Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak se vyvíjelo uživatelské prostředí Office 2007

Nové prostředí je možná intuitivnější než to staré. Říkám záměrně "možná", protože mně to trvalo asi 3 měsíce, než jsem přestal nadávat. Výhrady nemám ke způsobu ovládání, ale k logice začlenění jednotlivých operací do skupin. Námitka - vytvořit si vlastní - neobstojí, protože často sedím u kompů cizích lidí a tím pádem jsem opět v háji zeleném. Někdy nezbývá, než si to zapamatovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě ribbon velice vyhovuje. Na měm 24" monitoru mám vše jako na dlani. To se Mokrosoftu opravdu povedlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nic horšího jsem zatím od MS neviděl!
Nic nemohu najít - připadám si jak postižený!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zastavam nazor, ze pocitac se ma prizpusobit cloveku a ne naopak. Jestlize vetsina kolem mne ma s timto ovladanim problem a trva jim, nez si na nej zvyknou, tak je podle mne spatne (byt puvodni myslenka mohla byt dobra)...

Ale hlavne by mne zajimalo, kdo vybiral ty priserne "prihrate" barvicky. To je neco sileneho :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ribbon jsem si zvykl okamzite a kdyz ted nekde musim neco udelat ve starym office, tak nadavam, jak spacek!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemal som problem ani so starym rozlozenim, ale toto nove je oveeela lepsie.. "vsetko" je na jednom mieste.. vsimol som si, ze ludia, co s officom vela nerobia, si na to ovela rychlejsie zvykli ako na starsie verzie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Nový užívatelia si na Office 2007 zvykli oveľa rýchlejšie, ako keď si spomínam na obdobie nových užívateľov pri zavedení napr. Office 2000 (a vlastne i predošlé verzie). Problém s Office 2007 máme len my, čo sme už naspamäť vedeli rozloženie kompletného menu ešte od starých verzií Word 5.0 :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně na tom vadí ta věc, že MS nedal jako volbu k dispozici staré rozhraní. S Officem dělám už od dob 3.11, ale ne pravidelně. Takže v současnosti je pro mě dost nepříjemné, když přijdu k jednomu PC, tam je starší Office a pak k jinému s Office2007. Přijde mi zvlášní, že v samotných Windows je volba vzhledu Aero/XP/W2k bez problémů k dispozici a u Officu, kde je rozdíl mnohem větší, to není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lukas Kalista: Vetsina lidi, co se predtim prizpusobila starsim Office, ze jo? Ono opravdu, zacatecnik mnohem rychleji pochopi ribbon, nez klasicky toolbary. A pokud clovek v Office pracuje jenom prilezitostne, dosahne s novym rozhranim vetsi efektivitu prace. A co se tyce barvicek, prepnul jsem si vzhled na cerny tema a jsem spokojen...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja se priznam,ze teprve ted naplno ocenuji Open Office:-)))
V tomhle se mi nedari pracovat,opravdu ne...asi jsem prilis zvykly na standartni polozky typu "nastaveni" a podobne...tohle fakt nedavam:-(
A vzhledem k tomu,ze jsem ciste laik-uzivatel,mam problemy s urcityma vecma,ktere neumim nastavit:-( Napriklad oteviram-li CSV soubor,tak Open Office proste hned na zacatku nabidnou okno,kde si nastavim jazyk,pouzite oddelovace a ohraniceni textu,a take si muzu nastavit u kazdeho sloupce,jestli se jedna o cislo,text a podobne.Kdyz se pokusim soubor otevrit v MS office,tak to proste otevre s defaultnim nastavenim a tecka:-((( Problem je v tom,ze dostavam do ruky casto CSV tabulky,pricemz spousta z nich ma pouzity jiny jazyk,jine oddelovace a podobne,a vubec nejsem schopny takovy soubor nejak jednoduse v MS office otevrit :-(( Nema nekdo nejaky tip prosim?
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

qee - ja nastesti s Oppicema delat nemusim, tak mohu hodnotit z vlastni zkusenosti (sedel jsem u noveho jen jednou a dost jsem tapal - kde jsou predvolby jsem hledal skoro pul hodiny!!!!!!). Je mozne, ze nove rozhrani je po nauceni efektivnejsi, ale co jsem videl u lidi kolem, tak absolutni vetsina se lepe vyporadala se stary rozhranim. Vetsinu veci nemusela tolik hledat jako v novem

To ze si barvu muzete zmenit neni odpoved. Stejny argument slysim treba na nesmyslne zaple automaticke funkce. Ma otazka znela, jak mohli vymyslet tak hrozne barvy a ne jestli je muzu zmenit. To jsou dve rozdilne veci

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lukáš Kalista>> Jsou i horší barvy, třeba růžová :)

Jirka1>> Zní to hloupě, ale kdyby MS nechal volbu starého rozhraní, většina lidí by okamžitě přepínala a nikdo by se nakonec s Ribbonem pracovat nenaučil. A to přece nechceme, protože lidé by se měli vyvíjet stejně, jako IT sektor, ne? A jestli někomu ribbon tak moc vadí, lze ho neoficiálně nahrdit původním menu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2qee: ak ti vadi nove manu, tak si nainstaluj toto: Classic Menu for Office 2007 http://www.addintools.com/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde se to dá vynout? :o( Snad by někdo mohl vyrobit nějakou "skin"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

sorry to malo byt pre Jirka1. ospravedlnujem sa qee.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2lojza suchanek:
Office se řídí Regional and Language Options, tedy tím jak si to uživatel systému nastavil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Czenda - vzdyt jsem se take ptal, kdo vymyslel ty "prihrate" barvy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lukas Kalista: Jak bylo receno v ty prezentaci, modrou barvu si nevymysleli vyvojari, ale management z duvodu konzistentniho vzhledu s Office 2003. V prvnich verzich pouzivali sedivou, kterou ale dali pryc, protoze lidem pripadala depresivni ("jako obloha za bourky"), pak meli vymysleny oddeleni aplikaci podle barvy (Word do modra, Excel do zelena, PowerPoint do cervena).
Co se tyce automatickych funkci, ty byly stejne otravny i v predchozich Office. A muj postoj je ten, ze pokud je nekdo vypnout neumi, tak by je ani vypinat nemel. :)

