Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak pracuje optická mechanika - laser

Čím může být způsobeno,že DVD+RW mechanika umí číst a vypalovat CD,ale po prvním vypálení DVD už vůbec žádná DVD nevidí (je to BTC DRW1004IM)...prostě jakoby si řekla..když neumím vypalovat pořádně,raději to nebudu dělat vůbec :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze u toho obrazku by misto vice barev opravdu mel byt spis monochromaticky paprsek, takhle to vypada, ze se svetlo laseru rozklada, ale ja bych to spis videl tak, ze to funguje na principu rozptylky a spojky :)
Pokud se pletu, tak me prosim opravte :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci stourat, ale laser bude spis to co sviti ze strany a ne to dole!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten obrazek je vubec uchylne namalovanej :-) docela bych cekal, kdyz paprsek rozlozim na vlnovy delky, a pak ho cockou zaostrim do jednoho mista, ze ho to zase zeslabi, ale vsechny vlnovy delky, nejenom prostredek a kraje zmiznou kdesi v eteru :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz, který nepatří sice k tomuto článku, ale nenašel jsem nějakou schránku kam bych mohl napsat. Tak teď k dotazu:
Mohli by jste vypracovat článek, který by popisoval, jak je možný dostat data z CD, které bylo již vymazáno pomocí Quick erase? Nebo mi prosím napište na email. Předem dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Změna v ohniskové vzdálenosti mezi vnějším povrchem záznamového barviva (matrice u lisovaného CD) a odrazovou plochou je použitelný dvoustavový efekt.

Mohl by mi prosím autor tuto větu přeložit do češtiny?

Po dvou minutách přemýšlení jsem pochopil, co tím chtěl básník říci, ale musím konstatovat,že jsem asi kdysi četl popis sice taky CD, ale jaksi jinak fungujících - o rozptýlení světla se stará přechod land/pit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drake: Preklad: Dvoustavový efekt je přechod mezi pit a land a to pro, že se mění ohnisková vzdálenost. Obrázky se změnou a vyrušením fáze už mi přišli pro laickou veřejnost tročku náročné, ale možná se o tom ještě rozepíšu někdy podrobnějc. O rozptýlení světla se nestará přehod, ale vypálený pit. Wot eto tak ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

huhulak : no, ja jsem myslel, ze vetsina laseru, obzvlaste polovodicovych je monochromatickych (nebo alespon s hoooodne uzkym pasmem), takze se asi neda mluvit o rozkladu na vlnove delky ... Ten obrazek je pojatej dost nestastne ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, pekny clanek, ale i kdyz uz v uvodu bylo receno ze to nedude nic odborneho, tak toto bylo opravdu brano az moc hopem (puvodne jsem cekal ze clanek bude na urovni ostatnich ze serialu povidani o CD).
 
