Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak vyčistit vypalovačku

Teofil_ Může to být i chybným vypálením, třeba při kolísání rychlosti při vypalování. (tedy chyba vypalovačky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Silikonova vazelina nie je na mazanie ani olej pre jemnu mechaniku sa poziva kostny olej/mazanie hodinovych strojcekov-bicie hodiny apod./ silikonova vazelina nie je vhodna ani na zlepsenie priechodu tepla /su na to specialne biele vazeliny/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PROBOHA!!! JESTLI PODLE TOHO NÁVODU CHCETE NĚCO DĚLAT A JEŠTĚ JSTE TO NEUDĚLALI, ANI TO NEDĚLEJTE!!! a můžete si gratulovat. Jsou tam úplné začátečnické chyby!!!

1. Oleje do CDROMky (stejně jako do videa, magnetofonů a CD přehrávačů) NEPATŘÍ!!! Důvod není vidět na první pohled. Do toho oleje se totiž chytá prach, který se nakonec speče na hmotu, která působí jako účinná brzda. Takže. Na první pohled to pomůže, pravý peklo ale nastane tak za dva měsíce. Z tohoto pohledu je vazelina o řád horší, než olej, ale svinstvo je oboje. Rozhodně ne chladičovou pastu!!! Obsahuje kousky něčeho (obzvlášť fajn je taková ta stříbrná, tohle s tématem nesouvisí, ale od určitýho napětí (souvisí s šířkou vrstvy a vzdáleností elektrod) nahoru je vodivá, vytvářejí se uvnitř krásný přeskoky. Přišel jsem na to náhodou, neb jsem byl blbej ;-) Kolejničky jsou skutečně z výroby mazány, jenomže teflonem. Pokud už s tím musíte něco udělat, tak kolejničku úplně vymontovat (no, jednodužší je vyndat optiku a pak tam můžete stříkat dle libosti) a nanést malé množství WD40, ale to malé množství zdůrazňuji. Nechat to chvíli zaschnout a rozleštit. Opravuju CDROMky už dost dlouho, ale zatím jsem nezažil, že by toto bylo potřeba mazat, spíš to dost často chce vyčistit. To, že kolejničky drhnou (nebo je v tom posunu obecně nějakej problém) se neprojeví nedoostředním, neb to nemá důvod, ale projeví se to backseekem. Nejlíp se to sleduje u audioCD, stačí ho nechat přehrávat a pojezd se musí pozvolna (přískokem vpřed) pohybovat JEDNÍM SMĚREM! Pokud si občas hupsne nazpět, je to špatně a nejspíš něco drhne. Mohou to být kolejničky, ale stejně tak to může být vystavování čočky.

2. Nikdy se nedotýkejte optiky! A to myslím vážně. Jednak jí můžete poškrabat, ale hlavně. Potrháte přívody od cívek vystavování čočky a je to v prčicích. Moc fajn jsou čistící CDčka s tím kartáčkem, neb to dokáže zmíněné pochopitelně udělat taky. Nejjednodužší čištění je proudem vzduchu, pokud je to zlý, lze optiku vymontovat (hrozná práce) a následně ultrazvuk. Pomůže to, ale čas jsou peníze a nová mechanika příjde levněji.

Jak tedy opravovat:
1. Rozeberu. Odstraním viditelné problémy, jako jsou vlasy atp. Složím a pokud vše funguje, dál do toho nerejpu.

2. Vyčistím čočku proudem vzduchu. Druhý problém bývá v tom, že není zaprasená jen čočka, ale i hranol. Nejsnadnější způsob vede opět přes vyfouknutí, ale čočka se musí i s vystavovacíma cívkama trochu odsunout. Není to problém, ale dělejte to něčím dřevěným, nebo umělohmotným (párátko, ladící šroubovák...). Je tam jednak slušně silnej magnet, takže pohyb s čímkoliv železným je problém, druhák materiály, jako dřevo, nemají takovou schopnost poškrábat. Hlavně si neurvat přívody k vystavovacím cívkám.