Czenda: Ono to prave neni vubec kvuli IT sektoru. Doporucuju kouknout na to video z prezentace (link na konci clanku), kde je videt, kolik vyzkumu a sledovani na vzorcich citajicich tisice lidi bylo potreba k vyladeni toho rozhrani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co se tady tak silene resi. Ja jsem Office 2007 nainstaloval, behem par dnu jsem si na to zvyknul a ted jsem v nich jako doma. Rozdelni na zalozky je vyborny, protoze clovek nemusi hledat radu nastaveni v ruznych menu a prevyknout si z 2003 je otazka chvile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako příležitostní vývojář aplikací a pomůcek pod VBA pro vnitrofiremní i zákaznickou podporu bohužel nadávám a nadávám, poněvadž MS tímto krokem narušil zpětnou kompatibilitu MSO s existujícími aplikacemi pro VBA. Ribbony úplně rozhodí vzhled vlastních nástrojových panelů u již vytvořených aplikací a samozřejmě nefunguje jejich chování podle pravidel MSO 2000-2003. Office 2007 si neumí převést panely do nové podoby se zachováním původně navržených vlastností a rozložení. Kdo má sakra platit vývoj a ladění těchto aplikací pro různé verze Office? Zavádění těchto "cizích" skriptovacích zvěrstev do VBA mě teda pěkně štve. Postupně zjišťuji, že růst popularity OpenOffice není jen otázkou ceny... V MS si evidentně neuvědomují, že právě nesmyslně vyškrtli z Officu vzhled vyhovující technikům a nahradili jej vzhledem určeným pro sekretářky... Proč mi chtějí vnucovat, že já jsem sekretářka, to tedy fakt nechápu... :?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pěkné jak všichni píšou Office2007 jsem si nainstaloval, ale nikdo nenapíše, koupil, naistaloval a byla to velmi dobrá investice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mitch-> takze neni zadna moznost,aby kdyz mi nekdo posle CSV v Unicode8 a oddelovacema trebas ~ , tak aby mi to office2007 spravne naimportovaly?:-)
omg omg omg... ja na tuhle praci pouzivam OO odjakziva,ale myslel jsem,ze tohle je omg docela zakladni vec....
 

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

trill: maximalny suhlas

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je úplně podobný situaci Win verzus Linux, nadávájí lidé kterým je zatěžko se přispůsobit. Novej vzhled u MSO mě taky přrkvapil, ale u wordu a Excelu jsem si na to zvikl při druhým otevření, ale u Accessu si na to nemůžu zviknout doteď, protože jsem tři roky nucenej dělat ve 2k3 a znám je naspaměť. Z toho vyplývá, že vždy si budou stěžovat lidi co si na něco zvykli, dlouho používájí a nechtějí se přispůsobyt. Pravda je že bych taky uvítal aspoň přepnutí aspoň na vlastní profil, kde bych věděl kde co je.

PS: Nepokračujte prosim ve flejmu Win x Linux. Moc prosim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

qee - Tak tohle presne logika MS. Delaji vsechno obracene. Klasicky pripad - kdyz si laik sedne k pocitaci s textakem, chova se k nemu jako k psacimu stroji. Tudiz by program nemel delat nic -jen to, co uzivatel stiskna. A postupne jak rostou jeho zkusenosti, mel by si dalsi funkce zapinat, jakmile se s nima seznami. Jenze MS vse zapne a diky tomu se casto nedaji udelat ani zcela jednoduche veci. A zacatecnik je nedokaze vypnout, protoze neni jeste s tak slozitym programem seznameny. Neboli - i na zcela nejjednodussi cinnost je podle MS nutny vyskoleny clovek a TO JE SPATNE!!!

Vas nazor "A muj postoj je ten, ze pokud je nekdo vypnout neumi, tak by je ani vypinat nemel." je nesmyslny. Kdysi davno jsem na nove nainstalovanem pocitaci potreboval napsat jednoduchy seznam v Excelu, coz neslo, nebot mi neustale nove napsane polozky opravoval podle jiz drive napsanych. Tudiz zcela trivialni cinnost, ale diky jejich (a vasi) logice pro zacatecnika nepouzitelna

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: Ale jde, při importu přes "Data z textu" se to slušně zeptá na kódování, oddělovač, formát sloupců a podobně. Akorát při přímém otevření souboru přes "Otevřít" se hodnoty zvolí automaticky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F - low: Právě proto nechápu, proč to MS tak tlačí. MSOffice přece není jen pro začátečníky, lidí, kteří s ním dělají dlouho, je spousta. Takže proč jim nedopřát starší verzi rozhraní, proč ji musel udělat dodatečně někdo cizí. Náš zákazník - náš pán, to pro MS rozhodně neplatí. V podání MS to je: My jsme to geniálně vymysleli a vy se přizpůsobte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Matajon -> Aha,tak super,dekuji,skusim...ja jsem proste zvykly na OO,kde se me to pta pokazde a vyhovuje mi to tak :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to F-low> A proč by se měl člověk přizpůsobovat? Přizpůsobení má jedině smysl tehdy, pokud tím získám něco hodnotného, a to v tomto případě ne. Pokdu s něčím dělám roky, ovládání mám v malíčku a jsem vysoce efektivní díky tomu - pak změna na "něco jiného" je silně kontraproduktivní. Jaký to má smysl se přizpůsobit?