Pokud svítí na pit, světlo se odrazí velmi rozptýlené a žádný elektrický impuls se nevytvoří. Když je přečten sektor, prochází data převodníkem Digital to Analog (DA převodník) - v případě audia, nebo jdou do počítače v digitální formě - v případě CD-ROM.
Mezi tyto dve vety by se jiste vlezlo nekolik obsahlych clanku, ale to zase neni ucelem. Presto by cekal alespon maly odstavecek kde by se alespon trochu popsalo co se vlastne deje se signalem z fotoel. clanku (tedy alespon neco ve smyslu, ze ze cteneho analogoveho signalu, jsou brany informace pro pohyb hlavy, ostreni, a rychlost otaceni, dale ze signal se musi docela slozite dekodovat nez z neho bude ten digitalni signal ktery muzeme privest na vstup DA prevodniku (ci datovy vystup CD-ROM), jak je popdano v nasledujici vete).
BTW pokud se z uvodu nechame nalakat ze se dovime: ... jak je to elektronicky zařízeno, že dovede sledovat tak úzkou stopu, nebo jak se zaostřuje na tak malých nerovnostech, jaké na CD nebo DVD jsou. , tak se v clanku docela strucne dovime ze ... jsou mechaniky vybaveny několika servomechanizmy.
jinak ok.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, me by to taky zajimalo, jaka "magie" ridi, ze se trefi do stopy. To opravdu sleduje co to cte a s jakou kvalitou a podle toho hybe cteci hlavou/cockou/cimkoliv, aby se trefil? V takove rychlosti? Laik zasne... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re Lami: V podstatě je to poměrně jednoduchý, fotočlánek je rozdělený na 6 částí a ze součtů a rozdílu signálů z nich se řídí serva a pohyb čočky, v nejjednodušším provedení u "audio" mechanik je to obvod s několika operačními zesilovači a komparátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z 6-ti? myslel jsem ze ze 4, ale to je jedno, nicmene vysvetleni tohoto a dalsiho prave v clanku chybi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam matice 2x2 + další dva fotočlánky mírně vzdálené od matice, které slouží pro hrubé zaostření na stopu. Alespoň tak to bylo ještě před 5ti lety, kdoví jak je to teď. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry. Odkud berete informace o takovych vecech jako je matice fotoclanku? Vypada to elegantne a jednoduse, ale neni mi stale jasne, co presne hybe s hlavou tak jemne, aby to vyrovnavalo odchylky stopy. Zvlaste to nechapu pri soucasnych beznych rychlostech cteni 52x u CD a 16x u DVD. To musi byt fakt fofr. Taky by me zajimalo, jak "velke" tyto odchylky stopy jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jeden dotaz. Nezkousel si nekdy nekdo z vas hrat s laserem vypalovacky? Na RWckach pry dokaze vytvorit 600 °C. Da se s nim palit do veci i mimo mechaniku? Hadam, ze to bude dost zalezet na tom, jestli z nej skutecne vychazi koherentni svazek, nebo ne. (Nelekejte se meho nicku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni trochu blbý v roce 2004 psát o tom že když je na mechanice multiread tak si můžu bejt jistej že umí číst dokonce i CD-RW? Taková informace by byla aktuální tak před 5-6lety:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pyroman: ...neni mi stale jasne, co presne hybe s hlavou tak jemne, aby to vyrovnavalo odchylky stopy.
Je to magnetické pole, které generují malé cívky umístěné hned vedle optiky laseru. Jinak s tím laserem bych si nehrál. Tento druh laseru není zrovna příznivý pro živou tkáň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je to u současných extrémně rychlých mechanik uplně stejný, ale u "klasických" je horní čočka umístěna na ramínku kterým pohybují cívky ve dvou osách, nahoru a dolů se zaostřuje na záznamovou vrstvu a vodorovně kdy se provádí zaostřování na stopu, jakmile čočka dojede na konec svýho rozsahu provede servo pohyb celou optikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz odnekud kradete obrazky, tak aspon uvedte odkud je kradete. http://www.pctechguide.com/08cdrom2.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak jsem byl nateseny na tento clanek, tak jsem zklamany. Vesmes jsem se nedozvedel nic noveho. Myslim, ze by nebylo od veci udelat nejaky clanek se stejnou tematikou, ale vic obsahlejsi a podrobnejsi a trochu odbornejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se k ostatním a prosím o detailnější popis - třeba onen mechanismus vychylování čtecí/vypalovací čočky a zaostřování na stopu (včetně obrázků). Prosím, prosím - na tomto serveru můžete klidně zacházet trošku víc do hloubky daného problému, většina zdejších čtenářů je technicky zdatnější než počítačový plebs na jiných serverech. Díííííííííííííííííííík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože máte chybu v počátečním tagu u třetího odstavce "CD Přehrávač používá infračervený laser o šířce 780 nm...", v některých prohlížečích se asi vůbec nezobrazí.
Zajímavé je, že když celý text označím a zkopíruji, k tomuto textu se dostanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ALL: No nebojte, však se dočkáte, všechno bude. I podrobnosti o řízení laseru se dočkáte. Já taky tak trochu zkoušel co unesete ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Laser je samozřejmě monochromatický.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

agent: Nevím o tom, že by to nějak jednoduše šlo. Ty ano? Snad full verze ISObustera se o něco pokouší, ale zatím nikdo nepotrvrdil, že s nějakým výsledkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muže se ten laser u notebookové mechaniky zapnout sám jen když tam chci třeba vložit cd?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> marek22:
Neměl by. Pokud ano, je to vada, a to jakože dost velká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.