3. Magnetický zámek. Je to blbá chyba a projevuje se to tak, že nově vložené CD se vůbec neroztočí. Většinou nesedí horní díl magnetického zámku na dolní. Většinou stačí někde něco povolit a znova utáhnout a je to OK.

4. Zaseknutej pojezd. Taky blbá chyba. Zkuste s tím rukou pohnout, občas se to na některém z konců zasekne. Stejně tak se dokáže zaseknout vystavovací mechanismus ostření. Opět párátko a pohejbat s tím.

5. Vytaženej káblík. Tohle je hodně blbá chyba. Uvnitř je spousta konektorů a někdy holt něco nedrží tak, jak má. Doporučuju rozpojit všechny plochý konektory, vývody očistit prozopenem a zase pozapojovat. Mnohdy to vyřeší nevysvětlitelné chyby.

Pokud jste až tady a mechanika pořád nefunguje pořádně, asi s tím nic moc nepůjde udělat. Může to být cokoliv. Pokud mechanika alespoň částečně reaguje, ale dělá chyby, můžete zkusit přidat na laseru, ale opatrně. Většinou to beztak nepomůže.

Ale pozor. Všechno děláte na vlastní nebezpečí a podstupujete vlastní riziko!!! Nemíním za to brát jakoukoliv odpovědnost!

Pokud by byl zájem, můžu k tomu udělat fotky a napsat ten postup pořádně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oskar: Naprostá pravda, problém se dá řešit snadno. Stačí otočit ventilátor a přihodit mu filtr ze skelnejch vláken. (Jo, chce to dát silnější ventilátor, neb ten filtr pochopitelně klade odpor). V bedně je pak přetlak a to, co se nasává, se filtruje. Jednoduché. Někdo tvrdí, že jsou uvnitř místa, která se potom špatně chladí, neb tam stojí vzduch. Bude to pravda, ale tenhle stav nastává i v případě, že se nasává, jen budou tyhle místa jinde. Ve velmi prašných provozech to má opodstatnění, ale jinak...netřeba s tím něco dělat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, ale ten samej bodel bude i na hranolu (zrcatku) pod cockou a na fotoodporu (fotodiode).

macik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdravím.
Mám jeden neobvyklý ale 100% osvedčený postup na mazanie CD, DVD a iných komponentov.
ale pekne poporiadku:
1. vlastnosti mazadla: bez silikónu, nelepivé s prachom, obdobné teflónu, dostupné a lacné.

záver...: grafit, klasické tuha z obyčajnej ceruzy nadrobno rozdrvená, máličko vezmem medzi prsty ( na štetec) a prejdem pohyblivé časti, len treba dať pozor na čočku a hranol, perfekte to "maže" a 100% sa to nelepí a nemieša s prachom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lidičky já vám teda nechci brát iluze ale teflon NENÍ mazivo. To vám potvrdí jakýkoliv chemik.
1. Teflon přidávaný do různých leštěnek a maziv jsou jen částečky teflonu které naopak mohou povrch poškrábat !!! Pokud použijete na kolejničky nějakou leštěnku s přídavkem teflonu, mohu vám jen sdělit že částečky teflonu se používají jako brusný prvek. Tyto leštěnky však také obsahují ropné produkty což pro CD-ROMku není dobré.
2. Teflonové vrstvy se musejí nanášet při vysokých teplotách a pod tlakem. Na světě je jen jediná firma která tímto postupem poteflonovává kovové povrchy !!! Je to nějaká Francouzká firma a na název si nevzpomenu. CD-ROMku jsem neměl nikdy rozdělanou takže nevím jestli ty kolejničky jsou poteflonované. Pokud mi začala někdy CD-ROMka blbnout...prostě a jednodušše jsem ji vymontoval podložil si s ní vyklavej stůl ebo něco podobnýho a koupil novou.
 