Používám běžně a často několik desítek programů, které mám v ruce. Není sebemenší důvod, proč by ty programy měly významně měnit ovládání, a když ano, tak proč nenabídnout staré.

A to prosím nejsem člověk, který má problém se něco naučit - když z toho má užitek. Jako programátor jsem se naučil vim (dělám pod Windows) a libuji si, přestože je to obtížně naučitelná věc. Ale toto učení mělo smysl - přineslo mi něco, co bych bez toho neměl a v jiném programu to nezískal. Stejně tak jsem se naučil dělat v unixech, protože to mělo smysl. Atd..

Proč tedy se tu propaguje učení "něčeho nového", když to nic nepřináší? Budu se zase x hodin učit něco jen proto, abych mohl udělat naprosto ty stejné věci stejně rychle jako dřív? A ještě si za to zaplatím? Proč? Copak to má logiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav Ponkrác: Smiem sa spytat, co Ti prinieslo vim okrem nenormalne opotrebenych klaves [Esc], [Enter] a [i] ? :))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav Ponkrác: Nechapu, proc, kdyz ses prizpusobil tenkrat toolbarum, se nemuzes prizpusobit ted zas. Kdyz si koupis novou televizi a na dalkovym ovladaci budou tlacitka jinak nez na starym, budes taky nadavat, nebo se ho naucis pouzivat? Puvodni koncept toolbaru a menu v Office je starej skoro 20 let a uz davno prekonal svoje limity. Takze nekoho napadlo zeptat se obycejnejch uzivatelu, co jim vyhovuje. Problem je, ze nikdy se nezavdecis vsem, a ti, kterym to nevyhovuje, jsou (bohuzel) vzdycky nejvic slyset.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Robim vo firme na pozicii, kde sa velmi pokrocily Excel/Access pouziva vacsinu dna. Na Office 2007 sme prechadzali dobrovolne a nikto sa kvoli interface nevratil naspat. Office 2007 ma zopar neprijemnych bugov a problemov s kompatibilitou, ale interface je fantasticky a zachvilu sa stane standardom - uz teraz prve non-Microsoft aplikacie ribbon kopiruju.

Nehovorim, ze to musi vyhovovat kazdemu, ale tvrdim, ze vacsina ludi, ktori citia potrebu proti ribbonu viest flamewars, mali svoj nazor jasny davno pred skutocnym pouzitim Office 2007.

(Mimochodom doma pouzivam OO.org od davnych verzii 1.x, keby niekto citil obsedantnu potrebu reagovat invektivami o "legalnosti" a alternativach)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Lukas Kalista: "...kdyz si laik sedne k pocitaci s textakem, chova se k nemu jako k psacimu stroji..."

Ehm. Lukáši. Tohle už snad máme za sebou, nebo ne? Existují jisté věci, spadající do základního vzdělání a mezi ně poatří i to, že i "laiKů umí pracovat s textovým editorem. V opačném případě totiž dnes těžko sežene práci nad úrovní skladníka a mimochodem - i o tom skladníkovi bych pochyboval. Uklízečkám se počítače skutečně přizpůsobovat nebudou.

