Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to vidí s Tesla Fermi firmy SGI a IBM?

Dr. David Kirk držící Tesla S870
Kolem výpočetních karet Nvidia Tesla na bázi poslední generace Fermi bylo v posledních dnech až nebývale rušno. Nejprve se objevila tisková zpráva IBM a Nvidie, která posílá Tesla Fermi do HPC serverů IBM, takže o jejich uplatnění na trhu snad již opravdu nikdo nemůže mít obavy. Naproti tomu ale přichází povídání kolegů z Inquireru s představitelem SGI, která je mírně skeptická ohledně spotřeby současných Tesel. My jsme se tedy na vše podívali podrobněji a současně propátrali kouty internetu, kde jsme vylovili nové modely Tesla karet a vše vám nyní předkládáme…

Kapitoly článků

1.  Postoj SGI a IBM
WSCG 2009 na FAV ZČU: GTX285 + Tesla

Úvodem

Ve stručnosti připomeňme, že Nvidia kdysi vyznávala politiku "nekomentujeme neuvedené produkty". Ta vzala za své v době příchodu Radeonů HD 5800, kdy Nvidia na své první GPU Technology Conference představila architekturu Fermi, tedy provedla to, co se běžně označuje jako "paperlaunch".

Jen-Hsun Huang na GTC 2009 s atrapou Fermi

Rudí to zdůvodňovali neschopností dodat 40nm DX11 GPU na trh ve stejnou dobu s tím že Nvidia nemá jinou možnost, než svoji doktrínu porušit a urvat aspoň trošičku slávy. Tento scénář jakoby připomínal moment, kdy Apollo 11 přistálo na Měsíci a Sovětský svaz neschopný sám dokončit úspěšně svůj nosič N1, který měl jej dostat na Měsíc (neshody mezi Koroljovem a Gluškem, stejně jako byrokracii a stupiditu sovětského režimu pomiňme), se na této historické události svezli "rozmáznutím" automatické sondy o měsíční povrch (sonda nezvládla navigaci a místo přistání to do Měsíce napálila velkou rychlostí, pokud mě paměť neklame).

Na druhou stranu je tu pragmatičtější postoj, že Nvidia představila architekturu z výpočetního hlediska takto předčasně proto, aby dala vývojářům naději a prostor, aby se na ni připravili. Tento názor podporuje fakt, že Nvidia na této GPU konferenci neříkala nic o herních aspektech a herním výkonu GPU, zaměřila se ryze na výpočetní stránku věci. Nicméně zkrátka silně hovořila o něčem, co ještě pár měsíců nemělo být na trhu.

Nvidia Tesla 20-series

Z pár měsíců se stalo téměř půl roku, neboť Tesly sice byly představeny ještě loni, ale reálné Fermi karty se na trh dostaly až teprve v březnu letošního roku. Současně jakoby se zaprášilo po očekávání karet s plně využitým GPU, tedy 512 CUDA procesory. Nejvyšší modely nesou pouze 480 jader, Tesla karty dokonce jen 448. Spotřeba i provozní teploty grafik jsou přitom hodně vysoké (a zjevně se také liší "kus od kusu"). A právě to je kámen úrazu pro SGI.

SGI a Nvidia Tesla Fermi

Firma Silicon Graphics International samozřejmě s Fermi silně počítá. Lidé od ní k přesunu co největšího množství výpočtů na GPU doslova vzhlížejí, protože si to jejich zákazníci velmi žádají. Fermi generace slibovala vedle architektonických vlastností jako podpory C++ a solidních cache v GPU také právě výrazné navýšení výkonu, tedy logicky i poměru výkon/spotřeba.

Senior director serverových produktů v SGI, Bill Mannel, se nechal slyšet, že AMD si velmi rychle polepšuje v tomto segmentu a v horizontu nějakých 18 měsíců může Nvidii předstihnout. Zahrnutí současných Tesla Fermi karet do HPC strojů totiž představuje dodatečné náklady související s nutností uchladit tyto žhavé karty a dodat jim dostatek energie. Stejně tak je zde potenciálně větší možnost jejich selhávání, což také představuje dodatečné náklady na návrh a údržbu.

Dle Mannela dokonce minulá generace GPU měla z tohoto hlediska takové potíže, že museli rezignovat na využití dvousocketových verzí (tím patrně myslí Tesla variantu GeForce GTX 295, která měla TDP 295 W) a místo toho se soustředit rovnou na příchod Fermi generace. Ale tyto karty je nepotěšily. Museli zapomenout na použití pasivně chlazených variant Tesla Fermi (Nvidia je má na webu pod označením Tesla M2050/M2070 GPU Computing Module - více si povíme za chvíli).