CD-ROMky a vypalovačky již dneska nejsou až tak drahé aby se je vyplatilo vůbec nějak opravovat !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhá leta tvrdím, že silikonavá mazadla nemají v elektronice co dělat. Kdo přišel do styku s releovými telefonními ústřednami, ví proč. Silikon stále vzlíná a vytváří nevodivý povlak. Tentýž povlak se bude natahovat i na čočku. Proto na mazání používám vazelínu FESTO, původně určenou pro mazání pnematických ventilů, která je silikonfrei a snáší se s plasty i kovy. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cocku nestaci cistit stlacenym vzduchem, je na nej aj modry povlak od cigariet, vzduchu, vyparov... Takze ofuknem stalcenym vzduchom, potom namocim jemnu handricku na optiku do isopropyl alkoholu a cocku prelestim. Cocka je odrazu kristalovo cista. Potom namazem kolajnicky
kvapkou silikonoveho oleja na sijacie stroje a vyskusam posuv. Olej sa dobre nanasa sparatkom na zuby. Tymto olejom som namazal aj vyradene video a odvtedy beha ako nove, v servise chceli menit suciastky za 5 tisic... Mechanik som takto vycistil desiatky a vsetky behaju uz par rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle me neni moc dobre na cocku davat jakoukoliv latku (snad krome dest.vody). kdyz svou mechaniku budete pravidelne kontrolovat (myslim, ze kdyz nejste prasata, tak staci jednou za pul roku), tak staci stlaceny vzduch v horsim pripade jemny stetecek. mam zkusenost i s poskrabanim vatovym tamponem! ten isopropil asi jen v pripade mastnoty :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a samozrejme clanek super, myslim ze i celej server :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych pridal take pripominku, jak uz bylo zmineno tak kdyz nejste prasata tak staci klidne jednou za rok a i to neni kolikrat ani treba, ja u PC nekourim a snazim se nechavat mechaniku otevrenou co nejkadsi dobu a je cista

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, ale zapomněl si na vyčistění zrcátka pod čočkou. Pokud nevyčistíš zrcátko skoro nic si neudělal, čočka je pouze polovina optiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak páni,čo sa týka toho mazania kolajničiek,všetko tu je celkom dobre popísané,ale tie kolajničky su od výroby skutočne mazané teflonom.Ale ja vám poradím jednu fintu.Mne tiež blbla napalovačka,rozobral som ju a na kolajničkách prach,chlpy z mojho psa,a moje vlasy.Po kolajničkách to už ani nejazdilo.Odpalil som peknu kopku cd.Kolajničky som očistil ,dokladne,a viete čím som ich namazal ? Ak máte doma auto,tak máte určite aj nejakú leštenku na karosériu.Najlepšia je Turtle Wax,s prídavkom teflonu .Bingo,ja som takú doma mal/možte použit aj inu/,ja som tam dal teflonovú,namazal,zotrel a dokonale prečistil ešte handričkou,ten teflon sa paradne rozleštil a kolajničky makaju doteraz super,a to som si ju opravoval pred 3.rokmi !!!! teraz má mechanika už 6.rokov.Na čistenie čočky používajte len čistiace cd,ono to prekefuje paradne,ale treba to robit pravidelne,a nie ked je už zle a naposlednú chvílu !!  Optiku čistite aspon raz za dva týždne,minútu času svojho života si určite na to nájdete.A to je všetko páni....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čaute. Neviete náhodou, koľko stojí to čistiace CD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych grafitovou vazelínu nepožíval. Díky Stando :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuju taky nechavat v mechanice (nejlepe prazdne) medium, dobre to chrani cocku pred prachem a pouzivam to i u CD prehravace a osvedcilo se mi to. Minimalne se zapraseni VELMI zpomali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, řeknu vám, u mě zabralo jednoduché řešení. Pusou ofouknout čočku. Jenom je potřeba dát si pozor, abyste to nepoprskali, že :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