Chtěl bys auto pro začínající řidiče, co pojede jen rovně? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matajon -> tak mam jednu hodne blbou zpravu pro office2007.Pokousel jsem se naimportovat CSV soubor,ktery ma oddelovac dat znak ` , to zadat jde,ovsem horsi to je s ohranicenim textu,neboli slovy excelu "textovy kvalifikator" ,kde se da vybrat zadny, znak " a znak '  A to je prosim VSECHNO.Neda se tam nikam dopsat jakykoliv jiny znak.Bohuzel ja casto potrebuji zpracovat CSV soubor,kde je tento znak ~   No a ted babo rad.Takovy CSV mi proste MS office neotevre:-((( Pripadne delam neco blbe?Ja ale zadny jiny zpusob importu nenasel....Takze asi uzaviram kauzu MS Office jako produkt,ktery je sice krasne barevny,ale neda se v nem pracovat:-))))
Btw jestli mi nekdo bude rikat,ze je moje blbost ,ze mam takove CSV soubory a ze mam pouzivat standartni CSV znaky,na to odpovidam,ze takto to dostavam od zakaznika a ja to neovlivnim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao- nesouhlasim, tohle je cesta do pekel. Z nekolika duvodu. Jeden je, ze nevidim jediny duvod, proc by vsichni lide museli mit skoleni na urcity software, navic proc by se museli naucit faunkce, ktere v zivote nevyuziji (a museji se s nima seznamit jen proto, ze je musi vypnout)!!!! Uvedomte si laskave, ze v dnesni dobe pocitac nepouzivaji jen lide k praci, ale treba i duchodci, kteri na pocitac koukaji jak vyorane mysi. Jenze bez nich to dnes uz nejde. Po vsech techto lidech chcete, aby meli "ridicak" na pocitac? A pri kazde zmene ovladani, kdyz si MS vzpomene, by meli projit preskoleni? To nemyslite vazne??? :-( Ano, na jistou praci musi byt clovek zaskolen. Ale v dnesni dobe to bez pocitace nejde a je to stejny nastroj, jako GPS navigace, televize, pracka atd - podle vas musi byt na kazde zarizeni clovek proskolen??? Zkratka - pocitac je pristroj, ktery se MUSI prizpusobovat cloveku a ne naopak. Omlouvat chyby programatoru (resp. navrharu) tim, at se lide preskoli je bezohledne, arogantni a predevsim ZBYTECNE, nebot to lze udelat jinak a lepe... Opravdu nevidim jediny duvod, proc by musely byt na nove nainstalovanych MS Office spusteny vsechny mozne funkce zasahujici do textu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se uživatelům pěkně pomstili. Nové ovládání je zcela nekompatibilní s tím předchozím a je nekompatibilní s ostatními aplikacemi a i s některými součástmi MS Office 2007, kde zůstalo normální menu. Ten, kdo již něco ve starších MS Office uměl, to může okamžitě zahodit a začít znovu s učením, nebo přejít na OpenOffice, které jsou se starým MS Office kompatibilnější. Najít některé nabídky je celkem ořech i když přesně víte jak se jmenovaly a kde byly (najít třeba nastavení zabazpečení maker, nebo i třeba triviální Vložit jinak...). Dokonce i v té stejné aplikaci stejné verze když víte, kde byla nabídka včera, tak dnes je již jinde, protože jiná nabídka byla vyhodnocena jako používaná a odsunula ji (a na jiném počítači je to samozřejmě zase jinak). Dříve v přehledném menu s jasnou strukturou a horkou klávesou, dnes obrázek uprostřed nějaké malůvky.
Také si myslím, že jsou si vědomi svého omylu a proto udělali pro uživatele převodník "kde mají najít své příkazy" pro Word, Excel, PowerPoint, Access a Outlook (místo aby udělali přepínač "přepni do starého vzhledu"). Nyní se to snaží ještě oplácat marketingem "Jak to bylo perfektně promyšlené" a budou s tím mít ještě hodně práce. Jistě se nedá předpokládat, že by udělali krok zpět a přiznali, že to byl omyl, takže si na to prostě budeme muset zvyknout. Časem budou na nových kompech jen Office 2007 a ty díky nekompatibilitě formátu donutí ten zbytek světa si nasadit 2007. Ostatně podobný trend ve vzhledu a ovládání mají i ostatní aplikace - to že aplikace má možnost skinů je dnes považováno za plus a to s sebou logicky nese to, že každá aplikace musí vypadat nějak nestandardně i ta nejhloupější aplikace musí být oranžová, mít kulatá okna s miniaturním zavíracím křížkem vlevo dole... (proč by měla mít standardní vzhled a ovládání).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PiT_not_registered> Vim mě hlavně přineslo spoustu luxusních funkcí, který jiný editor nemá. A pokud je má, tak je nemá všechny. Ale absolutně jsem netušil, že tu bude někdo rozebírat vim. Vim má naprosto všechno co běžné editory a řadu věcí navíc: Co třeba - transakce, kdy ani při násilném výpadku proudu nepřijde o jediné písmenko, aniž by editor zběsile ukládal? Kontrolu pravopisu ve všech myslitelných jazycích (schválně jestli Vám editor zkontroluje pravopisnou správnost komentářů v C++, nebo jiném programovacím jazyce :-)). Obrovskou efektivitu - na stejný text napíšu tak čtvrtinu písmenek na klávesnici co v jiných editorech. Možnost označkování mnoha míst ve zdrojáku, ke kterým se můžu vracet, desítky schránek, možnost vnořeného skrytí momentálně nechtěných částí textu do foldů. Obrovské možnosti makrování, možnost naskinovat si ho jak potřebuji. Není problém donutit vim ke spolupráci s libovolným jiným programem, kompilátorem, čímkoli jiným. Kromě toho tohle všechno funguje na všech platformách (Windows, Linux, MS-DOS, BSD, a mnoha dalších) a dokonce to funguje jak v textovém, tak v grafickém režimu. A kdyby mi něco chybělo, na několika řádkách si to namakruji. Není problém použít vim připojený přes textový terminál na vzdáleném serveru třeba. A když mi to bude málo - vim umí třeba editovat přímo soubory třeba přes FTP,HTTP a desítky dalších protokolů. A to jsem nevyjmenoval ani zlomeček toho co umí. Je to opravdu velmi výkonný pomocník k pohledání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nové UI je každopádně velký krok pro lidstvo, jen nevíme zda vpřed, zpět či stranou :-D
Ale má jiné dvě podstatné vady. Za prvé, nelze jej vůbec přizpůsobit. Ne snad že by si typický uživatel starší verze vytvářel celé nové lišty, ale občas přidal ikonu pro nějaký úkon, který tam standardně nebyl. Přidal si ho mezi tlačítka příbuzná. V novém UI si na ribbony nic nepřidáte. Jako náhražka tu zůstala jediná lišta, ale ta tlačítka se tam budou krčit mimo svůj kontext.
Za druhé, nevím proč je všechno naskládané nahoře. Monitory jsou nyní širokoúhlé, zatímco papír je typicky nastojato. Z toho logicky vyplývá, že nejvhodnější místo na ikony a nabídky je vpravo a vlevo. Ale na rozdíl od starého UI, ribbony si nastojato nepřendáte. Pivot režim pominu, stejně ho většina monitorů z nejprodávanější kategorie nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se, sakra, s každou novou verzí Office musí učit novému ovládání? Proč není možno možno přepnout na standardní ovládání? Proč se Ribbon musí programovat pomocí HTML, což je zvěrstvo absolutně největší?!?!?!?!?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viz též nas.ané americké programátory, např. http://blogs.msdn.com/access/archive/2008/03/13/the-story-of-the-office-.... Ribbon je zkrátka SHIT!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout Zhlédnout!
Film, fotky, na to všechno se zhlíží! V redakci vyvěsit, na monitory lepítka nalepit TEĎ!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bil Gates odešel z čela MS a MS je za zenitem a pomalu začne opuštět svojí vedoucí úlohu, Vista, propadák, Office 2007 nikdy se na něj nepřejde jako na minulý verze office, obojí podnítí vznik alternativ, ještě za 5 let bude Windows XP a Office 2003 používanější než novinky, který MS bude dál vydávat a uživatleé je ignorovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Future, dobry prispevok :-)  Ja to tak vidim posledne 2 roky. A moj skromny odhad ze za 10 rokov, mnohym MS ani nebude nic hovorit. Par starych skalnych bude spominat  na tie casy kedy Microsoft...  ved to pozname :-D
Windows uz nebude to co dnes, OO bude podstatne premakanejsi a bude sa zan platit. Ved sa najde niekto kto to cele kupy a prekopa a zacne predavat ako komercny platiaci produkt. No neviem, vestica nie som, ale nejak tak to citim. A tiez UBU bude velmi dobry produkt, ved pani z Canonial vedia co robia...  :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft doplati na svoju HLUCHOTU a to ho bude stat poziciu lidru na trhu. V celku sa aj na to tesim. Pouzival som IBA MS produkty, ale vidim, ze to smeruje od desiatich k priatich. Office 2007 som mal nainstalovany a nevedel som sa poriadne pohnut dalej (som stary pocitacovy veteran co presiel od DOS cez vsetky verzie Windows a Office - mozno preto). Tak sa pytam, komu ten novy ribbon pomoze? Novym uziatelom? A dodnes nechapem, preco tam OPAT nebola zabudovana podpora pre open text dokument OTD??? Ved je to otvoreny format a oni to opat nepodrporuju!
A tak som sa rozhodol, ze aj tych 1500 Sk za HOME a STUDENT verziu je strasne vela a som neskutocne rad, ze som to nekupil. Zostavam verny 2003, WinXP a UBUNTU a OpenOffice 2.3.1
 
