu si vydavatelé představovali, že si každou knížku budu kupovat? Při ceně 250 Kč za kus by se při 20 knihách ročně stal ze čtení dost drahý koníček. Dokud nebude existovat pohodlná knihovna s ročním paušálem (byl bych ochoten zaplatit i 500 Kč), nezbyde než to řešit warezem a nekonečným převáděním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě tedy nepřijde 250x20 nijak extra částka za zábavu, kterou knihy nepochybně jsou .... to je jako jít 10x do hospody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

500 Kč za večer sice nepropiju, :-) ale o to tady nejde. Proč bych měl místo pěti stovek ročně (stovku za knihovnu a cca dvě knížky koupit) měl platit desetkrát tolik, aniž to bude mít jakoukoli přidanou hodnotu? Ano, nemusel bych sice fyzicky chodit do knihovny, ale současné čtečky nabízejí horší typografii a koupenou e-knihu si nevystavím v polici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial niekto povazuje papierove knihy za lepsie ako e-ink citacky tak je z mojho pohladu dost divny alebo ziadnu nevyskusal. To pohodlie je neskutocne navykove, ked som isiel citat papierovu knihu tak som si radsej dal do citacky duplicitnu verziu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každému to vyhovovat nemusí. Já čtu převážně na čtečce, ale pro některý tip literatury bych asi dal přednost papírové verzi. A papír vypadá lépe v knihovně - sice je to na nic, ale člověk má lepší pocit :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně skromná anketa, prý víc jak 17 knih... :-))) Já jich loni sežvejkl jen tak něco málo přes stovku, ale to jen proto, že už jsem starej dědek a oči mi slouží čím dál tím hůř. Byly doby, kdy jsem jich zvládal do roka tři stovky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda čtu pořád hodně, stejně jako jsem četl hodně dřív. Jsem až militantním zastáncem opravdových knih, žádné elektronické nesmysly jako je čtečka mi do baráku nesmí. Celkový počet odhaduju na něco okolo 3000 knih již přečtených, snažím se každý měsíc také cca 1000,- do knih investovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

beletrii nečtu. Nemám na ní čas, ale ani chuť. Poslední netechnickou literaturu co jsem četl bylo něco k maturitě a to už je hodně dávno. Nějak mě totiž nezajímají životy cizích lidí, případně jejich fantazie. Obé si raději "vygeneruju" sám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna dobře míněná rada: lepší číst Isaaca Asimova, než brát drogy :-D...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to každopádně. Nicméně ani na ty drogy nemám čas a náladu. V podstatě jedinou, co pravidělně užívám, je čokoláda.
On je zásadní problém v tom, že jsem často za volantem, kde čtení není technicky možné. Sice bych si mohl pouštět audioknihy, ale řekl bych, že bych usínal, nebo se méně koncentroval na jízdu. A když nejsem v autě, tak jsem s přáteli, nebo makám na zahradě, domu atp. Večer si přečtu dění ve světě, včetně IT novinek a jdu chrnět. Opravdu žádný prostor pro čtení knih ve svém životě nevidím. To by musela nastat nějaká změna, ale nevím jaká. Bydlím v menším městě, takže i kdybych měl zaměstnání v dosahu, tak jdu raději pěšky, nebo jedu na kole, než abych byl 20minut v autobusu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to do práce asi 15 minut chůze. Normálně si u toho čtu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cist napr. Asimova, Lecha, Clarka, Soucka, Daeninkena atd...
proc ne / od nich jsem mel snad vse prectene do cca 18 let /
ale ty drogy bych nebral az tak vazne..., nebyt THC, tak jsem v "prdeli" diky pateri / a urcite je lepsi dat si jointa, nez se "zdrogovat" napr. Rivotrilem.... /

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Slovem "drogy" jsem samozřejmě v žertu myslel věci jako heroin či kokain. Marihuana není nijak výrazně větší droga než ethanol, jen holt žijeme v období dějin, kdy je silně mýtizována (konspirační teoretik by pravil, že farmaceutická lobby zvládla v minulém století svoji práci dokonale). Ale to taky imho jednou pomine.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, ale když ono to není s tou mariánkou tak jednoduchý. Ona je fajn, ale nese sebou (minimálně) stejná rizika a negativa jako tabák a alkohol dohromady a navíc každý si ji může vypěstovat sám (dnes i v paneláku), a tak nepřináší nic zpět státu (tak jako tabák a alkohol v podobě vysokých daní), aby měl z čeho platit způsobené škody. Taky by nejspíš bylo na silnicích ještě víc sjetých než po vinobraní. Je to prostě jednoduchá kalkulace pro a proti (pro celek). Ale pokud by voliči byli ochotni za možnost její konzumace a volného nákupu přistoupit na plošné zvýšení odvodů zdravotního a možná mírného zvýšení cen potravin kvůli plochám osázeným konopím místo obylí (stejně jako nám je zvyšují biopaliva přes řepku), tak proč ne. Zkuste s tím prorazit v příštích volbách - deklarujte zvýšení odvodů a cen potravin za možnost se sjet a uvidíte, zda pomine ta motivace jí mýtizovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hodne zjednodusene videni "sveta"....
jak ja bych byl rad, kdyby narod na par mesicu prestal kupovat tabak a alkohol, to by statni kasa neutahla ani nahodou....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, že jsem to nenapsal srozumitelněji a došel jste tak k takovému závěru. Nejde totiž o to, že by příjmy z tabákové a ethanolové daně byly tak rozhodné pro státní rozpočet. Snad to bude lépe pochopitelné z vyjádření Ladislava Minčiče, 1. náměstka ministra financí (Radiožurnál, červen 2012):