....ja se taky pridam, protoze to je zasadni nepresnost!
Nestaci vycistit jen cocku, ale zapraseny bude i hranol/zrcatko pod ni! (a pod cocku se leze blbe, ale s davkou opatrnosti to lze...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R: stlaceny technicky vzduch na cistenie maju napriklad obchody s eletrosuciatkami, napriklad GMelektronic... cena cca 230Kc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkuste silikonovou vazelinu mikolyte..pouziva se k mazani trecich ploch cd snimacu a mechanik videi..prodava firma kerr(nedis kerr)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen dotaz, kde koupím sprej se stlačeným vzduchem? tj. v jakých druzích obchodů? Nikde jsem ho neviděl, přitom je to zřejmě tak běžná věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Benghi
jak se přidává na laseru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všechno co je zde popsáno je pravda. Bohužel je řešen pouze důsledek.
Každá "bedna" odsává teplý vzduch, takže někudy musí taky nasávat. Bohužel to jsou také
mezery ve dvířkách mechanik. Abych tomu předešel, udělal jsem v zadním krytu velký
otvor a osadil jej prachovým filtrem. Vzduch se teď nasává cestou nejmenšího odporu a všechny
vnitřnosti zůstávají bez prachu. Tímto předejdete již zmiňovaným starostem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Cenda: Neni to DUPONT?

Jake mate zkusenosti s cisticimi CD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku jsou některé něpřesnosti. Zaostřování optiky na povrch disku bych do problému nemíchal; zaostování je zabezpečeno jiným systémem. Článek se vlastně týká pouze posouvání laserové hlavice v průběhu čtení dat. Jedná se o systém hrubého sledování (trackingu); přesné sledování zabezpečuje elektronický magnetoelektrický servosystém.
Je třeba zdůraznit, což článek neuvádí, že mazadlo musí mít co nejmenší viskozitu a jen ve velmi nepatrné vrstvičce. V opačném případě vrstva silikonové vazelíny smíchaná s prachem po čase způsobí naopak značné potíže. Dostačující je jemně potřít olejem z MD spraye obsahující molybdendisulfid.
Na optiku lze bez obav použít lékařský (čistý) líh a jelenici. S optikou je však třeba vždy pracovat s potřebným citem a dodržováním zásad technické hygieny.     

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

benghi: Jen to klidne nafot a udelej novej postup. Lidi budou urcite radi. Staci to pak jen poslat, ja ti to vystavim, protoze to vypada opravdu rozumne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že zde se jedná o nechtěnou záměnu slova TEFLON za SILICON.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nepoužívejte čistící CD mokrou cestou zaděláte si na velké problémy ten prach který se spojí s tou tekutinou vytvoří film který se speče a vytvoří pěkně nepropustný povrch pak nezbyde než mechaniku rozdělat a pořádně ji vyčistit .Čistit čistícím CD jen na sucho nikdy nepoužívat kapalinu kterou k tomu dodávají !!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Franta: Cistici media sou dobry brusny zarizeni na zniceni cocky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K čistícím CD:
Osobně je vůbec nedoporučuji používat, ať už na mokro či na sucho (jen to smete bordel z plotny a flákne to na čočku). Ale když už si je koupíte, zužitkovat se dá hlavně ta kapalina. Tou osobně čistím mechaniky nejčastěji, dost často taky používám čistící kapalinu, co se dodává k rotačním čističkám médií. Ta pravá lesklá čočka v článku je právě vyčištěná jedním takovým tekutým přípravkem, co se dodává k rotační čističce médií, výrobce toho stroječku je tuším Hama (je na ní napsáno "Semi-auto radial cleaning system).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má někdo zkušenost jako já? Totiž MP3 "walkman" při přehrávání MP3 písniček vyluzuje podivné zvuky. Dělá to jen u některých písniček a většinou jen z jednoho kanálu. Může to být i znečistěním čtecí čočky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teofil_: Ne, to není moc pravděpodobné, to není gramofon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tabasco: To jistě ano, ale ten prach asi vydatně brousí čočku, řekl bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> DJF:
Znám, většinou nezabírá, protože je špína zažraná. Tedy zabrat to může, pokud je místnost skutečně tak prašná, že se to stihne "jen" usadit, ale ne "zažrat". Jinak stlačenej vzduch pomáhá takřka většinou a je bezpečnější (neobsahuje sliny :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> šašek:
To máš sice pravdu, ale pověz: Jak vyčistíš zrcátko, když se pod čočku nedostaneš?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.