Mrzi ma, ze sa uz neda kupit 2003 office potreboval by som surne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Marcel: Koupit a zkomercnit program pod licenci LGPL a jeste ho odkoupit? To by me docela zajimalo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spirit_Crusader a myslet si, ze americkej ekonomike sa nikdy nic nemoze stat... a stalo sa. Dnes je vsetko mozne a nezabudaj, ze SUN do toho vsetkeho tlaci peniaze. Dnes sa nerozmysla co bude zajtra, ale co bude o generaciu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Future> No jestli Bill Gates, který zůstal v čele představenstva odešel z čela firmy, tak já jsem čínský papež. Sice mediální efekt odchodu se udělal, ale ono se toho v nakecá.

Marcel> Taky vidím, že MS půjde dolů. Nebude to hned, přeci jenom je to kolos a je tu obrovská setrvačnost. Ale jeho snaha násilně přeorat co jde pokud několikanásobně zýšila obrátky oproti stavu o pár let dříve. MS už nemá ani sebezáchovné mechanismy - neposlouchá, že lidi a velké firmy chtějí XP v obrovském procentu případů, nebo systém podobné funkčnosti. K čemu je velkým firmám Aero a grafické efektíky a neřku-li DRM v jádře? Ale MS se rozhodl silou Visty natlačit všude. Stejně tak je MS jedno, že staří uživatelé Office se v rozhraní Office 2007 ztrácejí. Je sice hezké, že noví uživatelé mají radost, ale každá firma by měla hlavně nenasírat existující zákazníky a uživatele - základní marketinková příručka a pravidlo pudu sebezáchovy. Procento MS only programů, které lidi používají vytrvale klesá - například IE už vidím daleko méně otevřený u lidí, než dřív, stejně tak jako třeba Outlook. A tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Vidím silné rozvírající se nůžky mezi skutečností a tím, co se o MS prezentuje v médiích. Pokud se projdu po Českých časopisech a hlavních portálech - čtu, že Visty jsou super, a že si nikdo nic jiného nepřeje a WOW říkáme 10x denně všichni včetně důchodců a batolat. Přitom v okolí slyším úplně něco jiného. Proto jsem také časopisy o počítačích přestal kupovat.

MS zapomněl, že sw a počítač se stal spotřební elektronikou. Doby, kdy lidé byli nadšení a každou změnu, kterou uživatelům nanutil brali lidé jako technický pokrok už jsou dávno pryč. Lidé už posuzují programy podle barviček a podle toho, aby se pokus možno nemuseli učit nic nového. Proto kupují grafici drahý Photoshop i tam, kde by jim stačil jednoduchý program zdarma. Proto se prodává AutoCAD, proto lidi chtějí MS Office namísto OpenOffice - a jsou ochotni za něj i někdy zaplatit. Ale teď když je posadím k novému Office a oni zjistí, že se musí znovu učit - pak na otázku "Nachceš raději OpenOffice?" nezřídka odpoví kladně a MS ostrouhá. Znovu říkám, MS nemá pud sebezáchovy, myslí si, že může všechno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Marcel "A moj skromny odhad ze za 10 rokov, mnohym MS ani nebude nic hovorit. Par starych skalnych bude spominat na tie casy kedy Microsoft..."