Když se s GPGPU začínalo, vypadala situace s kartami Nvidia daleko lépe (připomeňme: začínalo se s GeForce 8800 GTS/GTX a jejich Tesla variantami). SGI samozřejmě sleduje celý trh a hledá optimální řešení. Momentálně může zapomenout na Intel Larrabee, takže tu zbývá pouze AMD a její GPU.

Vše dosud napsané je sice trochu přitažené za vlasy, protože jakoby spoléhalo na možnost, že má SGI na výběr. Nemá, nemůže Nvidii hodit přes palubu. Nejenže firma už na využití Fermi ve svých produktech utratila milióny, ale hlavně ATI zatím není alternativou. Nvidia má totiž věc, která funguje, kterou masivně propaguje a která se už také hojně používá: GPGPU systém CUDA. ATI nic takového nemá, byl tu sice Brook, je tu Stream a OpenCL, nicméně oproti CUDA momentálně nemohou nabídnout nic zásadního.

Nadcházejících 18 měsíců tak sice možná bude pro HPC segment dle SGI rozhodující, schyluje se k souboji dvou potenciálních řešení, ale druhá, podstatně významnější firma na poli "velkých řešení", dává jasný impuls opačným směrem.

Každopádně teď se bavíme převážně o těch opravdu velkých řešeních. SGI momentálně na svém webu nabízí rackové stroje s Tesla kartami řad 10 a 20, tedy včetně Fermi. SGI Octane III Workstation také ve svých útrobách nese Tesla S2050. Zas tak žhavé, jak vám to teď možná z úst jejich zástupce zní, to asi nebude.

IBM a Nvidia Tesla Fermi

IBM byla, je a bude jednou z nejvýznamnějších firem na světě vůbec. Její přínos oboru snad ani nelze zveličit, takže když tento gigant přijde se zprávou, že pro svoje serverové řešení IBM System x iDataPlex dx360 M3 volí Teslu M2050, je to svého druhu jasný signál. Tento signál přišel před několika dny.

IBM iDataPlex servery se řadí mezi produkty HPC segmentu, konkrétně model iDataPlex dx360 M3 spoléhá na šestijádrový Xeon podpořený 128 GB paměti a dvěma Tesla kartami Fermi generace v provedení s pasivním chladičem a až 24TB diskové úložiště. IBM považuje tato GPU za hlavní inovaci pro nadcházející období, Nvidia si pak toto pochopitelně velmi pochvaluje. Generální manažer přes Tesly Andy Keane se přímo zmiňuje, že přijetí Tesel v IBM HPC serverech představuje v historii této výpočetní řady karet vůbec nejvýznamější mezník.

Kapitoly článků
1.  Postoj SGI a IBM

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak to vidí s Tesla Fermi firmy SGI a IBM?

Středa, 2 Červen 2010 - 09:34 | Ludek Jelinek | Hele, Jerry19, ty mas ten rusky vesmirny program...
Středa, 2 Červen 2010 - 09:32 | Ludek Jelinek | Presne tak, stacila by jedina, byt sebemensi,...
Pondělí, 31 Květen 2010 - 09:41 | Jaroslav Brümmer | Helle Jerry, ono se zas tak technologicky Apollo...
Pondělí, 31 Květen 2010 - 08:59 | Hirogen | Podívej se. Pravda je, že je kolem nás spousta...
Neděle, 30 Květen 2010 - 08:32 | Koati | já osobně nevěřím ani na letadla ;-), neboť i...
Sobota, 29 Květen 2010 - 22:27 | ptipi | tomu kouzlu se říká peníze - jen na samotný...
Sobota, 29 Květen 2010 - 21:53 | MildaEvilda | Ano ano a odrazový kout pro měření vzdálenosti...
Sobota, 29 Květen 2010 - 20:28 | Jaroslav Macko | Zisti si datumy, kedy , sputnik, lajka, atd. Prvy...
Sobota, 29 Květen 2010 - 18:49 | Koati | Souhlasím s Jerry19. Ostatně veškeré starty a tzv...
Sobota, 29 Květen 2010 - 13:22 | Solitary | Ale to vis, ze zajima... akorat IBMko nema...

Zobrazit diskusi