"...jde ještě o to, že kdyby došlo ke skokovému velmi výraznému zvýšení (cen tabáku), tak by s velkou pravděpodobností mohlo dojít k růstu černého trhu s cigaretami. V současné době je velikost černého trhu s cigaretami podle mezinárodních odhadů v České republice zhruba na úrovni 6 procent, a to je hodnota vůbec nejnižší v Evropské unii. A myslíme si, že je zapotřebí, když už takováto "škodlivá" komodita, jako jsou tabákové výrobky, je konzumována, když z toho skutečně stát vybírá nějaké daně."

Je totiž potřeba kompenzovat škody způsobené kouřením (které u nás ročně přesahují 100 miliard korun). Na dani z tabáku se tolik nevybere a kouření je tedy pro stát ekonomicky nevýhodné. Proč se tedy nezakáže? To by situaci jen zhoršilo - kouřit by se nepřestalo (na kuřáky je potřeba pohlížet jako na lidi závislé, bažící), škody v hospodářství by tedy byly dál, jen by se utnul příjem z tabákové daně. Můžeme tedy jen doufat, že se lidé budou chovat rozumněji/zodpovědněji a kuřáků bude ubývat. Opravdu by bylo rozumné povolovat další kuřivo (navíc bez jakékoliv kompenzace škod, které způsobí)? Tady v tomto je totiž potřeba hledat zdroj motivace mariánku raději mýtizovat, než povolovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

citam malo, ale zase vela pocuvam audioknihy ci rozhlasove hry, citania, serialy. Profesionalne ci amaterske (ktore su kolkokrat na vyssej urovni). okolo 30-40 rocne, mozno viac...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jó, v knihovně mě milujou :-)... U mě je to zhruba deset knih za měsíc (beletrie, poesie i odborné folianty). Vždycky mě dostane "patnáct knih ze života lékaře" (Waltari - Sinuhet), což jsem četl asi pětkrát...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem ho jeden čas miloval - pak mě ale víc sebral Tajemný Etrusk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Etrusk nemá chybu. Souhlas. Jesli máš rád historické thrillery (ač poněkud mladšího data), mrkni na Katovu dceru Olivera Poczsche (tři kousky) či Ďáblovu bibli Richarda Dubella (dva kousky). Od Eca doporučím (nikoliv hřbitov, tento špiónský potrat je vpravdě potrat) klasiku Jméno růže (to nemohl napsat člověk!!!) a excelentní Foucaultovo kyvadlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pominu-li technickou literaturu, tak jsem vloni přečetl 220 knih. Všechny na kindlu. Těch papírových jsem se zbavil, až na pár kousků z nostalgických důvodů, už před pár lety. Mazaly do antikvariátu, případně ke známým, kteří o ně měli zájem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pravdepodobne jsi se zbavoval "bezne dostupnych" titulu bez ceny / prehanim /
mas ale tistene knihy, ktere asi nikdy na "cteckach" nebudou + graficka uprava / coz je misty umelecke dilo /
BTW: je mozne na kindlu otevrit v kuzi vazanou Postilu s mosaznym zamkem, docela pochybuji....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U knih mne zajímá hlavně obsah a jako vyznavači funkcionalismu a industriálního designu by mi doma postilly v kůži s mosazným zámkem spíš překážely ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já a čtení knih, to je jedna malá povídka ;). Vzpomínám si na gymplu na naši češtinářku (o mrtvých jen dobře, takže bez komentáře), která se nás na začátku prváku ptala, co jsme naposledy četli. Tehdy jsem pochopil, že pravda se někdy nevyplácí. Neměla mě ráda od té doby až do maturity, když jsem jí řekl, že naposledy to byl někdy v dětství Křemílek a Vochomůrka (po maturitě jsem ji už neviděl, protože jsem nemusel).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.