No nevím :o) ale emulátor pro linux který by rozchodil XP i s plnou 3D akcelerací kvůli hrám (až za pár měsíců budou XP abadonwarem) by mohl MS solidně podrazit nohy. IMHO

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"proto lidi chtějí MS Office namísto OpenOffice - a jsou ochotni za něj i někdy zaplatit"

naprostá demagógia -- OO.org je funkčne sotva na úrovni Office 2000, okrem zanedbateľného množstva príkladov, kde má navrch. OO.org je OK na doma, ale na nasadenie v strednej firme ešte nedosiahol...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OLE-> precti si me prizpevky o neco nize - ja OO pouzivat na praci MUSIM,pac office neumej to o cem jsem psal - nebudu se opakovat...
Btw v cem OO jsou horsi? co neumej ,co je ve firme potreba a office to umi?
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OLE v com je OO horsi???  A na nasadenie vo firme??? Preboha, vies kto prave sedi vo firmach? 90 percent tych co sedi vo firmach by nezvladlo ani zakladne ECDL (european computer driving licence). Bezni uzivatelia vo firmach neovladaju ani 10 percent toho, co oba office dokazu. To si skutocne pouzil nevhodny priklad. Ja viem, co zrejme si myslel, ale to je otazkou kompatibility pretoze nie je jednoduche z uzatvorenych formatov spravit plne kompatibilny balik. Microsoft nedokaze (nechce) ani otvorene formaty importovat do svojich produktov. Tak neporovnavaj jablka s hruskami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lojza: precitaj si v prvom rade moj prispevok, kde hovorim, ze OO maju zopar vyhod, ktorych je ale oproti vyhodam Office malo.

a k "nasadeniu vo firme" - nehovorim o firmach, kde su sami "bezni uzivatelia", ale o firmach, ktore maju oddelenia, sa excel pouziva na veci, kde nevyuzijes 5%, ale 80% jeho moznosti...

a veci, co ma excel lepsie? namatkou milion riadkov na jednom worksheete, ovela lepsia, praca s grafmi (ktore vyzeraju ovela lepsie), lepsi a "standardnejsi" makrojazyk, vyssia rychlost pri praci so subormi, obsahujucimi velke mnozstvo dat, neporovnatelne lepsie moznosti conditional formatting, jednoduchsia praca s pivottables...

OO.org je tam, kde bol Office vo verzii 2000, co samozrejme nie je nic zle. Inak co sa textoveho procesoru, tam je OO.org uplne OK, OO.org Base velmi nepouzivam, takze neviem posudit, ale PowerPoint a Excel 2007 OpenOfficu davaju hodne tazko na prdel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodom, aby som sa zase nestal obetou studentskych kecov o tom, ze nicomu nerozumiem a h*vno viem, Linux pouzivam pomerne casto vyse 10 rokov, na PC mam vsetko legalne, tam, kde sa da, preferujem opensource alternativy (Mozillu este od verzii 0.9x, Firefox/Firebird od uplneho zaciatku, jEdit, FileZilla, Gimp, Pidgin, Miranda, atd.), ale takisto pracujem v globalnej firme s vyse 50000 zamestnancami a nikto ma nepresvedci, ze Excel nie je "state-of-art" produkt v oblasti tabulkovych kalkulatorov (dovolim si povedat, ze ho poznam spredu-zozadu vcetne vacsiny bugov alebo jednoducho nezmyslov). OpenOffice doma pouzivam aktivne od nejakych jednotkovych verzii (1.1.0? takze asi 5 rokov?) a mam skusenosti s paralelnym robenim na tom istom v OO.org aj Exceli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ONY MSO jsou pri beznem pouziti rychlejsi. Predevsim zakladni odezva UI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

poen: Vcelku nadejny je WINE - starsi hry jdou i pod linuxem, byt na ty nejnovejsi se to nechyta a neni to 100% spolehlive (nektery hry pod tim proste nejdou). Kdyby wine odladili tak, aby 99% her (a programu) na tom slo bez problemu, tak to by teprv byla velka rana pro Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ole: Předností Excelu je např. práce s grafy? To je podobné jako chlubit se šroubovákovým hrotem švýcarského nože tam, kde specialista nasadí šroubovák hodinářský.

Proč bych měl delat grafy v Excelu, když je "odjakživa" dělám např. s produktem Origin?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nehovoril, ze je Office najlepsi, ale lepsi ako OO (to bola otazka, na ktoru sa ma niekto pytal)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JM: Origin je hezká věc, ale v této diskuzi zcela offtopic. To je jako porovnávat OO Draw s Corel Draw.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bilbo, o wine vím tohle ne. Mám na mysli virtuální prostředí s plnou podporou pro 3D karty (emulátor se to dá nazvat jen s přimhouřením jednoho oka). Tzn. v prostředí linuxu bych si spustil XP s plnnou podporou 3D pro JAKOUKOLIV aplikaci. Třeba i 3DS MAX. Možná si někdo řekne proč nepoužít jen XP rovnou. Proč ? protože takto získám výhody hned dvou systémů. Navíc by se Linux tímto postupně stal primární platformou a kde jsou uživatelé jsou i komerční programy. Tak nějak to bylo myšleno s tím podrážením nohou MS.

IMHO s dokumentací od ATI/nVidia určenou k tvorbě ovladačů by neměl být problém napsat i ovladač GK pro prostředí virtualizačního programu (XP).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marcel> Souhlasím s Tebou ohledně toho, že 99,9% stačí setina toho co umí MS Office, nebo OpenOffice. Ale co Tě opravím, tak formáty MS Office nejsou uzavřené, MS zveřejnil jejich plnou specifikaci a dokonce MS vyslovil veřejný slib, že nebude právně napadat nikoho, kdo tuto spefikaci využije v jakémkoli svém, nebo open source programu.

Jinak většina lidí tu trpí nemocí toho a nevidí, že 99,9% uživatelů nebaží po novinkách a je jim jedno, jestli MS Office má o trochu víc funkcí. Fakt jim je to u zadku, přestože si pár technických nadšenců myslí, že na tom stojí a padá svět. Lidi nechtějí věnovat svůj čas tomu, že MS od nich vyžaduje další časové investice navíc. Bohužel problém pro spoustu lidí je pochopit, že těch 99,9% běžných uživatelů, kteří neříkají fanaticky WOW na to, co udělal MS, ale namísto toho říkají "do pr...e, ten MS to zase pohnojil" jsou lidé, kteří MS živí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav Ponkrác: Urcite uzivatele rikaji fanaticky WOW, to by bylo rouhani kdyby ne ;) treba "WOW, co to do ****** **** zase MS vymyslel, to sem fakt necekal a desi me to" :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marcel: OO nemá náhradu za MS Access. OO Base je SUPER HUMUS (!!!) a je absolutně nepoužitelná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keců je tady spousta - samozřejmě od linux fanatiků, od těch netřeba v diskusi o produktech MS čekat ničehož rozumného (zajímavé ale je, že nikdy nechybí), ale i od těch ostatních.
 
Moje zkušenost s nasazováním Office 2007 a s jeho novým rozhraním:
1) napoprvé vždy vyvolá odpor
2) lidé, kteří se v Office vždycky plácali: plácají se v tom pořád
3) lidé, kteří Office intenzivně využívají: Po 14 dnech nové rozhraní chválí a staré nechtějí zpátky ani za nic
 
Já jsem samozřejmě 2) :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní jak spousta lidí, co je rozčiluje ribbon zahajuje větu typicky: musel jsem přejít....
Já nevím jak oni, ale já přejít NEMUSEL, já se ROZHODL dobrovolně. Ten kdo je efektivní v 2003 tak ať zůstane efektivní v 2003 a jestli chce bejt efektivní i v 2007 tak se to holt musí naučit. Já si taky nestěžuju, že Delphi je jiné než TP7.0, naučil jsem se v DELPHI proto, že umí víc. A dobrovolně.
Takže si ty kecy o MUSÍM nechte na koledu, pokud Vám to někdo vnutil, argumentujte u něho se svou efektivitou.
 
Ad OO versus třeba EXCEL - zkuste si dát filtry na sloupec A a B, zapněte filtr na A a voilá, v EXCELU se vám v nabídce filtru v B ukazují jen ty položky, které ještě mají smysl. V OO mi to teda nedělalo, což např. při 1000 možných variant je nechutně dlouhej seznam. Měl jsem tedy naposledy OO 2.1, třeba se něco změnilo. To jen ukázkou, kde se efektivita liší u OO a Excelu.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ako dlhoročný užívateľ MSOffice a OO /od v. 2.0/ som si prešiel prakticky všetky verzie textových editorov /od čias T602.../. Pre mňa je zatiaľ najlepší Office XP SP3 /i keď niekedy padne pri porovnávaní textových súborov. Už Office 2003 nedokázal korektne pracovať so štýlmi - čo je pre mňa veľmi dôležitá funkcia, nižšiu rýchlosť som obetoval /Core2 3200MHz/ na margo stability. Takže po niekoľkých týždňoch márnych pokusov o nastavenie manažéra štýlov som oficiálne znížil verziu na Office XP.
V práci sme zakúpili multilicenciu Office 2007, takže s tým bojujem už nejaký mesiac a vôbec ma to neteší. Skúsim v skratke:
- výrazne nižšia rýchlosť /aby dokument s tabuľkami 150 strán a 10MB ukladal 90 sekúnd pri 100% vyťažení procesora? to je jednoducho nepoužiteľné - P4 2300MHz/
- menšia plocha na prácu a nemožnosť slušne prispôsobiť nástrojové lišty /addon na starý vzhľad pridal ďalší riadok a tým ešte zmenšil pracovnú plochu, po čase som to zrušil, dosť ma to mýlilo/
- po spadnutí veľmi dlho trvá kým obnoví dokument, často sa mu to do 10 minút vôbec nepodarí /samozrejme mám nainštalovaný SP1/
- efektivita práce je o niečo nižšia, na tú istú činnosť potrebujem často o klik viac - ribbon nie je dotiahnutý do konca, je to iba nevhodná omaľovánka
- manažér štýlov je veľmi, ale veľmi nešikovný, niektoré štýly obsiahnuté v dokumente jednoducho nezobrazí
Zhrnutie: rýchlejší procesor nedostanem, väčšiu obrazovku tiež nie, tak som požiadal o poníženie verzie na XP...
Iba na vysvetlenie: Word používam skutočne intenzívne, nový Excel mi natoľko nevadí i keď je tam tiež problém s prispôsobením nástrojovej lišty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro Máček333 -> No nemas uplne pravdu.Uzivatele co maj Visty,tak ve velkem mnozstvi pripadu MUSI poridit Office2007,protoze Office2003 pada co minut - osobne jsem videl nekolik firemnich notebooku novych,s Vistama, a na tom original office 2003 , padalo neustale,tak firma koupila office 2007 a bez jedineho problemu....
Takze ono to obcas vazne nejde jinak:-((
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máček333: Viz komentáře amerických programátrů, např. http://blogs.msdn.com/access/archive/2008/03/13/the-story-of-the-office-.... Ti by chtěli ribbon nejraději zrušit, nebo alespoň mít možnost použití standardních nabídek.
1) Ribbon není postaven na standardním objektovém modelu, jinak obvyklém v MS Office.
2) Ribbon není kompatibilní s VBA - programuje se pomocí HTML... !!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máček333 : ono office 2003 už jaksi nejde koupit a pokud nemáš OLP nebo jinou multilicenci, tak ani nejde udělat downgrade, takže ano, jsme do office 2007 dotlačeni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máček333: Office 2007 SP1 není kompatibilní s OS Vista. Po odinstalování SP1 nutno Vistu REINSTALOVAT!!! Viz http://blogs.msdn.com/access/archive/2008/01/08/runtime-update-in-progre..., příspěvek "TimWright said on January 14, 2008 8:27 AM".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: v tom pripade bych cloveku co to instaloval (a nerikam ze to nemuze byt predinstalovany system - pak tedy tomu cloveku u vyrobce ;)) minimalne potrasl rukou :-) sam mam Visty jak na domacim pocitaci tak na firemnim notebooku a na obou mam office2003 a nikdy zadny problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milhaus -> mno ja nevim,co je na tom mozneho zkazit:-(
Proste se vzal notebook s predinstalovanym OS Vista "z vyroby" , vlozilo se CD office 2003,nainstalovala se kompletni instalace,a nasledne se pokouselo s timto systemem pracovat.Na notebooku nebylo nainstalovane defacto nic jineho,byla to cista instalace.
Po techto problemech jsme zkusili preinstalovat cely system,format,Visty znova,office znova,ty same problemy
Nasledoval nakup office2007
Toto je zcela realny priklad,ktery se skutecne stal.Mozna za to mohla "znacka notebooku" nebo ja nevim,u MS clovek nikdy nevi,proc mu to zrovna nefunguje,kdyz by melo...Btw to delaly vsechny notebooky z te serie,kterou firma nakoupila(asi 3 kusy a vsechny ty same problemy)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Lojza_suchanek
To je specifické, buď lidé již mají licenci 200/xp/2003 a nebo nemají a koupí 2007, pak ale nechápu, jak mohou být efektivní v 2003 když vlastně v něm nedělali. Jedině, že přišli z jiného zaměstnání a tam byli extra třída v 2003 a nyní musí makat v 2007 ale to je přeci jasné, taky po svým zaměstnavateli nechci aby mi koupil TP7.0 když oni dělají jinak. Spíš jsem to myslel obecně, že všichni, co křičí, že 2007 jsou naprd, tak nechápu, proč v nich tedy dělají? Třeba to vidím nějak úchylně jen z jendé strany ;-)
jo a taky tu furt se vyzdvihuje OO, no a ten je dostupný vždy :-)))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máček333: Já zase nechápu, jak v době, kdy není možné se na počítači téměř nesetkat s Windows. V době, kdy v práci jsou na většinu počítačů se někdo pokouší rozumovat tmto způsobem. S Office se setká prakticky každý kdo seděl pár hodin u počítače.

Mám doma licenci na Office 97, stále skvěle chodí. Na 2000 běhají, na XP jsou použitelné, ale je vidět, že už na to nejsou dělané. V různých pracovních aktivitách střídavě sedávám u Office 2000, 2003. Neměl jsem sebemenší problém mezi nimi přebíhat a nemusel jsem si nijak zvlášť zvykat na různá ovládání.

Ale na další verzi Windows už Office 97 asi nerozchodím. Takže OpenOffice, protože ten ribboní zmetek Office 2007 nehodlám kupovat. A to jsem se nedávno rozhodl, že do nových Office zainvestuji, ale stihl jsem vidět Office 2007 a rozhodnutí je jasné - MS mé peníze za tuhle verzi Office nedostane. OpenOffice to jistí, na psaní to stačí a MS Access už je v MS Office jak jsem zjistil nepoužitelný - což byla jediná aplikace, kvůli které jsem MS Office vlastně chtěl.

Takže jsem zářným příkladem toho, jak díky svému inovativnímu přístupu nedostává MS korunky. Oba dva důvody, proč jsem chtěl koupit MS Office, totiž:

1) Abych si nemusel zvykat ne jiné ovládání
2) Abych mohl používat MS Access, nepřekonatelný nástroj

padly, takže papá MS Office. Po patnácti letech sbohem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav Ponkrác: Programoval jsi někdy něco v MS Access, nebo jen děláš široká ramena? Je pravdou, že MS Access 2007 je i po SP1 pěknej zmetek, ale pokud nepíšeš aplikace na prodej, tak ti určitě VELMI BOHATĚ vystačí. Pravda, ten ribbon... ten tam vůbec neměl bejt, KURŇA!!!
V OO neexistuje za MS Access žádná náhrada. Je tam sice Base, ale je HUMUSárna nejvyššího řádu... absolutně nepoužitelná. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine> Programoval jsem v Accessu mnoho let, vydělal jsem si tím v součtu slušné peníze, a pokud zaplatíš, klidně Ti své znalosti i předvedu v praxi.

Sice nechápu, kam tím míříš, ale MS Access bohužel funguje čím dál hůře, je stále přeoráván, a mě nebaví furt všechno předělávat.

A pro Tvojí informaci, vím, že jsi velmi chudý a neschopný se rozhlédnout, že Tvoje inteligence Ti nestačí na to, abys pochopil, že existují i jiné programy, než MS Access a OO Base. Je to sice nad Tvé síly pochopit, ale rád bych Tě seznámil s faktem, že po světě jsou sta tisíce sw programů a nástrojů, a pokud máš omezený rozhled na pouhé dva, jsi velmi omezený člověk. Obvykle takhle přímo nenapadám a nestírám člověka jako teď, ale pokud mě někdo takhle blbě a ještě bez argumentů stírá - přeberu jeho slovník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, je to zvláštní, já nemusím v Accessu při přechodu na vyšší verze nic přeorávat. Ale mohu rozšiřovat funkčnost.
O moji chudobě psát nebudu.
Jen bych rád věděl, odkud mně znáš, že jsi si tak jist moji chudobou. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav Ponkrác: Já jsem pár programů vyzkoušel předtím, než jsem skončil u Accessu. Žádný z předchozích programů neměl tak promakanej návrh dotazů, formulářů a speciálně reportů, jak je tomu u Accessu.
Pravdou je, že Access jde od verze 2000 směrem dolů. Nejlepší byla 97, 2000 jsem si sice koupil, ale nikdy nenainstaloval, teď pracuji v 2002 a až MS vychytá mouchy v 2007, tak přejdu na 2007.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.